Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) trabi007 válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2023
Letakarítottam a nyákot , a kapcdolót szerintem jók , de viszont a 33nf os MPK kondenzátor helyett mkp van benne nem tudom ez jó e bele vagy esetleg befojásol valamit , amire esetleg ki tudnám cserélni az se MPK hanem MPX.
(#) vargaf válasza em hozzászólására (») Márc 6, 2021
A rajzon 2 W szerepel, én ezt ítam. Az, hogy ki milyet épít be az pedig az Ő dolga. Az enyémben 2 W van. A kondenzátorom 250 V-os mkp X2-es.
(#) soskajoska válasza c27 hozzászólására (») Dec 19, 2014
Szia!
Az 1000J kondi az 5%-os, tehát semmiképpen sem jó mérőkondinak (legfeljebb válogatva). Hasonlóan a 33n kondik 10% tűrésűek (K). Talán a kép alján lévő zavarszűrővel próbálkozhatnál(.033µF 275Vac mkp X2).
De régebbi beszámolókban többször adtunk beszerzési tippeket (én is csatoltam Farnell linket)
(#) elektroncso válasza attika hozzászólására (») Nov 30, 2014
Nekem kicsit drága. Illetve két szem alkatrész miatt nem szeretnék rendelni, a Didaktiktól pedig hamarosan jön egy rendelésem. Az összes alkatrészt ott szedtem össze, csak ez a két alkatrész miatt nem szeretnék máshonnan rendelni. Járt utat járatlanra el ne hagyj! Elvileg szerintem is jó, mindkettő mkp X2-es 33nF-os nagyfeszültségű kondenzátor. Remélem jó lesz.
(#) qvasz2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014
Valami ilyesmit kéne keresni:
33 nF mkp X2
(#) p_istvan válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 14, 2014
Szervusz!

A fazékvasat nyugodtan tekerd meg a 28 menettel, esetleg 28,5 menettel, nem kell egészen pontosnak lennie (a gyári fojtónál még igy is pontosabb lesz) nem fontos méregetni.
A képekből nem látszik a kondik felirata, de a két legkisebb szinte biztos, hogy nem jó, a két közepes akár lehetne jó is, de így látatlanban a legnagyobbakat használnám. (a polisztirol kondik fajlagosan nagyobb méretűek mint pl a polészter és társai)
A 33 nF is lehet jó, az Uesr0 értékéből eldöntheted, de a javasolt mkp x2 zavarszűrő kondi sok helyen kapható és nem is drága.

István
(#) lóri hozzászólása Máj 12, 2014
Sziasztok!
Ezeket a kondenzátorokat használhatom, vagy keressek mást?
1nF Bővebben: Link
33nF Bővebben: Link
Köszönöm.
(#) p_istvan válasza Topi hozzászólására (») Szept 24, 2013
A poliészter mkt nagyon nem jó ide, minimum polipropilén mkp de a polisztirol az igazi.

A poliészter vesztesége magas, ami rontja az LC kör jóságát, másrészt melegíti a kondenzátorban a dielektrumot és a magas pozitív hőfokfüggéssel együtt az a pár tized század fok is az általad leírt tüneteket okozhatja.
Induktivitás méréskor csak mérés közben van oszcilláció, egyébként nincs terhelve a kondenzátor ezért jobban ingadozik a hőmérséklete és értéke. Kondenzátor mérés esetén folyamatos az üzem ezért kisebb mértékű a hőfokvándorlás.

A polisztirol enyhe negatív hőfokfüggése szerencsés esetben kompenzálhatja az induktivitás pozitív hőfokfüggését, vagy legalábbis az eredő érték kisebb lesz. A vesztesége is a legkisebb ezért vele lesz a stabilitás a legjobb!
(#) hmli válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 21, 2013
Csak azért próbálkoztam, mert Veled ellentétben nem ismerem a műszer lelkivilágát, valamint mintha azt olvastam volna, hogy a 33nF ESR-je számít, nem a pontossága.

Ma megérkezett a 33nf mkp kondim (sajnos nem X2), de ezzel is produkál 160..170mV Uesr-t, ami a korábbi hozzászólások alapján elfogadható. Viszont a következő jelenséget tapasztaltam: az L1 kb. 20mm-es lábakkal volt beültetve ( nem akartam levágni a lábait a kísérletezés idejére). Így mértem a fenti Uesr-t. Viszont, ha rövid lábbal ültetem, akkor az érték visszaesik 100..110 mV-ra. Ez ilyen, hagyjam "hosszú" lábbal, vagy ismét belefutottam egy általam nem ismert jelenségbe?
(#) p_istvan válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 15, 2013
Szervusz!
Jó a polisztirol 33 nF is, talán még jobb is (de nem fontos 1%-nak lennie) inkább a beszerezhetőségével és a méretével van gond, ezért az mkp x2 az ajánlott.
Szerintem hagyd így a kondikat, inkább egy fazékvasmagot szerezz!
1%-nál pontosabb ellenállásnak nincs értelme, a pontosságot több elem összetevője (pl PIC ADC) határozza meg és ezek közül egy hiába pontosabb a többinél, a pontosságot nem fogja számottevően javítani. Ezért optimális az 1% a 100 k és a 47 ohmnak . Csak a 33nF és a 100uH, 180 ohm+PIC kimeneti ellenállás értékét pontosítja az önteszt, ezért azoknak nem szükséges nagyon pontosnak lenniük.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) zaza99 válasza gothic20 hozzászólására (») Feb 15, 2013
Az elem kapacitását /kb 300mAh/ osztod a műszer áramfelvételével /kb 25mA kijelzőtől függően/ ami 12óra lesz.
Hiába cseréled az ellneállásokat.
"A pontos ESR mérés feltétele, hogy a 100uH és a 33+1nF alkotta rezgőkör soros veszteségi ellenállása ne legyen 1,5 - 2 Ω-nál nagyobb. Itt összegződik a tekercs AC (90kHz) ellenállása, a 33nF ESR-je, a kapcsoló és csatlakozok érintkezési ellenállása és még pár más tényező. Ezt úgy lehet ellenőrizni hogy C állásban az elkó bemenetet rövidrezárjuk, és az L/C bemeneten 100-130 mV feszültséget kell mérni csúcstól-csúcsig (kb 30-40 mV effektív érték). Ha ennél alacsonyabb, akkor csökken a mérés felbontás és pontossága (2mOhm körül érték érhető el)."

mkp X2 kondival meg fazékvasmagos tekercsel tudod feltornázni a feszültséget kb 200mv-ra de van akinek sikerült 400-ra is. Nálam 157mV az User0 érték /kalibrációnál ki is írja/ sima tekercsel.
(#) air válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 4, 2013
Szervusz!
Köszönöm a választ . A 33nF-ról azt hittem jobb minőségű mint az mkp X2 ,amiből vettem 5db-ot
és a kapacitását lemérve 33nF-hoz legközelebbit szándékoztam beépíteni, de 28,5-30,5 közötti értékekkel nem voltam elégedett szerencsére az üzletben kicserélték másik 5 db-ra de ezekkel sem volt szerencsém . Ezért kérdeztem rá mert ennek az(c210) értéke 33,2nF lett volna.
Akkor lenne még egy kérdésem : C8-nak mekkora eltérés fér bele +- nF-ban.
A választ előre is köszönöm.
(#) p_istvan válasza air hozzászólására (») Feb 4, 2013
Szervusz!
Én az orosz 1 nF-t választanám. A C210 33 nF poliésztert ide alkalmatlan, már nagyon sokszor volt róla szó, hogy milyen kell pl. Bővebben: mkp X2
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) _vl_ válasza vottokar hozzászólására (») Jan 23, 2013
Az mkp 33nF-nak megfelel, a C220-as pedig polisztirol, az valószínűleg szintén jó lesz. De ugye kettő kell belőle... Mivel kézzel van rápingálva az 1nF, szerintem azt bemérték anno, úgyhogy a multimétered ennyire pontatlan...
(#) p_istvan válasza Sendi hozzászólására (») Jan 4, 2013
Szervusz!
Azt a 33 nF-ot és a jobb oldali 1 nF kondit vedd ki, majd hajítsd el jó messzire! Ezek nem műszerbe -még ha csak hobbiról van is szó- való poliészter kondenzátorok.

Már nagyon sokszor volt szó a javasolt kondi típusáról: Bővebben: Link
Szintúgy az 1 nF-okról is, az rendben van hogy csak a Ccal kondinak kell pontosnak lennie, de a másik 1nF-nak azért jó minőségűnek kell lennie, ha pontosnak nem is, és ha nincs polisztirol, akkor legalább polipropilén legyen.
(#) san398 hozzászólása Okt 8, 2012
Most lettem kész a műszerrel.Köszönet érte a fejlesztőknek!
Az alábbi értékeket írja ki a műszer:
F0 = 509.8 kHz
Fcal= 363.9 kHz
Re = 0,241 kohm
Usr0 = 99.6 mV
fesr= 87.7 kHz
1.25-ös HEX lett beprogramozva, a cikkben ajánlott tekercset építettem be. az 1nF-os kondik stiroflexek. A 33nFos kondi 275V~ X2 mkp62.
A kérdésem az, hogy mi okozhatja az Usr0 ilyen kis értékét? A többi érték megfelelő?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) p_istvan hozzászólása Aug 9, 2012
Jónak tűnik Kasamiko MPX-e is!

Közben néztem most milyen 33nF-os mkp X2-őt lehet nálunk kapni.
A régebben kapható helyett a képen láthatóakat sikerült beszerezni a helyi boltban. A nagyobbik mkp Y2/X1 6 raszteres mint a régebbi viszont vastagabb és drágább is (200 Ft). A kisebbik mkp X2 4 raszteres (kisebb mint az eredeti, viszont szintén 50 Ft) egy kicsit bizalmatlan is voltam vele, de mérések szerint semmilyen különbség nincs a lét kondi vesztesége között, 400 mV (csúcstól-csúcsig) körüli feszültség volt velük elérhető a fazékvasmagos tekerccsel, ugyanakkora mint a korábbi beszerzésű kondival volt.

DSC00876.JPG

(#) p_istvan válasza Erick hozzászólására (») Aug 8, 2012
Tehát ez a két kép egy kondiról készült!
Igaz, hogy X2, viszont MKT ami azt jelenti, hogy poliészter és a magas veszteségi tényezője miatt nem jó! mkp vagy polisztirol kellene.
Már korábban is irtam, hogy az üzleti vonatkozásaival nem foglakozom, régebben a KIT-et degus állította össze, de már Ő sem érdekelt ebben.
De ha PÜ-ben küldesz egy címet, akkor küldök egy 33nF-os kondit! Az induktivitásod valószínűleg jó lesz.
(#) p_istvan válasza Erick hozzászólására (») Aug 7, 2012
Ohm mérővel pl. ellenállást..., konkrétan a tekercs DC ellenállását. Még rá szokták írni a ferrit anyagminőségének jelölését (N27, N67, vagy valami hasonló)
A "szürke kocka" oldaláról nem láttam se tegnap, se ma képet a megadott hozzászólásban, olyat meg végkép nem, amin látszana mi van ráírva az oldalára. Abból ami látszik belőle, biztos, hogy nem mkp és főleg nem X2. Pár hozzászólással előbb betettem egy képet, hogy néz ki ami megfelelő.
A másik kondinál sem árultad el mi van ráírva pontosan, gondoltam a képről megtudjuk! Hogy "fényes" meg hengeres az nem jelent semmit.
Egy 50 Ft-os alkatrészről van szó, amit itt Debrecenben is be tudok szerezni, nem értem miért kell erőltetni mindenféle bizonytalan eredetű alkatrészt.
De hagyjuk, végül is nekem nem annyira fontos a dolog!
(#) ppeti84 válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 4, 2012
Szia.
5db kondiból nemhinném hogy mind selejt volt.
Tény hogy 90mv fölé nem lehetett tornázni vele az uesr-t.
33nf 630v mkp arco tipusú kondival mindenféle módosítás nélkül 200mv környékére beállt az uesr.
Én nem azt mondtam hogy nem jó az x2 kondi csak azt hogy kifejezetten ezzel a kondival nem lesz jó.
(#) ppeti84 válasza Erick hozzászólására (») Aug 3, 2012
Szia.
A 33nf kondit cseréld 33nf 630v mkp kondira.
Az elektrokontha webáruházban beszerezhető.
Ezzel a 33nf kondival amit te is használsz nem lesz jobb az uesr.
Ezt használd: Bővebben: Link
(#) ppeti84 válasza whiskey hozzászólására (») Júl 24, 2012
Szia.
Ez nem jó bele.
Tegyél bele ilyet:33nf 630v mkp
(#) p_istvan válasza Kasamiko hozzászólására (») Ápr 11, 2012
The mkp X2 very good!
Inductance is what?
(#) Kasamiko hozzászólása Ápr 11, 2012
Hi,

Thanks for the reply..

Can I used this 0.033µF/275V mkp X2 capacitor for C8?
(#) p_istvan válasza appme hozzászólására (») Jan 31, 2012
Szervusz!
Csak a C9 1 nF kalibráló kondinak kell pontosnak lennie. A legjobb ha polisztirol (NEM poliészter) mind a két 1 nF.
A feszültségtűrés a 33 nF esetében érdekes (legalább 275 V), annyiban, hogy a bevált kondenzátor igazából egy hálózati zavarszürő kondi (33nF 275VAC mkp X2). Ha van polisztirolból 33 nF, akkor kisebb feszültség is jó, de ez már nehezebben beszerezhető és a mérete is elég nagy.
A 100 uH pontos értéke nem lényeges, de -más okból-azért legyen 10% belül.
(#) abcdabcd válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 21, 2011
A 33nF olcsón kapható pl ott, ahol írtam, így azzal szerintem legalábbis nem nagyon érdemes külön foglalkozni (kb 33Ft-ba kerül azt saccoltam és majdnem igazam lett: 33NF , 275VAC X2 mkp RM15mm (ARCO) 5X18X11mm 38.40 48.00 )

Az 1nF valami 900valahánytól talán 1200pF-ig is? Szóval azért 2nF nem jó bele...

Bemérni úgy tudod, ha valahonnan szerzel pontos kondit és addig igazítod a progrmaban az 1nF értékét, amíg a pontosat jól méri... ha több "pontos" kondi van akkor még jobb lehet a helyzet... azért azoknak is van szórása...

Szerintem amúgy attól mert forrasztva volt az 1nF, ha nem valami brutál módon égetted a pákával, hogy direkt tönkremenjen, hanem csak használt attól simán jó lehet! Vagy venni lehet ott ahol írtam: Farnell/FDH.hu: rendelési szám: 9520651
Most épp 276Ft/db...

Kijelzőből meg az itt leginkább ajánlott típus, a Lomexben kapható, nekem is olyan van, jó kontrasztja van tényleg... displaytech...
(#) Mezoas válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 26, 2011
Azért erre a hozzászólásra reagálok, mert nekem is éppen az a problémám a frissen épített LCM3-mal, hogy ESR mérésnél nem igazán sikerül 1-2 ohmnál kisebb értéket kapnom. Rövidre záráskor 100 miliohm alatt ingadozik az érték (pillanatról pillanatra), néha negatív irányba is.
A 33 nF-os kondenzátort a HQ-ból 2000Vdc/700Vac feszültségűt sikerült csak kapnom (mkp). Most nézem, és már (?) van 275 Vac is. A csere megoldhatja vajon a problémát?
A kontakthibákat már végigvadásztam, újraforrasztottam, tanácstalan vagyok. Egyébként a többi értékeket szépen méri, azzal elégedett vagyok. Még annyi, hogy nincs bedobozolva (majd ha kerül megfelelő doboz).
(#) debian hozzászólása Jan 22, 2011
Sziasztok!

Felrakom az LCM3-ról készített képeket, konzerváltam a nyákot TN180-al azért lett zöld meg nem valami szép kinézetű.

A főbb alkatrészek:
- stiroflex kondenzátor 1nF 1% (farnell 1037pf van ráírva- 9520651)
- 33nF R.46 mkp X2 275Vac (szürke-helyi bolt Debrecen)
- tekercs 100uH rad. 1A 0.28R 10% 9x12.5mm (hqelektronik-COILM10/R1, helyi bolt Debrecen)
- relé SIL05-1A72-71L (farnell - 1079456)
- feszültségstabilizátor LP2950ACZ-5.0 (farnell - 9489460)
-kijelző LCD 16x2 DE-LM12115, pickit2+adapter DB-DP11312 (www.sureelectronics.net -Kína)
- PIC16F690-E/P MCU (farnell - 1579589)
- Műszerdobozt a Lomexből rendeltem (47-02-12)

Kibővítettem még egy háttérvilágítással amit egy 10kohomos trimerpoteciameterrel lehet szabályozni a hátúlján (legkisebbre vettem).
Hátúljára is raktam icsp csatlakozót a kalibráló feltét és a frissítések feltöltése miatt.
A kalibráló feltétet bele szereletm a müszerdobozba.
Az in-circuit feltétet is elkészítettem egy dobozba 2áramkörös kétállású kapcsolóval.

Sok hasznos infót kaptam a fórumról. És köszönet a megalkotóknak!

lcm3kepek.pdf

(#) debian hozzászólása Jan 8, 2011
LCM3 -ba a 33uf kondit hogy kell beültetni,tipusa 033uf r.46 szürke mkp x2 275 vac-os, felül van egy "k" betű.
A "k" majdnem küzépen van.
(#) p_istvan válasza tothtechnika hozzászólására (») Okt 30, 2010
Zavarszűrő-kondenzátorról írtam: pl. "mkp X2"
Az induktivitásod sem biztos, hogy optimális erre a célra.
Ha PC tápból bontott, akkor a kondi mellé szerezz egy jobb induktivitást is.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem