Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 60
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Márc 8, 2026
Ha jól figyeltem, akkor a tápot már korábban megcsináltad, most a méréssel volt gubanc. Végül most mit csináltál vele? Az árammérést hogyan oldottad meg?
Ha a két tápegység galvanikusan független egymástól, akkor azok kimeneteit sorba kötheted, amivel kialakul a közös ponthoz képest a pozitív és negatív tápfeszültség.
(#) Alkotó válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 7, 2026
Azt írja az építő, hogy kivette a söntöt, és így mérte meg az alapműszer sajátosságait.
Idézet:
„De meg mértem az egyiket ki vettem a söntöt belőle.”

Ezért látszik ideális megoldásnak az egyébként is a labortápban lévő söntöt használni, leosztva az azon eső feszültséget az alapműszer számára.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2026
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Márc 6, 2026
A labortápnak van saját söntje. Ha a műszereddel (amiben már nincs benne a sönt) sorba kötsz egy ellenállást (vagy inkább trimmert az elején), és ezt párhuzamosan rákötöd a labortápban lévő söntre (3 db 0,68 R ha jól emlékszem), akkor máris áramot fog neked mérni a műszer.
Azt is eldöntheted, hogy marad az 5 A-es végkitérés, és csak így mérsz 3 A-ig, vagy rajzolsz másik skálát aminek 3 A a végkitérése.
Kb. 34R-os soros ellenállással fogsz végkitérést kapni. Ezért 47-100 R közötti trimert érdemes a teszteléshez használni.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2026
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2026
Nekem olyan emlékem van, hogy ez mást jelent. A mutató és a mögötte lévő skála között van egy kis távolság, ezért ha nem szemből történik a leolvasás, akkor a látószög miatt változik a leolvasott érték. Ezért kitalálták, hogy tükröt tesznek a skálába, és ha abban takarja a saját képét a mutató, akkor pontosan szemből történik a leolvasás.
Proli megelőzött, most vettem csak észre.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 23, 2026
Megpróbáltam kitalálni milyen a bordád, mert a fotón alig látszik (SK08-ra tippeltem), és ezzel is lerajzoltam egy lehetőséget. Minden olyan kialakítás ígéretes lehet, ahol megvalósul egyfajta cső, mert ebben a ventilált levegő hatékonyan tud mozogni.
Egy pontosan szemből nézetet is feltettem, amin jól látszik a keresztmetszet.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2026
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 23, 2026
Lusta voltam a tiédhez hasonló bordát rögtönözni, ezért egy már meglévőt használva próbáltam egy más típusú beépítési ötletet is adni. A borda mássága ellenére, talán érzékelhető, hogy középen egy jól átszellőztethető bordasáv alakul ki (ebből a szempontból a Te bordád kedvezőbb mint ami a rajzon van). Ennek a belső résznek a hőáramlását lehet fokozni ha ventilátort is alkalmazunk.
(#) Alkotó válasza xxxyyy hozzászólására (») Feb 22, 2026
Bölcs tanács.
Talán a borda bekerülhetett volna a dobozba, ott egymásnak fordíthatóak lennének a bordák (van elég nagy hely ehhez) és egy átszellőztető irányból (vízszintes csatornát kialakítva) ventilátorral lehetne fokozni a légáramlást.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 22, 2026
Továbbá amikor az áramkorlát elérését jelző LED világít, akkor ez azt is jelenti, hogy nem fog tovább növekedni a kimeneti áram (ezért áramkorlát), hanem ezt az értéket fogja tartani (áramgenerátoros állapot), amit a kimeneti feszültség automatikus csökkentésével érünk el.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 22, 2026
A led akkor világít, amikor a kimeneti áram eléri az általad az árampotméterrel éppen beállított árammaximumot. Ha ezt 500 mA-re állítod akkor ennél az értéknél, ha másra akkor a beállítottnál.
(#) Alkotó válasza david87 hozzászólására (») Feb 14, 2026
Úgy csepegteted az információt, hogy lehetőleg képtelenség legyen értelmesen válaszolni. Ez nem egy jó irány.
- Analóg (mutatós) műszereknek nem kell külön táplálás.
- De a kapcsoláson lévő osztók értékeit 200 mV digitális mérőegységekhez számoltam ki. Tehát áramot és feszültséget is ugyanolyan digitális kijelzőn képzeltem el.
- Ha mutatós "alap" műszert használt, akkor annak érzékenysége alapján át kell számolni az osztókat.
- Ha eleve olyan műszert használsz feszültség mérésre, amiben már van osztó, akkor azt egyszerűen a kimenetre kötöd, és a panelen lévő osztókat nem ülteted be.
- Ha az áramot is eleve árammérésre gyártott műszerrel méred (azaz benne van a sönt), akkor azt az áramútba kell bekötni, és ott sem kell használni a panelen lévő osztókat.
- És már látom lelki szemeim előtt, hogy most majd kitalálsz még egy olyan mérési kombinációt, amit nem említettem.
A tápegységnek jó. De a méréshez ettől független táplálás szükséges (pl. külön trafó, vagy külön szekunder, és persze a mérőegységnek megfelelő feszültséggel).
Vékony vezeték is elég, a műszereken alig folyik áram.
(#) Alkotó válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 3, 2026
Erről a szövegben is említést tesznek, de akkoriban még ritkaság volt a műszer amatőr körökben.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2026
Röviden tanulmányoztam a kapcsolást, és nem kerülte el a figyelmem a jobb oldalon lévő átkapcsolgatós mérési módszer. Ez tudja mérni mindkét "oldal" feszültségét, és áramát is a kapcsoló állásától függően.
De mivel ez kimondottan egy szimmetrikus labortáp, miért szükséges mindkét oldalt mérni? Azt gondolnám, elegendő csak egy feszültséget mérni (ami elvárás szerint mindkét oldalon annyi lesz)?
Áramnál már látok értelmet a két oldal külön-külön mérésében, mert nem törvényszerű, hogy a terhelés szimmetrikus, de ehhez sokat kell tekerni a kapcsolón. Ezért is jobb lenne ha csak 3 állás lenne, középen a szimmetrikus feszültség, jobbra-balra pedig az áramok.
(#) Alkotó válasza dr_Golyó hozzászólására (») Feb 3, 2026
A relét miért akarod kiváltani? Trafók lágyindításához ideális választásnak látom.
Ha a relés megoldás is elfogadható, akkor nagy valószínűséggel ilyenhez tudok panelt adni.
(#) Alkotó válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 7, 2026
Tudni vélem a fórum felületének kezelését.
Azt nem tudom, mi a kérdésed, miben tudnék segíteni.
(#) Alkotó válasza zsjkuki hozzászólására (») Jan 7, 2026
A kijelentő mondatok miatt nem értem melyik részlet lenne a kérdésed, és miben várod a segítséget. Ha pontosítasz, akkor próbálok segíteni.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2025
Ez érthető, lehetnek egyéni indokok.
De mivel ajánlod az építést, kialakul egy ellentmondásos helyzet. Akik kedvet kapnak az építéshez, mert ebben látják a megoldást, azok nem érik el a "hivatalos" és "naprakész" cikket. Illetve az is elbizonytalanító hatású lehet, hogy nem tudni kihez és hová lehet fordulni ha kérdés merül fel.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2025
Miért láttad jobbnak eltávolítani a tápegységes cikket? Te is, és itt-ott mások is utalnak rá, de mivel közvetlenül nem lehet elérni, így elbizonytalanodnak az utánépíteni akarók.
(#) Alkotó válasza pajesz66 hozzászólására (») Márc 16, 2025
Ha a Proli007 által tervezett LPSU3A50V tetszik neked, akkor abban tudok segíteni.
Itt látod amit én építettem ebből.
(#) Alkotó válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2025
Igen, olvasható minden. Csak a lapozáshoz másikat kell megnyitni, azaz nem egy folyamatos valami. De ez nagyon apró kis kényelmetlenség, ismét köszönöm a linket.
(#) Alkotó válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2025
Köszönöm. Nem emlékeztem a korábbi esetre, de most elmentettem.
Ez nem a legkényelmesebben olvasható formátum, de láthatóvá tudom tenni. Arra gondoltam, talán nem tűnt el, csak én keresem rosszul. Illetve ha mégis eltűnt, akkora mi lehetett ennek az oka.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2025
Volt erről a tápegységről régen egy cikk, de az eltűnt. Elérhető, tanulmányozható valahol még?
(#) Alkotó válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 6, 2025
Ha az állandó áramerősséget úgy érted, hogy a maximum mindig egy adott érték legyen, akkor erre a labortápok többsége alkalmas. Egyébként valóban az Ohm törvény áll az utadba, amit elég nehéz onnan eltávolítani.
(#) Alkotó válasza Teaway hozzászólására (») Dec 24, 2024
Egy kis ünnepi fricska: ha elfordítja 90°-al, akkor eléggé ki fog állni a hátlapból.

kiáll.jpg

(#) Alkotó válasza uniman hozzászólására (») Dec 22, 2024
Ez valóban Proli007 rajzának egy másolata, de még az első változat. Idő közben történt néhány módosítás, amik közül a legfontosabbak a fő és segédtáp különválasztása, A FET többszörözös lehetőségének beépítése, és a finomszabályozás átalakítása egypályás (monó) potméterekre.
Várjuk meg Exabit rajzát, és akkor majd tanulmányozzuk nála milyen a pontos kapcsolástechnika.
(#) Alkotó válasza uniman hozzászólására (») Dec 21, 2024
Nagyon drága alkatrész, és alig duplája a teljesítménye ennek az általam használt típusnak. Ha Exabit vásárolta az áteresztő elemet, akkor az komoly beruházás volt.
A rajzot én is szívesen tanulmányoznám.
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Dec 21, 2024
Köszönöm a pontosítást, így egyértelmű.
A digitális, vagy egyéb előszabályozós tápegységekben is szinte mindig van áteresztő elem a kimeneti fokozatban. Ezért én a "tisztán áteresztős", vagy "előszabályozás nélküli" szófordulatokat szoktam használni, amikben szintén lehet kifogásolni valót találni.
(#) Alkotó válasza exabit hozzászólására (») Dec 21, 2024
A címben lévő "lineáris" jelző milyen sajátosságra utal?
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Okt 20, 2024
Köszönöm a tippet. Ez a készülék nem nehézipari körülmények között funkcionál, otthon az asztalomon van. Ettől persze még belepattanhat egy levágott alkatrészláb, tehát a felvetés megalapozott. Több megoldás is kínálkozik. Letakarhatom (pl. egy ronggyal), kicserélhetem a felső lemezeket tömörre, de akár a lyukak alá is ragaszthatok például egyrétegű gézlapot, illetve hagyhatom így ahogy van.
Következő: »»   1 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem