Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 50
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Idézet:
„Egyébként hűtés mekkora kell neki szobai használathoz”

Szobai használatra nem kell nagy hűtés, mert hál' istennek ez a végfok nem melegszik csak nagyobb terhelés alatt. Ha csak otthoni hallgatásra akarod használni akkor elég a két végfoknak egy 15x20cm-es 5mm vastag alu lemez. De ha haus party-ra kell akkor már érdemes kicsit nagyobb borda. Nekem az alu lemez van rajta és eddig csak langyos volt.... igaz csak 30W-al "döngettem" meg, de ez már egy 25m2 szobában is elviselhetetlen....
A JLH-t még nem építettem meg, de folyamatban van.
Nem tudom még mire lessz jobb, erősítönek vagy grillsütőnek?
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Nem tudok neked privát levelet küldeni. Pedig sok olyan dolgot megbeszélhetnénk ami nem ide tartozik. Pl: a JLH-t, vagy még sokmindent ami egy erősítő építéséhez kell (doboz meg miegymás....)
Ha gondolod akkor keress meg!
Üdv:bgsf
(#) ngyzoli válasza fazksg hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
"...el is tüntettem az egybehifit,bár jobban szól,mint a TDA-s cucc..."
Ez valószínűleg azért van így,mert az ún."egybehifi-k" szinte 100%-ában a Sanyo cég STK teljesítmény ic-it alkalmazzák végfok gyanánt,azok pedig elég jól el vannak találva.Nemrég kínoztam egy STK 4152-est.Mivel ez stereo tok,és egyik oldala már üzemképtelen volt,ennek úgyis mindegy.2X40 volt tápfesznél a kimenetet 3db hangdobozzal terheltem,ezek paralel eredője 1ohm(!!)impedanciát képviselt.Alacsony frekin még kevesebbet.Némi mélyhang-emelés,és torzításhatárig történő kivezérlés után az ic a hűtőlemezt felforralta,de NEM ADTA MEG MAGÁT negyedórán keresztül! Aztán kikapcsoltam... (hja kérem,ez még eredeti Sanyo,nem utángyártott hamisítvány).
A texas-nak kíméletes hajtás mellett alig kell hűtés,inkább a nyug-áram megugrásának elkerülése miatt érdemes kissé túlméretezni.
(#) ferzoo válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 18, 2009 /
 
Az Stk-078 as Ic.től 85ben jelent meg,a legújabbakig minden Sanyoban van rövidzár és overload,hőmegfutás elleni védelem.Ami azt jelenti 95fok körül lezárja a végtranzisztorokat saját magának leszabályoz.Igy csökken az áramfelvét vagyis nem megy tönkre.2x60W os texasomnak 16,5cm.széles 12cm.magas,9bordás 8mm.vastag aluhűtő van.A bordák 2,5cm magasak 3,5mm.vastagok.65fok felé +nem ment full hangerőn sem.A nyugalmi áram teljes kivezérlésnél 120-130mA ig felment,ez természetes ennél a kapcs.nál.
(#) ngyzoli válasza ferzoo hozzászólására (») Máj 22, 2009 /
 
Ezen információkat én is így tudom,de azért 2x40 volt tápnál az 1 ohmos terhelés kicsit durva.Az efféle tortúrát nem sok végfok szokta túlélni...
(#) bgsf hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Üdv Mindenkinek!
Ma elővettem egy"ősöreg" könyvet. A címe: HI-FI erősítők építése És találtam benne még egy TEXAS rajzot!
Alább csatolt képen a rajz!

TEXAS80W.jpg
    
(#) fazksg válasza bgsf hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Egyébként abban a könyvben benne van az a kapcsolás is, amit mi épít(ett)ünk. Azt hiszem 1-2 oldallal előrébb. Konkrétan 25 W-os Texas erősítő képaláírással - pont, mint a téma címa, ha jól emlékszem.
(#) bgsf válasza fazksg hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Yessss! Igaz! Abban a könyvben az is benne van!
Én azt építettem meg csak megemelt táphoz lett készítve a panel (2X35V), de még így is működik 2X24V-ról. Nagyon szépen szól, és minimálisan sem(!) melegszik szobai hangerőn. (értsd: 10-15W) Bár ez a nappaliban (25m2) már brutális hangerő, legalább is számomra.
A 25W-os végfokot átszámoltuk 80W-ra is. Az egyik osztálytársam meg is építette, és működött! Mérés alapján le is adta a 80W-ot 4 Ohmos terhelésen.
(#) Akashi hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Sziasztok.

Nekiveselkedem (amatőrként) az erősítő megépítésének. Már jópár dolognak utánna néztem, de mielőtt nekiállnék a segítségeteket kérném.
Van egy eléggé nagy trafóm, ezt szeretném a táphoz felhasználni. Nem tudom hány wattos lehet, de elég nehéz, a kimeneti vezetékek 1,5mm átmérőjűek és az van az aljárai írva SM85. 18,4V váltót ad le. Szerintetek a mellékelt tápkapcsolással életképes lehet egy Texas meghajtására?
Mekkora feszültséget adhat le egyenirányitás után? 24 volt körül?
(#) lapose válasza Akashi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia!

A trafód kb, 120-060W lehet, ha jól emlékszem az adataira.
Viszont ennek az erősítőnek szimmetrikus táp kell, a képen viszont a sorkapocsba csak egy tekercs van bekötve.
Ha a trafó oldalán az az átkötés a szekunder tekercs felénél van akkor sem sokra mész vele, mert akkor meg kicsi a feszültség.
A 18V váltó jó lenne ennek az erősítőnek csak duplán, de esetleg egy feszültségkétszerezővel tudnád használni.

tap.gif
    
(#) Akashi válasza lapose hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ. Van 4 db KY704 diódám ezt fel tudom használni. Szerinted a feszültségkétszerező megoldással 10000µF kondikkal nem lesz brummos a táp?
(bocs az amatőr fogalmazásért)
Egyébként 2 db ilyen trafóm van.
Egy sztereo erősítőt szeretnék építeni.
(#) lapose válasza Akashi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Szia!

Ha jól tudom a KY704-es dióda még egy amperes sincs, ide legalább 10A-es és 100V-os diódákat raknék.
Ha rászánod a másik trafódat is tökéletes tápot tudsz csinálni, amelyről akár 4 csatornát is táplálhatsz.
4 ohmra csatornánként kb. 45-50W-ra számíthatsz.
(#) Akashi hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Egyébként az előző tápterv öteltét innen a fórumról lestem le..
bgsf azt irta müködik, véletlenül jött rá.
Mivel nincs kettős tápom, csak ez a két trafó ezért gondoltam erre a megoldásra.
Két trafót azért nem áldoznék be mert baromi nagy és nehéz lenne.. Nekem 2db. 4ohmos 40W-os Orion ládám van azt szeretném meghajtani.

névtelen.JPG
    
(#) lapose válasza Akashi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Ez a megoldás nem teljesen korrekt!
Mivel két kondenzátor(főleg, ha elektrolit) kapacitása sosem egyenlő, a sorbakötött kondenzátorokon a feszültség sem lesz egyenlő.
Ha teszel rá kiegyenlítőt, akkor a rajz szerint csak 2*13V-od lesz, ami nagyon kevés!
Az egytrafós változatra a lehetőségek:
-Áttekercselteted a trafót a megfelelő feszültségre.
-Feszültségkétszerező, de ilyen nagy teljesítményre én már nem szeretem.
-Olyan kapcsolást választasz, ami működik egytelepes táplálásról. Hídkapcsolással a megfelelő teljesítményt is megkapod. Pl. TDA2030+BD249-250 hídba.
(#) Akashi hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Most próbáltam ki az előbbi kapcsolást. Ugyanerre jutottam.
Ha az egyik oldal terhelést kap leesik a feszültsége, és a másik oldal ugyanennyivel nő. Nekem a 18 voltos trafó, egyenirányitás után 24 volt egyenfeszültséget ad le (12-12volt)
Hát nem tudom, megpróbálom a feszkétszerezőt.. vagy kellene találnom egy másik kapcsolást, de olyat nem találtam ami szépen szól és tranzisztoros..
(#) bringas2 válasza Akashi hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Ez a trafó min.200Wattos,amennyire a képen látszik 4db.U vasmaggal 4,5vastag 9cm.magas vasból áll kb.Ez azt jelenti hogy 2x24,5V ra és 3,6Amp. feltekerve 1,2mm.vastag Cu-huzalból tud leadni.A menetszámot szétszedés 18V tekercs letekerése után is kitudod számolni N/V.voltonkénti menetszám.pl.54menet volt rajta,osztod 18al=3menet kell 1Voltra.
(#) bringas2 válasza Akashi hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Nos 2x2Ampernél többet nem fog felvenni az erősitőt +-34V ról sem,tehát 2db.5600mikros elko elegendő lenne szűrésnek.Kiszámoltam 1,5mm.Cu-z böl megtekerve 2x4Ampert tudsz kivenni a trafódból,elegendö lesz 60W 4ohmra is.
(#) Akashi hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Sajnos idő hiányában nem tudtam foglalkozni edig a dologgal, de a héten nekifeszülök. Megpróbálom a fesz.kétszerező megoldást tápnak. Már terveztem egy nyákot is.. csak a feliratokat át kel tükrözni.

nyák.JPG
    
(#) ngyzoli válasza Akashi hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
A feszültségkétszerező kapcsolás szükség esetén elfogadható megoldás lehet,azon esetekben,mikor nincs kellő feszültséget szolgáltató középmegcsapolásos trafónk.Ugyanúgy működik róla a végfok,mint "rendes" tápról,de nagyobb teljesítményeknél használata ellenjavallt,az egyutas egyenirányítás,és az emiatt bekövetkező nagy töltőáram-lökések miatt.
Egyébként tengernyi olyan kapcsolás van,ami"szépen szól,és tranzisztoros".
(#) Akashi válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Már végigböngésztem a kapcsolásokat itt a hobbielektronikán. Épitettem egy DoZ-t is, de annak nem voltam megelégedve a hangjával, meg egy SE1025-öt újraépitettem, de az nem épités hanem felujitás volt.
A Texas valamiért tetszik, más kapcsolást amit amatőrként meg tudnék (nem túl bonyolult ) meg nem találtam.
Melyikre gondolsz?
(#) bgsf válasza Akashi hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia!
Nyugodtan használd csak úgy a tápot ahogy leírtam!

Semmi baja sem lesz a végfokodnak és még csak nem is koppan bekapcsoláskor. Az IC stabil feszt kap és nem hagyja elugrálni a féltápot. Húsz éve így működik, és volt csutkára is kihajtva!
De ha nem bízol benne akkor a két trafóval kajak tápot tudsz építeni, ami már elég izmos.
Ami tápot én csináltam az egy szimpla 24V/150VA-es trafó két kondi meg egy híd. Így 2X16V-ot kap a végfok és 12V-os Zener van az IC tápágban. csak egy baja volt a tápnak, hogy csutka hangerőn a nagy mélyeknél befulladt, de az csak a 2200mikrós kondik miatt....4700-ra kicserélve már csak a táp korlátozott be.
Most tekercseltettem egy 250VA 2X24VAC trafót majd ezzel akarom újraépíteni a végfokot. A régi (20 éves dobozom elég retró) dobozt újra cserélem, a többi cucchoz igazítva és a nyákot meg a hűtést is másképp oldom meg. Megpróbálom "egybenyákon" megépíteni, csak a trafó nem lesz rajta. Bár ez még sok idő lesz, de megéri! Ennek a végfoknak nagyon szép hangja van, és hiába sok félvezetővel megépítettem szinte semmi különbség nem volt közöttük!
(#) ngyzoli válasza Akashi hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Hogy a DoZ nem vált be nálad,ez érdekes,bár mástól is olvastunk már hasonló véleményeket.Nem tudom,milyen színvonalú a berendezésed,továbbá nem ismerem a teljesítmény,-és minőségi-igényszintedet sem,(s még ezen kívül:felkészültség,anyagi lehetőségek,műszerezettség,stb...)ezért elég nehéz konkrét tanácsot adni ez ügyben,de kizártnak tartom,h valamelyik erősítős topikban ne találnál kedvedre illő kapcsolást.A texas egy jó választás,nem komplikált,bombabiztos,és elég jó a hangja,de az erősítők többsége plusz/mínusz tápos,tehát ebből a szempontból szinte mindegy,melyik kapcsolást is választod.
(#) Akashi hozzászólása Jún 14, 2009 /
 
Első körben készitek egy +/- tápot.
A DoZ-ban az nem tetszett, hogy a magasai szerintem nem tiszták. Olyan sziszegősek, és gyengék, mintha egy régi kopott bakelitlemezt hallgatnál. De az is lehet hogy elcsesztem valamit, bár három variációt is kipróbáltam.
Egy Sansui R-50 reciverem volt ami szétment, nem tdudom megcsinálni mert nincs kapcs rajz.. annak baromi szép hangja volt. Annak kompementer végfoka van, és a hangszinszabályozó áramkör a végfokba nyúl valahogy bele, Ezt olvastam róla. Mondjuk pont ezért is szállhatot el.
Ha sikerül tápot fabrikálnom megépitem a Texast.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Idézet:
„A DoZ-ban az nem tetszett, hogy a magasai szerintem nem tiszták. Olyan sziszegősek, és gyengék, mintha egy régi kopott bakelitlemezt hallgatnál”
Ez aztán érdekes felvetés ? Csak rossz helyen vagy ezzel !
(#) Akashi hozzászólása Jún 14, 2009 /
 
Nem tudom mi ezen az érdekes. Igy szól és kész. Persze elfogultság kérdése is.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Idézet:
„. Igy szól és kész”
No pont ez az Miért nem ugy fogalmazol hogy ! Az én személyes megitélésem szerint ez meg az nem tetszetős a számomra ? Szóval azt kijelenteni hogy valami csak ugy szól !és kész ? Elhiheted semmi elfogultság nélkül azért mondanám hogy azért az a bizonyos ! szépen muzsikál ám . Nem tudom te mit építettél meg de bizonyosan nem azt amiről ezt a véleményt alkottad ! A texsas erősítő is szépen szól de van akinek ez sem tetszik , akkor most mi is a helytet ? Ha elfogolt lennék akkor már Máshoz lennék inkább elfoglut , hisz van ettőll jobb is a tarsojomban .
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Szerintem felesleges elvont dolgokba bele bonyolódni! Mindenkinek az tetszik ami! Kinek a pap kinek a papné! Nekem a lánya....
Több helyen kifejtettem hogy a szubjektív értékelés érzelemfüggő, és még az is változtat rajta hogy hány ampert mutat a műszer és milyen a hűtőborda hőmérséklete......
Összehasonlítani több erősítőt olyan mint autókat összehasonlítani. Az egyik jobban megy, a másik szebb, a harmadik kényelmesebb....stb. Nincs jó erősítő ami mindenkinek tökéletes lenne.
Tesztelni erősítőket úgy érdemes, hogy ugyan az a jelforrás, ugyanaz a hangszóró, sötét terem, vegyes hallgatóság. Aztán lehet az erősítőket cserélgetni, és lehet pontozni. Ezt nem én találtam ki, hanem Angliában már több mint 20 éve így tesztelik a Hi-Fi cuccokat.
Amúgy jók a képek! A cuccokon kívűl a kerti tó az nagyon szép!
(#) peterpan válasza bgsf hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Sziasztok!
Csak hogy árnyaljam a képet, azt hiszem gondolni kell arra is, hogy a leggyengébb láncszem : a hangszóró! Számtalan más mellett egy erősítő megítélése áll vagy bukik ezen. Azonban az is igaz, hogy ezt már kissé fogósabb dolog lenne otthon sorozatban gyártani.
(#) Akashi hozzászólása Jún 15, 2009 /
 
Lehet hogy a hangfalaimat nem bírja az A osztályú.
Lehet hogy a hangfalakkal sorba kötött kondi miatt szól másképp. A texasban ilyen nincs.
(#) ferzoo válasza peterpan hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Ne haragudj de mit értesz azon hogy leggyengébb láncszem a hangszóró?Ma már a kinaiak is tudnak jó minőségű 20cm.60W hangszórókat és dóm magasakat gyártani,nem nagy ügy.Egyébként ha rosszúl tervezett gyenge minőségű/átvitelű erősitőt használsz,vagy mp3,mp4 agyontömöritett zenét hallgatsz pl.szám.gépről,az rosszab mint ha valaki 20éves VT.Rádióerősítőt használnál Cd.játszóval.Manapság sokan eskűsznek a gépzenére mp4.formátum,semmi köze a hifi-hez minőségi zenehallgatáshoz sem.Otthoni zenehallgatáshoz min.3 dolog kell,jó minőségű Cd.vagy lemezjátszó vagy digitális beltéri=jelforrás,Hifi erősitő 10HZ-30KHZ telj.sávszélességű,2db.3utas hangfal 20cm.méllyekkel.Lehet használt kintröl hozott is pl.német ország.
Következő: »»   8 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem