Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2799 / 3948
(#) vargaf válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Rakd fel a kapcsolási rajzot, írd meg az adatokat akkor könnyebb lesz válaszolni. A triac kapcsoló üzemben dolgozik, nem szokott melegedni.
(#) Csupasz válasza vargaf hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Forrasztópákát vezérel, 24V 2A. Melegszik, vezérlést megkapja, majd ha felmelegszik, lezár, és nem fűt tovább a páka. KB. 2 éve használom, és most csinálja először. Nincs hűtve semmivel, csak a panel alján van kb. 5négyzetcenti ónozott felület. Ja, és ha a forrasztóónt a páka hegyéhez érintem, szikrázik.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) vargaf válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Tedd fel a rajzot, mert úgy könnyebb lesz segíteni. Esetleg a kész kapcsolásról egy jó felbontású fénykép is jó lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) Csupasz válasza vargaf hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Köszi, már megvan. Hihetetlen, de a triak csere megoldotta.
(#) vargaf válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Az új triacra tegyél hűtést.
(#) Csupasz válasza vargaf hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Most csinálom éppen, köszi!
(#) tomtech válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget.
Valószínű megfelel nem látom át 15 év után sokat felejtettem.
Megépítem és kiderül.
Gyakorlatilag egy elektromos gázpedált kell megépítenem, természetesen nem autóba, hanem egy többször átépített dízelmotoros gépbe ami nagyjából egy állandóan kézzel beállított fordulaton üzemel, de a sok átépítés miatt mechanikusan(bovdennel) a gázadagolást már nem lehet megoldani.
(#) tomtech válasza orcika70 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Köszönöm.

Ehhez a kapcsoláshoz talán még meg is lenne minden alkatrész a fiók aljában, de mivel "autós"üzemhez lesz ezért nem akarok még a kettős tápfesszel is foglalkozni, viszont van egy olyan projekt is a későbbiekben amihez ez tökéletes lesz.

Tom.
(#) peter810 hozzászólása Jún 6, 2016 /
 
Sziasztok lenne egy Philips plazma tv 42x3s000 típus na most ennek az a baja áram al helyezve készenlét van de ha be akarnám kapcsolni csak villan röviden 2-tőt és egy hosszút
ez milyen hibakód érdemes lenne-e megjavítani.a tv még nincs nálam.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) cross51 hozzászólása Jún 6, 2016 /
 
Sziasztok!

A műveleti erősítőkkel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ha a kimeneti offset-je mondjuk 10mV op-nak
akkor értem, hogy a 0 el tolódik 10mV, de amint nem tudok, ha vesszünk egy alap kimenti tartományt 0V-os offset 0-1V abból a 10mV-os offset-el 10mV-1010mV lesz?
(#) moderboy hozzászólása Jún 7, 2016 /
 
Üdv!

Olyan eszközt tervezek, amelynek 12-24-48-72-96V feszültségről üzemelő relék állapotát kell figyelni. Mikrovezérlő oldalon egy mcp23s17 SPI-os IO expanderrel oldottam meg a bemeneteket. TCMD4000 optót vettem a jelek leválasztásához, a kérdésem az lenne, hogy hogyan oldhatnám meg legegyszerűbben az opto vezérlését a különböző tápfeszültségekről?
Én úgy gondoltam, hogy méretezek előtét ellenállást minden feszültség szintre és ahol ez lehetséges olyan munkapontot választok, hogy egy előtét több tápfesz esetén is alkalmas legyen. Van ennél jobb megoldás?
(#) Kovidivi válasza moderboy hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Használj két tranzisztoros áramgenerátort pár mA-re beállítva. Arra kapcsolhatsz 5V-ot, vagy 96V-ot is, pár mA fog folyni. Bővebben: Link
(#) moderboy válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Köszönöm, ez valóban járható útnak tűnik. A tranzisztorok C-E feszültségét a táphoz méretezzem? Tehát a 96V betáp esetén 150V Uce paraméterű tranzisztor használható ha jól gondolom.

A bemeneti védődiódát az egész generátorral párhuzamosan helyezzem el? Ennek a visszirányú feszültségét is tápfesz felettire kell választanom igaz?

moricka.png
    
(#) Kovidivi válasza moderboy hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Korrekt a rajz. R2-vel állítod be az áramot. A tranzisztor legyen minél nagyobb feszültségtűrésű, 150V-os már elég. A diódára nem tudok mit mondani. Rakj be 1N4007-et, 12Ft, azzal biztosan nem lehet baj. Vagy valami erős schottkyt.
(#) hzoli2 válasza Collector hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Üdv
Úgy látom, hogy te vágod a klíma dolgokat, ezért klíma terén lenne kérdésem.
Vannak olyan klímák amelyek télen -7 fokig lehet használni és vannak olyanok, amelyek -25 fokig is mehetnek.
Lehetséges, hogy a különbség csak annyi, hogy a kompresszot és a cseptálcát ellátják fűtőkábellel?
(#) vaviktor hozzászólása Jún 7, 2016 /
 
Üdv.
Szeretnék építei egy olyat, hogy zene ritmusára a led villog és egy olyan funkciót is szeretnék bele, hogy zene ritmusára váltja a színeket a led. A pic-es megoldást viszont elszeretném kerülni. Tudna ebben valaki nekem segíteni?
(#) kameleon2 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Cserépedény, vizeskendővel Nem fogyaszt elektromos energiát... Cserépedény hűtő.
(#) moderboy válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Ma reggel jutott eszembe, hogy szép és jó a megoldás, de a kikapcsolási jelszintet a bejövő jel maximumának 80%-a körülre kellene hoznom. Mivel minden tápsín elérhető így egy feszültség osztón gondolkodom, van-e esetleg jobb megoldás? A szimuláción jónak tűnik, kérdés hogy a valóságban mennyire működhetne.

sim1.png
    
(#) gazspe hozzászólása Jún 8, 2016 /
 
Sziasztok!

Van itthon egy szép 3 fázisú heggesztő trafó, aminek az 5 pólusú dugaljából 2 villa valahogy letört (nem tudom hogy, nem is érdekel, továbbá voltam annyira körültekintő, hogy nem néztem meg melyik kettő mielőtt eljöttem otthonról). Újat szeretnék rá tenni, mert egy fázis nem szereti azt a terhelést. 5 pólus legjobb tudtommal 3 fázist, 1 földet és egy nullát jelent. Egyenlőre nem mértem még ki, hogy melyik két szálat kellene visszakötnöm, de ami lényegesebb, a fázissorrend érdekelne. Ha ne adj isten a null és a védőföld tört volna ki, vagy 2 fázis láb, akkor van valami logika ami mentén elindulhatok a visszakötésben (internet nincs megtömve ezzel az infóval és szeretnék biztosra menni, mielőtt hazavágom azt a trafót)? Nagyapám építette ki a rendszert közel 30 éve, a meglévő fázissorendben nem vagyok , biztos, de 3 fázisú motor üzemel róla, szóval működőképes a rendszer. Kiindulási műszerem egy multiméter.
A dugvilla hiányossága azután bukott ki, hogy párszor megpróbáltam elinditani róla, ami rögtön levágta az automatát. 1 fázisról továbbra is üzemel. Okozhattam kárt benne?
Válaszokat előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
(#) pont válasza gazspe hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Az öt pólusú dugóban/dugaljban jelölve vannak mit hova, (Fázis, L1,L2,L3, nulla N, Föld PE) egyébként a föld vastagabb is. A kábelen meg ki lehet mérni, ha a színekkel baj lenne, egyébként zöld/sárga a föld, kék a nulla....
(#) Kovidivi válasza moderboy hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Inkább az a kérdés, hogy mit akarsz tudni? Ha csak azt, hogy a relé kap-e feszültséget, akkor elég a sima áramgenerátor. A normál relék a tápfeszültség 80%-nál még simán be vannak húzva. Ha azt is szeretnéd ellenőrizni, hogy átkapcsoltak-e, akkor egy szabad érintkezőt kellene használnod minden egyes relénél. Szerintem jó lesz az áramgenerátor. Ha kap feszültséget a relé, akkor van jeled, ha nem kap, akkor nincs jeled. Aztán hogy beégett-e a relé, kapcsolt-e egyáltalán, azt majd megállapítod máshogyan.
(#) nagper hozzászólása Jún 8, 2016 /
 
Sziasztok!

Korábban csináltam egy egyszerű hőkapcsoló áramkört ami jól működött. Most ismét szeretnék egy hasonló áramkört de valami furát tapasztalok:

Ha egy LM311P komparátort az alábbi módon bekötök maga a chip kb. 300mA-t fogyaszt és elég hamar eléri a 80C fokot. Vajon elromlott vagy teljesen kezdő lévén valamit félreértek?

1: GND
2: -
3: -
4: GND
5: -
6: -
7: -
8: VCC (5V)


Köszönöm
NagPer
(#) cupika97 hozzászólása Jún 8, 2016 /
 
Sziasztok. Régebben írtam hogy akkuról szeretnék meghajtani egy set-top box-ot. Ma megjott, amit napja rendeltem a távolkeleti barátainktól. Összerakta, működik is, de 2-3 másodperc után restartol a box. Mi lehet a gond? Képet csatoltam.
(#) moderboy válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Is-is, ilyen Integra jelfogó -ból felépített logikák vizsgálata a cél, általában pont az érintők állapotát szokták figyelni. A tápfesz 12-96Vig berendezésenként változó, de nem szerettem volna a "méréshatár" váltással problémázni, pont ezért is tetszett meg az áramgenerátoros megoldás.
Nem merem neked biztosra állítani, de ezek a jelfogók 80%-nál már igencsak ejtenek szerintem, majd utánanézek. Másrészt a szimulációk szerint az első változatú kapcsolás már vígan kinyit 5-6V körül, 96V-os rendszerben 5-6V bárhonnan is kerülhet a vezetékre.
(#) Kovidivi válasza moderboy hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Ha ez az 5V terhelhető is 2-3mA-rel, akkor az szerintem probléma. Össze kell gyűjtened az igényeket és a tényeket. Aztán tudsz dönteni. Ha mindig jön egy új infó, ami az előző megoldást nullázza, akkor nem lesz egyszerű a helyzet. Plusz a sejtéseket is le kellene ellenőrizni, van-e 5V a 96V-os rendszerben?
Berakhatsz egy 3-5V-os zenert (vagy inkább 2-3 piros LED-et sorosan, mert azok nyitófeszültsége 2V körül van nagyon kicsi áramnál is) az opto LED-jével sorosan, ekkor már 10-12V fölött fog csak világítani a LED.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
(#) zolika60 válasza nagper hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Mi lenne, ha megnéznéd az adatlapját?
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 8, 2016 /
 
Szerintem itt nézz szét, nem olyan nagy topik: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2016
(#) Bakman válasza cupika97 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Ez egy kapcsolóüzemű tápegység. Vagy nem megfelelő szintű feszültséget és/vagy áramot szolgáltat és/vagy nagyon zajos a feszültség, amit nem bír a készülék.
(#) cupika97 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Mit lehetne ellene tenni? Kidobni és venni egy rendeset?
(#) nagper válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Az adatlapon a kezdők hibájából adódó szélsőséges esetek nincsenek tárgyalva.
300 mA körüli érték természetesen sehol nincs az adatlapon.
Következő: »»   2799 / 3948
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem