Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ASURO robot probléma
 
Témaindító: Laca13, idő: Dec 24, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Laca13 hozzászólása Dec 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni.
A fiamnak vettem karácsnyra egy ilyen Ilyen ASURO robotot, amit segitségemmel megépitett. Azonban az örömbe rögtön üröm vegyült, mert amikor indítani szerettük volna akkor nem futatta le a teszt programot, csupán csak a státus led villogott sárgán. A leírásában annyit írtak erre, hogy alacsony a tápfeszültség, de az elemek cseréje után sem történt változás. Mi lehet a probléma? Ha valaki tudja, akkor kérem minél gyorsabban ossza meg velem, mert oda a karácsonyunk.
Előre is köszi.
(#) Zozi85 válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Helló!

Nézd meg minden jól került e beforrasztásra, utána a leírásban nézd meg a jumper állását ha jól emlékszem elemeknél le kell venni, aksinál feltenni.

(#) kobold válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Módosítottam a téma címét, lehetett volna jobbat is választani, mint az "ASURO SOS".

Első és legfontosabb dolog az elemcsoport terhelés alatti (azaz bekapcsolt robotnál történő) kapocsfeszültségének kimérése; nem érdekes, hogy újak az elemek vagy sem, és bőven elég, ha egy rossz van köztük.
Belenéztem a manual-ba, színvonalát inkább nem minősíteném, de sajnos az maradt az egyetlen támaszod. A benne lévő pozíciórajzok alapján végig kell ellenőrizni minden egyes alkatrész beépítését, fordított bekötéseket, rossz helyre ültetett alkatrészeket, forrasztási hibákat stb. keresve. Ha ez nem segít, kezdődhet egyesével a kiforrasztás, alkatrész kimérése, jó esetén visszaforrasztás. És ha ezek után még mindig nem megy a gép, valamelyik IC-t tönkretehette egy statikus kisülés az építés közben, ez viszont két karácsony között félúton sem lenne túl vidám hír.
(#) Laca13 válasza kobold hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Valóban választhattam volna jobb cimet, köszönöm a javitást. Nos az elemeket mértem bekapcsolt állapotnál, 6,5V nál nem ment lejjebb. A kütyü manualja tényleg eléggé szegényes, még egy tisztességes kapcsolási rajz sincs benne. Sajnos azt sem lehet kihámozni belőle, hogy az ATmega 8L-8PC (mi ez Pic?) mennyi feszültséget igényel. Ugyan kimértem 5,5V de nem tudom hogy ez elegendő-e. Nagy zárlat, vagy polaritás eltérés nem nagyon lehet, mert nincs nagy áramfelvétel. A szerkentyű IC-k nélkül a manualban leírtak szerint működött, csak az IC-k berakása után nem indult el az önteszt. Egyébként valószinüleg él a cucc, mert az infráján keresztül folyamatosan egy "VL" üzenetet küld, ami szerintem valamilyen hibaüzenet, de nem tudom mit jelenthet.
Mindenesetre köszi az instrukciókat és a segitő szándékot.
Laca
(#) dokidoki válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 / 6
 
Szia!

Bár nekem az egész újdonság, de nagyon tetszik.
Megnéztem a kapcsolási rajzát, van egy R12(12K) R13(10K) ellenállás a ATMEGA8 avr 28-as lábán, valószínűleg ez a telepfigyelő feszültségosztó bemenete. ezeket az ellenállásokat kell ellenőrizni. Mert a VL üzenet, valószínűleg a Voltage Low üzenetet jelenti. és ezért nem indul. (simán elcserélhető, egy barna-fekete-narancs, egy barna-fekete-pirosra.)
Ami nem tetszik a kapcsolásban, az az, hogy nincsen kellően védve az AVR a tápszeszültség felől tranziensek ellen.
(#) Laca13 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Köszi a segitséget, én is épp ezen agyaltam. illetve azon, hogy a tápot kapja osztón keresztül, vagy csak a figyelést. De te megválaszoltad. . Megyek mérni, forrasztani.
Üdv.
(#) Jani73 válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 / 1
 
Szia!

Az ellenállásokat mérd át,a színezés engem megtévesztett,maradt pár darab ellenállásom amit nem tudtam beépíteni,hiányzókat bontottból pótoltam.
(#) interferi válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia!
Nézd meg az R11 es ellenállást hogy 100ohm os e.
(#) Laca13 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Mindenkinek köszi a segítséget!
Meglett a probléma, az itteni instrukciók segítségével. Tulajdonképpen mi is az ellenállásokkal futottunk lyukra, mivel volt három szinü és ötszinü kódos is és a 1K-s ból mid három szinü volt, kivéve egyet, amit pótoltunk, mert hiányzónak véltük. Majd kiderült, hogy megmaradt egy és az került a telepfigyelő negatív ágába egy 10k-s helyett, igy valójában nem is volt hiba, csupán sikerült jól testre húznunk a 28-as lábat.
Mégegyszer köszönet mindenkinek és további kellemes ünnepeket!
(Le kell zárni a témát? Ha igen, hogyan?)

Laca
(#) dokidoki válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Ennek igazán örülök!
Most már, egy remek és tanulságos játékkal vagytok gazdagabbak. Engem egészen felcsigázott az oldalon található robotok összessége, főleg a leírásuk ...
Az árak se rosszak, főleg, hogy kittben lehet vásárolni, ha előbb merül fel a téma, akkor a fiamnak is építettünk volna karácsonyra. Nem baj, majd jön következő karácsony, vagy szülinap.
(szerintem, simán elfér. könnyen előfordulhat, hogy másnak is lesz majd ilyesféle robotja, hasonlóan egyszerű problémával.)
Sok sikert, jó szórakozást, és további boldog Karácsonyt, és újévet kívánok nektek, persze mindenkinek a HE-fórumon.
(#) szamóca válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Vagy megjelölöd azt a hozzászólást amelyik számodra a megoldást adta, vagy ha nincs ilyen akkor szólsz, és beállítom megoldottra.
(#) TavIR-AVR válasza szamóca hozzászólására (») Dec 27, 2009 /
 
Én most élesztettem az ASURO-t. Igaz a manualja kisse (nagyon) csapnivalo.
Az élesztést Step-By-Step véeztem, fotókkal, videoval. A téli szünet alatt kikerül az oldalamra....

Amir vigyazz:
- ha ellenallast veszel ki, soszor a lyukgalvan is jon vele.....
- A PC oldali adatatviteli holmival szívas sok van - ujabb gepeken. A Srosportbol allitja elo a tapfeszt, ami ingadozik a 555 jarasavan egyutt nalam 0.02V-t, ami pont eleg a holmi elhangolodasahoz.... A 10k trimmert 10k helipotra csereld ki! A SFH5110 labara a tapreszre tegyel 10...47µF kondit.
A Vcc es a GND koze az adoreszen tgyel 5.6V-s zenert (6.1 is jo).
Az ASURO chip ontesztjet vigyetek vegig. Az ellenallasok csereje tenyleg gondot okoz... Nalam a nyak beforrazstasakor az olommentes technologiaval elokeszitett dolgok gondot okoztak (nyaklap onterulese, A motorbekoto vezetekek stb.).

Az utolagos extension panel beepitese erdekes, ha nem figyelsz/keszulsz fel az alappanel ultetesekor!


Na hirtelen ezekbe futottam bele....
Csak dio/mogyorohejban....

(#) bedoweb hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Én januárban raktam össze az asuromat, és én is ellenállási problémába ütköztem, de kiderült hogy minden ellenállás megvan csak más színezéssel mint a leírással, ezen az oldalon a segédprogramokban meglehet nézni a rendelkezésre álló és a leírásban szereplő ellenállások értékét. Amennyiben megeggyezik akkor nyugodtam beépíthető.

nekem azóta működik

remélem valakinek sikerült segítenem!
(#) TavIR-AVR válasza bedoweb hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Az ASURO élesztésének menete....
ASURO összeépítése
(#) soyfalcon hozzászólása Jún 9, 2010 /
 
Sziasztok!

én is építettem egy iyen robotot, de a pc oldali infra nyákját sikeresen tönkretettem.....(sikertelen kiforrasztás miatt.....) Tehát ezt szeretném pótolni valahogy.....A gyári usb-s elég drága..Nincs valami más, amivel pótolni lehet, és biztosan megy??..Bár őszintén USB lenne a ideális, mert új a gépem és nincs rajta soros, de nem követelmény csak előny, mert a laptopom is hasnálható e célra, azon még van.. pls help :help:
(#) szkrep válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 9, 2010 /
 
A gyári USB csatlakozó annyiból áll, hogy a gépről jövő usb adatot egy FT232 ic-vel sorossá alakítja, majd ez bemegy egy kis AVR-be, ami az infra ledet kapcsolgatja. Akkor lehetne utánépíteni, ha meglenne a beégetendő .hex.
A sima soros nyák nagyon egyszerű, azt le lehet utánozni házilag, és nincs mikrokontroller benne.
Később lehet építeni (vagy venni) soros-usb átalakítót, hogy rámenjen USB-re is. A rossz hír, hogy ezt épteni valószínűleg az FT232-vel lesz a legegyszerűbb, ahhoz pedig tudni kell forrasztani...
Nem javítható az a nyák? Sima 2 oldalas ha jól emlékszem, nem oldja meg a gondod egy darab drót (gondolom kijött a furatgalvanizálás)?
(#) soyfalcon válasza szkrep hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
igen kijött a furatgalvanizálás......A pc odali inra forrasztását este készítettem, és rögtön az elején beraktam fordítva a 8 lábú ic foglalatot, kiszedtem, vssza tettem, de pár helyen kjött a furatgalvanizálás....És az ónnak nincs hova tapadnia.....Így , úgy látom azoknál a lábaknál a érintkezés nem jó. Az utólag való építéshez nyákterv van a leírásban, megoldható, de én hamar neki szeretnék állni a programogatásának, mert az asuro már megy, az önteszt hibátlaul lefut..(és deszkamodellel nem elégszem meg)...Én eddig a laptopom infrájával próbálkotam, de azt nem tudom COM protként a program küldőben betallózni...A nyák javítás lenne a legjobb, de ehez kéne segítség mert nem tuom hogy gondolod
(#) szkrep válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
IC foglalatra annyi ötletem van, hogy ha nem lemezes, hanem precíziós foglalatot teszel be, az alkatrész oldalon is kilóg annyi, hogy hozzá tudod forrasztani a megmaradt vezető sávhoz. Persze ha csak hozzáférsz... Gondolom nem kell az összes lábnak alkatrész és forrasztási oldalon is érintkezni. Esetleg az átkötésként is funkcionáló lábak furatain átdugsz egy vékony drótot (ami mellett elfér majd a láb is) és mindkét oldalon leforrasztod.
(#) soyfalcon válasza szkrep hozzászólására (») Jún 11, 2010 /
 
Precíziós foglalatom van (a eredeti nem az), megpróbálkozom vele.....Ha minden igaz ma este....Majd írok hogy sikerült...Remélem menni fog mert már nagyon programoznám
(#) soyfalcon válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Ez nem igazán akar összejönni...nagyon zavaros..És nem megy...Nincs valami mód rá, hogy pl. a laptopom infráján kereszütül programozzam?
(#) TavIR-AVR válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
A laptop Infrája nem erre való

Az ASURO esetén a infra működése:
Vétel: TSOP 1736 veszi, és ha van jel, akkor a kimeneti láb és a GND közt rövidzár, különben felhúzóellenállás...
Lesd meg az ASURO kapcsrajzot:
1-ik láb az ADÓLEDnek a Tx lábon, másik a Timer-en, ami 36KHz-s jelet csinál....

Primitív, de jó megoldás a modulálásra.


A vevőoldalt TSOP kocka. Semmi extra. Ennek megfelelően az adáskor a jel visszajut a vevőkockára, ezért az adatátvitel HALF Duplex lehet csak. Azaz miközben adsz, nem lehet vétel!


Az USB-s illesztő stabilitása jónak néz ki. A T13-ban belül lehet a 36kHz-s adórész, és a PC oldal felől ezt kapcsolgatod...
A NE555 IC stabilitása igen csapnivaló!A soros adó ezért nem a legjobb választás. Az USB-s utánépítés folyamatban, de 2-3 hét múlva lesz csak konkrét eredménye Egy AVR-Duino lapot nyüstölök emiatt...
(#) szkrep válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Azt én még megjegyezném, hogy mikor életemben egyszer egy asuroval kínlódtam, a soros porti programozója egyszer sem tudta felprogramozni; mindig túl sok volt a hiba a kommunikációban. Az USB programozó ledjét végül közvetlenül a tsop vevő elé tartva, kabátokkal letakarva kb huszadszorra (és ez nem csak szófordulat) sikerült felprogramozni. Volt ott 3 asuro is, különböző programozókkal, és mind ilyen volt.
Az eszköz értékével arányos megoldásnak én azt látom, hogy simán galvanikus kapcsolattal kéne programozni (közös föld, aztán rx-tx lábak egymáshoz és kész). Akkor simán sorosan elküldené mindenféle moduláció és hibák nélkül.
(#) soyfalcon válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Az USB-s utánépítése érdekelne, ha sikerül valami írj ide is!
(#) soyfalcon válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Szerintetek érdemes gonodlkodni bluethooth-on? Azért is jó, mert ez további lehetőségeket tár a robot elé...Más eszközökkel komunikálhat.lenne pár ötletem a hasznosítására..Csak ehez kéne egy konkrét kapcs rajz...onann rendelni nem szeretnék..sok a szállítási költség és a rizikó is... az alkatrészek talán beszerezhetőek itthon is....
Ha nem sikerül evvel összehozni valamit akkor megveszem az eredeti usb-s infrát....

bluethooth projekt .Bővebben: Link
(#) jenebala hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Én megvettem az usb-s infrát, de Win 7 alatt eddig nem sikerült életre keltenem, állandó kékhalál:S, fenn van drivere fel is ismeri. Rádugom indítanám flash progit és akkor kékhalál, ha nincs rádugva hibátlanúl elindul.

Eszköz kezelöben beálítottam ahogy írta a használatija, de semmi, kiprobálom XP s gépen remélem ott jó, de direkt azért vettem meg, hogy tudjam laptommal használni. Robotot még nincs kész.
Megvettem a könyvét is More Fun With ASURO VOl1 ebbe még nem nagyonnéztem bele, ultrahnagos távolság méröt szeretném megcsinálni.
(#) soyfalcon hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
hmm....Én most fogok venni usb-s infrát, úgyhogy nem lenne rossz tudni hogy működik-e win 7 alatt, ugyanis én is azt használok...Próbáld ki xp-s gépen is, ott elvben mindenképpen mennie kéne. A másik, ha már win 7-en akarod hasznáni te is, kipróbálhatnád, hogy xp mód alól megy-e...Az xp mode jól kezeli a hardvereket, én a régi scanneremet használom alóla, win7-re a driiver sem ment fel...Na várom ,hogy meg sikerül-e oldani sok szerencsét
(#) jenebala válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Na Xp-n hibátlan, feltelepítem a drivert, rádugom az usb-s infrát -> Flash151 es prog indit és minden szép és jó.
Hiába teszem a Win7-et kombatibilis módba Win XP SP 2 be és rendszergazda jogra nem indul kékhalál ha rá van dugva az usb infra, nélküle megy, de ha utána dugom rá a progi nem frissiti magát így csak egy com port lesz, a Com 2, és nekem meg az usb-s a Com 9- es az eszközkezelő szerint.

A másik amit ma vettem észre, hogy be lehet állítani az eszközkezelöbe hogy ne a Com 9-en hanem mondjuk a Com 1-en legyen az eszköz és ha azt át akarnám állítani akkor is kékhalál. Lehet valami az én Win 7 embe nem kóser. Ki fogom probálni más Win7 en is.

Xp- mód alatt mit értesz? a kombatibilis modót? egér jobb gomb-> tulajdonságok és ott? vagy máshol is lehet?
Csak hogy ne legyen férre értés.
Lehet muszály lesz DualBoot-osra megcsinálnom a laptopom...:S
(#) soyfalcon válasza jenebala hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
nem...Van a microsoft oldaláról elérhető csomag, melyet föltelepítve egy virtuális gépet kapunk amin xp fut!!Ez gyakorlatillag egy komplet xp ablakban, néhány korlátozással.Nem kell neki külön partició sem, mint egy sima progi telepíthető, az ő virtuális meghajtója gyakorlatilag 1 fájl csak..A valódi pc portjait látja(a sszem fönt van egy gomb amive kiválaszthatod mit lásson...), és ha telepítesz rá drivert, plusz a Flash progit, akkor a virtuális xp alatt menni-e kel, a win7 kimarad belőle, bár ő is látja a eszközt, de ha jól értem csak akkor okozott problémát, mikor használni is próbáltad azt.Az asuro programját írhatod win7-en is, mert látod a win7 meghajtóját is, hálozati meghajtó ként.Bővebben: Link
Próbáld ki, aztán írj, mert ma szeretném megrendelni a cuccot
(#) jenebala válasza soyfalcon hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Most találtam egy ilyet: http://www.arexx.com/arexx.php?cmd=goto&cparam=p_asuro_downloads legujabb flash prog, elvileg win7 en is megy de nekem nem akar, de már ma szerintem nem lesz idöm megnézni azt progit amit te küldét ha igen akkor írok.
(#) soyfalcon válasza jenebala hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
ok majd írj én azért megrendeltem már....Majd én is leírom a tapasztalataimat
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem