Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 8 ohm-os erősítőhöz X ohm-os hangszóró
Lapozás: OK   9 / 11
(#) Dj Decybell hozzászólása Jan 2, 2013 /
 
Ha már így összegyültünk...

Van egy olyan erölködőm, ami a tipikus:
A or B : 4Ω~16Ω/Ch
A + B : 8Ω~16Ω/Ch

-Ez oké egyértelmű. Csak most felmerült egy rendhagyó eset, miszerint egy erősítőröl kell mennie a "lényegnek" Vagyis: egy pár top láda 4Ω-osak (A-Ch)(hangváltóval, de nincs levágva az alja a mélyről) egy pár 8Ω-os mély (B-Ch)(rajtuk MÉG nincs semmi szűrés) A+B-módban vagyis párhuzamosan, mert 2csatornás a vég nem négy

Azt nem értem hogy változatlan "A" hangja ha átkapcsolok A-ból A+B-be holott, jelentős hangerővel bír "B"-is ....
Tudomásom szerint, (az előbb kiszámoltam), az eredő csak 2Ω -Valóban ekkora terhelést kap az erősítő??? még szerencse h nem fekszik ki a vég. :'D Amúgy konkrétan egy Technics SU-V303-ról van szó.

Elöre is köszönöm a közreműködést!

A következő körkérdés majd ezután...

(#) Orbán József válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Nekem erre aludni kell egyet, még nem fogja az agyam az algebrát. Most volt szilveszter...
Tehát A-Ch nem egyenlő, vagy kisebb, mint B-Ch, akkor a doboz alja nincs levágva és or.
A 2 Ohm nem egyenlő az erősítő meghibásodási jóságával, de négy, akkor átkapcsolunk.
Ha mégis levágjuk a zsinórokat, akkor 42. Ez viszont egyenlő az élet értelmével.
Nyertem?
(#) reloop válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Pedig egyszerű a magyarázat: az erősítő visszacsatolása gondoskodik arról, hogy megnövelt terhelésre is ugyan azt a feszültséget adja le.
(#) Dj Decybell válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Ezáltal teljesen védve a végfok vagy csak "béketűrőbb"?
(#) reloop válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Az erősítő védettségét az adja, ha figyeli a kimenő áramot, és vagy korlátozza azt, vagy leválasztja a végfokról a terhelést. Ha a megengedettnél kisebb impedanciával terheled minden esetre nő a meghibásodás kockázata.
Az impedanciát ne kezeld ohm-os ellenállásként, mert frekvencia-függő. Egy puszta hangszórónak is van impedancia menete. Pontos értéket akkor kapsz, ha végigpásztázod a hangfrekvenciás sávot, közben - megfelelő eszközzel - méred a kimenő feszültséget és az áramot.
(#) Dj Decybell válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2013 /
 
Hogy változik a frekivel az impedancia azt tudom.
Ezt pontosan hogyan tudom kivitelezni amit az imént mondtál?
Milyen eszközre van szükspégem? Színuszjel gépről megfelelő? Vagy túl pontatlan a pc-hangkari?
Scope-om sajnos nincs, se generátorom...
(#) reloop válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 2, 2013 / 1
 
Ptesza blogján olvashatsz róla.
(#) lorant hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Sziasztok!
Sok mindent megtudtam az előttem íróktól , hogy a hangsugárzók impedanciája a teljesítmény tranzisztorok miatt fontos főként és a damping faktor....
Viszont érdekelne, hogy hogyis van ez az egész az elektroncsöves erősítőknél. Szeretnék venni egyet és ki is néztem már ezt: Bővebben: Link esetleg ha valakinek van véleménye róla szívesen várom. Ez az erősítő 4 illetve 8 ohm os de én kinéztem hozzá ezt Jamo 426 árban is megfelelő lenne egyenlőre viszont 6ohm. Azt szeretném kérdezni, hogy itt is ugyan az vonatkozik az impedanciára mint a tranzisztoros erősítőknél, hogy 4 ohmos erősítőre nagyobb impedanciájú hangsugárzót lehet de kisebbet nemtanácsos kapcsolni? Gondolom nem.
A válaszokat előre is köszönöm
(#) Orbán József válasza lorant hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Ezt kérdezd meg a csöveseknél is... Azt hiszem, különösebb tennivalód nem lesz, vagy lehet, nem hiszem, hogy a kimenőt érdemes lenne emiatt áttekerni. Az illesztetlenségből fakadó hibákról az ottani tapasztaltak nyújtanak vigaszt.
(#) chipi hozzászólása Feb 22, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy 8Ohm -s max 57w -t tudó erősítőm.
LM 3875 IC a végfok.
120w -s 8Ohm 220mm -s hangszórókat hajtok vele. A dobozban van egy hangváltóm is. magas, közép, mély kiosztásban.

A kérdésem:

Sony 4Ohm 50w -s hangszórót berakhatok e a dobozba és közép vagy magas hangra használhatom?
(#) Andris85 válasza chipi hozzászólására (») Feb 22, 2013 /
 
A hangváltó nem impedancia illesztő, illetve a hangszóró paraméterei nélkül nem lehet megmondani, értem pl.: frekvencia átvitel, és hangváltó adataira is szükség volna, ha 8 ohm-os lenne a hangszóród, de így, hogy 4-ohm, így fölösleges ezen gondolkozni.
(#) PeGaTi hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Sziasztok!
Új vagyok itt és nem szakmabeli. Nemrég vettem a PC-nkhez egy Trust SP-3150 2.1 hangsugárzó szettet. A mélysugárzójával nem vagyok elégedett, azt gondoltam, majd bejáródik, de már félhangerőn is csúnyán torzít, míg a kis szatellitek meg szép tisztán szólnak. Szeretnék hangszóró cserével javítani a helyzeten, ezért belenéztem a mélysugárzó basszreflex dobozába, amiben gyárilag egy 9 cm átmérőjű 8 Ohm 3 W-os hangszórócska figyel. Ajánlottak jutányos áron egy Sony 1-529-260-11 jelű hangszórót, de az a Gugli szerint egyrészt csak 6 Ohmos, másrészt meg 70 W-os, így túl erősnek érzem a rendszerhez, ezért nem is mertem megvenni. A rendszer gyártó szerinti összteljesítménye 15 W RMS. A dobozba beleférne 13 cm-es átmérőjű és 8 cm-es beépítési mélységű hangszóró is, ezért javaslatotokat kérem, hogy szerintetek milyen (gyártmány, típus) 13-as hangszórót vegyek az eredeti helyett, ami jól illeszkedne a rendszerhez, nem túl drága, ráadásul még jól is szól.
Köszönöm előre is a segítő véleményeteket!
PeGaTi
(#) Dj Decybell válasza PeGaTi hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia!
A torzítást először próbáld meg kiküszöbölni, h az erősítőt veszed fel maxra és utána állítod be a kellő hangerőt és utána a hangszínszabályzóval csökkented a mélyet, mert elképzelhető, hogy a túl nagy bemenő jelet nem bírja (vagyis könnyen betorzít a kimenő hangerőtől függetlenül). Ha ebben az esetben is csúnyán szól (és-vagy) túl halk, akkor javaslom a hangszóró cserét.
A túlerős hangszórót még sajnos nem találták fel. Inkább nevezzük "kihasználatlan-nak.
Lehet hogy némileg csökken a dinamika, de a tapasztalataim szerint nem számottevő, egy "belevaló" hangszóróhoz képest. Ekkora teljesítményértékeknél.
A mezei (bocsánat a kif.ért) házimoziknál gyakori, hogy olyan végfokocskát raknak bele, hogy 1Ω!-on is ugyan azt az elfogadható de nem profi minőséget produkálja mint gyári csipogójával! -Tapasztalat...
Én 99%-ig biztos vagyok benne, hogy ha a "szépenszólás" határáig hajtod CSAK akkor egy minimális +melegedésen kívül semmi változás.
Ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor lefotózod a végfokot, és a szakik az erölködős témáinkban megtudják mondani, hogy van e kockázat.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) agressiv válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Idézet:
„Én 99%-ig biztos vagyok benne, hogy ha a "szépenszólás" határáig hajtod CSAK akkor egy minimális +melegedésen kívül semmi változás.”


Tévedés, főleg szobahangerőn két nagyságrendet is emelkedhet a torzítása, azonos nyugalmiáram mellett (mért eredmény).
(#) Dj Decybell válasza agressiv hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Már bocs de ezt nem tudom behatárolni...
-Szobahangerő?
-Két nagyságrend?
-Azonos nyugalmi áram? (azt hittem 1! erősítővel vizsgálunk különböző impedanciájú hangszórókat.)
Ha egy Boose és egy Technics között meghallom a különbséget, úgy érzem nincs gond a hallásommal. Azt pedig (remélem) mindketten tudjuk, hogy eggyik trust sem üti meg a fentebb említett márkákat...
A másik, hogy amit csak kimérsz, és nem érzékelsz füllel, annak nincs is jelentősége ebben az árfekvésben.
(#) PeGaTi válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Szia!
Kipróbáltam max hangerőre tekerve is, a hangkártyától érkező bemenő jelszint kb. 45%-ától már elkezd torzítani, huppog a mélyhangszóró, miközben az egész cucc még viszonylag halkan szól. A kicsi szatellitek nem torzítanak még 85%-os jelszintnél sem, de ettől feljebb soha nem is hajtom a hangkártyát a torzítás elkerülése érdekében. Hangszínszabályozó vagy equalizer nincs a készüléken, csak a bekapcsoló gomb hátul, meg elől a hangerő poti (egy egyszerű PC hangsugárzó szettről van szó, nem házimoziról), de sajna a PC alaplapi hangkártyája sem nyújt erre lehetőséget. Munka közben hallgatnék rajta zenét, tehát nem kell nagy hangerő, de azért jó lenne, ha tisztán szólna. Valószínűleg hangszóró csere lesz belőle, csak még nem tudom milyenre.
Erről a cuccról van szó.
(#) Dj Decybell válasza PeGaTi hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Szia.
Sajnálattal hallom.
Így tényleg a csere marad. Hangszóró típust sajnos nem tudok ajánlani, mert a láda mérete dominál, a készletemből próbálgattam hasonló esetben. A javulás garantált de hogy mennyire, az próba cseresznye... Hátha másnak is van efféle tapasztalata ezzel a típussal.
*
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) waldi75 válasza PeGaTi hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
szia.
Olvasva a hozzászólásokat, szerintem a végfok ic (ick) sem lehetnek minőségi darabok.
Biztosan nem STK inkább valami egyszerűbb TDA ha tényleg 3W-os a mélynyomó.Így a jobb hangszóró is torzíthat ha torz jellel hajtják meg.
De a próba mondja igazán mi a helyzet.
(#) PeGaTi válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Szia!
A láda belső mérete 17,7x14,2x16,2 cm. Szerinted belerakhatom a 6 Ohmos 13 cm-es Sony hangszórót? A szett értékéhez (5000 Ft) képest nem szeretnék irreálisan drága hangszóróra költeni, max. 1500 Ft-ig mennék el, viszont azon az árszinten, a fórum vélemények szerint csak gagyi hsz kapható (pl. Dibeisi), amivel nemigen lennék beljebb. A fenti Sonyt jutányos áron kapnám, ezért gondoltam, hátha jó lenne a 6 Ohm impedanciája ellenére is. Nem hallgatnám a szettet csontra tekerve, az eddigi tapasztalataim alapján, a zenei forrás jelerősségétől függően leginkább közép állásban lenne a potméter.
(#) PeGaTi válasza waldi75 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Szia.
A végfok IC-k dolgában biztos igazad van. Ilyen árszinten nem szoktak minőségi darabokat beépíteni, de nem is Hi-Fi minőségűnek hirdetik a cuccot. Low cost stílusban készült az egész, (ha látnád a belsejében a kapcsoló és a többi szerelvény olvasztott PVC-vel történt rögzítését) de nekem nincs is pénzem drága hangcuccra. Bízom benne, hogy az új hangszóró majd javít a helyzeten, mert csak a mélyhangszóróval van baj, a kicsi szatellitekkel semmi gond, azok nem torzítanak, nagy hangerőn sem (maxon már igen). Emiatt azt gondolom, a végfok nemigen ludas a mélyhangszóró torzításában, de lehet, hogy tévedek, majd meglátjuk, ahogy a vak is mondja.
(#) PeGaTi hozzászólása Feb 27, 2013 /
 
Így néz ki a "dohogója":
Mélyhangszóró
(#) karpi válasza reloop hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Ha a feszultseg megmarad akkor megno a lesugarzott hangenergia +3dB-el a hangsugarzok kozos savjaban.Tehat hangosabb ,es meg +3dB mivel megduplazodott a hangszorok szama .

Uki megmarad akkor P=U2/(8*Z) ,Z felere csokkent ezert az ero duplazodik .

Hogy az erositoo birja e a megnott aramfelvetelt az maas kerdes.

Csak ha az eredo feltetelezett hangossagot veszi figyelembe adott SPL-es gyarilag ajanlott hangsugarzoval es kivonja azt a kb. +3dB-t akkor maradna meg a hangossag .

Tehat +6dB-el kellene nagyobb legyen az ero ami talan dupla hangossagot eredmenyez egyes szakertok szerint ,masok azt tartjalk hogy +9dB kell dupla hangossaghoz.

En igy tudom , remelem hogy igy van .
(#) karpi válasza karpi hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Tehat +6dB-el lehet nagyobb az ero ami dupla vagy majdnem dupla hangossagot eredmenyezhet.
( A modositas nem akart modositani igy ide irtam )
(#) karpi válasza chipi hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Berakhatsz , de kellene meg egy 4 Ohm-os ellenallas sorba hogy a szuro 8 Ohm-ot "lasson" .
.Mindenesetre a hangszoro erzekenysegetol fugg hogy elegge hangoss lessz e ha csak a fele ero kerul a hangszoro kapcsaira .De ha +3dB-el erzekenyebb mint a melysugarzo akkor talan eppen jol szol .
Nem lessz perfekt a hangsav de talan jol fog szolni .Lattam ilyen megoldast igazan profi szelessavu HECO hangsugarzoban .Meg meg lattam potenciometeres vagy kapcsolos megoldast a kozep es a magas hangerejenek allitasara .
Ellenallas nelkul at kene meretezni a szuro alkatreszeit .
(#) Dj Decybell válasza karpi hozzászólására (») Feb 27, 2013 /
 
Az amúgy is kevés teljesítmény majd felét elfűteni egy ellenállással háát.... én nem tenném.
(#) karpi válasza Dj Decybell hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Ha a hangszoro erzekenysege nagyobb mint az eredetileg hasznalt hangszoroje +3dB-el akkor eppen megfelelo hangossagal szol. Ha nem erzekenyebb akor is talan ha van egy hangszinszabalyozo EQ ami a kozep magast kiemelne +3dB-el talan kompenzalni lehetne .Persze az erosito tartalek erejetol is fugg ne torzitson ha nagyobb kozep es magashangot "paszirozok" bele .
Az egy erositos es tobbutas hangsugarrzo eseteben pot ez lenne az erzekeny pont , a basszu meg tozritatlanul atmenne de a magas /kozep mat a fele feletti kivezerlesnel torzithat .Igy csak kb a fele ero veheto ki tozritasmentessen .Igy kerdeses hogy van e eleg erotartalek hogy kompenzaljunk.
"Halkan" othoni TV es zenehalgatasra jo lenne de mar hazibulihoz hoanyozhat kevesebb ero .
(#) gyurci82 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
A kérdésem az lenne hogy van egy 8 ohmos házimozim és cserélnem kell a szubot.Kaptam egy dobozt de az 6 ohmos.Hogy használhatom vele,vagy használhatom -e vele.Minden segitséget szivesen fogadok,sajna nincs cash egy uj 8 ohmos ládára.Köszi
(#) agressiv válasza gyurci82 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Nem olyan vészes az, használd nyugodtan.
(#) gyurci82 hozzászólása Márc 21, 2013 /
 
Köszi csak az a baj ha elkezdem kergetni akkor már fél hangerön is annyira rángatja hogy nem élvezhetö egyáltalán.Ez egy lg házimozi,eddig egy cat ládával halgattam de szépen lassan körbeszakadt a membrán.20 as kosár bár már elég öreg volt a hawer.De mig ment addig tényleg rombolt.Most egy sony-t kaptam hasonlo paraméterekkel csak a 6 ohm a bibi a 8 helyett.Kinyirva nincs mert nem reccsen és szépen szol-na ha tudnék még egy kis hangeröt csikarni bele.Vennem kell akkor egy 2 ohmos ellenállást vagy van valami házi megoldás is rá?A baj hogy nem tudom minek lehet 2 ohm ellenállása.Várom a válaszod köszi
(#) sa93 válasza gyurci82 hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Mekkora az erősítőd teljesítménye? Mert pl. 10 W-nál (habár nem hiszem, hogy akkora) tényleg nem nagy különbség az a 2 Ω, de 150 W-nál az már nagyobb terhelés az erősítődnek (kb. plusz 50 W). Tehát ilyenkor beterheled annyira az erősítődet, hogy elkezd torzítani. Én azt javasolnám, hogy inkább cseréld le egy 8 Ω-ra. Az ellenállás azért nem jó (mint ahogy Dj Decybell is írta), mert az a fölös teljesítmény az ellenálláson keresztül fűteni fogja a levegőt. Arról meg nem is beszélve, hogy találjon az ember olyan ellenállást. Vagy keress 2 Ω-os hangszórót.
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem