Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 50
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
"A csöves előfok NAGYON jó a szimfónikus zenékhez,de a mai techno/rep/megmiegyebekhez sajnos nem jó,a négyszögjel-átvitel miatt."
Értjük mi,h mit akarsz mondani,de ez ÍGY,EBBEN A FORMÁBAN nagyon nem igaz.A csövek is üzemképesek akár több 100MHz-en is.
(#) CHZ válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Igazad van .
Csövek négyszögátvitelét megkérdőjelezni butaság ,ha ez igaz lenne , akkor csöves szkópok alkalmatlanok lennének négyszögjelek vizsgálatára .

Csöves előfokkal megépített hibridednek működni kellene brumm és más problémák nélkül . Ott nem a kapcsolás és a cső alkalmazása okozza neked a problémát . Tápegység , vagy szerelési hiba lehet , én több hasonló felépítésű hibridet próbáltam , amiben a feszültség erősítését cső , csövek végezték , semmi gond nem volt . Érdemes lenne tovább próbálkoznod vele , megkeresni a konkrét hiba okát .HIBRID
(#) fazksg válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Ngyzoli szerintem nem a hibrid erősítő, mint koncepció létjogosultságát kérdőjelezte meg, csak azt mondja, hogy ő a korábban emlegetett, az Audiofil erősítők építése c. könyvben közölt A osztályú hibridet megépítette, és neki brummos lett, akármit csinált vele. De arról a kapcsolásról már többen is (pl. KD mester) is mondták már, hogy konstrukcióhibás.
Nekem meg olyan problémám van a végfokkal, hogy összedobtam, de sikerült neki asszimetrikus tápot adni véletlenül (elnéztem a sorkapocs kivezetéseit, így először csak földet és +ot kapott). Ezek után a pozitív tápágat szívja rendesen, a kimenet kiült a + tápra, negatívon szinte semmi áramfelvétel, de a tranzisztorok jónak tűnnek (diódavizsgálóval mérve, de sajnos a multiméterem is haldoklik ). Trimmer tekerésére nem reagál. Az ic táp lábain viszont csak 5 volt körüli feszültség van (táp: +/-17 V). Ez normális? Van esetleg ötletetek, hol van a hiba? Majd teszek képeket is holnap...
Üdv: FazksG
(#) CHZ válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Az Audiofil erősítők építése c. könyben lévő hibridről írtam , hogy annak is működni kellene . Az már más kérdés , hogy milyen minőséget képvisel , de brumm nélkül szólnia kell .
Ha csak a minusz táp hiányzott az indításnál , nem volt polaritás csere , akkor nagy baj nem történhetett .
Ez lett volna az első próba , mert akkor valami más beépített hiba is lehetséges .
Labortápról , vagy a + - ágba bekötött izzókkal (vagy 22 ohm -os ellenállásokkal) áramkorlátozott tápról méregesd . Félvezetőket ellenőrizd a diódákat is , de elkötés is lehetséges szerintem .
(#) bgsf válasza skylooker hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Bocs! Bocs! Bocs!
A csöves végfokokra gondoltam a zenénél, mert ugye az kimenőtrafós és a trafó nem éppen a leghíresebb a négyszög/háromszög/impulzus átvitelnél. Előszerettel szinuszosítja a jelalakot.
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Ha a táp kiül a kimenetre akkor biztosan hibás valamelyik tranyó! A +/- 17V-nál számolj utána a zénerek előtét ellenállásainak, mert ha nagyobb mint kellene akkor elhúzza az IC kimenetét. Ha az IC kimenetét méred ott vezérlés nélkül 0(!)V kell hogy legyen, ofszet fesztől függően max +/-10mV. Megépítettem uA748-al is ott az ofszet feszt trimerrel kellett beállítani 0V-ra.
Ha 12-15Vos zenereket tettél bele, akkor nem nagy ellenállások vannak előtte. 15mA-t számolj a zénernek és 10mA-t a művernek. Az 20mA. Ehez az előtét 12V-os zénerhez 250 Ohm, de azért számolj utána!
A +/- 17V az egyenfesz, vagy ennyi jön le váltóban a trafóról?
Amúgy tettem fel már eddig is nyákrajzot, az az elrendezés garantáltan gerjedés mentesen működik. 20 variációból ez volt az egyetlen ami nem gerjedt, de még így is néha kellett a végtranyókra kondit rakni, de ez csak 5-100pF volt (emitter-bázis közé). Vagy a visszacsatolásban a 22pF-os kondi helyett kellett nagyobb.
Apropó addig is nézd meg valamelyik végtranyód nem testel-e le a hűtőbordára! A hűtőbordát mindenféle képpen testelni kell mert tapasztalatom szerint gerjed a végfok ha ezt nem teszed meg!
(#) bgsf válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Mégegyszer bocsánat! Nem jól írtam amit gondoltam!
Sokat építettem ebből az erősítőből és csak jó tapasztalatom van vele. Nekem ment 1X24V váltóról is és úgy is baromi nagyot szólt, pechemre a szoszédomnak csináltam...
Csövesből csak egy 5W-ost építettem, de nekem nem tetszett a hangja (lágy volt és tényleg nem szólt jól rajta a metál zene...), pedig gyári kimenőtrafót használtam, tehát még azt sem lehetett elbénázni.
(#) Müszi válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
1x24V-ról? Talán feszkétszerezőt használtál?

üdv
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
De lüke vagyok!
10+15mA az nem 20, hanem 25mA!
Akkor csak 200 Ohmos ellenálláson esik 5V! De a szórás miatt 220 Ohmos lesz csak. Nagyot nem tévedtem...
(#) bgsf válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Egy ilyen kapcsolást!
Csak véletlenül jöttem rá hogy így is működik, egyszer véletlenül nem kötöttem be a nullát a trafótól a tápba és tökéletesen ment! Még a vér is megfagyott mikor észre vettem, akkor még igen csak húzós volt egy BD És egy TL071 is! A BD olyan 300Ft körül volt de a fizu meg csak olyan 3000 körül...!
Ez a kapcsolás azért jó mert 220/24V-os biztonsági tarfókat lehet szerezni 150VA-es méretben egész olcsón és magyar gyártmány. Bontott ipari cuccokban van ilyen.
2-3000 forintért vesztegetik és mégsem 12000 Ft.

táp.jpg
    
(#) Müszi válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Ötletes kapcsolás
(#) bgsf válasza Müszi hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
A két kondi mint feszültség felező működik, és a műver stabilizálja a nullpontot! Nem kattan a hangszóró, mert csak a kondikon keresztül kap feszültséget, nem kell hangszóróvédelem mert a kondikon keresztül nem tud kijutni egyenáram a hangszóróra! Belegondolva még középcsapolásos trafó sem kell!
Előnye még hogy csak egy bizti kell a tápba és annak a kiégésekor a teljes táp megszakad!
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Hátrányairól is mesélhetnél azért kicsit , mert az több van .
(#) varttina válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Csak a primer oldalra raktam biztosítékot. A két szekunder tekercs feszültségét külön-külön egyenirányítottam, majd szűrtem és sorbakapcsoltam. Így sincs koppanás. Egyetlen veszély, ha valamelyik egyenirányító kiég, de remélem arra nem kerül sor.
(#) bgsf válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Nem tudok hátrányáról, de ha van valami ötleted akkor megoszthatnád velem/velünk, nehogy valaki ezt építse meg. Bár több mint 10 éve megy....és nem romlott el...
Nem lehet több hibája mint egy szimetrikus tápnak. Itt is kimehet a dióda, vagy a kondi, de nem fordulhat elő az hogy csak az egyik tápágban megy ki a biztosíték a másik fele meg füstöl az erősítőnek. Bármilyen hibánál a biztosíték kimegy a kondik kisülnek és az erősítő is kis szerencsével túléli, de a hangdobozok biztosan, mert egyenáram NEM tud kimenni, csak váltó! Csak könnyebb két végtranyót cserélni mint egy hangszórót vagy hangdobozt....
(#) sixtek hozzászólása Ápr 14, 2009 /
 
Akár működik, akár nem, TILOS ilyen tápot használni erősítőnek, mivel a nullpont a terhelés függvényében vándorol.
Nem szól az erősítőd borzalmasan?!
(#) bgsf válasza sixtek hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Nem szól borzalmasan, torzítás mentesen tisztán szól és nem koppan és semmi baja sem volt eddig. Nem tudom megmagyarázni csak azzal hogy ha átrajzolom a kapcsolást akkor fesz kétszerezőként működik. A kondik min 4700µF de inkább nagyobb legyen. Annál jobban tartják a féltápfeszt. De! Mivel nincs galvanikus kapcsolat a trafóval nem alakulhat ki az hogy a féltáp kijut a hangszóróra!
Ha nekem nem hiszel akkor próbáld ki! Vedd le a trafó középkivezetését a tápról, de csak akkor ha csak sima graetz-el csináltad a kettős tápot. Aztán csak nézel hogy működik úgy mint régen..... Ezt csak akkor csináld ha más nem megy a tápról ami kettős feszt igényel.
Mint írtam az enyém csak passzív áramköröket tartalmaz, csak a végfok aktív!
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Akkor ez egy olyan megoldás , aminek csak előnye van . Sajnos ez nem igaz ! Én nem meghibásodási hátrányokra gondoltam . Műszaki szempontból szerintem nem látod át a hibáit . Hangra gyakorolt negatív hatásait kéne jobban megvizsgálnod .
De ha neked nem fontos a kapott hang minősége , akkor nyugodtan használd .
(#) skylooker válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Láttam ilyet igényes csöves erősítő tápjában, meresztettem is a szemem... Volt persze egy-egy párhuzamos ellenállás, és ugye az áramterhelés ott sokkal kissebb. Ettől függetlenül én se bíznék a kapacitív feszültségosztóban.
(#) bgsf válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
8Hz-1MHz-ig egyenes frekvenciaátvitel szkóppal mérve négyszögjellel. Az egyenes átvitelt a 0dB vonalhoz nézve nem pedig a -3dB-hez. A táp nem ugrál, és a nullpont sem az erősítőn mert a műver a testet igyekszik féltápon tartani.
A négyszögjel még így is olyan volt mint a kettős tápnál, semmi változás nincs ha a középkivezetést kikötöm a trafóról. Ja! Nekem csak 2 db 2200Uf os kondi van a tápban és nincs sem földhurok se brumm, csutka hangerőn persze a méllyeknél befullad de akkor már a lakásban nem lehet megmaradni.
Amúgy megnyugtatásképpen ebből csak két darab készült és a mai napig működik, de ha lehet akkor én is mindig középcsapolásos trafót használok.
(#) ngyzoli válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
"Az már más kérdés,hogy milyen minőséget képvisel,de brumm nélkül szólnia kell."
(Természetesen nem a hybrid erősítők létjogosultságát vontam kétségbe,csak azt fejtegettem,h EZ a kapcsolás nálam nem vált be...)
Az a fő baj,ha a texasnál az ic kimenetén lévő 47ohmos ellenállást felemelem,az erősítő tranzisztoros vége már önmagában is produkál egy halk,de azért zavaró brummot,mely a nyugalmi-áram értékével arányos.(tehát a csöves meghajtás még rá sincs kötve! persze első körben én is vezetékezési/szerelési hibára gondoltam.de nem...)A csöves fokozat már meg volt építve egy kis panelen,anno egy asztali Technics cd-játszó kimeneti fokozata volt,vagyis abszolút zaj,-és brumm-mentes,-önmagában.Ezen okok miatt jutottam arra az eredményre,h ez a "párosítás" így nem oké...vagyis erről a verzióról már lemondtam.Valahol másutt olvastam,h az eredeti nvcs-t be sem lehet kötni,mert az nem negatív,hanem POZITÍV lesz,de ezt nem ellenőriztem!
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
A metál zene (úgy általában) valóban nem mindig kifogástalan egy csöves gépen hallgatva,mert a k-trafó sok esetben hajlamos "túllágyítani" azon hangszereket,melyeknek bizony fémesen illene szólniuk...(kivéve a NAGYON profi készülékeket),-értettem én,h erre akartál célozni. De aki főként ilyen műfajt hallgat,az nemigen használ csöves berendezést.Ez a stílus úgymond "nem passzol" a csövekhez...
(#) bgsf válasza ngyzoli hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Jók a csöves erősítők de nem minden zenéhez. Nekem túl lágy és az már nem az amit hallanom kellene. Több fórumon kifejtettem hogy nem az a Hi-Fi erősítő ami szépen szól, hanem az amelyik ugyan azt produkálja mint ha élőben szólna a zene. Általában énekkel és kórusművekkel tesztelem a végfokokat egy Sony cdrom meghajtóval és hangszín nélkül. Mindig ugyan azzal a hangdobozokkal (S-30), és ugyan abban a szobában, és nem MP3 a felvétel. Ha ez megvan akkor jöhet a bakelit! Lenco L200 lemezjátszó dinamikus fejjel, a kedvenc lemezem Pink Floyd, és mindig ugyan az a korrektor. Mikor már minden stimmelt akkor jött a szkópos frekigenerátoros bemérés. Sosem a gyári beméréseket végeztem hanem a teljesítmény átvitelt néztem. Ha ez is jó volt akkor kész volt a végfok. Bekapcsolás után sem alapzaj sem brumm nem volt hallható. (ügyesen kell kábelezni...)
És most leírom milyen rendszerem nem lesz...Sajnos!
Atlantis Skyline 001 és 004hangszórók, Marantz MA-5 Mono végfok, Marantz 3800 előerősítő, Mikro-Seiki RX-5000 mechanika, és Dynavector hangkar. Szóval erről mondták a szakértők hogy nem lehet az élőzenét a "konzervtől" megkülönböztetni. Pedig nem CD-ről szólt a felvétel.......

(#) fazksg hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Sziasztok!
Látom a csöves vita után nagyon pangásnak indult ez a téma. Nekem viszont most lenne egy kérdésem. Összeraktam az erősítőt, egyszer sajnos figyelmetlenségből asszimterikus tápot adtam neki, utána nem is működött. Vettem hozzá teljes félvezetőkészletet (passzív elemek maradtak), és úgy gondoltam, szép lassan élesztem fel, nem "durrbele" módon. Tehát először lemértem félvezetők nélkül, hogy az ic kapja-e a tápot. Megvolt a foglalat megfelelő lábain a + és - 12 volt. Aztán beleraktam az ic-t, és a 3 kis tranzisztort, így a táp lábain a feszültség +/- 8 voltra esett. Ez már gyanús volt, de azért adtam neki szinuszjelet a PC-s szkóp jelgenerátorával. Így az ic tápja +/- 3,1 V-ra esett le ( :eek2: ), és a kimeneten a szinusz helyett négyszögjelhez hasonló valami jelent meg. Arra éles eszemmel rájöttem, hogy ezt a csúnya torzítást valószínűleg az okozza, hogy nem kap elég tápot az ic . Abban szeretnék segítséget kérni, hogy vajon mi okozza ezt a brutális "táp-elfogyást"? Mindent a Skori féle rajz szerint csináltam, a táp +/- 17 V (bőven túlméretezett), és a tápágakban benne van a javasolt 20ohm/5W védőellenállás (de nem ez okozza szerintem a feszültségeseést, mert az ellenállások után csak pár tizedvoltot esik a feszültség, mikor az ic lábain csak 3,1 V van...). Képet esetleg küldhetek, de nem hinném, hogy sok minden derülne ki belőle . Sima 12V-os zénerek és zöld csepptantálok vannak az ic tápját előállító részben, minden a rajz szerint.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
A csöves vitához halkan hozzászólva: érdekes módon a legkeményebb metal-t játszó gitárosok is esküsznek a csöves gitárerősítőkre...
(#) ferzoo válasza bgsf hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Ez a fesz.g felező kapcsolás nem igazán jó +oldás.2X18Voltos trafót pedig lehet tekerni akár 42 Voltos biztonsági trafóból nem nagy ügy kiszámolni és áttekerni.Egyébként a gerjedésmentes eredeti Bd249c,Bd250c,Texas tranyokkal +épített erősitö sem pukkan bekapcs.nál.Mármint a hangszoró nincs relé vagy ilyesmi.Kimeneteket 4Amp.gyorsbiztivel védem.Tápba 2x4700mikro/50V elko totál elég,aki tud számolni áramot az tudja ezt.Ugyanis +-38Volt ról sem fog felvenni 3Amp.nál többet sztereo változatnál.
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Én +építettem a Texas 4végtranzisztoros változatát ami annyit tesz,2db.Bd249c,Bd250c,van párhuzamosan kapcsolva +-38V ról működik és nagyon szépen szól,szimla eredetihez képest.Megjönnek a mélyhangok a közép/középmagas de +magashangok is dinamikusabbak érezhetően jobban szól.Kishangerőn kicsi dobozokkal is nagy a különbség.Oriom ST240 hez tudnám hasonlitani végfokot is ez alapján módosítottam.Kimeneti szinusz telj.8ohmra 60Watt jött ki mérés alapján.
(#) fazksg válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Ezt most nekem írod? Egyébként a végtranzisztorokkal majd én is szeretnék kísérletezgetni...
Üdv: FazksG
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Üdv.a 20ohmos védő ellenállásokat jó hogy beteszed,áramkorlátozásként +védi a végtranyókat.Amikor már jól működik a cucc pl.nem gerjed néhány száz kHZ-en amikor bemenethez érsz sem,R-sokat távolitsd el majd.Ne felejts d el a zenerekkel párhuzamosan 150-220nf/100V ker.kondikat sem,igy a tápágakra panelon +test,-test közé további 150nf és 100mikro tenni gerjedésgátlónak hidegítésnek.Enyémben is TL071 IC.lakik a bemenetre 1,5nf megy a testre.Mert nem jó az ha 100KHZ felé megy a +hajtás.Hajlamos lessz dc.dropout.ra kinyírja a Bd.ket enélkül.Ic.6os lábon 510ohm van illesztés jobb igy.
(#) fazksg válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Kösz szépen a tanácsokat! Majd beépítem őket. Most viszont kipróbálom, mi van, ha kiveszem a védőellenállásokat - 99,995 az esélye, hogy semmi hatása nem lesz, de azt sem tudom megmagyarázni az ismereteimmel, hogy miért hülyéskedik nekem az ic, úgyhogy próba, cseresznye .
Üdv: FazksG
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Idézet:
„A csöves vitához halkan hozzászólva: érdekes módon a legkeményebb metal-t játszó gitárosok is esküsznek a csöves gitárerősítőkre...”

Csöves erősítővel a BS-t nem lehet behangosítani! Kb 35000W teljesítményt csöves erősítővel elég nehéz előállítani. Szépen szól a csöves cucc olyan zenével ami klasszikus hangszereken szól, de halgass meg egy hause zenét csöves erősítőn! A metál-t játszó gitárosok meg nem műszerészek! Két erősítőt raknék eléjük, mindkettő egy TEXAS(!). Azt mondanám az "A" egy csöves, a"B" tranyós. Fogadjunk hogy mindegyik az "A" erősítőt választaná! Tipikus placebó kísérlet! Mindenki azt választja ami az előítéleteinek megfelel.
Érdekes módon a placebó is kiválthat olyan reakciót ami a betegséget gyógyítja! Pedig a páciens nem tudja hogy nem gyógyszert kapott!
Ennyit a szubjektív benyomásokról!
Következő: »»   5 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem