Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 50
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Szerintem itt ketté kell választani a dolgot.Zenekari berendezések esetében előnyös lehet a lágyabb karakter,és azok a zenészek,akikkel eddig beszéltem a témáról,kb.80%-ban preferálták a csöves berendezéseket a félvezetőssel szemben.Viszont hifi készüléknél,vagyis a rögzített zene visszajátszásánál már nem biztos,h MINDIG a csöves készüléken szól jobban a metál zene,ill.ez a kemény(ebb) műfaj.És van egy olyan elmélet,mely szerint az igazán profi csöves berendezés(karakterében)tkp.úgy szól,mint egy jó félvezetős,csak annál sokkal jobban... Ebben azért van némi igazság.A hause műfaj még bőven belefér az elektroncsöves hangzásvilágba,de tény;az akusztikus zene mutatja ki a legnyilvánvalóbb különbségeket a kétféle technika között.
(#) DJ Szabcsa válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Szerintem itt el kell dönteni mire is vágyunk. Minőségre avagy mennyiségre. Ha a minőség kell akkor jöhet a csöves erősítő, de ha mennyiség, azaz hangerő és sok sok watt akkor oda már félvezetős erősítő kell. De ez csak az én véleményem.
(#) ngyzoli válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Elektroncsővel is elő lehet állítani akár kW-os teljesítményeket is,más kérdés,h ez a "technológia"ma már kissé idejétmúlt,és igencsak drága.Otthoni hifi-re túlnyomórészt néhányszor 10W tartományban konstruálnak erősítőket,emiatt élhet az a közhiedelem,h a csöves gépek kisteljesítményűek.
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Szia!
Nem szeretem, mikor kollektíve hülyének nézik a zenészeket... Nem csak azért, mert ez téves általánosítás, hanem azért is, mert az esetek többségében NEM igaz... (tapasztalat)
Idézet:
„Csöves erősítővel a BS-t nem lehet behangosítani!”

Már ne is haragudj, nem akarom a tudásodat kritizálni (tudom, hogy bizonyos területeken elég komoly, és az enyémet sokszorosan túlszárnyalja), de azt zenekari hangtechnika ügyben egy "csecsemő" is tudja, hogy a gitár kihangosításakor az effektezett jel egy kombóra/fejládára megy, ennek a hangszórója elé tesznek egy mikrofont, és ez megy a keverőre, ahonnan aztán mehet a 35000 vagy akárhány százmillió wattos erősítőre (utálom a nagy teljesítményekkel való dobálózást, értelmetlen "watt-betyárkodást"). Ez pedig így van a legkisebb egérlyukban játszó rockbandától a BS-ben zúzó Pink Floyd-ig mindenkinél. És nem sznobizmusból. Ne hidd már, hogy pl. egy rocker poénból költ százezreket Fenderre. Vehetne harmadáért Squier-t, ami ugyanúgy néz ki, csak a felirat más (5 méternél messzebbről senki nem mondja meg, hogy más, közelről is csak aki tudja, mit jelent ez a két márka). Ha nem lenne különbség, biztosíthatlak, hogy az olcsóbbat venné a pénzéből+két raklap sört...
Idézet:
„Fogadjunk hogy”
...
Jó! Szeretek nyerni! Sok zenész ismerősöm van, sokkal zenéltem együtt, teljesen biztos vagyok benne, hogy a fogadást megnyerném (megj.: zenész nem egyenlő középsulis gitárral majomkodó anyukakedvenc!!!).
Mert ugye aki sárga és zöld hangszórókábel között meghallja a hatalmas különbséget, az audiofil, akinek meg van pofája azt állítani, hogy egy csöves gitárcucc jobban szól a tranyósnál, az hazudik. No comment.

Az előbb felvetett problémámra senki semmi? Esetleg tegyek fel jelalakokat?
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Idézet:
„Mert ugye aki sárga és zöld hangszórókábel között meghallja a hatalmas különbséget, az audiofil, akinek meg van pofája azt állítani, hogy egy csöves gitárcucc jobban szól a tranyósnál, az hazudik. No comment.”

A sárga és a zöld hangszórókábelben is ugyan az a réz van semmi különbség közöttük! Mondtam hogy előítéleteket szeretnék cáfolni. Kinek a sárga kinek a zöld... Mint a BORSODINÁL van aki a barna üvegesre esküszik van aki a zöld üvegesre, holott ugyan az a sör van mindkettőben!
Azt nem mondtam hogy a csöves erősítő nem jó, de azt már annál inkább hogy nem Hi-Fi! Mivel a bemenő és a kimenő jelalak nem ugyan az! Sajnos a csöves erősítők kimenőtrafója igencsak torzítja a jelalakot. Ami klasszikus zenénél nem vehető észre mert a legtöbb hangszer szinuszos frekvenciát ad ki különböző burkológörbékkel és felharmónikusokkal, de az elektronikus zene az már más... és itt már kezdünk olyan filozófiai érzelmi kérdések felé elmenni ami nem ide tartozik. Szerintem a vitát zárjuk itt le és ne szócsatázzunk. Már csak azért sem, mert kedvellek, és minden hozzászólásod jó volt eddig, bármely témához!
(#) ferzoo válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Ez igy van.Sokan nincsenek tisztában azzal,otthoni minőségi zenehallgatásra 2x50W böven elég nagy szobában is,zenekari cuccoknak 1-2KW is kellhet.Ez két külön kategoria.Ismerek 1tagot iskolában dolgozik hangosítást is ő csinálja,eskűdözik hogy 1lakásban kell 2X200W Quad405 erősítő +38cm.hangdobozok.Szerintem Hifi hez 20cm. es 3utas dobozok átalakitott texas bármilyen zenére jó.Én pl.jazz.t rockot hallatok műholdról Cd.ről.Szakmámból adódoan több házimozi 5,1es erőlködőt,és japán cuccot volt modomban kiprobálni pl.Pioneer,Kenwood,Sony,Ic.s változat.Nos a texas 2x30V tápról 4végtranyósra építve első hallásra jobban szól eredetibb természetesebb bármelyiknél.
(#) ferzoo válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Egyébként emlitett diplomás ismerősöm 2szer akkora hűtést tesz,na +2szer akkora 16000mikros elkokat még a 100W os végfokba is hiába gyözködtem elég 2x6000mikro is nem érti +Szerinte ugyanis nagyobbat szól nagyobb táp.kondival +-45V ról.Meg indokolni persze nem tudta,én viszont el.műszerész révén kiszámoltam neki a tápot trafóstól mindenestöl teljesitményre áramra méretezve csak csodálkozott.
(#) CHZ válasza bgsf hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
"Azt nem mondtam hogy a csöves erősítő nem jó, de azt már annál inkább hogy nem Hi-Fi! Mivel a bemenő és a kimenő jelalak nem ugyan az!"

Ekkora butaságot már régen olvastam !
(#) fazksg hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Egyetértek Bgsf-fel, zárjuk le ezt a vitát, hiszen ez a Texas erősítő témája. Nekem lenne is egy kérdésem. Mint már írtam, abba a problémába ütköztem, hogy a műveleti erősítőm tápja "elfogy". Működhetne szerintetek az, ha zénerek helyett (csak a kísérlet erejéig) egy-egy 12 voltos stabkockával állítanám elő az ic-nek a tápfeszültséget? Én nem látom akadályát, de hátha... Persze az lenne az igazi, ha arra jönnénk rá, mi okozza a problémát. Elsőre az jut eszembe, hogy talán gerjed valami számomra érzékelhetetlenül magas frekvencián, és ez terheli le az ic-t, ezért torzít, meg húzza le a tápfeszt... Van erre esély? Ha igen, hova tegyek szűrést, és milyet? Arra gondoltam, hogy a +betáp és a föld, illetve a - és a föld közé mehetne 100n, aztán ha nem segít, akkor a ic bemenete és a föld közé ugyanez, ha ez se, akkor az ic kimenet és a föld közé is... Jelen ismereteim szerint ezzel minden gerjedési lehetőséget kizárnék. Jól sejtem?
Üdv: FazksG
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Szerintem nézd meg hogy a tápfeszhez jól van-e méretezve a zener előtétellenállása. IC ki, tranyók ki és árammérés a tápágakban. 25-30 mA áganként. Ha ez OK akkor berakni az IC-t és újra mérni, a TL071 berakása után 10mA-rel nő a felvétel. Ha nem hibás a nyák akkor a félvezetők berakása után kb 70-100 mA a nyugalmi áram.
Nem tudom mekkora a tápfesz, de ha nem jó az előtét ellenállás akkor előfordul hogy az IC behejezése után leülteti a tápfeszt mert a zéneren átfolyó áram kevés.
Emiatt a meghajtás nem megy, így a kimeneten sem jelenik meg semmi. Gerjedés esetén a tápfesz meg van, viszont melegszik a hűtőborda és a nyugalmi áramot nem lehet beállítani. Szkóppal rámérve a kimenetre végtranyótól függően akár több MHz-es tartományban is gerjedhet.
Szerintem a te problémád a nem megfelelő előtét ellenállás. Ha kevés a zeneren átfolyó áram akkor nem stabilizál, és terhelés alatt leül a táp.
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Nem kell tápkocka az nem oldja meg problémát.Egyébként TL071,081 már 5Voltról működik.Texas-nál +-13V elég neki,nekem zener elött 1,2kohm 2W ellenállás volt mikor +-32V tápról ment.Ic.6os kimeneti lábán Dc.0Voltnak kell lennie vezérlés nélkül .Amig nem igy van kiad 2-3voltot pl.gerjedés miatt addig ne tedd be az ellenállást ic.és Bc547 tranyo közé.Mert végtranyokat kinyirja könnyedén.Ic. 5-6lábra 22pf. kerámia elég,2lábon 1Kohm, 100mikroval testre nekem ez van.
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Kösz Bgsf, azt hiszem, pont erre volt szükségem. Sajnos a zéneres feszültségstabilizálás nekem még fehér folt, tudsz esetleg olyan honlapot, ahol ez le van írva érthetően? Szívesen venném... Egyébként nekem 17 V-os táphoz 3,3 k van, ahogy Skori rajzán van, ami viszont esélyes, hogy nem jó, ha Ferzoo-nak 1,2 k volt jóval nagyobb feszültségre (gondolom kisebb feszültséghez itt is kisebb ellenállás kell, vagy nem?). Szóval mindjárt nekiállok méregetni.
Üdv: FazksG
(#) lamalas válasza fazksg hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Udv,

A zener elotet ellenallasod eleg magas erteku! Ha 17V a tapfeszultseged es 12V-os Zenereket hasznalsz akkor 810 ohmos ellenallasok boven elegendoek elotetellenallasnak. Ezt a kovetkezokepp lehet szamolni: 12V-os Zenereknek normalis mukodeshez elegendo kb. 5-10mA-es aram. Szamoljunk mondjuk 7mA-el. A szukseges elotet ellenallas Re = (Ut - Uz)/I ahol Ut=17V a tapfeszultseg, Uz=12V a zener feszultseg, es I a zeneraram amit 7mA-re vettunk fel. Ezekbol az adatokbol Re=714ohm adodik. Az ehhez kozel eso magasabb szabvany ellenallasertek 810ohm.

Sok sikert
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Közben már válaszoltak is a kérdésre!
A lényeg az hogy a zener diódának kell egy bizonyos áram mikor is a letörési feszültség kialakul. Ekkor a zener stabilizálja a feszültséget. Ez kis üvegtokos zenereknél kb 20-30 mA. Mivel ezzel párhuzamosan van kötve egy másik fogyasztó ( a műveleti erősítő akkor még ennek a fogyasztását is hozzá kell számolni!)
Mindig azt mondom ha valami egyértelmű, azt egy érti a többi nem!
Szóval! Az előtét ellenállás kiszámolásakor a zener munkaárama+ az IC áramfelvétele! Tehát túlkompenzálással is lehet egy olyan 50mA- es árammal számolni! Ha 12V-os a zener és 17V a táp akkor 5V esik az ellenálláson 50 mA mellett.
Ebből egyszerű a számolás az (Ubul ír) képlettel!
U/IXR! U=5V I=50mA
5V/0,05A=100Ohm
Tehát ha 17V DC (+/-) a táp akkor 100 Ohm a zener előtét elellenállása.
Mindig nézd meg a zéner nyugalmi áramát, és azt hogy mennyivel lehet terhelni. Ha max áramra számolod a zenert és az ellenállást akkor semmi gond! De ha az IC többet vesz fel mint amit a zener stabilizálni tud, akkor leül a táp!
Remélem ezzel segítettem!
Ha nem, akkor kérdezz! Mert ezzel mindenkinek segítünk!
Amúgy most építem újjá a TEXAS-om és brutál trafó kerül bele! Maga a trafó 250VA és durván +/-32V DC-t fog produkálni! (előre féltem a hangdobozaimat! ...)
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Igen, van egy kérdésem! Most az a számítás a helyes, amit Te írsz, vagy amit Lamalas? Egy mód van rá, hogy megtudjuk, hogy hol az igazság (persze, odaát, de úgy egyébként). Beleteszek egy 810 ohm-os ellenállást, és ha úgy is leül, akkor egy százasat... Monsjuk a 100 ohm reálisabbnak tűnik, mert 1, valahány k-ssal még próbáltam, és úgy is nagyon leesett a feszültség. Meg végülis logikus, hogy számoljuk hozzá az IC fogyasztását is, hiszen az is átfolyik az ellenállaton... De ha a nagyobbal kezdem, abból baj nem lesz.
Üdv: FazksG
250 VA Texashoz!?! :csodalk: Falat bontani is lehet majd vele szükség esetén. Gondolom a félvezetőket is megfelelően brutálisra cseréled. Milyen végtranyók lesznek benne? És minek ekkora teljesítmény? Csak a "poén" kedvéért, vagy van rá valami más megfontolás?
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Lehet hogy előző számításom hibás! Nem mindegy a zenerek teljesítménye és nyugalmi árama! Szerintem fazeksg próbálja ki először a tiédet, mert ott kevesebb áram folyik, ha az nem jó akkor az enyémet.
Holnap szétkapom a Texast és megnézem mekkora az előtét ellenállás! Amúgy is át akarom építeni nagyobb teljesítményre.....
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Nem brutális egy 250VA-es trafó! De kell ahhoz hogy egy erősítő ne fulladjon be!
Nem falat kell vele bontani, hanem dinamikatartományt kell átvinni....
Ha egy erősítő csak 10W az nem képes pl egy orgona dinamikájának az átvitelére!(kicsit hagyományos templomi orgonára gondolok és nem elektronikusra!) A fenébe! már megint eltértem a témától! Bocsi mindenkitől!
Amúgy meg kell nézni mennyi a zener munkaárama és hozzáadni az IC nyugalmi áramát. Szerintem a számolásom korrekt, de ha más zenereket használsz akkor más munkaáram lehet! Semmiképpen se lépd túl a zener maximális terhelhetőségét, mert ha a zener megszakad az IC a csúcsfeszt kapja meg és akkor annak game over!

(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Most jöttem rá, hogy lehet, hogy "nagyonhűűűlyeeee" vagyok, ugyanis tranzisztorkímélés céljából nem ültettem be a végtranisztorokat (egy párat már kinyírtam), és csak azok nélkül méregettem az erősítőt... Csakhogy most vettem észre, hogy ebben az erősítőben van ám egy visszacsatolás, ami a végtranzisztorok utánról, a kimenetről jön, és ha nincsenek benne a végtranyók, akkor talán nem is csoda, ha nem működik rendesen a műveleti erősítő.... ÁÁÁÁ!
Mindjárt belerakom a végtranyókat, meglátjuk, mi lesz. Legrosszabb esetben újabb 400 Ft bukta.
Üdv: FazksG
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
De hogy én mekkora hülye vagyok!
Hiszen ha az IC nem kap negatív visszacsatolást akkor végtelen nagy erősítésre van beállítva! Naná hogy begerjed! Ha használsz égős előtétet a tápágban akkor nem nyírod ki a végtranyókat és az áramfelvétel nem szalad meg még gerjedés esetén sem! 24V 10W szofita izzókkal (ami a buszokban is van) nem tudod kinyírni a BD249/250-es párt, de ha jó a végfok akkor már egy ilyen előtéttel már hangosan szól!
(#) ngyzoli válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Mint tudjuk,a mennyiség soha nem azonos a minőséggel(...)
Nekem a kisebbik csöves gép 2x10W,a nagyobbik úgy 2x40 körül lehet,de azt be sem szoktam kapcsolni. A szoba átlagos,22négyzetméteres,a hangerő tökéletesen elegendő ahhoz,h egy dinamikai csúcsnál megrezdüljön a sztereó szék,bár igaz,a hangsugárzó súrolja a 92dB/W érzékenységet.Dehát mindig lesznek megalomániások,őket meg kell hagyni a hitükben.Én is szeretem a hangos zenét,de ésszerű határig,az audiofil hifi nem a dübögtetésről szól... A texas egy elég jó kapcsolás,de nem extraklasszis.
(#) ngyzoli válasza fazksg hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Jól látod a dolgokat,végtranyók nélkül nem jön létre negatív feedback,az IC erősítése pedig a végtelenhez közelít...tehát kompletten ajánlott éleszteni,vagy az IC-t önmagában kell visszacsatolni,közvetlen a kimenetről,20-30kOhm-mal.Mert a texas így is működik valamivel gyengébb offset-stabilitással.A zenerek előtét ellenállásait úgy kell méretezni,h a diódára megengedett maximális áram 60-70%-a folyjon át terheléssel együtt,vagyis értéke mindenképp tápfeszfüggő! Azzal együtt kell változtatni.Alacsony tápnál(2x18V)akár 1kOhm alá is lehet menni.Ha a zenert 1ohmos ellenálláson keresztül testeled,a dióda áramát közvetlenül tudod mérni az ellenállás sarkain.(ahány m.volt,annyi m.amper)
(#) lamalas válasza bgsf hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Udv,

En azert nem szamolok 20-30mA-es Zener arammal mert ha nagyobb feszultsegut hasznalsz akkor mar surolni fogja a max. disszipacios teljesitmenyt (a kicsi 500mW-os zenerek eseteben) es a hataron nem szerencses dolgoztatni semmit sem. Jelen esetben 12V-os zenerekrol beszelunk ahol 30mA-el P = Uz*Iz=12V*30mA=360mW a disszipacios teljesitmeny ami meg a hataron belul van, de en mar ezt sem tartom tulsagosan jonak. Inkabb alacsonyabb zener aramot valasztanek. Egyebkent nem olyan veszes ennek a szamitasa es nem szentiraskent kell betartani az elotetellenallas erteket. Ha pl. nincs otthon valakinek 810-820ohmos ellenallassa akkor siman lehet kisebbel is kiserletezni, pl. 680ohm vagy akar 470ohm, de 100ohm-ra en mar nem mennek le habar lehet, hogy meghibasodas ekkor sem tortenik.

Jut eszembe ... nyugodtan lehet stab. kockakat is hasznalni ha valakinek az jobban tetszik!
(#) ferzoo válasza fazksg hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Jól számoktak,javaslom Bzx12V zenert ez 1,3W os 680ohm ellenállást sorba.Ez 18-22Voltig jó lesz.Ic.árama max.4mA áganként,de a zeneren át kell folyni 20-30mA nek ekkor tud stabilizálni rendesen.A végtranyók nélkül sem szabad gerjednie.Tapasztalat,eredeti alkatrészeket használj,gerjedésgátlókat utolag is beteheted.Én a Bd249c Bd250c,vezetékekkel forr csúcsokhoz forrasztottam kb.12cm.mégsem gerjed évek ota megy.
(#) ferzoo válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Igy van ez,minél kisebb szobája van az embernek mint pl.nekem 2,8X3,8m annál sz.rabbul szól a 2doboz föleg ha +odacsavarom neki 20W felé.Mert a szoba nem studió a visszavert másodlagos vadrezgések a falról,igencsak jelentkeznek.Sajnos.Meghamisitva lerontva eredeti zenei hangzást.Ezt bizonyára kevesen tudják mármint a teljesítmény viszonyokat arányokat,ezért van pl.hogy autoba 2x150W os erősitöket használnak nagy hangerőn.Erre sincs szükség mert kicsi a légtér és zeng dübög az egész mint 1 acélhordó belül.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Lehet hogy kicsit túlszámoltam magam, én a ZPD sorozatot vettem alapul. Mivel a Zener 12V-os , a táp 17V (az adott esetben....) így 5V esik az ellenálláson. Az IC árama kb 10 mA, a Zeneren átmenő áram 20-25mA, így a számolást egyszerű elvégezni. Az előtét ellenálláson nem csak a Zener áramát kell számolni hanem a terhelést is amire a stabilizált feszt adjuk. Maga a Zener csak akkor stabilizál jól ha a megfelelő áram átfolyik rajta. Azalatt olyan mintha nem is lenne fölötte pedig melegszik és megszakad......
Tehát az előtét ellenálláson 5V-nak kell esni 35mA mellett. Ez 142 Ohm. Az ellenálláson a teljesítmény: Unégyzet/R, ami 176 mW! Ettől több a Zenerre sem juthat! Ha nem jól számoltam, vagy okoskodtam valamit akkor helyesbíts!
A Zeneren 10mA-rel kevesebb folyik mert a műveren is folyik áram......
Nyugodtan lehet stabkocka, de drágább és ha a stabkocka gerjed akkor ott kell lenni a topon hogy kiszűrje a hibát az ember. (zenert még nem láttam gerjedni, de stabkockát már igen.....)
(#) ferzoo válasza bgsf hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Azért 250VA trafót nem 2x23Voltra kell tekerni,mert igy Dc.be csak +-32Volt lesz ez még esni fog a kivezérléstöl függően.Szerintem tekerd 26V~ 3,5Amperre,ez üresjáratban 27,6Volt~ ra jön ki.Már ha tényleg azt akarod hogy jól szóljon ne torzitson 4ohmon se.A végtranyoknak sem árt nagyobbat tenni mert 2db. BD249C-250C nem nagy szám 40W felett krágog erőlködik nincs tartalék.Ez azért van mert elég kicsi a sziliciumkristály tokban,relative kis áramokat tud átengedni.Zener előtéten áramot fesz.g méréssel ki lehet számolni I=U:R
(#) ngyzoli válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Az autós hasonlat jó... Nekem akkor volt az egyik legnagyobb megdöbbenésem, mikor a kis 8 literes Bowers&Wilkins-emet elvittük a barátom közel 30négyzetméteres nappalijába,(majdnem 4méteres belmagassággal).Na,gondoltam;ez a kis "gyufásdoboz" itt fog elveszni! Hát...NEM! A két pici dobozka tökéletesen kitöltötte a rendelkezésre álló (hang)teret,és olyan sztereó színpadot rajzolt a hatalmas szobába,hogy majd' le hidaltunk... A jóminőségű reprodukcióhoz bizony KELL a nagy tér.Még kisebb dobozoknak is.
Aki meg 2x150W-ot tesz az autóba...az meg is érdemli.
(#) bgsf válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Már megtekertem a trafót és nincs sok kedvem szétszedni. Amúgy 8 Ohmosak a dobozaim és nem fogom hurcolni az erősítőt. Most 2X17VAC 80VA-es trafó van benne.
Lehet hogy ezt a nagyobb trafót nem is teszem bele, mert gondoltam építek egy gitárerősítőt. Ma szereztem 10 db szélessávú tölcséres hangszórót és arra gondoltam hogy ha négyet belerakok egy nagyobbacska dobozba akkor otthoni zenélgetéshez egy olyan 50W is elég. Emlékszem annak idelyén a Vermona 30W-al igencsak nagyot szólt.
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Érdekes módon gitárerősítőben máshogy játszanak a "wattok" mint hifiben (legalábbis a gyáriaknál). Talán mert érzékenyebb hangszórókat raknak bele, mint a legtöbb hi-fi dobozban van. A 30 W-os gitárkombó hangját például nem szokta elnyomni a dob , pedig az nem szobahangerő...
Üdv: FazksG
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Nem tudom a Vermonáék hogyan csinálták de szélessávú hangszóró volt a dobozban 2db, 30 cm átmérővel és az egész doboz 50W-os volt de akkorát szólt hogy a gatya leesett az emberről ha előtte állt!
Igaz nem hifinek készült de ha egy gitár megszólalt rajta akkor az királyság volt!
Ami hangszórókat szereztem azok is hasonlóak, csak 10W-osak, de keménymembrános tölcséres szélessávú hangszórók 15 cm átmérővel. Ezért gondoltam hogy négyet belepakolok egy kombóba amit egy Texas hajt meg, kétcsatornás keverő és torzító/előerősítő benne.
Amúgy meg csorog a nyálam egy olyan tölcséres basszreflex láda után ami régen a mozigépekhez volt! 5W-al behangosított egy termet és még csak magassugárzó sem volt benne mégsem hiányzott semmi! Na jó, egy régi mozigép nem hifi!
Következő: »»   6 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem