Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   69 / 130
(#) lacking77 hozzászólása Júl 31, 2016 /
 
Üdv. mindenkinek!
Teljesen laikus vagyok ebben a témában és a problémám a következő:
Édesanyám családi házában bojlert cseréltek, Aquastic 60 literes került fel és mióta üzemel időszakosan morgó hangot ad a komplett vízvezeték hálózat. Ez a probléma az egész környéken állandósult ahol ezt a típust szerelték fel.
Egyrészt mi okozhatja ezt a hangot?
Aztán van még egy kérdés, mégpedig: a két vízvezeték közül, ami a bojlerbe van bekötve az egyiken van egy szelep, viszont ennek a szelepnek a hideg víz vezetékén kell lennie?
Tippeket, válaszokat előre is köszönöm.
(#) granpa válasza lacking77 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Ez konstrukciós hiba. Ennyiért lehetett volna Hajdút is venni, ami még messze jobb az összes többi kaphatónál, s nem morog.A túlnyomás szelepnek a hideg vízen kell lenni, hogy az esetleges hálózati (vagy házi hidrofor) nyomásnövekedés ne vesse szét, ne menjen visszanyomás a hálózatba, valamint védje a bojlert a (túl)melegedési nyomástól.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2016
(#) Bakman válasza lacking77 hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Fűtéskor a víz tágul. A táguláskor a szelep engedi le e túlnyomást, különben szétrepedne a bojler, vagy a vízvezeték valahol. A meleg oldalon a csapok el vannak zárva, a hideg oldal felöl pedig ott a hálózati víz, arra nem tudja nyomni.

Fűtéskor adja a hangot vagy akkor, amikor kinyitod valamelyik melegvizes csapot?
(#) lacking77 válasza granpa hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) Geza46 hozzászólása Aug 9, 2016 /
 
Üdv!

Valakinek van az alábbi a problémára ötlete?
Adott egy hajdu z120-ek1 típusú bojler, a probléma pedig a következő: Napokig bekapcsol rendesen, amikor kapja az áramot a vezérelt órától, aztán egyik napról a másikra "elfelejt" bekapcsolni/fűteni és csak hideg víz jön belőle.
Hőfokszabályzó újra cserélése megvolt, közvetlenül dugvillával konnektorba bedugva bekapcsol és ki is kapcsol, amikor eléri a beállított hőfokot. Hőfokszabályzó megmozgatása/kiszerelése után újra napokig működik hibátlanul.

Villanyszerelő megtapogatta/megnézegette és szerinte minden rendben.
Émászosok szerint sincs gond sem az órával sem a vezérlővel, de tesztelték a régi órával is, és nemrég kötelező csere miatt digitálisra cserélték az órát és új vezérlőt is kapott.
(#) kadarist válasza Geza46 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Szia!
Ha a kontrollámpája nem világít, akkor valószínű, hogy nem kap áramot a mérőtől.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Az akkor sem világít, ha felfűtötte a vizet.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Az enyémen (2 bojler) világítanak akkor is.
(#) Bakman válasza granpa hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Ismét új dolgot tanultam. Nem tudtam, hogy vannak ilyen bojlerek is.
(#) Geza46 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Köszönöm a választ!
Az csak fűtés alatt világít és világított akkor is, amikor évekig működött rendesen. Áramot biztosan kap, mert mint írtam több napig is működik és van melegvíz, csak utána "megbolondul" valamiért.
(#) Bakman válasza Geza46 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Akkor kellene feszültséget keresni rajta, mikor biztosan kap áramod de nem fűt. Ha egy alkatrészen megjelenik a 230 V, akkor az "nem engedi át" az áramot. Egy egyszerű próbalámpával is ellenőrizhető a dolog. Hőfokszabályzó, hőkioldó és fűtőbetét, kb. ezek a kritikus alkatrészek, már ha valóban kap áramot. Az óracserével még lehetnek gondok az odavezető vezetékekben is.
(#) Wind-Storm hozzászólása Aug 11, 2016 /
 
Kéménybélelési kérdés miatt sajnos hamarosan meg kell szabadulni a szeretett FÉG V4 bojlertől.
A kéményseprő Aristont ajánlott, hogy van kocka formájú is abból, meg a blabla marketing hülyeséget nyomta mellé. Azonnal hallottam egyből az ellenszenvet is róla valakitől.
Mik a tapasztalatok, manapság milyen tárolós villanybojlert volna érdemes venni?
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Nálam egy Hajdú Z 150 E bojler működik 20 éve. Biztos vagyok benne, hogy még legalább ennyit ki is fog szolgálni. Egyszer volt benne cserélve az anód, a hőfokszabályzó és a jelző izzó is csak talán egyszer. Vízkőtelenítve 4-szer. Sok ilyen bojlerrel találkoztam, de ezzel volt a legkevesebb gond. . Alkatrészellátás megoldott, szerelése egyszerű .Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Ezt a típust érdemes választani, aminek ilyen nagy "fazék" van az alján. Bővebben: Link
(#) granpa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Arra gondolom felkészültél, hogy akármilyen "energiatakarékos" villanybojlert használsz, sokkal többet fogsz fizetni a villanyos meleg vízért, mint a gázosért. Ki ne dobd a V4-est, nem mindenhol kell kibélelni a kéményt, és alkatrésznek is jó (ha nem kell senkinek, jelentkezem érte).Hallgass "gyuszó"-ra, igaza van!
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Wind-Storm hozzászólása Aug 11, 2016 /
 
Szóval egyértelműen "fazekas" Hajdut lenne érdemes.
Köszi az eddigi válaszokat!
A konyhában is már több mint fél évtizede van egy műanyag tartályos szabad kifolyású Hajdu, azzal nem volt még gond ezidáig.
(#) Wind-Storm válasza granpa hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Sajnos tudom hogy többet. Egyenesen a katasztrófavédelem kötelez a házban mindenkit a bélelésre, a kéményseprő meg lebeszélte róla anyámat, hogy még magának sem bélelné ki a macera miatt.. na persze.
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Ugyanebben a cipőben vagyok. Nem köteleznek semmire, csak adnak egy határidőt, ha addigra nem oldod meg a kérdést akkor levetetik a gázórát vagy valami hasonló a szankció. Csak azt nem értem hogy ami 50 évig jó volt, az most mitől nem jó egyik pillanatról a másikra. Ráadásul olyan kéményünk van ami még anyagból van, a koszon kívül úgy néz ki mint újkorában, tükörrel és kamerával megnézve is.
Persze olyan bojlert nem gyártanak amilyet szeretnék, mert az túl egyszerű lenne. Nincs helyem a fürdőben, jó lenne 40 centi mélységen belül megúszni. Ilyet egyedül az aristontól lehet venni (27 centi mély), persze az ára 50-60 körül kezdődik, és nincs belőle még véletlenül sem mezei bimetal-os csak öntanulós digitális kutykuruttyos. Van arra is némelyikre több év gari, de azt írják hogy hulladék az összes, meg hogy az alkatrészellátás is katasztrofális, és drága is hozzá. Lehet hogy a hajdu jó, kevés gond van vele meg van alkatrész hozzá, de csak nagy gombócokat gyárt, olyat én nem szeretnék felküzdeni a falra.
Az ember esze áll meg, de tényleg...
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Létezik a Hajdú bojlernek keskeny változata is, igaz annak egy kicsit rosszabb a hatásfoka.
A másik megoldás, ha van rá lehetőség a bojlert el lehet helyezni nemcsak a fürdőben, hanem WC, kamra, konyha, egyéb helyiségben . A legrosszabb helye van a kád felett. Ahova én felszereltem, erről mindenkit le tudtam beszélni. Mindig volt más megoldás.
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Igen, keskenyebb néhány centivel. Sehova máshova nem tudom elrakni, nem is akarom. Az agyrém ami egy ismerősömnél van, hogy megnyitom a meleg csapot és várok, várok, majd egyszer csak odaér a meleg víz is, miután az a több méter hideg víz kifolyt a csőből.
Míg élek siratni fogom a V4-est, ennél jobb nekem sosem kellett volna, de ezt is elintézték mások helyettem.
(#) Wind-Storm válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Nevetséges az egész.... vagy bélelteted tök fölöslegesen a jelenlegihez, és még egyebeket is megcsináltatsz (részben cserélt nyílászárók miatt plusz légvezetők) amivel eddig sem volt semmi gond, volt kéményhuzat. Aztán ez az egész megy a kukába ha zárt égésterűd lesz, mert ahhoz újra kell béleltetni
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Hát igen, nem valami bizalomgerjesztő hogyha véletlenül is fröccsenő víz érheti bárhonnan, ahogy elnézem a Hajdunak azt a teknőt hogy az mennyire lehet vízhatlan... A fej beverésen és zavaró helyfoglaláson kívül meg egyébként is bizalomgerjesztő, hogy esetleg fürdés közben valami malőr miatt rád eshet a bojler...
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2016
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Nem tudunk béleltetni, mert 3 lakás van 1 kéményen, és ugye 3 bélés kéne, de akkoriban olyan okosan megcsinálták a kéményt, hogy van 60 centi széles, de a közepe csak kb. 15 centi, szóval nem fér bele. Van a házban 6 kémény ami használva van, ezt lebontanák majd újraépítenék plusz bélelnék potom 8 millióért. A villany olcsóbb lesz, persze rövidtávon, mert hosszútávon mégiscsak villannyal fogjuk melegíteni a vizet...
(#) Wind-Storm válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2016 /
 
Ja, értem bocs! Csak saját szituációt írtam, itt rövidebb távra ez pénzkidobás lenne... nem jók a nyílt égésterű dolgok, télen átszellőztetik a lakást.
(#) Geza46 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Én ezt gondolom, nem tudom mennyire lehet helyes: A kapcsolóban van egy ilyen "piros pöcök" safety felirattal, ez valami hőkioldó lehet, hogy ne melegedjen túl a bojler. Na most én arra tippelek, hogy x napig fűt rendesen, utána pedig valamiért túlmelegedne, de a hőkioldó nem engedi neki és szétkapcsolja. Miután visszakapcsolom a "pöcköt" visszakötöm a hőfokszabályzót x napig megint megy.
A kérdés, hogy miért akar túlmelegedni, nagyon vízköves a fűtőszál benne és tisztítani kellene?
Vagy mi lehet még esetleg?
A hőfokszabályzón van 1-5-ig egy skála, mi a legkisebb vízhőfok(5?), ahol kapcsolni kellene, mi a közepes(3) és mi a legmelegebb(1?)?
(#) Gafly válasza Geza46 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Idézet:
„visszakötöm a hőfokszabályzót”

Mi van?
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Azt is szerettem benne, nem kellett folyton ablakot nyitogatni, mert a nyílászárók résein és a kéményen keresztül volt folyamatos levegőmozgás.
Közben találtam a hajduból is szögletest, majd kétszer annyiért.
(#) Bakman válasza Geza46 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Ha túl sok vízkő van benne, akkor is ez a hibajelenség. A vízkő nem engedi áramolni a vizet a fűtőbetét körül, így a hőkioldó működésbe lép.

Elvileg az 5-ös értéknél fűti fel legjobban a vizet. 1-nél is bekapcsol, de nem 70 hanem kb. 40 fokra melegíti fel a tartalmat. Javasolt a 3-as fokozat használata. Minél nagyobb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszteség.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 14, 2016 /
 
A Bosch bojlereket ismeri valaki? Nem nagyon találok róla infót (meghibásodás, alkatrészellátás stb.) de még azt sem hogy bimetalos-e, tehát rá lehet-e kötni a vezérelt szálra. Viszont ebből is van vékony kivitel ami nekem pont jó lenne, és kapok kettő ilyet egy hajdu áráért.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2016 /
 
Valahol már írtam: Szerelvényáruházban dolgozó ismerősöm szerint mindegyik bojlerre panaszkodnak, de a legkevesebbed a Hajdura.
Következő: »»   69 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem