Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Be-/kikapcsoló nyomógombbal
Lapozás: OK   22 / 36
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Nem, nem! A tranyó bázisa megy az 1-es lábra a 10kohm-on keresztül. Az emittere a kapcsolási rajon (nagyon helyesen) a "0V"-ra megy.. (Meg kellene érteni, hogy működik a kapcsolás, akkor ez már kérdés sem lenen..)
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Valóban. Persze nekem is meg kell nézni mindig a lábakat, mert régen egyfajta tokozáshoz egyfajta lábkiosztás volt a jellemző. Ma már van mindenféle. Hiába a rajz, a tokozásnak is illeszkednie kell. Nem árt leellenőrízni.
(#) benko_balazs válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Ha már ez egy műszaki fórum, akkor legyet oly jók és írjátok le tisztességesen, hogy tranzisztor!
(#) proli007 válasza benko_balazs hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Hello Balázs! A "tranyó" az műszaki argó. De a "Mhz", sajnos akkor sem azonos a "mhz"-el..
(#) Klorid hozzászólása Dec 16, 2015 /
 
Sziasztok!
Olyan kapcsolást keresek, hogy adott 4db relé 4db nyomógombbal és egy kiválasztott nyomógomb megnyomására a hozzá tartozó relé behúz és behúzva marad addig, amíg meg nem nyomok egy másik nyomógombot. 5V-ról kellene működnie. Tudna valaki segíteni ebben?
(#) pont válasza Klorid hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Ha a linkelt kapcsolást kiegészíted negyedik elemmel, és a Proli Mester által hozzáfűzött módosításokat megteszed, a ledek helyére védődiódával rakod a reléket, szerintem azt csinálja amit szeretnél. Este tudnám csak pontosan lerajzolni. Bővebben: Link
(#) Klorid válasza pont hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Köszi a választ! Szóval mindenhova 10k és plusz diódák? Ez 15V-ra van tervezve?
(#) pont válasza Klorid hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
5v-ra van tervezve, csak a tápegység az V1. A relével párhuzamosan, fordítva bekötött védődiódák a kikapcsoláskori induktív terhelésből fakadó ellenkező polaritású áramokat zárja rövidre. A ledek akár maradhatnak is visszajelzésnek. Mikrovezérlővel egyszerűbb huzalozást lehetne megvalósítani, de négy tranzisztor akkor is kellene, mivel a kontroller "lába nem bírja el a relét", de ha olyat szeretnél, este rajzolhatok azt is.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015
(#) Klorid válasza pont hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Azt tudom miért kell relékre diódát tenni, de én azokról a diódákról beszélek ami a pnp tranzisztorok bázisára megy. Mivel 3 helyett 4 relé lenne, így gondolom 2 helyett 3 dióda fog oda csatlakozni. Azért szeretnék ilyet, mert nem értek a mikrovezérlők programozásához.
(#) pont válasza Klorid hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Ha elriasztana a sok alkatrészláb, megírom én a progit.
(#) proli007 válasza Klorid hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Hello! Ez nem a topik témájába vág, mer itt egy nyomógombról van szó. Gondolom egy bement szelektor lesz a cél. Sok féle képen megoldható, de szerintem a legszellemesebb egy CD4028-as BCD/decimális átalakító használata. Egyszerűen csak egy-egy ellenállással vissza kell csatolni a megfelelő decimális kimentet a BCD bemenetekre. Természetesen súlyozásnak megfelelően. A-1, B-2, C-4, D-8. Ha az ABCD bementek közül valamelyiket magas szintre húzzuk, akkor annak decimális kimenete magas szintre kerül. A gombot elengedve pedig az ellenálláson keresztül megmarad a logikai magas szint stabilan. A kimenetről pedigmár lehet is lehet vezérelni a relémeghajtó tranyót.
(#) Phile80 válasza Klorid hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Talán ez egyszerűbb.
(#) Klorid válasza pont hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Köszönöm, hogy megrajzoltad. Igazából azt sem tudom mire van szükségem a progin kívül ahhoz, hogy működjön.
(#) Klorid válasza proli007 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Elnézést, nem találtam jobb topikot ennek és emiatt nem szerettem volna újat nyitni. Köszönöm a segítségedet, de ennyire nem vagyok jártas a logikai áramkörök világában.
(#) Klorid válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Ez egy bevált kapcsolás, vagy csak egy elvi rajz?
(#) proli007 válasza Klorid hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Nem is kell jártasság. Nem oly nagy kaland ez, mint amilyennek látszik..
(#) Klorid válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Nagyon köszönöm! Én nem tudtam volna kitalálni Ez igaz nem jegyzi meg kikapcsolás esetén melyik volt az utolsó csatorna amire kapcsolva volt?
(#) Csupasz hozzászólása Jan 4, 2016 /
 
Sziasztok
Átnéztem a topicot, de sajna nem találtam segítséget. Egy nyomógombbal testet tudok kapcsolni. Első nyomásra nyitni kellene egy LED-nek, következőre elaludni, majd ez ismétlődik. Van erre valami egyszerű megoldás?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) kameleon2 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Igen van és csodálkozom, hogy nem találtál rá megoldást itt. Használhatsz D/Q tárolót is erre a célra és számlálót is. Mindegyikre volt már példa nem is egy. Csak keress rá a képekre a topikon belül. De van tranzisztoros és relés megoldás is. Ha esetleg elmondanád mire szeretnéd használni - több segítséget is kaphatnál, több konkrétummal.D/Q tárolós megoldás. Itt ha a relé helyére ledet raksz - már használhatod is. DQ szimuláció curcuitban, relés megoldás szimulációja.. Ezek általam megépített, tesztelt megoldások.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Hello! Pld..
(#) Csupasz válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Köszi, ezeket láttam, csak itt az volt a problémám, hogy testtel nem tudom indítani.
Amit Gábor ajánlott, az megfelelő lesz.
(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Köszönöm, igen, ez lesz a jó. Kerestem, de valahogy átsiklottam felette.
(#) kameleon2 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Miért is nem? Ezért javaslom a Paul Falstad féle circuit online szimulátort. 2 perc alatt berajzolod és kiderül, hogy pedig de.
(#) Csupasz válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Ha van rá időm, és nyugodtan tudok rajzolgatni, biztosan kiötlöm a megoldást. Amatőr vagyok, és ez most hirtelen kellett.
A D/Q tárolóban, nem tudom, mitől indul testről. A relés teljesen kiesett.
Elfogadom amit írsz, jobban tudod mint én.
(#) kameleon2 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Egyrészt megforgathatod az ellenállást és a nyomógombot, de használhatsz tranzisztoros, vagy épp CMOS invertert is és máris gnd-vel indítod.
(#) kameleon2 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Íme a ledes változat. Ennyit kellett módosítani. És ennyi időbe telt.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Hello! Inkább az inverter.. Mert a 4013 megfelelő sebességű felfutó él hiányában nem működik rendesen. A fordított RC módban is csak azért működik, mert a nyomógomb "elég gyorsan" rövidre zárja a kondit.
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Megoldás kellett. Adtam pár működőképes lehetőséget azt hiszem. Talán nem nekem kellett volna címezned. Én ezeket a megoldásokat használom pár éve - gond nélkül. Az erősítőm be-kikapcsolását is ez végzi, naponta többször. Sokszor a gyerekek bekapcsolva hagyják napokig - a relés megoldással sem volt soha gondom. "Hobbiból" az impulzusrelés vezérléssel kelek és fekszem. Minden létező mikrokontrollerre írtam hasonló megoldásokat. Arduino, PIC, Propeller, Launchpad, ST van soron éppen. PLC-ből: Duemmegi MCP, Phoenixcontact nLC, Omron. Még a relés megoldás is le lett tesztelve. Szerintem kevesen foglalkoztak többet ennek a kapcsolásnak a lelkével, mint én. 1986-ban, amikor először XJ jelfogó akadt a kezembe - ez volt az első kapcsolás amin elkezdtem agyalni.
(#) Csupasz válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Bocs, elismertem, igazad van. Te ehhez értesz, én a teflon szállítószalagokhoz. Az elektronikában igyekszem az ismert megoldásokat alkalmazni, ha csak nincs sok időm, hogy tanuljak.
(#) kameleon2 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 4, 2016 /
 
Szia! Csak azért javasoltam ezt a szimulátort, mert nagyon gyorsan le lehet vele próbálni a közzétett kapcsolásokat, anélkül, hogy az ember a fogát szívná - miért is nem megy? Mellékelem a leszimulált áramkört, így gyorsan te is személyre szabhatod, módosíthatod.
Következő: »»   22 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem