Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   23 / 2208
(#) JZoli válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 9, 2007
Na megkerestem az erősítőd képeit, hát nagyon jó lett, tényleg nagyonszépen dolgozol. Külön szerelőműhely nélkül meg nagyon nagy kihívás lehetett.
(#) Elektom válasza hapro hozzászólására (») Dec 9, 2007
Szia hapro!

Szerintem nyugodtam ess neki a csöves kapcsolásnak.
A rajzon szereplő 6sz33sz egy brutális, katonai célokra gyártott trióda (akkora mint egy dobozos kóla!)

http://www.mclink.it/com/audiomatica/tubes/6c33c.htm

A triódát igazán OTL kapcsolásokban lehet használni, nem véletlenül vették elő ezt a technikát.
Saját véleményem, hogy egy csöves erősítő gyártásánál nagyon fontos (talán minden másnál fontosabb) a mechanikai kivitel, a robosztus, masszív felépítés, és az igényes kidolgozás.
Egészen más dimenziókban mozog a súlya mint a félvezetősnek, és ez sok követelményt támaszt.
A 6sz33sz kapható itthon is, több helyen, 6-8.000 körül darabja.
Én már rúl vagyok egy GU50-el épített kimenőtarfós végfokon, a következő nekem is ez a kapcsolás lesz.
Sokan leírták már, ez valami más mint a félvezető (habár tervezem a JHL-t is, állítólag nagyon "csöves" hangja van), de sokan ellenzik is az OTL kapcsolást.Én szeretném saját magam hallani a különbséget.
Csatoltam egy képet, egy kicsit "izmosabb" kivitelről, ezen a linken több fotó, leírás :

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Klaus-Doppelamp/Doppelamp.htm

Megépíteni valószínűleg egyszerűbb egy OTL-t mint bámelyik másikat, főként a trafó hiánya miatt.
Csak nagyon jó minőségű alkatrésszekkel érdemes nekifutni, sok bosszúságtól kíméled meg magad.


(#) EcoPityu válasza Elektom hozzászólására (») Dec 10, 2007
Hinnye ez még nekem is tetszik...Báááár az a 4 digites 7 szegmenses kijelzőcsoport nem tudom mit keres benne...
(#) EcoPityu válasza hapro hozzászólására (») Dec 10, 2007
Tudom ajánlani, hogy keress vissza itt a topicban a műveimre: az egy kis gyorstalpalóra, és az eco pityu csöves multja 1-2-re. Ott elég sok dolgot leírok a kezdetek kezdetéhez.
(#) hapro hozzászólása Dec 10, 2007
Sziasztok!

köszi a válaszokat, EcoPitsu csöves dógait már olvastam... És asszem ez a kis bátorítás kellett ahhoz, hogy belefogjak ebbe a végfokba.

ha kérdésem merülne fel (ami valóószínű, akkor megkereslek benneteket.

Elektom! ha esteleg szeretnél összehasonlítani egy JLH-t valami végfokoddal, akkor azt megtehetjük, mert nekem van egy úgy gondolom elég jól megépített darabja. Szóval felajánlom az összehasonlítgatásra. Keress meg privátban és megbeszélhetjük, ha szeretnéd.

üdv.:

Zoli

(#) korbendallas hozzászólása Dec 13, 2007
Üdv!

Látom páran trafót és kapcsolást kerestek. Nekem van Williamson 6l6GC pp kapcsoláshoz 2 kimenő + táptrafó+fojtók,
és gu50 pse-hez 2 kimenő + táptrafó + fojtók.
Én most 300B-vel és GM70-el építek erősítőt, ezért válnék meg ezektől a trafóktól. A Williamson most össze is van rakva, sőt még doboza is van, ez szól most nálam. De a GU50-es is már működött, csak szétszedtem, mert nem volt doboz hozzá. Kezdő projectnek szerintem jó mindkettő. Akit érdekel írjon. Ja a trafókat Siba Ferenc tekerte, hátha ez mond valamit
(#) kocos hozzászólása Dec 13, 2007
Kész lett az El84 SE gitárerősítőm ! Nagyon jól szól, bár nem elég tiszta De ezen változtatunk Gondoltam megosztom az örömöm D
(#) Mate78 válasza kocos hozzászólására (») Dec 14, 2007
Együtt örülünk veled!



Csak így tovább!

üdv.
(#) marekocska válasza hapro hozzászólására (») Dec 15, 2007
sziasztok
kedves hapro. Kezdetben ajánlom, hogy 6c33c csöves cuccot készíts, mindezt azért, mert az 200 V anódfeszről megy nagyságrendileg, és én személy szerint biztosabb kézzel nyúlkálok oda, ahol nem 500 vagy 1000 voltos feszültségek bújkálnak. OTL szerintem mellékvágány, ma már jó kimenőket lehet kapni készen, vagy KIT-eket is. Nézz be ide: www.elektroncso.hu
üdv: m
(#) kocos válasza marekocska hozzászólására (») Dec 15, 2007
Szerintem a 200 V, és az 1000V is nagyobb a biztonságos 50/120 V-os érintési feszültségnél, szerencsés esetben egyik sem halálos, szerencsétlen esetben, ha az áramút úgy jön alakul ki a testen, akkro mindkettő az !!!! Mindkettőhöz, odafigyeléssel biztos kézzel kell nyúlni, miközben gumitalpú cipőben állunk, és a bal kezünk a zsebben van !!!!!!!
(#) technik hozzászólása Dec 17, 2007
Udv sracok!
Hat eleg ritkan jarok erre mostanaban, sok a lecke meg melo... Szoval, abba a problemaba utkoztem, hogy nem tudom hol lehet trafosapkakat szerezni. A kepen lathato egy ilyennel szerelt trafo. Gondoltam ra, hogy lehetne hazilag is kalapalni, de sok a macera. Ti hogyan oldjatok meg ezt? Tudom, el lehet rejteni a trafokat, de en szeretnem, ha hasonloan neznenek ki.

out.jpg
    
(#) dxzo4z válasza technik hozzászólására (») Dec 18, 2007
Ja! Ez engem is érdekelne!

A másik: mennyire lehet "kompakt" csöves erősítőt építeni? Azaz, mennyire lehet közel "engedni" egymáshoz a trafókat (hálózatit, kimenőket) és a csöveket? A brumm nem a kedvenc hangom... Tudom, ki kell próbálni! De ha valakinek ilyen jellegű tapasztalata van, kérem , ossza meg velem, velünk!
(#) EcoPityu válasza technik hozzászólására (») Dec 18, 2007
Valahol a net-en láttam egy jó módszert, én is alkalmaztam, bár full kocka dobozra...
Lényeg: a sapi alakját elkészíted egyoldalas nyáklapból, szépen kockára vágdosva. Összeforrasztgatod belülről, hogy felvegye az alakját. aztán az illesztéseket kikened epo-rapiddal, két nap alatt fullra megkeményedik, és faragható lesz. ezután sniccer, reszelő, smirgli- és kész! teljesen gömbölyded formák, semmi éles törés nincs hegyes sarok. Utána pedig jön az átverés.: matt fekete festék, vagy kályhaezüst, és olyan mint a gyári. Bár nem sokat árnyékol, mivel ez lenne a valós feladata/a szórt mágneses tér csökkentése/ , de legalább szépen néz ki.
(#) EcoPityu válasza dxzo4z hozzászólására (») Dec 18, 2007
Ha elég kompaktnak hangzik, akkor kint a műhelyemben rám vár a többi hülyeséggel együtt egy k.b. PC-s CD meghajtó méretű sztereó Párhuzamos PCL 86-os csöves SE végfok/2x5w/ és minden vackot a csövekkel együtt, és a három trafóval egyrakásra fogok rakni. Egy nagy közös dobozba, közéjük azért érdemes egy horganyzottlemezt rakni
(#) technik válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 18, 2007
Udv! Jo otletnek tunik, de lathatnank par kepet is az elkeszult csodarol? Valahogy ugy erzem, hogy osszerakasnal elpattanhatnak a forrasztasok. Mert ugye a csavarokat a negy sarkon meg kell tepni rendesen, kulonben "levegos" a trafo.
(#) dxzo4z válasza technik hozzászólására (») Dec 18, 2007
Lehet, hogy a 4 sarkon nagyobb a furat, mint a trafólemezeket összeszorító csavar feje ill. anyája, így a kupaknak nem kell feszülnie, mert nem is a csavarok tartják. Csak kell valami ragasztó... Ha már egyszer csalunk...
(#) szajo válasza korbendallas hozzászólására (») Dec 19, 2007
Üdv Mindenkinek!

Engem érdekelne a GU50-es kollekció.

(#) EcoPityu válasza technik hozzászólására (») Dec 19, 2007
A sajátomat ha kész, és lezajlotta az év végi mizéria, lefényképezem, és felteszem. A sapikészítés meg valahol megvan a másik gépemen, majd előkaparom, bár ott a faszikám simán bakelitdarabokból csinálta, a nyáklap, és az összeforrasztás már sajátabb ötlet.
(#) technik válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 19, 2007
Udv! Az nagyon jo lenne, nem lehet hamarabb ? Kozben kutakodtam egy kicsit baratoknal es kiderult, hogy Budapesten gyartanak ilyen sapkakat lemezbol hidraulikus pressel. Ha pontos informaciokat is megtudok, akkor mindenkeppen kozlom a forumban.
(#) kocos válasza technik hozzászólására (») Dec 20, 2007
AZ nem lenne rossz dolog )
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Dec 23, 2007
Itt a sapi házilag bakelitből!
(#) technik válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 23, 2007
Udv! Hat nagyon koszonom a doksit, igy mar teljesen vilagos a folyamat. Egyszeru de trukkos! Mindenkeppen kiprobalom!
(#) hapro hozzászólása Dec 23, 2007
Sziasztok!

Olvasgattam ezt a topicot, és valahol jóval visszább írta valaki, hogy Müszi összehozott 1000Ft-ból egy csöves erősítőt. Arról nem szólt a történet, hogy ezt publikálta-e is itt, vagy sem, de ha igen akkor kérlek benneteket linkeljétek be ide a hozzászólását vagy a leírást, kapcsolási rajzot, mert én nem találtam meg (annyira nagyon nem is kerestem). Érdekelne, mert valami olcsó csöves cuccot keresek.

köszi.

üdv.:

Zoli

(#) Norberto válasza hapro hozzászólására (») Dec 23, 2007
LINK

Tessék parancsolni!
(#) Müszi válasza hapro hozzászólására (») Dec 24, 2007
Egy-két szó még a megépített PCL86-os csövesemről:
Az ott leközölt kimenőtrafó adatokkal nagyon jól szól, de a mostani sztereóban egy tesla cigánymagnónak a hálótrafója van bent, és azzal mégjobb lett.
Érdemes kisérletezni hálótrafókkal is, mielőtt tekertek egyet.
Ha nem sikerül értékre pontos alkatrészeket szerezni, akkor működik úgyis ha nem olyan pontos. Pl. nekem a 22pF-es kondi helyett 33pF van.
Ha valamiben elakadtál akkor csak szólj.

Müszi
(#) lamalas válasza Müszi hozzászólására (») Dec 24, 2007
Muszi!

Azert 1-2 fogalmat jo lenne tisztazni: a kapcsolasi leirasod 5. oldalan ezt irod a Tapasztalatoknal:

Idézet:
„Anódfeszültsége 250V egyenáram”


Ejnye .... 250V egyenaram ... talan egyenfeszultseg, nem? De a szovegkornyezetbe nem is kellett volna bele ez sem. Mondjuk ez csak apro hiba, amolyan szorszalhasogatas, a komolyabb problema elorebb van amikor azt irod, hogy a kimeno trafonal megy vegbe az erositoes. Hogy is van ez? Akkor miert vannak ott a csovek? Szoval maradjunk sztem annyiban, hogy a csovek vegzik az erositest a kimenotrafo pedig illesztesi feladatokat lat el De ne gondold azt, hogy en csak a hibakat keresem es latom meg. Nagyra ertekelem azokat az embereket akik maguk keszitik a trafoikat, legyen az halozati v. egyeb mas celu (pl. kimeno) trafo, es belevagnak meg egy ilyen egyszerunek tuno kapcsolasba is. Nem beszelve arrol ha sikeresen meg is csinaljak! Szoval csak hajra

Kellemes Karacsonyt mindenkinek!
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Dec 24, 2007
Idézet:
„jnye .... 250V egyenaram ... talan egyenfeszultseg, nem?”

Bocsánat, máris kijavítom
(#) Müszi válasza lamalas hozzászólására (») Dec 24, 2007
Minden potatlanság kijavítva
Köszönöm hogy szóltál
(#) hapro hozzászólása Dec 24, 2007
Sziasztok!

köszi a válaszokat!
Kellemes és füstmentes ünnepeket kívánok!

üdv.:

Zoli

(#) dxzo4z hozzászólása Dec 29, 2007
Szervusztok!
Mint már beszámoltam róla, a lent mellékelt csövest építgetem lassacskán EF86 és EL84-es csövekkel.

Viszont párhuzamosan csinálnom kellene egy előerősítőt is az MM szedős lemezjátszómhoz, amit az erősítő elé biggyesztenék.

Az egyik preamp csatornánként két ECC83-as csővel dolgozik, a másiknak elég csatornánként egy db ECC88-as. A kevesebb alkatrész miatt az utóbbira voksolnék, de mindenképpen kikérném a véleményeteket, bizonyára jobban ismeritek a kétfajta csövet hangtechnikai szempontból...

Szóval kéretik szavazni!
Következő: »»   23 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem