Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tárgy lassú forgatása időkapcsolóval
Lapozás: OK   1 / 1
(#) qrta6 hozzászólása Jún 15, 2009 /
 
Sziasztok. Új vagyok az oldalon, azt mondanám nagyon kezdő. Na de térjünk a lényegre
A problémám az lenne hogy time lapse videókat csinálgatok,és valami olyan szerkezetet akarok csinálni,ami nagyon lassan forgatja a tárgyat a fényképező előtt. Pontosan még nem tudom mennyire kéne lassúnak lennie,de kb 1 nap fél fordulat szerintem. Arra gondoltam hogy valami amugy is lassu szerkezetnek időkapcsolóval adnák áramot megadott időközönként ami egy nagyon picit mozdítana a tárgyon. A videón ugy is sokszorosan gyorsítva lesz és így kapnék egy lassú forgást. Ötleteiteket,javaslataitokat várom hogy lehetne ezt megoldani.
(#) Lucifer válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Léptetőmotor + áttétel.
(#) qrta6 válasza Lucifer hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Léptetőmotor az mit is takar ? honnann tudnám beszerezni ?
(#) bbalazs_ válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
A helyedben egy regi orat tennek oda, aztan a tengelyrol valami madzaggal huzni a tanyert.

Ha viszont sokaig ott akarod hagyni, akkor tenyleg leptetomotoros elektronika.

Van meg regi mosogep-idozito motor, azt ra kell tenni egy oramure, 50Hz alapjan elketyeg akarmeddig.
(#) Topi válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 15, 2009 / 1
 
Nekem van pár nagyon bivaly erős nagyon halk 230VAC-s motorom. Komplett fém fogaskerekes mechanika.
Ötletem sincs mihez való, de sértetlenül gyári formázott hungarocellbe dobozolva.
Fő tengelye olyan 200 fordulat/perc, nagynyomatékú tengelye nagyjából egy percenként fordul egyet.
Ennek megvan a megfelelő nyomatéka ahhoz, hogy egy tetemesebb súlyú mechanikát mozgasson. Mivel legalább 1200-as áttétele van a motornak, ezért nyomatéka akkora, hogy nekem egyszer beszorult a mechanikába egy csavarhúzó ("occsó" kínai fémnyelű órás csavarhúzó, kb 2mm-es tömör anyag) és eltörte minden nyekkenés nélkül.

Előnye a léptető motorhoz képest, hogy a léptető motornál ilyen lassú forgatáshoz kizárólag microstepping jöhet szóba, ahol esetleg zavaró hangokat kaphatsz a gerjesztő PWM miatt. Ez az AC motor pedig teljesen halk. Mivel rettentő precíz a mechanika és az egész kivitelezése a motornak nagyon profi, és maga a fordulat is pontos, valószínűleg valami óra motorja lehet.

Ha gondolod érdekel meghajtó motornak, előtúrok egy darabot (kb 10db van) és jelképes összegért oda tudom adni.

De! Ehhez még a napi egy fordulathoz további mechanika kell. Ám mivel a meghajtó motor már alapból nagy nyomatékú egy sima fémépítő játék komolyságú nagyobb áttételű szíjhajtásos mechanika tökéletes lenne a célra. Szerintem elő tudsz ásni valahonnan, valakitől régi fémépítő játékot. Ilyen 10 perces barkácsra tökéletes megoldás.
(#) bgsf válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 16, 2009 / 1
 
Szia!
Ha tudsz valahonnét szerezni régi kapcsolóórát (bontásból) olyat ami több kapcsolót vezérel, annak a kimenőtengelye 1fordulat/nap. Ezek a kapcsolóórák 220V 50Hz-el mennek és viszonylag pontosak. Ehhez már csak egy 1:2 áttétel kell és a problémád meg van oldva!
Nekem is van ilyen majd délután felrakok egy képet róla.
Lehet hogy már láttál is ilyet (vagy hasonlót) csak nem tudtad mi az.
(#) ha6pc hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
Szia!
Vegyél egy -lehető legnagyobb-bóvli faliórát!
A kismutató tengelyére ráapplikálsz egy műanyag tárcsát;ha fontos a félnapos körbefordulás,akkor a motor frekvenciáját osztod kettővel,néggyel! (?)
(#) qrta6 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Köszi a választ,ezzel csak annyi a probléma,hogy valami olyan megoldást kellene találnom ami több napig,esetleg egy két hétig ott van amég fényképezem a tárgyat.
(#) qrta6 válasza Topi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Helló,az ötleted nagyon tetszik,végülis nem nagy súlyt kéne vinnie,max egy kisebb méretű cserepet. Mennyi lenne az a jelképes összeg amiért oda tudnál adni egy ilyen szerkezetet ? Szerintem sikerülne megcsinálnom a további áttétet hogy jó legyen.
(#) qrta6 válasza bgsf hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Helló,villanyórára gondolsz ? Ez is jó lenne mert időkapcsolóval szerintem ezt is lehetne lassítani még,pl hogy 1 percig kap áramot,1 percig meg nem. Csak nem tudom hogy villanyórára gondolsz e,légyszi ird meg.
(#) deguss válasza Topi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Egy fényképet kérhetünk a motorról? Nekem egy forgatóhoz (CNC 4. tengely) kellene. Holtjátékmentes az áttét?
(#) titi válasza Topi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Idézet:
„Ötletem sincs mihez való”
...
Én régen ipari programkapcsolóból bontottam ilyen 230V-os motort, gondoltam jó lesz a szobába tükörgömb forgatónak.
Még nem raktam össze, pedig megvan már a kb 6-7 cm-es tükörgömb is. Már csak a megvilágítást kellene megoldani lehetőleg LED-ekkel, igazodva a motor és a gömb kicsi méreteihez. Szóval egy nagy spotlámpa azért nem illene hozzá.
Csak azért írtam le, hogy ha nem tudsz velük mit kezdeni, szerintem hasonló célra hamar elkelne az apróhirdetéseknél. Ha nem így a nyaralási költekezés előtt lennénk, én is rácsapnék.
(#) Topi hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
Abszolút kotyogás mentes a mechanika. Ez már kicsomagolt általam használt motorról a képek. A dobozoltak érintetlen porszemmentesek.
(#) deguss válasza Topi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Tökéletes lenne számomra, ha valahogy tudnék forgásirányt váltani. Egyenáramról nem jár?
(#) qrta6 válasza Topi hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Továbbra is érdekelne a motor,valahogy ha kell talán tudnék rá még áttétet tenni. A felső tengely amúgy fogaskerékszerű vagy sima,mert nem láttam a képen. Csak hogy fogaskerék vagy valami szíjjal tudnék csatizni oda.

"bgsf" légyszi ird le hogy mit takar a kapcsolóóra mert nem tudom hogy ez most kimustrált villanyóra,vagy mit is kell keresnem

Köszönöm eddigi válaszaitokat is,a végére csak lesz megoldás

Üdv
(#) Cavalier válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Milyen gyakran exponálsz? Ha mondjuk 8 percenként egyet, akkor úgy csinálnám, hogy expó előtt vagy után fordítana 1 fokot a mechanika, így egy nap alatt 180 fok lenne, 25FPS-nél 7,2 másodperc egy nap. A tárgyasztal alá lehetne rakni egy nagy fogaskereket, a motor tengelyére közvetlenül meg egy csigakereket.
(#) qrta6 válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Átlagosan jó a 8 percenkénti exponálás,amugy 3-15 percig szoktam,de szerintem szinte mindenhez jó lenne a 8 perc.Én is arra gondoltam hogy minden expo előtt vagy után kell kicsit elmozdítani, mert ha pl 3-at exponál mozgás nélkül,utána megmozdítja a motor akkor sztem darabos lenne a mozgás. Valami ilyesmi megoldás kell ahogy irtad is,és a napi 180 fok is jó lenne,csak még azt nem tudom sajna hogy miből kéne megcsinálni. Most valami lassú,vagy alapból áttétes motort keresek,amivel nekiállhatnék,már kaptam pár ötletet,de még egyenlőre nincs semmi. Írtak előttem nagy órát is,és hogy a kismutatóra valahogy ráfogatni egy tárcsát,de ott is meg kellene változtatni a frekvenciáját a motornak amit nem tudok hogy kell sajna
(#) bgsf válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 17, 2009 / 1
 
Nem villanyórára gondolok, hanem időkapcsolóra! Tehát adva van egy minyuri 220V/50Hz motor aminek áttételekkel lecsökkentik úgy a fordulatát hogy a kimenő tengely egy nap alatt fordul egyet. Erre a tengelyre szereltek egy vagy több úgynevezett "bütyköstárcsát" Ezek a tárcsák a beállított időben mikrokapcsolókat kapcsoltak és azzal vezéreltek dolgokat. Elfelejtettem lefényképezni. A melóhelyemen bontottam régi vezérlésből. Manapság már digitális ilyen kütyük vannak.
Én csillagászati távcsőhöz akarom használni. Ha ráállok egy csillagképre akkor követi és szépen lehet fényképezni.
(#) qrta6 válasza bgsf hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Akkor ez régi mosógépben,vagy miben találom meg szerinted. Esetleg neked nincs egy felesleges ? Mert ha egyet fordul azt még áttétel nélkül is tudnám lassítani úgy hogy egy időkapcsolós konektorba dugom. Pl 1 percet menne,1 percet nem és akkor már is fél fordulat 1 nap.
(#) qrta6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Igen olvastam,csak sajna se lemezjátszóm,se tükörforgató motrom Mondjuk ezt nem is lenne nehéz megcsinálni. Rokonoktól rossz lemezjátszó az megoldható mondjuk,de tükörforgató motor az már kérdéses,de azért utánakérdezek.
(#) bgsf válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /
 
Szia!
Ipari elektronikából bontottam. Fűtéseket vezérelt. Meg volt adva melyik helyiségben mikor dolgoznak és annak a gépnek a fűtését kapcsolták (engedélyezték) vele.
A motor 10cm átmérő és 5 cm vastag. A kijövő tengely egyet fordul egy nap alatt!
Először nem is tudtam mire lenne jó?
Először egy olyan órára gondoltam aminek csak egy mutatója van!
De aztán gondoltam megvalósítom régi álmom a csillagászati távcsövet.
Ekkora áttétel mellett annyira erős a kimenő tengely hogy képtelenség lefogni.
(#) qrta6 válasza bgsf hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Akkor gondolom ebből is csak egy van Pedig ez rajtam is segített volna
(#) qrta6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Ez nagyon jó ötlet,megfontolom hogy veszek egyet
(#) varttina hozzászólása Jún 18, 2009 / 4
 
555-ös IC + PNP tranzisztor + relé kombináció bármilyen fogyasztót 0-50% kitöltési tényezővel tud kapcsolgatni. Az egész megvan kb. 500 Ft-ból.
(#) qrta6 válasza varttina hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Ez is érdekes,mondtam hogy kezdő vagyok
És az a szerkezet a 220 voltot is tudja kapcsolgatni,vagy csak pár voltot ? Amúgy ennek egy rajza lenne ami alapján megcsinálnám ? Milyen időközönként tud kapcsolgatni ?
(#) varttina válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Kell egy kisfeszültségű tápegység a vezérlésnek, ami lehet akár egy 9V-os elem is, a relé viszont akár 16A-t is kapcsolgathat hálózati feszültségen. Az 555-ös IC-hez csatlakozik egy kondenzátor és két ellenállás, ezek értékével lehet beállítani a ciklusidőt 2 us-tól több óráig.
Holnap készítek hozzá nyákrajzot.
(#) qrta6 válasza varttina hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Köszi szépen,megvárom

Azt is megköszönném ha leírnád hogy pontosan milyen alkatrészek kellenek hozzá,és akkor megveszem őket.

Üdv
(#) bgsf válasza qrta6 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /
 
Ma lefényképeztem és itt vannak a képek! Ha valami ilyesmiket látsz valahol az tuti időkapcsolók.
Akkor a képek! Kettöt is találtam, az egyik gyorsabban forog a másik nagyon lassan. Mindkettő automatikában volt. A kimenőtengelyek 5-6mm átmérőjűek és kézzel nem lehet lefogni! Az öngyújtó mutatja a méretet, a motorok 220V-50Hz.
(#) _JANI_ hozzászólása Júl 12, 2009 /
 
OFF

Ezek szinkronmotoros áttételek.
Sok vezérlő szerkezetben alkalmazták őket!

PL: Mosógép programkapcsolója
( Még a kőkorszakból a mikrovezérlők előtti időből.).

Automatikáknál...
( a SATRONIK Gázégő vezérlő automatikában is egy hasonló szerkezet adja az "ütemet").

A precíz mechanikus időreléknek is ez az alapja.

Stb, stb.
Megfelelő áttétellel egy elefántot is felemelne, több hét alatt.


ON
(#) dreamwalker hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
Hello, nekem is szükségem lenne egy olyan szerkezetre ami pontosan 1 nap alatt fordul körbe 1szer, és képes valamekkora minimális nyomatékot kifejteni. Egy tárcsát kell megforgatni ami potmétreket mozdít el. Elemes órák nem jöhetnek szóba, kétlem, hogy azokak elég lenne a nyomatéka. Az egyik ötletem az lenne hogy egy 24 órás mechanikus időkapcsolót használni, ha valaki használt ilyet és van tapasztala hogy képes-e hasonlóra az írjon plz. A másik ötletem ebayről szerzett mikrohullámúsűtő tányérforgató szinkronmotor + fogaskerekek amivel az áttétel akkora hogy elvileg 1 nap alatt fordul körbe, ez tuti hogy működne, a bajom az hogy nem tudom mennyire ingadozik a hálózati frekvencia, elvileg +-1% -ot ingadozhat, vagyis nem biztos hogy pont 1 nap lenne 1 fordulat és lehet hogy néhány naponta újra kéne állítanom a szerkezetet. Valakinek ezzel kapcsolatban ötlete tapasztalata?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem