Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   409 / 778
(#) _vl_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Nem lehetetlen, hanem mázli: vagy összejön, vagy nem. A baj ott kezdődik, ha kompromisszumokat kezdesz kötni a műszaki szempontokból, csak hogy oda essenek az alkatrészek, ahova szeretnéd (miközben fáj, ha a panel harmada üresen marad, tehát elkezded "összehányni" a dolgokat). Gyönyörű szép példákat látni erre itt is sokszor kezdő alkotóművészektől.
(#) voodoo válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Hát azért valamennyi kompromisszumot kéne kötni, hisz ezért vagyunk itt a KT-s topicba és nem a toroidosba. Magassági és más térbeli kiterjeszkedési korlátozások (kívánságaim) vannak. A cuccnak távtartóval együtt el kell férjen és így max 38 mm magas lehet (ez szerintem simán kivitelezhető) viszont ekkor alacsony kondikat kéne használni, akkor meg ugyebár több darab kell, és ez már is indítja a láncreakciót. Távol kerül ettől-attól, át kell hidalni, vastagabb sávval kell vinni meg ilyesmi. De nem baj. Én benne vagyok. Nem hinném hogy ekkora mákos guba lenne belőle és kevesebb az esély mint a dupla vagy semmi...
Idézet:
„hanem mázli: vagy összejön, vagy nem.”

Szerintem ettől azért több. No mindegy.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Találtam egy képet az egyik régi tápomról ami rezonánssá lett alakítva. Ez így 53mm magas, de ha lennének alacsony kondik akkor ezzel is el lehetne férni akár 38mm-ben is, csak gyűrűt kell használni az E mag helyett, meg alacsonyabb bordákat. Persze akkor méretben nagyobb lesz.

bridge.jpg
    
(#) metabo123 válasza voodoo hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Magassági és más térbeli kiterjeszkedési korlátozások (kívánságaim) vannak. A cuccnak távtartóval együtt el kell férjen és így max 38 mm magas lehet (ez szerintem simán kivitelezhető)”

Törekvéseim azonosak a tiéddel. Én is akarok majd egy ilyen kivitelt építeni és szerintem se lehetetlen küldetés. Elöbb azonban fontos, hogy a tápműködésével, beállításával, tulajdonságaival alaposan megismerkedjünk, azért hogy a késöbbiekben, mikor "testre szabjuk" a tápot tudjuk mire kell vigyázni, hibát ne követhessünk el. A méreteket az elvárt teljesítmény is meghatározza
Miért ne lehetne fordítva megközelíteni a dolgot? Hozhat a barkácsolókedv olyan szitut is, hogy "itt egy doboz és ebbe kellene építkezni, hát hajrá...", nem pedig, elöbb építek valamit és aztán majd meglátjuk mibe fér bele. (Megjegyzem: kompromisszumokat kötni csak az ésszerűség határain belül szabad, de a biztonság rovására semmi képp).
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) jdani hozzászólása Nov 9, 2013 /
 
Hali. Van egy USB-s töltőm.Magát az alaktrászeket át akarom rakni egy saját nyákra. Kérdésem lenne, mi az a szekunder oldalon, ami nem szükséges oda? Mondjuk voltak ott ledek, azokat kivettem, akkor hozzá tartozó ellenállást is. Van olyan funkciója, hogy ha fel van töltve a rá dugott eszköz, kivilágít a led. Egy zener dióda is van benne. Nekem csak annyi kell, hogy a kimenetén legyen egyenáram 5V. Mi az, amit még ki lehet venni? Lásd fotó.
(#) voodoo válasza jdani hozzászólására (») Nov 9, 2013 /
 
Mi nem szükséges rá? A primer oldalon az a cikk-cakk akármi ami biztosték akart volna lenni, a bemenetnél. Helyette inkább üvegest tegyél majd.
(#) Zupp87 válasza jdani hozzászólására (») Nov 10, 2013 /
 
Kb. a visszajelző LED volt az, amit ki lehetett venni. A zener dióda az optocsatolóval és a járulékos alkatrészekkel együtt a stabilizálásért, szabályzásért felel. Azt javaslom, a visszajelző LED-eken kívül ne távolíts el semmit se a primer, se a szekunder oldalról. Ez a tápegység annyira flyback-alapkapcsolás, hogy ennél többet nem lehet belőle kispórolni.. a gyártó már megtette ezt helyetted is
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 11, 2013 /
 
Sziasztok!
Azt szeretnem kerdezni, hogy a Ge Lee fele 2KW-os tapegyseghez a 2SK2827-es FET-ek helyett hasznalhatok esetleg mas hasonlo parameterekkel rendelkezo felvezetot? Esetlef IRFP460-at? Vagy az "tul jo"? Esetleg annal olcsobbat ami megfelel mit ajanlotok? Meg szeretnem epiteni erositohoz, es eloszor be akarom szerezni az osszes alkatreszt, hogy minden meret jo legyen a NYAK tervezesenel.
(#) voodoo válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
IRFP460?
Hát használni használhatsz, és majd rá jösz, hogy egy elavult drót. Csúzliba való!
Idézet:
„"tul jo"?”

lorylaci mit szólna ehhez a kifejezéshez? Húhh..

Ge Lee tápját inkább Balagemann2031 fórumtagtól jó áron beszerezhető STW20NK50 vel csináld. Én is bevásároltam most tőle. Megbízható, jó nyersanyagot árul!
(#) Ge Lee válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Szokott lenni az apróban STW20NK50Z olcsón (ha most nincs, adok majd elérhetőséget), olyat vegyél. Olyan 1,6-1,8kW-ig az is használható biztonsággal.
(#) Csongi_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Es az STW20NK50Z-n kivul ugye szinte mas tipus is jo, ami 20A 500V korul mukodik, ugye?
(#) voodoo válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Ez (csak) messze nem így van.
(#) Csongi_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Kell birja a kapcsolofrekvenciat, a megadott Gate feszultseget, es egyebeket, nem?
(#) Csongi_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Esetleg errol az oldalrol tudnatok ajanlani megfelelo FET-et? Romaniaban Marosvasarhelyen lakom. A fent belinkelt oldalrol szoktam vasarolgatni. Ahogy lattam Balagemann2031 Vac-on lakik, az egy kicsit messze van innen.
(#) voodoo válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Igen, és ha lehet ne P fet legyen. Bár az azthiszem ekkorában nincs is
(#) Szabi1 válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Ha nem foglalkoztam soha SMPS táppal (kivéve PC táp), akkor ha simán kimaratom a nyákot beforrasztom az alkatrészeket sikerülne azt a tápegységet megépítenem? Vagyis szkóppal kell-e ellenőrizni valamit?
(#) voodoo válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
1.Nem fog menni.
2.Igen átkell nézni, és nemcsak szkópra lesz szükség.

Mennyire foglalkoztál PC tápokkal? Felhasználtad valahova róluk a köteg vezetéket ? Soha nem élesztünk szkóp nélkül KT-ot.
(#) voodoo válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
IRF840 -et ajánlanám még, de ez ebben a konstrukcióban nem lenne kielégítő. (nem tud akkora teljesítmény mint a többi) Az Rdson-ja 0.8 ohm így a meghajtáson módosítani kéne.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) Csongi_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Nem kotekedeskepp irom, de most megneztem az alltranzistors.com-on, es azt allitja a 67-es pontban, hogy IRFP460-al helyettesithetem a 2SK2837-et.
Idézet:
„Hát használni használhatsz, és majd rá jösz, hogy egy elavult drót. Csúzliba való!”

Ezt hogy erted? Nem vegezne jol a feladatat?
(#) voodoo válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Az IRFP460-at én úgy képzelem el végfok erősítő tápjaként, hogy félhídban maximum 500W, amit hosszú távon elvisel. Egész hídban pedig kétszer ennyit tud. Namost elméletileg itt most arról van szó, hogy te rávágsz neki majd egy E55 magot kérve tőle ezért min 1500-1800W-ot? Remek.
Gondolom -kizárásos alapon- nem hifi zenehallgatásra lesz, hanem valami bika végfokhoz. Rá mernéd-e bízni nyugodt szívvel a metált vagy egy jó nyújtott basszusú RnB zenét? Én nem nagyon. De te tudod. Menni menni fog nem azt mondom, csak ugyan annyiba kerül mint egy normális. Gondolom annyit gyárottak belőle, hogy már másként nem tudják eladni raktárról, csak ha a műszaki adataival hasonlítják össze a Toshibáéval. "így ér valamit".


Ha pedig nem kell ekkora teljesítmény akkor meg elmegy az félhídban is de max 5-600 Watton. Túl drága lesz ha 2x2 párt kell végy, és nem fincsi árut...
(#) Csongi_ válasza voodoo hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Ertettem!
Akkor maradok az STW20NK50 mellett. A heten, jovo heten meg is veszem.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) lorylaci válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Nagyon régi, elavult FET. Nagy az Rds-onja (0,27Ohm), vagyis nagyon nagy vezetési veszteséget fog produkálni. Emelett nagy a gate töltése (210nC), vagyis az a trafós gate meghajtó áramkör nagyon kevés lesz hozzá. Szóval működni sem fog szerintem normálisan.

Helyettesíteni lehet, ha nincs más, de akkor ne várj tőle soket. Ez egy kb 20 éves MOSFET!

Létezik belőle egy javított (5-10 éves) verzió az IRFP460A, emelnyek Rdsonj azonos, de a gate töltés fele akkora. De az is elég szegény ide.

Én félhídban negyed ekkora teljesítményre STP20NM50 FETeket használok (szóval egészhíd úgy 1kW-ig használnám), ajánlom keress rá az adatlapjára, az egy jóval modenebb FET. Ilyen teljesítményre én SPW47N60C superjunction FETeket szoktam használni.

Jó lenne ha először megértenéd, hgoymiylen MOSFET paraméterek játszanak szerepet abban, hogy a tápegység jó legyen.
(#) Ge Lee válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Azért ajánlottam az STW-t mert a bolti ár töredékéért megkapod, egyébként pedig bármilyen fetet rakhatsz bele ami paramétereit tekintve hasonló.
A gate trafótól pedig nem kell félni, a hegesztőben is elhajtja a jóval nagyobb gate töltésű IGBT-ket is. Csak nem úgy kell éleszteni ahogy voodoo tette, rögtön élesben, rosszul bekötött gate trafóval. Ha tudod hogy mit miért csinálsz akár szkóp nélkül is fel lehet éleszteni, természetesen áramkorlátos tápról és nem élesben.
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 12, 2013 /
 
Udv!
Van egy E55-os vasmagom, amit lent mellekeltem, egy regi tapegysegbol szedtem ki. Megneztem TME-n az adtlapjat es ugyanazok a meretek. Honnan tudom, hogy a mag amyaga is megfelel GeLee fele kapcsolouzemu tapegysegbe?

SAM_0823.JPG
    
(#) Ge Lee válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Ha nincs benne légrés és az AL értéke 1500 felett van, akkor szinte biztos hogy jó.
(#) Csongi_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Legres nincs (nem latok). Honnan tudom az AL erteket?
Lent a mellekletben a kepen valami felirat maradvanyok latszanak.

SAM_0828.JPG
    
(#) saraha válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Szia.
A fajlagos induktivitást ki tudod számolni,ha van induktivitásmérőd.
Én 20 menetet szoktam tekerni a ferritekre,de mennél többet tekersz rá annál pontosabb eredményt kapsz,már ha jó az induktivitásmérőd..képlet
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) Csongi_ válasza saraha hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Nekem nincs induktivitasmerom, de tudok kolcsonkerni.
Ha tekerek ra 20 menetet, akkor a hasznos keresztmetszetre tekerjem? Es milyen keresztmetszetu drot legyen? Eleg csak az egyik vasmagra tekerni? Meg nem csinaltam ilyent.
(#) saraha válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Azért az ind.mérő alapfelszereltség már ebben a kategóriában....Nagyjából akkora keresztmetszetűt használj amit fel is fogsz használni és a tekercstestre tekerj a gyári nyomórugókat használva vagy,ha nincs nyomd össze kézzel és rögzítsd le szig.szalaggal és úgy mérj.
(#) Csongi_ válasza saraha hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Tekercstestem meg nincs hozza. Anelkul ne merhetek? A regi tap amibol bontotam a vasmagot, a tekercstestet nem tudtam hasznalhato allapotban kiszedni.
Következő: »»   409 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem