Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 6
(#) SultanJr válasza reloop hozzászólására (») Nov 9, 2024
Tudom,csak van egy toroidom közben bányásztam,(találtam egyet szekrényben) (szimpla) amit akkora feszültségre tekerek amekkorára akarok. Hát passzolom de ha ez alapján ültettem be akkor tüzetesebben megnézem a lábakra mi hová megyen... Meg ugye szimpla táp de van a 2 kijárat a +- és külön feltüntetve egy gnd.. Tehát azt nem vágom mi...
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2024
(#) fapuska hozzászólása Nov 17, 2022
Köszönöm a válaszokat! Akkor nekikezdek építeni, csak egy kis időt szeretnék nyerni, kiszemeltem egy kapcsolást, amihez már a nyákterv is megvan. (mellékeltem)

Ezzel kapcsolatban szeretnék még kérdezni tőletek. Abban az esetben, ha ezt építeném meg, akkor a gyári panelről megtáplálhatnám az épített panelt? A kapcsolási rajzát mellékeltem és jelöltem, hogy hová kötném. Az egyenirányító diódák után lévő 4700 µF-os kondenzátorok után kötném be.

Köszönettel,
Laci
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 12, 2022
Melyik a piros LED a védelmen?
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 11, 2022
Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy most hogy ezt a kapcsolást építettem meg a híd verzióbol amit ajánlottál, most akkor a koppanásgátló pozitív ágában lévő 47k-os ellenállást beépítsem vagy ennél a kapcsolásnál is ki kell hagyni?
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2022
Hiányzott egy csomópont.

Kopp_7.pdf

(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Feb 11, 2022
Csatolom a kapcsolási rajzot.
NYÁK tervezésre mostanában aligha lesz időm. A hangszóróvédelem témában Képek/Kopp keresésre találsz pár mintát az alkatrészelrendezésre. A rendelkezésre álló helyet és a relék lábkiosztását úgy is csak Te ismered.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2022

Kopp_7.pdf

(#) Alkotó válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 29, 2021
Nem követem az eseményeket, de felületesen szemlélve nekem úgy tűnik, hogy maga a szerző (Reloop) minősítette okafogyottá a kapcsolást. Ha ebben nem tévedek, akkor már a kapcsolás is véleményes, tehát érdemes lenne keresni egy letisztultabbat. Én javasolnám azt, ahol a CLIP is panelon van, amit szintén Reloop jegyez.
Ehhez kapcsolást is, és paneltervet is találsz.
Én is rajzoltam valamit, ahol cél volt a kis méret, és az univerzalitás. Esetleg ezt is érdemes lehet tanulmányozni. A kapcsolás jobb szélén lerajzoltam a teljes bekötést is, amit ebben a formában kell kivitelezni. Azért emelem ki külön ezt a részletet, mert a táp-pufferek nincsenek a panelon, ezért kell egy kicsit drótozni, amit rosszul is lehet csinálni.
(#) TheShaft válasza reloop hozzászólására (») Jan 29, 2021
Megszületett a terv. Mi a véleményed? Bátran megépíthetem? Ha esetleg bárkinek kell panel, akkor tudok többet gyártatni.
(#) TheShaft hozzászólása Jan 27, 2021
Sziasztok!
Megpróbáltam kicsit tovább fejleszteni a "reloop"-féle erősítő kapcsolását. A fejlesztés a ki- és bekapcsoláskor történő Mute/St-By lábak vezérlését érinti. Az elv az lenne, hogy bekapcsoláskor, ahogy nő a tápfeszültség, először a St-By (Vss>11V), azután a Mute (Vss>12V) láb kap logikai magas feszültséget. Kikapcsoláskor pont fordítva történik minden. Először a Mute (Vss<11.7V) láb kap logikai alacsony feszültséget, azután a St-By (Vss<10.8V) láb. Kinek mi a véleménye az ötletről? Rajz mellékelve.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) Alkotó válasza vipera1997 hozzászólására (») Dec 25, 2020
Régebben én is rajzoltam egy lehetséges megoldást az egytápos kialakításhoz.
Talán ennek építését is érdemes lehet megfontolni.
(#) reloop válasza ATOMIC hozzászólására (») Máj 30, 2019
A pdf fájlok vasaláshoz készültek.
(#) Davidd válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 29, 2019
Szia! Csak vasalni valo pdf.em van, ha segit.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 1, 2019
A panel... A tesztet holnap elvégzem. Köszi előre is a tippet!
(#) golem hozzászólása Márc 12, 2018
Találtam tda7294 hidalt a kitet érdemes meg vennem.
Van e valakinek ezzel kapcsolata ezzel a kitel szemben.
Meg mekkora trafó kell ennek a kitnek?

TDA7294b.pdf

(#) Dióda válasza Naszrai hozzászólására (») Dec 30, 2017
Igen a gyári hídkapcsolás.

TDA7294b.pdf

(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2017
Kettő darab 10VA 12v trafó és stab IC-k. Előtte utána szűrve + a hidegítők. A táp teljesen külön van az egész kapcsolástól 30-40 cm kábelen viszem fel a feszültséget a panelekhez. Jack-hangerőpoti-parametrikus 3 sávos hangszín-panoráma-master ez az egész útja. Panorámáig nem sipol. A master fokozat egy sima sztereó jelet kap a panorámától. A masterből egy "sima" nem invertáló sztereo jelet viszek tovább 4 potihoz. A master panelen van 2 sáv szűrő kb 300hz vágással. 2 poti előtt ami nem a panelon van, van egy váltó kapcsoló ami vagy lehozza a két sima kimenet jelét párhuzamba a másik 2 kapcsoló nélküli panelen lévő potival, vagy a sávszűrt jelet viszi tovább. Tehát 4 kimenet 2-2 párhuzamba 2 műveletivel vagy 2 sima 2 vágott 4 műveletivel. Érdekes , hogy semmit nem befolyásol, hogy párhuzamosan szól a 4 vagy 2 kimenet át van kapcsolva mélyre. A gerjedés állandó és mindentől független. A fokozatok árnyékolt kábellel kapcsolódnak egymáshoz. Minden árnyékolt kábel csak egyik panelen van bekötve a negatívba. Számít e hogy a bejövő jel a kis áramú föld és a fő táp negatív hol találkozik? Számíthat az erősítők bemeneti impedanciája ebben az esetben?
(#) Nandi97 hozzászólása Jan 2, 2017
Sziasztok. Következő kérdéssel fordulnék hozzátok Szakik. Építettem két TDA7294-es végfokpanelt.. Az egyik elsőre indult. A másik pedig nem igazán szeretné az igazságot. Halkan szól, recsegve.. Kimeneten 5-6Voltot mérek.. Mi lehet a baj?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2017
(#) nandika76 hozzászólása Okt 26, 2016
Sziasztok szeretném a fiamnak megépíteni ezt a kapcsolást. Bővebben: Link
A kérdésem az volna, hogy ebben a tápfelállásban a 4ohm megfelelő-e, főleg a szubnak, illetve mennyit lehet még ésszerű kereteken belül a tápon növelni. Ha nem találok pont 19 AC-s trafót, mennyi a max.
A frontok MAC audio cfx 2.16,
a mély Macrom 6930

1(1).pdf

(#) cserigyuri12 hozzászólása Jún 28, 2016
Sziasztok! Az én kérdésem egy kicsit összetett lenne.

Ezt a TDA7294-es (kit-ben megvásárolható mikroshop-os) bridge-es erősítőt szeretném megépíteni, méghozzá autós erősítőnek.

Az egyik kérdésem az, hogy autós 12V-ról transzformátorról vagy pedig esetleg valamilyen eBay-en kapható nagyobb teljesítményű step-up DC-DC konverterről hajtsam -e meg? A másik, hogy a PCB-terven szerepel egy olyan a Power + és - után, hogy PowerGround, azt hova kellene kötni, s miért kell? Ha ilyen feszültségkonverteres megoldással, vagy bárhogy is táplálnám, akkor mit kellene tenni, hova tudnám kötni?

A másik kérdésem az pedig a hangszóró meghajtása. Egy 250W RMS-teljesítményű mélynyomót vinne. Ennek impedanciája 4Ω. A dokumentáció alapján, illetve a magyar leírásban a mért eredményen kívül nem találok támpontot ahhoz, hogy megtudjam, mekkora feszültséggel kell megküldenem. Tehát a képlet valahogy úgy néz ki, hogy 250W a teljesítmény, 4Ω az impedancia, s mekkora feszültséget eresszek rá a kapcsolásra, hogy a maximálisat ki tudjam hozni az erősítőből, ami megeteti ezt a hangszórót. Mert a leírásban ott van pl, hogy 43V-on 16Ω mellett 207W-ot tudott kivenni belőle. Én is hasonló adatra vagyok kiváncsi, csak egy kicsit reverse-engineering módon. Ezt is csatolom, hátha kell. Köszi előre is!

KIT-lelőhely
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
(#) reloop hozzászólása Jan 29, 2016
Sziasztok!
Csatolom egy gyári készülék, a Gemini P-700 kapcsolási rajzát, mert ilyen doksi nem sok található a témában. Érdemes tanulmányozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) Alkotó válasza Allen Collins hozzászólására (») Dec 26, 2015
Nem gondoltam végig részletesen, csak nagyjából levettem azokat az alkatrészeket, amiket nem kellene beültetned akkor, ha SUB nélküli változatot építesz.
A primer biztosítéknap két feladatot is meg kell valósítania. Egyszer védenie kell a hálózatot, de a készüléknek azért be kell indulni. A toroidok jó nagyon szoktak rúgni alkalmanként, ezért lomha 1,5-2A körül próbálkoznék hálózati oldalon.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2015
Néhány további aprósággal is kiegészítettem a Paneltervet. A korábbi ismétlődő pozíciószámok helyett soroltam minden alkatrészt, tehát most már minden hivatkozás csak egyetlen elemre mutat. Most már nem csak a Piher potmétert tudja fogadni, hanem egy másik típust is, és az átkötéseket is beszámoztam.
A kapcsolási rajz sokkal többet változott. Nem a kötések módosultak, hanem alkatrészként felkerültek az átkötések is, amik így a számozott tervvel összhangban vannak, és persze az alkatrészeket ezen is átszámoztam. Azt gondolom, így jobban áttekinthető, és ha bármi miatt piszkálnunk kell az áramkört, akkor egy ilyen részletességű rajz sokat segíthet nekünk.
Visszatérő probléma az alkatrészlista. Ebben azzal próbálok segíteni, hogy a panelterven lévő alkatrészeket kiexportáltam egy Excel táblázatba. Ez még nem egy komplett bevásárló lista, mert a méretek alapján még a tokozásokat hozzá kell nézni, de legalább minden rajta van. Aki akar vele babrálni, az finalizálhatja a táblázatot.

A mellékletek Alkotó kérésére lecserélve.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2016
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2015
Az első példány tesztelése során szerzett tapasztalatok alapján, a szükséges módosításokat is belegondoltam a paneltervbe.
Számomra rendkívül meggyőző ez az integrált változat, szinte kínálja az utánépítést. A panel mérete nagyobb az általában megszokottnál, ezért a saját kezű panel gyártásnál különös figyelemre van szükség (természetesen panel ügyben én is tudok segíteni).

Aktualizált kapcsolás, panelterv, és egyfajta alkatrészlista itt: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
(#) Alkotó válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 1, 2015
Reloop gondolatához csatlakozva, az ő rajzához magam is készítettem egy paneltervet (mellékelve). A kapcsolás önmagában megoldja a két front meghajtását, a SUB frekvenciavágását, és a hídhoz szükséges fázisfordítást is.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2015
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Szept 12, 2015
Többször is szóba kerül mostanában a 2.1-es kiépítés, TDA7294-el.
Reloop kapcsolásait felhasználva, és sok-sok útmutatását megfogadva, készítettem egy komplex paneltervet. Ezen minden rajta van, ami egy komplett erősítőhöz kell.
Néhány jellemzője.
1. Kulcsfontosságúnak tartom, hogy minimális szabadságot sem enged meg a huzalozást illetően, illetve a felépítést tekintve is kötött.
2. 4 db végfokozatot tartalmaz, amikben akár kengyellel is rögzíthető végfok IC-k vannak.
3. Közös MUTE kapcsolója van, ami egyszerre némítja a csatornákat.
4. 1-1 fégfok a frontsugárzókat hajtja, és a maradék kettő hídban hajtja a SUB-ot. Az ehhez szükséges fázisfordítás, a SUB frekveniavágása, és a komplex egység hangerő szabályozása is megoldott. A hangerőhöz szükséges néhány elem a potméteren van.
5. Közös védelem van hozzá, ami bármelyik végfok hibája esetén minden hangszórót leválaszt.
6. Közös CLIP-et is tartalmaz, ami mindig a legnagyobb végfokkimenet alapján jelez.
7. Komplett közös tápegység is rajta van, amihez a javasolt tápfeszültség 2xAC19 V, amiből kb. 2x24V DC feszültség lesz. Reloop kísérletei alapján, ez már jelentős hangerőt képes adni, de még kényelmesen kézben tartható melegedéssel párosul.
8. a kimenetekre kötendő R+C párhuzamos tag is a panel része.
9. Talán nincs jelentősége, de kimondottan figyeltem rá, hogy az átkötések segítségével egyesével lehet a végfokokat éleszteni, illetve hiba esetén leválasztani.
10. A pozíciószámok kicsit viccesek, mert egy csomó közös pozíciószámot tartalmaz. Ennek oka, hogy az egyes részeknek külön kapcsolásaik vannak, amik mind elölről számozódnak. Ha lesz közös kapcsolása, akkor talán ez is változni fog.

FONTOS! Ez a terv még nincs kipróbálva, de jó eséllyel hamarosan ez változni fog. Pozitív tapasztalatok esetén a terveket gyártható formában is meg fogom osztani.

Akinek van véleménye, javaslata, vagy egyéb hozzáfűzni valója, az bátran tegye közzé nézeteit.
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Aug 16, 2015
Mellékelem amit kértél, idővel rajzzal és működési leírással együtt felrakom a ventilátor vezérlés témába.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2015
Pár szó az E_2 ről.
Az egyszerű TDA7294-et abból a megfontolásból készítettem, hogy minimális alkatrészszámból, kis méretben, az IC lábaival is elégségesen rögzíthető (önhordó) panelt hozzak létre, kedvezve a kezdőknek és a beszerezhetetlen végfok IC-t pótolni szándékozóknak. Bővebben: Link
Az építési gyakorlat azt mutatta, összetett készülékekben búgás lép fel, ami a közös tápegységes sztereó erősítőknél óhatatlanul kialakuló földhurokra vezethető vissza. Ennek feloldására a jelföld (SGND) és a teljesítményföld (PGND) szétválasztása volt a kézenfekvő megoldás. A mellékelt huzalozási rajzon látható a bejövő jel testpontja nem áll közvetlen kapcsolatban a tápegységgel.
A panel némítható a MUTE kimenet testre kapcsolásával. Két, vagy többcsatornás erősítő esetén az R6, C4-et elég egy panelen beültetni, a (kisbetűs!) mute csatlakozó segítségével tovább fűzhető. Ez a kialakítás biztosítja a némítás szinkronizálását a csatornák között. A csatornák számának arányában az R6-ot csökkenteni a C4-et növelni kell, tehát sztereó erősítőnél 100k és 22µF ültetendő be.
A fentiek igazak a készenléti állapotra is. Ide nem tettem kondenzátort mert nem használjuk ezt a funkciót. Az R5 ellenállás értékét itt is csatornaarányosan kell csökkenteni. A remélhetőleg nem is olyan távoli jövőben bemutatásra kerülő Arduino-val vezérelt TDA7294-en alapuló erősítőmben már komolyabb szerephez fog jutni, majdani követőim így lépéselőnyben lesznek.
Műszaki ember rajzból ért, nem is szaporítom a szót, inkább csatolok pár mellékletet.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) zsozso17 válasza reloop hozzászólására (») Feb 15, 2015
Hát akkor jól elszúrtam
Csinálni akarok két 1 IC-s-t is. Fel használom szimmetrikus tápnak. Szekunder oldalon lévő biztosítékot kiveszem majd. 2x26V trafó panelján rajta van mind a két oldalon.
Készítek egy másik panelt
Engem szerintem az egytápos 1 IC-s zavart meg. Persze más a kettő működése.
1db 8A/420V dióda híddal ki lehet váltani a 10A/400V greatz? Ez van itthon 2A az eltérés lehet?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) palp válasza simona hozzászólására (») Jan 15, 2015
Szia!
Egyik fórumtársunk alkotott egy táblázatot ebből tudsz számításokat végezni (a 32 V szerintem egy kicsit sok), illetve reloop kolléga tett közzé egy számítást. Ha nincs szükséged a közép szabályozásra Alkotó kolléga legutóbbi LM 1036 hangszín szabályozó tervét javasolnám (magam is azt építettem), hangfal védelemre is találsz többféle megoldást, mindkét részegységre a saját témájában keress rá, igényeid szerint válassz. Ne sajnáld az időt az alapos tervezésre, mert a későbbiekben kifizetődik. Néhány segédlet:
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) palp válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 7, 2014
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget. Úgy tűnik valóban ez volt a baja. Lehet reloop kolléga tanácsára újból megépítem egy NE 5532-s verzíóra. Meghallgattam a hangszínszabályozó ák. nélkül és szerintem jobban szól. Mintha visszafogná a teljesítményt. Egyébként 7294 végfokról van szó. És az előlapja már meg van rendelve, tehát marad a dilemma, hogy szabályozni vagy nem. Még egy tanácsot kérnék. Számítógépről hallgatom és belehallatszik egyfajta sípolás (gondolom a hangkártya), ami az egér mozgására elhalkul. Ezt a sípolást hogyan tudnám kiszűrni?
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem