Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1713 / 2557
(#) steelbird válasza Initio hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Idézet:
„nagy hangfal üvötött róla egy éjjel”
Akkor mégis sokáig volt nagy hangerőn (és valószínűleg fullra kiemelt magassal) hajtva.
Idézet:
„Ez akkor 100% ez az ellenállás dolog?”
Ki kell cserélni és kiderül. Valószínűleg.
Én cserélném még az ellenállásokkal soros kondenzátorokat is, de azokat már csak a biztonság kedvéért. Meg kellene mérni a kapacitásukat, az a biztos. Vagy csere.
De én a helyedben nem kísérletezgetnék tovább vele, mert minden gerjedésnél veszélyben vannak a magassugárzóid, és mert olyankor max. teljesítményen megy a végfok, ami a "csövön kifér". Nem biztos, hogy sokáig fogja bírni.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
(#) Initio hozzászólása Máj 29, 2015 /

mivel pótolható? direktbe kötni lehet?

Azzal, ami bele való. Rövidre nem kötném semmiképpen..
De mi lenne, ha használnád a "Válasz" linket? Ajánlott, ha valakinek válaszolsz.
(#) Buvarruha válasza steelbird hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Érted már?
(#) Initio hozzászólása Máj 29, 2015 /

mit okoz a rövidrekötés? átmenetileg megoldja?
(#) steelbird válasza szvictor hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia!
Melyik tranzisztorok voltak zárlatosak?

Felejtsd el. Még átmenetileg is. Ha elszáll miatta mind a két végfokod, akkor senki nem lesz, aki itt megjavítja neked. Akkor viheted szervízbe. Gondolod, hogy a gyárban beletették volna, ha nem kellene bele? Akkor inkább beletettek volna két darab drótot.
(#) steelbird válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Persze...
(#) szvictor válasza steelbird hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia! TR308, 310, azon a csatornán amelyiken a vég tranzisztorpár is zárlatos lett.

A TR309, TR310, TR409 külön végfokokban van. Mindhárom végfok hibás? Huh...
Azt miből állapítottad meg, hogy ezeket kinyírná védőellenállások nélkül? Nagyon melegednek?

A végtranzisztorokat simán nem hagyhatod ki, mert akkor nincs visszacsatolás, elbillennek a végfokok. Úgy próbáld ki végtranzisztorok nélkül, hogy az E-B lábak helyére beteszel egy-egy 47-100 Ohm közötti értékű ellenállást.
(#) szvictor hozzászólása Máj 29, 2015 /

Igen, melegednek van hogy viszi is magával azért nem nagyon szeretném próbálgatni mer 2 már megbánta velem együtt Csak a jobb csatornán ölték le a végfokokat, akkor ha úgy próbálom, hogy csak a jobb csatornához tartozó tranzisztorok+vég tranzisztor lesz benne úgy jónak kellene lennie?

Szerintem először végtranyók nélkül nézd meg, úgy, ahogy írtam. Semelyik végfokban ne legyen végtranyó. Így egymáshoz is tudod majd hasonlítani a végfokokat. Ha a báziskörbe helyettesített ellenállások közül valamelyiken nagyobb jóval a feszültség valamelyik végfokban, akkor az ki akarja nyírni a végtranyókat, túl nagy lenne a nyugalmi árama.
A D306-T306 (vagy amelyik végfokban elszállnak a tranyók, ott az ezekkel azonosak) körét még átmérném még egyszer.
Meg a nyugalmi áramot állító trimmerek körét, nem-e állította el valaki, vagy nem szakadt-e esetleg valamelyik trimmer.
(#) reloop válasza szvictor hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia! A végtranzisztor kiszedegetés nem old meg semmit jelen esetben. A nagyjelű erősítő (ahol a melegedés tapasztalható) árama a bemeneti differenciálerősítő közös emitterellenállásán folyó áram függvénye. Kérlek mérj rá az R306 12k ellenállás mindkét lábára testhez képest. +12V és +0,7V feszültségeket várunk.
Az R305, R403 kiemelésével (elég egyik lábát) ezen csatornák árammentesek maradnak.
A TR310 kollektorába 5-10k ellenállást betoldva megelőzheted a tranzisztor mérés közbeni pusztulását. Reményem szerint ez még biztosítja a kivezérlés nélküli DC egyensúly vizsgálati lehetőségét.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Gondolod, hogy a 12V hibádzik?
(#) reloop válasza steelbird hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Elég egy óncsepp a javítás hevében
(#) kameleon2 válasza Initio hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia! Nekem van egy ugyanilyen erősítőm. Én a tápkondikat nézném meg elsőnek, illeteve, hogy mindkét oldal ugyanúgy búg-e? A búgás erősen 50Hz-nek tűnt - tehát szűretlenség. Van a panelen két sárga kondi is (nálam legalábbis sárga volt). Ezeket is cseréltem és kellemesebb lett azonnal. Ha van szkóp - azzal azonnal látható a kondik hatása, illetve alkatrészteszterrel is érdemes válogatni kicsit. Jut eszembe! Amit én vettem erősítő, az eredeti tulaja egy ledes világítást épített bele az eredeti izzós helyett. Amikor likvidáltam - építettem bele egy fehér ledest - persze sokkal kulturáltabb módon. Azonban ez nem kis búgást vitt rá - amit még külön szűrnöm kellett.
(#) szaka válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia!

Holnap kipróbálom!
Köszi az infót!!!

Üdv
(#) szaka válasza blasz hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Köszi!
Holnap átnézem azokat is!!
(#) steelbird válasza szaka hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szakadozó ellenállás, "rosszalkodó" félvezető, szivárgó kondenzátor, kontakt hibás potméter, trimmer...
A leírásodhoz hasonló, "sistergő" zajt okoznak. Néha elég nehéz behatárolni, hülye egy hiba tud lenni.
(#) szvictor válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia! A centert csatornán végeztem a mérést amit leírtál, és a r306, 305 ellenállást emeltem ki, az r403-at benne hagytam és a gnd-hez képest mind két lábán 0.012v van..
(#) reloop válasza szvictor hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

A TR409 továbbra is forrósodott?
A +12V hiányának okát ki tudod deríteni?
(#) szvictor válasza reloop hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Meg van a 12v, így már más a helyzet.. egyik lábán 12v másikon 1.2v van.
(#) reloop válasza szvictor hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Az 1,2V nagyon sok. Bent vannak a végtranzisztorok, hogy kialakuljon a visszacsatolás?
(#) Buvarruha válasza szvictor hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

A TR313-at ellenőrizném mg, hogy nem-e szakadt, illeve a potit és ezek környékét.
(#) szvictor válasza reloop hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Az 1.2V-ot kivett végtranyókkal mértem, most vissza tettem de így 2V-ot mérek.
(#) szvictor válasza steelbird hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Szia! Közben meglett a 12v is...

Érdekes, ebben a csatornában hibás alkatrész van, pedig úgy értettem ezt nem kellett javítani.
A kimenete kifeküdt a negatív tápra, illetve a tápok rendben vannak egyáltalán?
Szerk.: Bár nem jelölted, a 2V-ot testhez képest +2V-nak értelmeztem.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
(#) szvictor válasza reloop hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

A +12v -12v -41v +41v rendben van. Ebben a csatornában csak a 68 ohm-os védő ellenállás volt szakadt, ami mindegyikben, de mind1ik tranzisztor jó. Igen + 1.6ról indul és szép lassan megy fel de nem vártam meg meddig 2 voltig vártam kb 1 perc alatt eléri.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015

Az FR (fuse-resistorok) együttes elszakadása érdekes jelenség. Bele illik abba a feltételezésbe, hogy a +12V helyére a pozitív táp tévedt, de elég kicsi a valószínűsége - belátom.
Az R411, R412 és társai megúszták?
Átvizsgáltad a NYÁK-ot, hogy a végtranzisztor zárlat okozott-e fólia felégést?
Össszemontíroztam a csatorna rajzát. Rá tudnád írni (pl. Paint-tel) ennek a 11 tranzisztornak a bázis, emitter és kollektor feszültségét testhez képest az polaritás megjelölésével?

Denon 600.png

(#) CIROKL hozzászólása Máj 30, 2015 /

Lehet nem jó helyre teszem de feltennék képeket hátha valaki felismerné milyen erősítő lehet ,
Javítani kellene és ha többet tudnék róla könnyebb lenne egy kicsivel ?
Elsődlegesen a védelem amit kellene javitanom ugy néz ki a végfokok mennek !
Következő: »»   1713 / 2557
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem