Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infravevő működése
 
Témaindító: sribix, idő: Júl 7, 2006
Lapozás: OK   5 / 10
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Sziasztok! 2 kérdésem lenne hozzátok. Az egyik hogy a szimpla infra vevődióda érzékenysége kicsi vagy nállam nem jó valami? Arra utalok hogy pl 2 méterről már nem érzékeli az infrajelet, amellett meg nagyon kicsi a látószöge. Épitettem mellé erősitő kapcsolást meg minden, próbáltam merőműszerrel de a hatótávot növelni nemtudom és a látószögével se tudom mi a baj mert nagyon "csőlátása" van. Ilyen a szimpla primitiv vevődióda vagy nállam van a baj? A második problémám és kérdésem meg a tsop1738-al van. Ezzel csináltam egy kapcsolást és nagyon meg vagyok elégedve a működésével, mert szuper érzékeny, és látószöge 360 fokos ha van honnan visszaverődjön az infra meg a hatótáva is soxoros, de jött a bibi. A szobába ha felkapcsolom a villanyt a tsop érzi, s pár miliszekundumra leesik a feszültség a kijöveten de ugrik is vissza. De ez épp elég arra hogy az áramkört működésbe hozza. Valaki még ütközött ilyen problémába és hogyan lehetne a zavart megoldani? Gondolok én valami árnyékolásra de nemtudom elképzelni hogy lehetne megoldani mivel a zavar nem hálózatról jön, mert ha teljesen függetlenül pl elemről működtetem akkor is megtörténik a hiba. Más topikba végső esetbe ajánlották a hálozati szűrőt a kapcsolónál de ez sem vált be mert sporlós égő van a szobába s azt zavarta a hálózati szűrő úgy hogy ha lehet kerüljük ezt a megközelitést s maradjunk meg a tsop valamilyen szintü árnyékolásánál. A fölösleges kérdéseket elkerülve: tsop1738 jó, kapcsolás jó, és nem a szobavilágitás fénye zavarja. Csak arra tudok gondolni hogy valamilyen femház kéne s azt a testre? Remélem érthető voltam, hanem kérdezzetek rá az érthetetlen részekre. Köszönöm előre is segitségetek.
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Utána egy monostabil ami összemossa az inpulzusokat meg egy másik ami az összemosás után elnyeli az x ms nél rövidebb tüskéket ,esetleg egy rc tag .A zavar tényével szerintem nem tudsz mit kezdeni mert az FÉNYként érkezik (elemes készüléknél is jelentkezik szabadtéren )
(#) nagy_david1 válasza proba hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Köszi a tippet, én is gondolkoztam már ilyenen de nem állt össze egy teljes kép az egészről de mostmár értem. Viszont a fényzavarással nem értek egyet valamiért. 1 egyszer erre gondolva próbából teljesen sötétbe tettem az érzékelőt de ugy is érezte a kapcsolást 2 ha pl egy nagyon erős ledes lámpával, vagy lézerrel mi kapcsoláskor nem kelt szikrát vagy a másik szobábol hosszabitóval hozom át a 220-at egy égővel és a másik helységben kapcsolom be akkor nincs zavar. Csak ugyanabban a helységben 220-as hálózatra történő égő kapcsolásakor jön létre a zavar, más sokkal erősebb fényforrásnak kitéve nem. Mondjuk akármi is legyen de ez a kapcsolás mint ajánlottál igy is úgy is megoldja a problémát, ejsze. Akármitöl is legyen a hirtelen feszültségesés ez a kapcsolás jó lesz ide mivel nem is valami nagyon bonyolult több csatornás kapcsolásról van szó, és még szinte az idő se számit hogy meddig kap jelt. Köszi a segitséged
(#) akosbohus hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Tisztelt Urak, újra itt és kicsit átfogalmaztam a gondomat: én igazából olyan megoldást keresek, amelynek segítségével egy akármilyen távirányító (tv, video, dvd, stb) segítségével, párhuzamosan
tudok bekapcsolni egy másik fogyasztót. Tehát a példa kedvéért: amikor bekapcsolom a tv-t, akkor kapcsolódjon be az erősítőm is. De ha mondjuk a dvd-t kapcsolom be, akkor is kapcsoljon be az erősítőm. Ugyanez a videóval is. Tehát valami olyan univerzális vevőmegoldáson gondolkodom, ami akár, csak a távírányítók vivőfrekvenciájának vételekor is ad egy impulzust (akár impulzus sorozatot), vagy valami. Nem tudom, hogy az álltalánosan elterjedt távirányítók vivőfrekvenciája mennyire térhet el, de feltételezem, hogy nem nagyon, hiszen ha így lenne, akkor nem léteznének univerzálisak.
Akárhogy is az én esetemben nincs arra szükség, hogy értelmezzük a továbbított kódolt információt, csak annyi kell, hogy észleljük a jel meglétét! Ja és még valami: csak a bekapcsolásra kell koncrentálni, hiszen a fogyasztóm kikapcsolása más módo fog történni
Üdv!
(#) kaqkk válasza akosbohus hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Én egy infra vevő és egy 4011 es ic segítségével
(bistabil kapcsolásban) oldanám meg a jel bebillentené a 4011 et és mondjuk egy nyomógombbal lehetne vissa bilenteni
(#) akosbohus válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Köszi az ötletet, futok egy kört vele, üdv ákos
(#) m.joco hozzászólása Jún 30, 2009 /
 
Hello
Nem igazán értek valamit a TSOP infravevővel kapcsolatban. Először is rálestem a kimenetére szkóppal, és láttam, hogy ha nem kap jelet, akkor magas szinten van. Aztán feléirányítottam az egyik távirányítót, és láttam, hogy milyen a vétel. Az érdekelne, hogy ha pic-cel és 555-el küldenék neki infra LED-del 36 kHz-es modulált jelet, akkor az hogyan jönne ki a TSOP kimenetén? Szóval ha pl. 11000111 lenne a küldött bájt, akkor honnan tudjam én a vevő részen, hogy mikor van még magas szint a TSOP kimenetén az alapállapot miatt, és mikortól adja a kimenetén a bájt első bitjét?
Üdv.
(#) kobold válasza m.joco hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Csak úgy megkérdem: minek az 555, ha van PIC? A kontroller két időzítőjét felhasználva létrehozol két négyszögjelet, az egyik 36 kHz, a másik tetszőleges (de jóval kisebb) frekvenciájú. A 36 kHz a vivőfrekvencia, ezzel hajtod meg az infraledet akkor, amikor az alacsony frekvenciájú jel mondjuk épp a magas szinten van. Gyakorlatilag két bitet billegtetsz a PIC-ben, és kettőjük ÉS-kapcsolata hajtja meg a ledet.
Na de a kérdésre válaszolva: a TSOP úgy működik, hogy minden, a névlegestől (jelen esetben 36 kHz) eltérő frekvenciát figyelmen kívül hagy, de ha az érzékelt sávban érkezik valami, akkor szűréssel leválasztja róla a vivőt, és invertálva visszaadja a moduláló jelet. Feldolgozáshoz tudnod kell, mi ennek a moduláló jelnek a frekvenciája, és az első detektálástól kezdve mérni az időt, illetve megfelelő időszeletenként (mondjuk az elméleti bit-idő fele, háromnegyede környékén) mintavételezni a jelet.
Nézd meg az aszinkron soros átvitelt, ez ugyanaz a történet - ha a vevő oldalon más moduláló frekvenciára számít az eszköz, bukta van az adatnak.
(#) proba válasza m.joco hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
Magában a protokolban van benne a vételkezdés jelzése.
Álltalában minden parancs valamiféle start bittel kezdődik (pl a normál időzítés többszörös idejével küldött jellel) Ekkor a TSOP kimenetén egy hosszú 0 szint lesz ezt detektálod ezután küldöd az adatokat ,ami már jól számolható/detektálható.
Néhány infra protokolt átnézel látni fogod hogyan épül fel ez az egész.
A zavarvédelmet meg az időzítéseket neked kell megoldanod. Ez az egész nem úgy működik hogy egy bite-ot beadsz és veszed a túloldalon ,hanem neked kell valamiféle rendszer alapján ki be kapcsolgatnod a jelet is, és ezt érzékelned.
(#) pakaierik hozzászólása Aug 2, 2009 /
 
Szíjjasztok!
azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudhatom meg hogy az infra vevőmnek melyik lába mi?
nemtaláltam róla semmit:S!
csak ennyi van ráírva : 13 3c 0027
annyit még tudni kell róla hogy egy infrás távirányítós autóbol lett kiszedve...
(#) proba válasza pakaierik hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Hát ha megvan még az autó....A tápokat mindenképpen meg tudod keresni.a maradék meg a kimenet.
(#) pakaierik hozzászólása Aug 3, 2009 /
 
a baj az hogy nemtudom melyik láb hova volt forrasztva..
(#) katona.t hozzászólása Szept 2, 2009 /
 
Helló

Én egyszerű távirányítható villanykapcsolót szeretnék készíteni. Az az elképzelésem, hogy csak simán infra jelet érzékelek, nem pedig kódot. Így ha megfelelően érzéketlenné teszem, csak akkor fog kapcsolni ha felé irányítom a távirányítót. A kapcsolásban kérnék segítséget.
Tehát kell egy ir vevő ami kapcsol egy tranyót ami kapcsol egy relét ami kapcsolja a 230-at. Kellene még rá egy gomb hogy kézzel is menjen és meg kellene oldani, hogy ne csak addig maradjon bekapcsolva, amíg nyomom a gombot/távirányítót.

Másik kérdésem, hogy létezik-e olyan párban kapható infra adó/vevő ic, aminek mondjuk van 8 lába. Táp, föld, infra led/infra vevő, a maradék 4 pedig úgy működik, hogy pl. adó oldalon földre húzom (vagy tápot kap) a 3. láb, akkor vevő oldalon is a 3. lábon pl. megjelenik 5V.

Köszönöm
(#) proba válasza katona.t hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
A bs elektronika honlapon olyat rajzot találsz ami infrára ki be kapcsolgat.Szerintem ide is be van linkelve egy pár helyre.(ha extrákat akarsz az sajna kicsit bonyolítja a kérdést.)
(#) pbalazs válasza katona.t hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Idézet:
„Másik kérdésem, hogy létezik-e olyan párban kapható infra adó/vevő ic”


Pl. HT12D-HT12E, vagy PT2262-PT2272 páros.
(#) katona.t válasza proba hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Erre célzol? Nekem nem jön be.
(#) proba válasza katona.t hozzászólására (») Szept 2, 2009 /
 
Most nekem sem.Egyébként igen.
(#) rolee9005 hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Hali.
Egy optomechanikus egér infrás mozgás érzékelőjét szeretném felhasználni.
Nem tudja valaki megmondani, hogy hogy érzékeli az infra vevő, hogy melyik irányba fordul a tárcsa?
Előre is köszi.
(#) proba válasza rolee9005 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Két vevő van benne ,és talán úgy van elhelyezve ,hogy van olyan pillanat amikor mindkettőt kitakarja a tárcsa.Ezután amelyik először felszabadul -vagy ennek a pontnak az elérése előtt melyik zárt- eldönti a forgásirányt.(legalábbis amikor forgásérzékelőt készítettem vizsgáltam azt így oldottam meg.Gondolom az egérben sincs másként.)
(#) rolee9005 válasza proba hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Köszi
(#) zenetom hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Hali!
Az IR távirányítóknál az egységes csomag mindig egy byte? Az adatátvitel pedig ilyen: Bővebben: Link ?
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Hello!
Semmi köze az IR-hez, mindig az adatátviteli protokoll határozza meg. Erre persze vannak különböző szabványok, vagy szokványok.
pld. Manchester RC5 NRZ és még sokféle kódolás...
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Értem, köszi, tehát a távirányítós TV-k, DVD lejátszók..stb bármilyen kódolást használhatnak?
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Hello!
Sajna ere nem tudok válaszolni. (Pesszimistán azt mondom, hogy minden gyártó törekszik arra, nehogy egységes legyen valami, mert esetlek elesik néhány dollártól.) De biztos vannak itt, akik távrángató ügyben jártasabbak mint én.
üdv! proli007
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Semmi probléma, addig próbálkozok PIC-kel, majdcsak rájövök magamtól (mintahogy általában lenni szokott )
, köszönöm a segítséget!
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Némi segítség.
(#) zenetom válasza proba hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Köszi a linket! Van rajta egy-két finomság
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 27, 2010 / 1
 
Ez sem rossz.
(#) zenetom hozzászólása Márc 28, 2010 /
 
Hali!
Van egy Daewoo CD-s kazettás rádiós lejátszó, meg hozzá távirányító, a neten találtam két helyen is leírást.
PIC-kel számoltam mennyi jelet küld, lenyomtam a legkisebb ideig ahogy csak tudtam a távirányítót, és 34-et számolt össze a PIC.
Aztán egy olyan elvetemült ötletem támadt hogy milenne ha az infravevő kimenetét natúrba (egy ellenállást raktam azért utána) rákötném a PC mikrofon bemenetbe és nézném GoldWave-val. Fogtam, rákötöttem és nagyon szépen ki lehet venni a jeleket, bár kanyarba nem olyan mint amit olvastam a neten.
ezen a képen összesen 17X van magas szint, amit én rögzítettem GoldWave-val, azon pedig 34X (csatoltam).
A csatolt képen két gomb lenyomása van rajta (1, 2).
Akkor ez most nem a hivatalos Daewoo kód, vagy csak én rontottam el valamit? (Bár gyanús, mert a PIC is 34-et jelzett..)

daewoo_IR.jpg
    
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Márc 28, 2010 /
 
Bár az eleje a jelnek (az a nagy zöld terület az elején) az pont 8ms-ig tart a GoldWave szerint is, az utána lévő '0' pedig 4ms-ig.
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem