Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   41 / 193
(#) MD_Pepe válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Sziasztok!

"(pld. a HS500-as egyszerű egyenirányító és relé, mert csak a feszültséget figyeli, a hangszóró meg adott. P=U^2*R)"

Emlékeim szerint ez a képlet inkább így helyes: P=U^2/R

Az olvadóbetéteket én leginkább tűzvédelemnek tekintem, máshoz tényleg túl lassúak lehetnek.

Üdv,

Pepe
(#) proli007 válasza MD_Pepe hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Hello!
Természetesen igazad van!
üdv! proli007
(#) Cunici válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nos utánna olvasgattam a dolgokank. És van egy könyvem amit az elektrósok hazsnálnak középsuli 3ban .
Kovács Csongor elektronikus áramkörök a lényeg a 169 oldalon van .

Le van írva két védelmi megoldás, nekem a diódás tetszik.

Úgy van, hogy az erősítő kimenete az emiterről jön , előtte van egy ellenállás mind a két oldalon, ahogy ti írtátok ezen eső feszültség esetén nő az áram, illetve fordítva. Nah most a bázisokra rá van kötve 3-3 dióda, ezeknek a csomópontjuk a kivezetésen van rajta. A könyv úgy írja, hogy ha csökken az ellenálláson eső fesz akkor nyitnak a diódák így lekapcsolják a tranyókat így nincs hang.

Olvasgattam tovább is és arra jutottam, hogy az én erősítőm drain kapcsolású Kiürítéses típusú fetekkel van, egy-egy N és p csatornás.

Nah most a könyv azt írja, hogy a drain az a sima tranyóknál a kollektor kapcsolássnak felel meg, és a védelem erre van tervezve ha jól tudom.

Most jön a lényeg, mi lenne ha én is tennék X db diódát 12 A re ( mivel ennyit bírnak a Fetek) és úgy kötném be ahogy a köünyveb van ( vagyis belenyúlnék az erősítőbe. A diódátakt a Gatre( a könyvben ez a Bázis) és a kimenetre kötném. Nekem is védené ez a dolog.

Azért írtam, hogy X db mert a didóák számával lehet változtatni a kimenő áramnagyságát.

Kérdésem lenne még a számolában.:

I ki max=U dióda- U BE/R számokban a könyv szerint.
0,7V/R kérdésem az lenne, hogy a Fetek esetében mekkora a BE feszültség , illetve a GS feszültség, mert ezt kell kivonni a diódákon eső feszből ha jól látom azokon pedig 0,7 V esik kb ha jól emlékszem.

Kíváncsi vagyok a vélemyényekre, előre os köszönöm a segítségeket.

Üdv. : István
(#) Robi85 hozzászólása Aug 21, 2009 /
 
Sziasztok.

MAJKI féle védelemről szeretnék kérdezni pár dolgot. Lehet e helyettesiteni benne a BC546B tranzisztorokat BC182B tranzisztorokkal? Ilyen van csak itthon.
(#) lapose válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Szia!

Igen, lehet.
(#) Alkotó hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Eljutottam addig, hogy magam is kipróbáltam a uPC1237-el felépülő védelmet. Gyakorlatilag egyetlen hibája van, ha ez egyáltalán hiba, mégpedig, hogy semmit nem lehet tudni az IC belső felépítéséről. Viszont ha ettől eltekintünk, akkor már csak az előnyök maradnak.
1. Rendkívül széles feszültséghatárok között képes működni (az érintett ellenállások számítási módját megadtam). És ugyanez igaz a relékre is, hogy ha azok ellenállása legalább 500ohm, akkor nagyon tág feszültséghatárok közti típusok használhatóak.
2. A rajz szerinti kialakítás akár automata, akár kézi visszakapcsolással is működhet. Ezt mindenki maga dönti el, sőt a panel úgy van kialakítva, hogy akár a két funkciót egyszerre is tudja, egy kapcsolótól függően. Mikor kapcsolást mondok, akkor arról van szó, hogyha bármilyen "hibajel" oldja a relét, akkor miként lehet azt újra bekapcsolni.
3. Nagyon precízen reagál, és nagyon érzékeny a kimeneti egyenfeszültségre mindkét polaritásirányban.
4. A bekapcsolási késleltetés nagyon tág határok között változtatható.
5. Van ez "1-es" láb, amit nagyon sok mindenre lehet használni. Ha mondjuk egy 100kohm-on keresztül pozitív tápfeszt kap, akkor azt hibaként értékeli, és oldja a relét. A mellékelt kapcsolásban ezt most a végfokpanelok kimeneti áramának figyelésére használjuk ki, de persze lehet még hővédelemre, és sok más egyébre is vagy akár egyszerre több mindenre is használni.

Hamarosan felrakom a saját paneltervemet is, csak még valamilyen általános relét akarok rátervezni, mert jelenleg "relétlen" a próbapanel.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a védelmet.
(#) Miki80 hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Hi,

itt a kérdéses IC adatlapja ha érdekel

upc1237.pdf
    
(#) szamóca válasza Miki80 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /
 
Hidd el ez Neki is megvan. :yes:

Alkotó: Jelfogó gyanánt javasolnám a GP-4 tokozást,mivel elég sokan gyártják, (Omron; Finder;Re-Co stb.) megbízható, viszonylag nagy áramokat is képes kapcsolni.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Jó a javaslat, nekem is van ilyen 2 és 4 morzés kivitelben. Nem tudom a "szakos" tokozási jelölést, de pl. az OMROM G2R.... szériája is elég elterjedt, amivel azonos méretben szintén gyárt majd mindegyik cég.
Úgylehet mindkettőre csinálok majd valamit.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Megcsináltam a "relésítést". Két féle relére is csináltam nyákot. Nem tudom mi a szakos tokozás jelölés, ezért a "FINDER" márka sorozatszámait használva, az ottani 55... és 44... sorozat elemeit tudják a nyákok fogadni. Ez a típus egyébként méreteiben szinte azonos a RE-CO, az OMROM, és mondjuk a GOOD SKY ELECTRONIC cég hasonló célú reléivel. Mivel a különböző gyártóknál van némi eltérés a körvonalrajzban, ezért dupla körvonalakat raktam a tervekre, így akár egyik, akár másik gyártó illeszkedő típusát is használjuk, be fog férni a panelba. Természetesen a lábak helyzete pontosan azonos, abban nincs eltérés.
A mellékelt nyáktervből ezért értelem szerűen kettő van, 1-1 a kétféle relének. A szokásos alaktrészoldal, és a nyákrajzolat mellett, egy beültetési oldal feliratképet is feltettem. Ha már úgyis vasalgat valaki, akkor ez elég tetszetőssé teszi a panelunkat (a vasalás miatt van tükrözve ez a "kép").

Aki nem akar miden funkciót kihasználni (én sem ültettem be az áramfigyelő részt), az simán kihagyhat néhány alkatrész, sőt van egy "plussz" furat is a T6 körül, ami akkor lesz hasznos, ha egyáltalán nem akarjuk a T6-os részt és környezetét használni, hanem csak a C7 kondit rakjuk be, így elérve, hogy csak kéziben, vagy újraindítva lehet visszakapcsolni "hiba" után.
Még valami. Nálam 680µF helyett 470uF, illetve 33µF helyett 47µF van. Ezekkel is minden gond nélkül működik.
(#) Alkotó hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Mostanában csak én írogatok ebbe a témába.

Privát kérdést kaptam, miket kell kihagyni az IC-s védelem paneljáról, ha csak az "alapvédelmet" akarjuk kihasználni.
Mivel úgy vélem mást is érdekelhet, ezért itt próbálok válaszolni. Az alapvédelem nekem azt jelenti, hogy nincs benne az áramfigyelő rész, illetve az "időzíthető" automatikus visszakapcsoló rész.
Ennek értelmében levettem a kapcsolásról és a panelrajzokról a "fölösleges" elemeket. A kétszínű LED kijelzőt meghagytam, mert szerintem ez hasznos, de a működés szempontjából ennek megléte sem szükséges.
A feszültségfüggő elemek értékeinek meghatározásához is írtam egy kis segítséget. Ez egy EXCEL táblázat, amit remélem sokan meg tudnak nyitni. Néhány alapvető szűrőt ráhúztam a bemeneti adatokra, hogy minél kisebb legyen a butaságok bírásának esélye, de ha nem sorrendben haladunk a kitöltéssel, így is kaphatunk furcsa eredményeket. Értelem szerűen csak a 3 aláfestett cella tölthető, a többit nem is tudjátok elérni. Továbbá a váltó meghatározásakor a "saját" trafóját tételeztem fel, illetve a szabványosító rész az E-24 ellenállássorból választ (ezt a válsztéklista nevű munkalapon láthatjátok)

Ezek az információk csak kiegészítik az előző hozzászólást, tehát azzal együtt értelmezendőek!
(#) saraha hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Hali.
Lenne egy olyan kérdésem,hogy van-e általánosan használható RÖVIDZÁRVÉDELEM erősítőkhöz vagy azt az amp. paramétereihez kell méretezni?
Mert ilyet még nem találtam sehol.
Választ köszönöm.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
Olvass kicsit vissza, épp ezzel a funkcióval turbózta fel sajti a uPC1237-es alapkapcsolást (azt nem látod itt hogy Sajti volt, de akkor is ő volt, így előrébb jutsz ha az én hozzászólásaimat keresed). Ehhez csináltam nyákot, stb.. stb...
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 12, 2009 /
 
OK .
Köszike
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
Szia Alkotó.
Szeretnék kérdezni az áramkorlátos védelemről.
Először is,hogy hogyan kell beállítani?Gondolok itt a poti beszabályozására?
Teljes rövidzárnál mit csinál leoldja a relét?
2x40W csöves OTL-hez kéne.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
Sajtit kéne megkérdezni, mégis csak Ő a téma szakértője, de ha már rám találtál elmondom a magamét. Mint látod, itt +-tápos erősítő "figyeléséről" szól az alapgondolat, méghozzá elég ötletesen. Nem is merem a kapcsolásodat, meg egyébként is távol vagyok a csövektől, de feltételezem, hogy az nem szimmetrikus tápról megy. Ekkor találni kell egy olyan elemet (ellenállást), amin a kimenő árammal arányos rész folyik, és erről megoldani, hogy egy bizonyos érték elérésekor, kellő nagyságú vezérlő jel jusson a védelmi IC 1-es lábára. Ha ez megtörténik, akkor oldja a relét, azaz leválasztja a hangszórót.

Más kérdés. Minek egy csöves erősítőhöz rövidzár védelem? Nem értek a csövekhez egyáltalán, de úgyis ott a kimenőtrafó, aminek valamelyik ágát megszakítod egy biztosítékkal és már kész is. A cső simán kibírja azt a pár tized másodpercet, ami kell egy biztosíték kiolvadásához. És ha már kimenő trafó, akkor ugye egyenáram figyelés se kell, mert egyenáramot nem lehet transzformálni.
(#) vendelkiraly válasza saraha hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
Szia saraha!

Én sem vagyok képben a csövesekkel, de könnyen lehet, hogy ez az áramvédelem nem lesz jó oda.
Annyit tudok, hogy ezekben az OTL erősítőkben pont az a lényeg, hogy nincs kimenő transzformátor, gondolom ezért kell a védelem.
Érdekes dolgok ezek, voltam Tatabányán Tunermannál, aki nagy híve ennek a kimenő transzformátor nélküli megoldásnak. Szívvel lélekkel mesélt nekem erről az egészről, én alig értettem meg valamit belőle. Talán ő találta ki ezt az egészet, de legalábbis nagy érdemei vannak benne. De ez itt off.
Sajti biztosan tudna segíteni, ő csövesekel is foglakozik, sőt ezt a védelmet is akarta használni csöves erősítőhöz.
Nálam be van építve a B5 erősítőmbe az áramvédelmi rész is, arról tudnék mesélni, de félek nálad más a helyzet.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
Én tévedtem, az OTL féle csövesekben valóban nincs kimenő trafó.
(#) saraha válasza vendelkiraly hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
Üdv.

Idézet:
„az OTL erősítőkben pont az a lényeg, hogy nincs kimenő transzformátor, gondolom ezért kell a védelem.”

Pontosan,jól gondoltad.
Köszöntem a segítségeteket azt hiszem felveszem a kapcsolatot sajti-val,mert drágák a csövecskék nagyon.
(#) attila1 hozzászólása Szept 19, 2009 /
 
Üdv mkinek.A számítógépemhez egy 2.1csatornás hangrendszert vettem,ami elég jól szól,viszont zavaró,hogy a táp bekapcsolásakor huppan a mély nyomó.Megépítettem dbase ötlete alapján a koppanásgátlót,és sajna már a tápfesz ráadásakor egyből meghúz a relé. C3kondit kiiktatom,akkor is.
Nem melegszik semmi,és a tranyók sem száltak el.Nem értem.Ha valakinek van ötlete kérem segítsen.Lefényképeztem a panelt,megpróbálom belinkelni.
(#) attila1 hozzászólása Szept 20, 2009 /
 
Sziasztok. Most néztem,hogy több rajz is van,hasonlóak egymáshoz.A kondik is másképp vannak beforgatva.Az enyémen próbáltam változtatni a tranyókat,kondi méretet,de semmi változás nem történt pozitív irányba.Szabályozható táppal kapta a 12v-ot,és semmi sem károsodott.Várnám az észrevételeket.
(#) attila1 hozzászólása Szept 20, 2009 /
 
Szép napot mindenkinek. Megtaláltam a hibát,most működik,ha a C3negatív és R1-re akasztom a multimétert dióda vizsgálati állásba azonnal bontja a relét.Akkor így jó,ugye? Már csak azt kéne kitalálni,hogy hamarabb engedje el a relét.Ezt az 1Mohm-os ellenállással lehetne variálni?Sajna az is csak kb 930Kilós nekem.Amúgy ha valakinek esetleg kéne egy másik kapcsolás,ami kettős tápról működik,szóljon.+-35-40 voltról megy,de próbáltam már 20 volt alatti feszről is.
(#) dbase válasza attila1 hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Mikor hamarabb, ha baj van, ha rárakod a multit hiba okozónak, akkor lassu?
(#) cleetus válasza dbase hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Ugyan nem nekem szól, de az én általam építettnek is ez a gondja, és ha multit, vagy mást raktam rá, akkor utána már lassú volt.
(#) attila1 hozzászólása Szept 20, 2009 /
 
Valamiért nem elég gyorsan kapcsol szét.A C3at ami eddig 16V/47mikros volt 470 re cseréltem,így 5-6másodperc alatt tölt fel,ez megfelel,de kioldáskor koppan.A végfokok TDA2030-asok.
(#) attila1 hozzászólása Szept 22, 2009 /
 
Sziasztok. Szerintem a célnak tökéletesen megfelel.Hagyom így.Kikéne próbálni...
(#) Mityu60 hozzászólása Szept 29, 2009 /
 
Sziasztok!

Lenne 1 olyan kérdésem, hogy honnan lehetne ezt a bizonyos uPC1237 nevezetű alkatrészt beszerezni?
Mert nem láttam a Hestore-n, és még egy két oldalon. Esetleg szimplán vak vagyok.
Vagy esetleg tudnátok helyette mást ajánlani,TDA72974-el megépített erősítőhöz?
Előre is köszönöm szépen.
(#) vendelkiraly válasza Mityu60 hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Szia!

A HQ elektronikában tudsz ilyet venni, vagy rendelni.
(#) Mityu60 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Szia vendelkiraly!

Na itt pont nem néztem.
Nagyon szépen köszönöm, le vagyok kötelezve!
(#) anonym1s hozzászólása Okt 5, 2009 /
 
Sziasztok.
Megneznetek ezt a rajzot? Neten talaltam, nem tul dragan aruljak. Alkalmas lehet egy 2 x 300w-os erositobe? Meg persze velemenyek is erdekelnenek. Bővebben: Link
Következő: »»   41 / 193
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem