Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   210 / 369
(#) granpa válasza Oliii hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Ha a két tekercs közt van (galvanikus)kapcsolat, akkor autotrafó. Ez esetben akár 100W felett is tudhat, de a fogyasztód ~330W; ehhez kevés. Egy ekkora teljesítményű trafót kell venni (ha nem szükséges a leválasztás, lehet autotrafó).
(#) Ge Lee válasza Oliii hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
- A trafót nem vonalzóval kell mérni hanem tolómérővel, és nem a vasat hanem a huzalt, mert abból fog kiderülni hogy mekkora teljesítményt lehet átvinni rajta.
- Hogy mi van a fogyasztód bemenetére írva az az esetek többségében semmit nem jelent. Ha ez konkrétan egy erősítő, akkor egy 50W-os trafóról is fog menni, amíg nem haladja meg az energiaigény ezt a teljesítményt.
- Ha már trafóra költesz, akkor egyszerűbb olyat venni aminek 230V-os primerje van, a szekunderek pedig illenek a dobozban lévő igényekhez, és akkor nem kell két trafót használni egyszerre.
- Nekem van egy EI lemezes, elvileg 220/110V, saccra 2-300W körül van de pontosan nem tudom.
(#) Oliii válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Köszi a válaszokat! Tolómérővel mértem!! Igaz, hogy szét nem szedtem, mivel ilyet még nem szedtem szét. De lehet hamarosan megteszem! A fogyasztóm adatait azért írtam le, hogy képben legyetek, hogy miről van szó.
Hol érdemes trafót venni?

Köszi!
(#) granpa válasza Oliii hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Mi a titkos fogyasztó? Mint tanult kollégánk írta: erősítőhöz így is elég(egy szintig). És valóban jobb egy trafóval megoldani (egyúttal le is választani).
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
(#) Oliii válasza granpa hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Jaj neem! Elnézést! Dehogy titkos csak elégnek találtam az erősítőt leírni mert igazából a lényeg az általam kalkulált fogyasztás! Csak elsőként azt kötném bele! De nem csak azt kötném bele! Mert ez egy ilyen amerikai szabványú házimozi rendszer, tehát erősítő, hangszórók, dvd lejátszó, felvevő winyós box, plusz sat beltéri.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2013
(#) erbe válasza Oliii hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
A méretei alapján autotrafóként legalább 200 W-ot tudhat. Hűtőgép elindulhat róla, a porszívó enyhe túlzás, bár léteznek morzsaporszívók, amik még elmennének róla.
A felsorolt eszközöket nyugodtan mindet rákötheted.
Amit multiméterrel érdemes lenne megmérni rajta, a tekercsek ellenállása. El lehet vele oszlatni a kételyeket. Abból már közelítően ki lehet számolni a terhelhetőségét. A mérést úgy kell kezdeni, hogy megnézed, hol áll meg a műszer összezárt kapcsokkal, majd rámérsz a tekercsre. Ott is várni kell, amíg megállapodik. A végén az első értéket kivonod a trafón mértekből.
(#) granpa válasza Oliii hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Ilyesmit általában ellenjavallt megbontani, sajnos csinálni (venni) kell egy akkorát, ami elbírja az egész cókmókot, + némi tartalék. Ha külön-külön mehet egy-egy része, akkor tán elég hozzá. Szerintem csinálj egy terheléses próbát (kárt nem tudsz tenni vele), rakogasd rá külön-külön az egységeket, aztán úgy is, ahogy használnád; meglátod mikor nem bírja, illetve melegszik (erős kéz-meleg fölé: ott a vége). Illetve, ha áramot tudsz mérni: amikor hirtelen(meredeken) változik az áram és a feszültség.
(#) Oliii hozzászólása Dec 18, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a sok segítséget! Igazán rendes tőletek!
Megcsinálom a méréseket, és megosztom! A terheléses próbát is!
Ha esetleg mégis kellene egy erősebb trafó azt hol érdemes venni? Igaz nem idegenek a kapcsolási rajzok de azért egy ilyet nem építenék!

Köszönöm!
(#) szamóca válasza Oliii hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Pl. Választhatsz.Dobozolva. Több.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) marone hozzászólása Dec 26, 2013 /
 
Sziasztok !
Az amerikai hálózatra (60Hz) gyártott trafók vasmagja mennyivel kisebb az ugyanakkora teljesítményre gyártott európai (50Hz) társánál ?
(#) granpa válasza marone hozzászólására (») Dec 26, 2013 /
 
Ismered a transzformátor számítás alapképletét. Számolsz. A menetszámban jelenik meg (gerjesztés), nem annyira a vas-méretben.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
(#) erbe válasza marone hozzászólására (») Dec 26, 2013 /
 
Nagyjából 1/6-oddal lehet kisebb. 50 Hz esetén, ha bírja és nem melegszik túlságosan, pontosan ugyanannyit lehet kivenni belőle, mint 60 Hz-en. Célszerű megmérni az üresjárati áramot és ha soknak tűnik, melegedési tesztet végezni. Üresen járatni ~fél órát.
(#) tyraw hozzászólása Dec 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Trafó magokat, csévetestet hol tudok venni?

üdv
(#) granpa válasza tyraw hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
A Börzén. A csévét magad is megcsinálod.
(#) tyraw válasza granpa hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Gyártótól, új magot.
(#) granpa válasza tyraw hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Esetleg fehér hollót előbb.
(#) szili83 válasza tyraw hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Ezt már én is körbejártam, de újat sehol nem találtam...

De azért érdekes, hogy nem lehet venni. Pedig aki trafókat teker, az megveszi valahol, csak hol? Ezt nem köti az orrunkra senki sem.
(#) Alkotó válasza tyraw hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
A lemezelt magok gyártása ma már gyakorlatilag nem létezik (mert nagyok, nehezek, anyagigényesek, ezért drágák). Ezek ma már vagy trafó nélküli megoldásokkal váltják ki, vagy toroidokat használnak helyettük.
Ha lemezelt vasmag kell mindenképpen, akkor azt racionális eséllyel csak bontásból tudod beszerezni, de javaslom inkább a toroid irányába elmozdulni, amit több cég is kínál, igény szerinti méretben és tekercselrendezéssel.
(#) Alkotó válasza szili83 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Vasmagnak alkalmas szilícium ötvözésű lemezt ma is gyártanak elég nagy mennyiségben. Pont ezeknek a lemezeknek a minősége (tisztasága és ötvözőinek összetétele) határozza meg a gerjeszthetőséget.
Csak ezekből csíkokat hasítanak, és abból meg toroidokat tekernek, a helyett, hogy lemezelt vasmagot préselnének belőlük. De ha egy cég vesz ilyen hengerelt lemez, akkor Őt nem korlátozza semmi abban, hogy saját belátása szerint, dacolva a kor irányzatával, mégis lemezelt vasmagot gyártson belőle. Erre egy ma is élő gyakorlati példa a hegesztő transzformátorok gyártása, ahol teljesen elfogadott a lemezelt vastest. Illetve van még egy szélsőség (amiből vita szokott kialakulni), mégpedig az apszolut jó, isten-bizony, hiper-szuper, nagyon tuti elválasztású "biztonsági transzformátorok" köre, ahol állítólag csak lemezelt vasmagon oldható meg az elvárt tekercsszeparáció. A nélkül hogy ebben próbálnék állást foglalni, személy szerint nagyon megbízom a toroidokban, mert a mai szigetelő fóliák átütése olyan jó, hogy a toroidokat eleve 4000 V-os átütésre tesztelik a gyártók.
(#) szsrobert hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Egy 230V 1000VA toroidnak hány VA az üresjárati teljesítményfelvétele?
(#) peti333 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Gyártótól és méretezéstől függ. Legegyszerűbb megmérni.
(#) szili83 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Hát igen, ezért tervezem a következő csöves erősítőt már toroidból. Annak az ára is olcsóbb, mint az EI. És persze sokkal kisebb, ami nem utolsó szempont. De azért kíváncsi leszek rá, hogy a hangja milyen lesz. De táptranszformátornak egyértelműen jobb...
(#) Wallami hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
Sziasztok.
Lehet hogy banális a kérdés de....
Olyan problémával fordúlnék hozzátok, hogy egy trafónak keresem a primer oldalon a 220-as tekercsét.
Van rajta 5-vezeték (fehér,barna, egymás mellett) (fekete,narancs,piros, szinén egymás mellett)
Mérések: fehér-barna 0.3Ohm / fehér-fekete 4.6Ohm / fekete-barna 4.6Ohm / narancs-piros 4.5Ohm.
Hátha fontos, a trafó 220/110 prim. és 42/2*16 sec.

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) szsrobert válasza peti333 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Idézet:
„Legegyszerűbb megmérni.”


Toroid hiányában kevésbé egyszerű.

10VA, esetleg több lehet?
(#) peti333 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Bizony több mint 10 VA, de ennek nagy része meddő. 10 W már reálisabb érték.
(#) granpa válasza Wallami hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Amit írtál feszültségek, ahhoz kevés 5 vég. Azt nem írtad, melyik tekercs van galvanikus kapcsolatban a másikkal, de a fehér, barna, fekete, egy tekercs végei(nek látszik), az lesz a primer. A narancs, piros érdekes, mert nem 42, vagy 2*16-nak látszik. Ahhoz kisebb ellenállást kellett volna mérned. Esetleg huzal átmérők láthatók(mérhetők)? Méréssel is kinyomozható: kisebb feszt adva valamelyik két végre(fekete-barna-24V), a többin mérhetőből kiderül.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) Ge Lee válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Az 1kW-osról nem tudok adatot mondani csak a 400W-osról. Hogy hogyan sikerült a komplett gyártási folyamat arra az áramfelvételéből lehet következtetni. Abban az időben amikor még nem tettek tönkre mindent, a közelünkben is készítettek elég sokat. Ahogy az lenni szokott az ott dolgozók saját részre is készítettek egyet kettőt, és versenyeztek is hogy kinek sikerül a legjobban. Amit a 400W-ossal el tudtak érni az a 7mA-es üresjárati áramfelvétel a névleges gerjesztésen (hogy az pontosan mennyi volt meg nem mondom). Amik nekem voltak azok 11-13mA körül vettek fel, még ezek is jónak mondhatók.
Csak hogy legyen mihez viszonyítani, egy ugyanekkora teljesítményű lemezelt (EI) trafó 70-200mA körül vesz fel, annyival nagyobb a vasvesztesége.
(#) adamka199 hozzászólása Dec 28, 2013 /
 
Sziasztok! Lenne egy régi radiotechnika erősítőm amiben egy szép nagy transzformátor van. Ennek több kivezetése is van, de neten nem találtam megfelelő anyagot hogyan lehet ezeket akár összekötni, hasznosítani. Ellenben van egy kapcsolási rajzom amit itt hobbielektronikán találtam.
Kérdésem hogy a kivezetéseket hogyan tudnám használni a legmegfelelőbb teljesítmény kinyerésével. Valamint ha jól értelmezem ez két különálló transzformátor lenne. Ha tévednék segítsetek. Esetleg ha van ilyen gyorstalpaló leírásotok ezekkel kapcsolatban, szívesen áttanulmányoznám. Köszönöm.
a két 9-es lábon mérek 20voltot, ez volt a végfok tápja.A két 5-ös és egy hetes pedig a rádió tápja volt. 6-6-7 pedig a föld. A kapcsolási rajzon a bemeneti feszültségválasztót úgy jól értelmezem hogy az egy sávban jelölteket kell összekötni? 220v és 237v felett miért találok még egy vonalat?Üdv! Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) pucuka válasza adamka199 hozzászólására (») Dec 28, 2013 / 1
 
Miből gondolod hogy lenne bárki a világon, aki kitalálná gondolataidat. De egy kis logikával segíthetsz magadon. Az hogy mi volt eredetileg, az már nem is fontos.
Alapvetően van "két" transzformátorod, amelyeknek a primerjeit (hálózati oldal) hálózati feszültségtől függően sorba, ill. párhuzamosan, a szekunderjeit sorba kapcsolhatod.
A primer oldal tekercsei 1, 2, 3 egy leágazásos 1-2: 110, 1-3: 127 V -os tekercsek. A másik oldali trafó 1'-2', és 1'-2' szintúgy. Ha az 1-2 és 1'-2' kivezetéseket sorba kapcsolod, akkor 220, ha az 1-3, és 1'-3' kivezetéseket kapcsolod sorba, akkor 237 V -os hálózatra kapcsolhatod úgy. hogy a szekunder feszültségek változatlanok maradnak. (ha párhuzamosan kapcsolod, akkor lehet 110, és 127 V hálózati feszültségre beállítani, de ez nálunk nem játszik)
Mindegyik csévén 3 - 3 szekunder tekercs van: (érdemes a huzalvastagságokra is figyelni, a forrfülre tekerve jól látszanak)
Az 5-6, és az 5'-6' sorbakötve, középleágazás a 6-6' testen (ezek összekötésével került a két tekercs soros kapcsolásba) kétutasan egyenirányítva a rádió résznek ad tápfeszültséget
A 7-8, és a 7'-8', a 8-8' összekötésével sorbakötve a 6,3 V -ot ad a skálaizzóknak,
A 9-10, és a 9'-10' a 10-10' összekötésével sorbakötve adja a tápfeszültséget a végfok részére.
A fentiekből talán kiderül, hogy ha más célra kívános használni a trafót, hogyan kell összekötnöd. Arra azért figyelj, hogy a két oldal tekercsei mindíg szimmetrikusan legyenek terhelve, azaz a két takercs szekundereit nem használhatod külön külön.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) Wallami válasza granpa hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Szerbusz Granpa.
Bocsánat de én csak a primer oldalt írtam le.
A sec. egyértelmű 2-vezeték 42AC, 3-vezeték 2x16AC.
Nekem a primerrel van gondom.
A leírt 5-vezetékem van. A fehér barnára gondoltam előszőr de nem az mert terheletlen kimenet mellett egy 2.5A-es biztit szétdurrantott.
Nagyon megköszönném ha tudnál segíteni.
Következő: »»   210 / 369
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem