Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VIDEOTON RT (RA) 6380S
 
Témaindító: tatabike, idő: Jún 22, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 45
(#) reloop válasza LOmmPA hozzászólására (») Okt 24, 2013 / 1
 
Pontosan!

Kapcsoló.JPG
    
(#) LOmmPA válasza reloop hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Minden megvilágosult. Nagyon szépen köszönöm!
(#) macibacsi hozzászólása Nov 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Összeraktam a végfokokat külön- külön élesztve működnek de beépítve csak az egyik fele szól.
A bal végfok nem akar megszólalni csak a jobb oldali szól, a hangszínszabályzó működik.
Hol keressem a hibát?
A kimenőkondikon beállítottam UT/2-őt 28V-ot.
A müködő oldalon kb 300-400mV feszültség van terheletlenül..
(#) scooby_ hozzászólása Dec 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem rég vettem egy Kleopátra rádiót nem túl drágán, de hibásan. A nyomokból elnézve beázott. A végfokozatok teljesen halottak, a többi része működik. A végfokozatban a félvezetők 3/4-ét és az elégett ellenállásokat kicseréltem a mai nap. Fogtam, rákötöttem a labortápra. A trimmerrel belőttem a féltápot. Rákötöttem a hangszórót, a bemenetét fogdosva búgni kezdett ahogy azt ilyenkor szokása innentől kezdve nem foglalkoztam vele tovább, jelet nem adtam neki, működőképesnek tekintettem. Ugyan így a másik, elsőre működött mindkettő. Felhoztam, felcsavaroztam a végtranzisztorokat (csillámlemez+szigetelő gyűrű használatával!), behelyeztem a végfokmodulokat a készülékbe. Bekapcsoltam, DURR a két végtranzisztor elszállt. Kihúztam a végfokmodulokat, leforrasztgattam a végtranzisztorokat a modulokról. Rámértem a bordára és a tranzisztorokra, nem-e érintkezik valamelyik tranyó a bordával. Semmi, a szigetelések jók. A műhelyben labortápról működött. Ilyenkor vajon mi a helyzet? Rámértem a terheletlen tápra, bekacsolásnál felmegy a táp Kb. 60-63V-ig, majd lecsökken 58-59V környékére. Ez szerintem rendben is van, hiszen a tranzisztorok 80 és 100V-ot bírnak (elviekben). Nekem ez az egész dolog nagyon olyan, mintha ez valamiféle zárlat lett volna, hiszen a végtranzisztorok felrobbantak, mindegyiknek 1-1 lyuk keletkezett a közepükben....
Még annyit: Collector ellenállásként 0,16Ohm helyett 0,22Ohmot raktam, de gondolom ez se jelent semmit, hiszen működött vele...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 10, 2013 /
 
Szia! Létezhet egy olyan forgatókönyv, hogy a (hivatkozás) VR21 a beszerelés alkalmából adta meg magát, egymásra nyitva a végtranzisztorokat. Ehhez legalább az egyik áramkorlátozónak is hibásnak kellett lenni.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Szia! Mind VR21 mind VR29-et kicseréltem. Ma bevittem a rádió 3/4-ét a suliba, a végfokozatban ismét kibányásztam a meghibásodott dolgokat, rákötöttem a labortápra, terhelés nélkül megküldtem 1KHz szinuszjellel, szkóppal figyeltem a jelet, tökéletesen működik mindkettő! Befújtam a trimmert benne VD40-nel, mert eléggé dzsuvás volt. 54V-ról járattam, a trimmerrel VT27 Emitterén beállítottam a 20V-ot (testhez képest mérve). VR40-en ilyenkor Kb. 7-800mV esik, szerintem ez így korrekt is. Ja! VT37-es szinteltolót is kicseréltem már mindkettőben, mert az egyikben nagyon nem úgy állt a trimmer mikor a 20V-ot sikerült beállítani, mint a másik végfoknál. Úgyhogy lényegében régi félvezető benne most már csak az elején lévő földelt emitteres előerősítő. Az FM tunerrel is szívok rendesen! Az össze-vissza hangolja magát. Abba is befújtam VD40-nel a trimmereket, el tekergettem őket, utána a suliban lévő AIDA rádióba kipróbáltam, stabil maradt, kérdés, hogy vajon itthon is megmarad-e ennyire stabilnak? Ha nem, akkor ott egye meg a fene, kicserélem a trimmereket. A suliban lévő AIDA rádiónak hasonló a hibája, az is elhangolja magát. Abban is befújtam a trimmereket, eltekergettem, az is jó lett. Utána jött érte a tulaj, hallgattuk vagy fél napig, végül elhallgatott. Ha benyomom a "ZAJZÁR" kapcsolót, elkezd sípolni jó hangosan. Ilyenkor ha tekergetem az állomáskeresőt akkor még mutatja a térerősséget, meg a sztereó vételt is. Viszont ha kikapcsolom a zajzár kapcsolót elhallgat, csak nagy hangerőnél lehet hallani, hogy szól, viszont olyankor már a sztereó vételt se jelzi. csak a térerőt mutatja. Én a zajzár hibájára tippelek. Lehetséges ez?Nem tudom észlelte-e már valaki,hogy a végfokozat rajza több szempontból hibás: VT05 emittere a levegőben lóg, az a 0,16Ohmmal alkot csomópontot, illetve VD42 anódja a kimeneten van, annak meg szerintem a testen kéne lennie, hogy a tranzisztort védje. Persze lényegtelen, hiszen gyárilag be se építették ezeket a diódákat, még csak helyet se adtak nekik a panelen.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2013
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Visszatettem a végfokmodulokat a gépbe, először csak az egyiket. Bekapcsoltam, a kivezérlés jelző mozgott, egyszer csak megint eldurrantak a végtranzisztorok. Nekem gyanús, hogy az előző tulaja amikor olyan brutálisan leégette a végfokokat, szerintem az egyenirányító híd se bírta az incidens, vagy a pufferkondi száraz és hullámzik a táp. Holnap megpróbálok rámérni szkóppal.
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Az 54V-ot terheld be, jobb híján izzóval! Az AC komponensét egy multival is kimérheted. Bizonyára meglepő lesz az eredmény.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Üresjáratban DC67V, AC44V körül van. Szkóppal lemérve 0,5Vcs-cs szabályos fűrészjelet mértem. Milyen izzóra gondolsz? Holnap elvégzem a méréseket. Van egy sanda gyanúm, hogy a primer oldal valahol megégett, ezért megugrott a feszültség. A 7815 kimenetén is 16,6-17V körül mérek....
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 11, 2013 /
 
Egy hálózati feszültségű 100W-os izzó hidegellenállása 60 ohm körül szokott lenni. A 60V-ról melegszik és egy kicsit több lesz, de hasonlítani fog a végfok terhelésére.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Elvégeztem a mérést! Sajnos csak 80W-os izzóval tudtam leterhelni... Így mérve a DC feszültség 60V. Soknak ítélem. Ma lemértem a suliban is a másikat, abban terhelve 50-51V fölé nem megy. Sanda gyanúm, hogy a primer oldal zárlatos valahol. Szerinted megoldás az, hogyha a Szekunder oldalról letekerek? A trafót egyébként nem találom veszélyesnek, halkan búg, de az megszokott, viszont ne melegszik ez miatt...
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
A transzformátor zárlat melegedéssel járna. Ha a primerrel sorba kötöd az izzót, menet zárlat esetén erőteljesen világítani fog.
A kapcsolásnak 10% többletfeszültség nem árthat ilyen mértékben, a hálózati feszültség ingadozása ettől cifrábbakra is képes.
Javaslom az izzót meghagyva az erősítő tápágában, azon keresztül éleszd a kapcsolás. Tragikus következmények nélkül ki tudod így mérni mi terhelte túl a végtranzisztorokat.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Lehetetlen, hogy bármi túlterhelné. Szinte biztos vagyok benne, hogy semmi. Rámértem a kimenetre nincs-e zárlat, és nincs. Más pedig ott egyszerűen már semmi nincs ami beterhelhetné. 38V helyett a trafó kimenetén 44-45V-ot mérek. Biztos vagyok benne, hogy ez a feszültség növekedés ez nem véletlen, valami sunyi kis hiba okozza. Mint mondtam, a benti AIDA rádióban terhelve 51V-ot mérek. Egyébként ez a rádió ez egyszer elázott, tiszta vízkő a trafó alatti fenéklemez. A végfokozatok is működtek tökéletesen labortápról 54V-os feszültségről üzemeltetve, be is állítottam mindent, nyugalmi áramfelvétele 110-130mA között állt be.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2013
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
A félvezetőkészlet a 80V-ot is eltűri, arra kevésbé vetek. Ilyen szennyezett készülékben akár kúszóáramok is felléphetnek, amitől kapsz egy jó kis gerjedést. Ezért ajánlom a helyi, izzós áramkorlátozást, mert mint írod külön-külön minden jó.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Értem. Viszont a saját erősítőmet is rákötöttem a végfok helyére vezetékkel, hogy legalább a rádiót meg tudjam hallgatni, hogy működik-e, annak semmi baja, nem gerjedt be. Rámértem szkóppal is, és nem láttam semmi említésre méltót, csak némi zajt.
(#) reloop válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
A gerjedést csak példának írtam. A lényeg bent, a helyén kéne megnézni a panelt áramkorlátozási lehetőséggel.
(#) scooby_ válasza reloop hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Rendben! Megoldom.
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 12, 2013 / 1
 
A kicsatoló kondenzátort kicserélted??? Ha 25V-os kondenzátort raktál be, akkor ne keresd tovább!!! 63V-os kondenzátor kell oda.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 12, 2013 /
 
Szia! A kicsatoló eredetileg is 25V-os volt, de egyébként 35V-os kondikra cseréltem.
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1
 
Gondolkozz!!! Aztán rájössz!!! Az eredeti kondi valóban 25V-os. A régi kondiknak két paraméterük volt megadva az állandó/pillanatnyi. A második paramétert a '70-es évek elején elhagyták. A 25V-os MM kondinak az impulzus feszültségtűrése 40V katalógus szerint. Ezért volt ezeknek a végfokoknak a telepközepe gyárilag 20V-ra beállítva. Emellett a régi MM elkók a katalógus adatokat ráhagyással teljesítették. A mai elkók már nem így vannak méretezve. A VR20 ellenállást érdemes 33kOhm-ra cserélni, a könnyebb telepközép beállítás érdekében. A tápfesszel nem kell foglalkoznod, mert még olyan Cleoparta-t nem láttam, ahol a tápfesz ne lett volna több, mint 58V. De rossz Gzaetz kockával és rossz puffer kondival annál többel
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Szia! Értem. Akkor megkísérelem kicserélni a kondit 63V-os kondira,meg a rossz végtranzisztorokat,hátha... neked iis jelentkezett így, ez a hiba? Szerintem nem is akkor robbant fel amikor belapcsoltam, hanem amikor elkezdtem kivezérelni....
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 13, 2013 / 1
 
Szia.Talán még nem késő,megelőzendő az újabb tranzisztor halált!Van már vagy 33 éve,hogy én is vettem egy Cleopátrát.eleinte tetszet is,mindaddig,amig el nem kezdődtek-szerintem-a gyári hibák!Gyakori félvezető halál a végfokban,majd az FM modulban is.A végtranyók idokolatlan halála,hiába a rövidzárvédelem.Ami inkább,csak ártott,mint hasznos lett volna,lerontotta a végfokozat átviteli sávszélességét kb. 15kHz maxra,de a feladatát képtelen volt ellátni!A megoldást nálam véglegesen a végfok lecserélése jelentette ( 25W-os TEXASRA )bár a Cleo vég is TEXAS,csak más!És,most következzék a miért!Idézek.
,,A rövidzárvédelem működéséből következik,hogy a végfokozat tranzisztorait csak azután védi a kapcsolás,miután a VT10,ill.VT22 tranzisztorok bázis-emitter feszültsége eléri a 0,6-0,7 V-os nyitófeszültséget.Ha előbb a végtranzisztorokat hirtelen túlfeszültséglökés vagy indokolatlan túlvezérlés (pl. hullámváltó kapcsolásból adódó koppanás,vagy bemenetválasztó használata) akkor óhatatlanul kivégzi a végtranzisztorokat.Előbb vagy utóbb,de bíztos a haláluk.Egyébként a készülék bekapcsolása pillanatában is hasonló jelenség lép fel.A csatolókondenzátor a bekapcsolás pillanatában közel rövizárt jelent a 4 ohmos hangszóróimpedancián keresztül.Egy pillanatra a fél tápfeszültség testelődik,azaz a felső tranzisztorra a teljes tápfeszültség hat.A tápfeszültség pedig jóval meghaladja a 60V-ot is.Mielőtt még a megnövekedett áram miatt a szabályozás belépne,a túlfeszültség tönkreteszi a komplementer végtranzisztorokat.
És most a javasolt megoldás.A pufferkondit cseréld nagyobb feszültségüre,a végtranyókat szintén,ezeket,ha lehet,válogasd párba,a meghajtó tranyókat is,ha cserélni kell.Ki és bekapcsolásnál,valamint a bemenet ill.sávváltáskor a hangerőt vedd le minimumra.Ezek után úgy gondolom,nem kell további magyarázat a végfok cseréhez.Az sem lehet véletlen,hogy a gyár a későbbiekben,ugyan ezzel a véggel gyártott HIFI tornyaiba belepartizánkodta a némító áramkört.És a legvégén azt tanácsolom,hogy az Aidának a tápfeszével nem célszerű összehasonlítani,mert az alacsonyabb feszültségen dolgozik.Remélem nem vettem el a kedved, ettől az,, óccón"vásárolt darabtól!
Üdv.sityu.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Dec 13, 2013 /
 
Szia!
Először is, nem egyáltalán nem tántorítottál el tőle, kihívásnak szántam, és be is jött, legalább leköt! Az kicsatolót akkor mindenképpen ki fogom cserélni, a végtranzisztorokat pedig megpróbálom BD245-246-ra cserélni, ha kell, akkor akkor a védelmet pedig kiiktatom belőle... Az egyikben alapból nem volt, mert az az Aida végfokozata volt szerintem.... A HIFI erősítő az érdekes dolog... De ha úgy vesszük, sokkal jobbra sikerült, ráadásul szimmetrikus táppal üzemel az már, és a kimeneti rövidzárlatot is nagyon jól viseli, sokak szerint elnyűhetetlen, ahogy azt a BSS elektronikán is leírták. A némító áramkör pedig tényleg egy érdekes dolog. Főként, hogy gyakorlatilag bármely gombot megérintve a végfok bemenetét letesteli.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2013
(#) bekeipeter válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 14, 2013 / 1
 
Szerintem te a szivárgó kicsatoló kondi és a hamis BD243/244 áldozata lehetsz. Javaslom, hogy a MEGHAJTÓKNAK MJE340/350 PÁROKAT rakjál be, A VÉGEKRE PEDIG BD911/912 PÁROST!!! 63V-os kicsatoló kondival és a védelem körébe behelyezett BC337-327 párossal stabilan fog üzemelni a végfok. De, ha visszább olvasol, ott közöltem hozzá egy átalakítást, amivel még a 35kHz is röhögve kijön belőle akár teljesen négyszög alakzatban, míg a gyár beállítással csak vallatásra lesz alkalmas!!!!
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 14, 2013 / 1
 
Szia.Remek,ha a kedved meg van,mert vannak betegségei,mint ahogy utaltál is rá.Viszont ezek a dolgok nagy része orvosolható!Kezdve az FM modul hibáitól,A RIAA,a szabályozó modulon keresztül a végekig a skála világításig.Mert nálam a skála ill. műszervilágítással is volt probléma.Mire a végére értem a tuningnak,lecseréltem egy másik Vidire ,az RA-6363 S-re,ami már a ,,tornyos" változat volt.A Cleo pedig ,,pincelakó" lett,mindaddig,amig el nem cseréltem egy egzotikus darabra a Siemens RS 722-re.Na az sem piksóta egy gép!Vissza kanyarodva a témához,kövesd a Péter megoldásait és javaslatait,azt hiszem mindenre van elfogadható megoldása.Ha úgy gondolod,hogy a végfok modul nem bírja a csere-berés forrasztásokat,adok ajándékba ( nyakunkon a karácsony ) 2db. modult,mert azok még megvannak.Ha érdekel keress privátban és megbeszéljük a találkát.Üdv.sityu.
(#) liskatamas hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Sziasztok. Van nekem is egy Videoton RA6380 s cleopartam és az egyik oldali végerősítő elszállt, kérdés az, hogy ha már egyszer cserélek benne ezt-azt, hogyan tudnám megnövelni a teljesítményét?
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Természetesen meg van. Jobb dolgom nincs, megfogadtam, hogy életre keltem. Igyekszem követni a javaslataitokat, hogy őszinte legyek, álmomba nem gondoltam volna, hogy ilyen problémát okozhat akár a kicsatoló kondi is... Igyekszem a panelt óvatosan, minél kisebb hőmérsékleten forrasztgatni, hogy ne jöjjön fel a pad sehol sem. Ha nem jön össze, akkor nem foglalkozom a saját végfokozatával, hiszen van Nekünk jól bevált HT-A30-as erősítőnk, nem sokkal bonyolultabb, de biztosabb a működése és az is 60V körüli tápfeszültséggel üzemel.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 14, 2013 /
 
Rendben! Megfogadom a tanácsod, és ezekre fogom cserélni a dolgokat. Kerestem a módosítást itt a fórumon, de nem találtam. Be tudnád nekem linkelni, hogy mire gondoltál?
A BD243-244 Nekem is nagyon gyanús volt, hogy hamiskák, de ezen már meg se lepődöm. (pedig ST-gyártmány!)
(#) sityu válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 14, 2013 / 1
 
Kedves Scooby,fiatal barátom!Kicsit off leszek,de le kell,hogy teremtselek!Persze,csak játékosan,de talán érdemes komolyan venni (egyébként is,hogy jövök én ehhez)!Válaszod első sorában,még arról szólsz,hogy a kedved megvan,az utolsó sorodban pedig már arról írsz-ha nem jön össze-mintha tudat alatt már az elején mégis csak feladnád!Ne tedd!Vagy már annyira rutinos,hogy ez a feladat nem foghat ki rajtad.Ráadásul,megfogadtad,hogy életre kelted.Nézd át ennek a topic-nak a tartalmát és bíztos megtalálod ,,bekeipeter"fórumtársunk ajánlásait,pl 11.oldal stb.Igenis,ebbe az elektronikába belenyúlva,csak jobbá lehet tenni!De,azért van benne valami,amivel már annak idején sem tudtam megbarátkozni.Ez a valami pedig az Isostat kapcsoló sor,hát erről megtartom a véleményemet magamnak!Pedig annak idején már az Alps gyártott megbízható,jó minőségű kapcsolókat is.Csak hát akkoriban...Ennek ellenére sikerült beszereznem illetve összeállítani a megfelelő kapcsoló sorokat a cseréhez,de ez elmaradt,pedig még a lábak távolsága is megegyezett.Elárulom miért maradt el a csere.Mert szét kellett volna bontani a készüléket,úgy rendesen!Mindezek ellenére még ma is működik egy bútorasztalos műhelyében.Amennyiben sikeres volt a,,dumadopping" sikeres átépítést kívánok.Üdv.sityu.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2013
(#) scooby_ válasza sityu hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Természetesen, az eredeti végfok életre keltése az elsődleges célom, és ez nem is fog megváltozni. A HT-A30 csak egy B terv, hogyha tényleg nem boldogulnék a dologgal. Bár szerintem ez utóbbira nem lesz szükség, mert magamat ismerve addig úgy se nyugszom amíg meg nem szólal, kerüljön az bármennyi félvezetőbe is. /persze pazarolni sem szeretek/
Következő: »»   17 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem