Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 17
(#) steve68 hozzászólása Márc 20, 2025

IC beszerzése

Köszi a választ! Annyit had kérdezzek már, van egy hídkapcsolása a 7294-nek. Ott a sby/mute kapcsoló hogy működik? Emlékeim szerint elég neki pillanat impulzus is, de azt hová, melyik kivezetésre kell tenni? Köszi

https://mikroshop.bolt.hu/kepek/00537_3.jpg
(#) elektróni válasza reloop hozzászólására (») Jan 3, 2025
Szia reloop!
Köszönöm a gyors vàlaszt,
+-41,8 V van, jel nélkül. 2*10mF kondi van a tápban (kicsit sok, de ez volt) Egyébként egy valaha STK-s végfokos cucc volt. Nem rajzoltam semmit, vettem mikroshop-os modult aztán hajrá. A 2db 5 A-es bizti bizony kiment első bekapcsoláskor, (a kettő közötti időkülönbség elég lehetett az asszimetrikus táp kialakulásához?). Azt írod azt nem szereti. Nagyobban nem akarnék bele tenni, ezt tudja a trafó. Sok lesz bele a puffer... nagy az indulási áram....
Amúgy 4ohmos műterhelés volt rajta, mint említettem mute bekapcsolva, kivezérlés meg semmi. A visszacsatoló kör méretezésével játszottál már? Van nekem ezen a cuccon egy xtra Bass gombom, amely az eredeti STK visszacsatoló körében csökkentette a felső ellenállással párhuzamosan kötött kondi értékét. (asszem.. most így hirtelen már nem is tudom. Az biztos, hogy a visszacsatolás LC szűrőjét piszkálta). Szóval ilyet láttál már megépítve?
(#) elektróni hozzászólása Jan 3, 2025

Tápfesz, terhelésváltás

Sziasztok!
Bevallom nem olvastam vissza mind a 600 oldalt...Ebből még nem építettem,
Van valakinek tapasztalata +-42V környéki táppal? Nem tudom lejjebb vinni. Illetve soros diódákkal történő feszültségejtést érdemes beépíteni? 50W elég lenne bőven, de a táp adott.
Mennyire viseli a kimenetén a terhelés hirtelen változásait?
Simán kipukkant úgy, hogy mute állásban volt. Elvileg nem gerjedhetett.
Köszönöm, ha valaki megosztja a tapasztalatait.
(#) reloop válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2023
Idő hiányában csak a pufferek környezetét igazítottam meg.
Belátásodra bízom átrakod-e a clip-et a másik oldalra. Az értékek innen leolvashatók. Az általam berajzolt BC546-ot ne vedd figyelembe, már a hibás lábkiosztás miatt sem.
Biztosítékot csak a trafó elé tennék, pár száz mA lomha megfelel amit a bekapcsolás még éppen nem nyír el.
A Zobel-nek az adatlap 2,7 Ω + 100 nF-ot ajánl, nekem 10 Ω-mal is megy, viszont nélküle kerreg a nagy induktivitású hangszóró ilyen alacsony tápfeszültségnél.
A terveden szereplő R1, R2 legyen 22k a 33k helyett! Így is kijön 350 mV érzékenységre. Kisebb lesz a zaj és a zavarérzékenység.
Még pár változtatni való: C1 minimum 2u2, C2 minimum 47 µF (lehet dupla 33 µF is ha a fiókod úgy adja ki), R6 100k az alacsony tápfeszültség miatt. A mute funkciót kihagynám, bármely kötözgetést legjobb áramtalanított erősítőnél végezni. R5 standby vezérlő elhagyható, a 9-es láb mehet közvetlenül a pozitív tápra.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 9, 2022
Sajnos időmből csak egy gyors áttekintésre futja, a panelt jónak látom.
A 33k helyén használj 22k ellenállásokat, ha van kellő szintű forrásjeled.
Az erősítő akkor szól, ha a 9 és 10-es lábon 3,5 V-tal magasabb a feszültség mint az egyesen. Megengedhető, hogy a pozitív tápra kössük őket.
A gyári ajánlásban a STBY és a mute előtti alkatrészek 0/5V digitális vezérléshez illeszkednek. A mute esetén lassan szűnik meg a némítás bekapcsoláskor és gyorsan hatásos ha alacsony szintet kap.
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 7, 2022
Akkor ez egy jó alkalom a NYÁK-tervezés gyakorlására.
A mute felhúzó 100k és a negatív táp 100 nF hidegítője a levegőben maradt.
A 2200 µF kondik természetesen beültethetők, sőt a várhatóan hosszú tápkábelek miatt ajánlott is.
A példának ajánlott kapcsolásban a 33k ellenállás a 22k helyén a nagyobb érzékenységet szolgálta. A visszacsatolásban elhelyezett 22 µF kondikkal a kimeneti DC-t mérsékeltem, melyre lehet csak IC készletem sajátossága miatt volt szükség.
A 2200 µF kondikat úgy helyezd el, hogy ne legyenek útban az IC felfogatásakor, vagy utólag ültesd be őket!
A DC-védelem kezeli a ki és bekapcsolással járó koppanást. Nálam cél volt a kapcsolható némítás.
Szerk.: a terveden nagyon közel van a bemenethez (3) a 6-os lábra kötött utánhúzó feszültség, mely a fázisazonosság miatt gerjedést okozhat.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) lobbooo válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2022
Megrajzoltam amit ajánlottál, kérlek nézd át alaposan, mert szökőévente egyszer szoktam panelt tervezni. A táp részében nem lehet esetleg 2200µF kondenzátort tenni a 100µF helyére?? Csak mert megvettem 14 db igen jó minőségű kondenzátort a másik panelhoz, és jó lenne beletenni ha már nagyon drágán megvettem.
Amúgy ez a kapcsolás miben módosít az eredeti ajánláshoz képest?? Mert maga a kapcsolás teljesen más.
Igy hogy lesz benne hangfal védelem a mute lábakat össze lehet Jumper-ni?? A Dc védelem a koppanást kiküszöböli így??
(#) reloop válasza lobbooo hozzászólására (») Máj 7, 2022
Ez a kép szemlélteti az alkatrészek elrendezését. Neked annyit kéne változtatnod, hogy elhagyod a visszacsatolás 22 µF kondikat, a mute 680 Ω-os ellenállását, valamint a jelföld nem kell a 10 Ω-ból induljon, mehet közvetlenül a lokális test csillagpontba melyet GND felirat jelöl.
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 18, 2022
A Kezdő kérdésekben tisztáztuk a lábszámozást és azt, hogy az átkötés a 7-13 lábakat kell összekösse. Ha ezen átkötés nélkül áram alá helyezted, akkor jó eséllyel tönkre ment az IC, mert 7-es láb feszültsége nem lehet kevesebb a 13-as lábon mérhetőnél, csak egyenlő, vagy nagyobb.
A mute csatlakozási pontok összezárása némítja az erősítőt.
(#) Klxx66 hozzászólása Feb 18, 2022
Üdv! Építettem egy 1x 100 W TDA7294 IC szerelt modul,próbáltam +/- 16V-ról nem jön ki hang és megpróbáltam +/- 38V is nem ment. Minden a rajz szerint van de nem jön ki hang nem tudom mi lehet az oka első építésem. Van egy átkötás a 4-7 láb között azt is belekötöttem semmi változás, mute is a rajz szerint forrasztva.Minden érintkezik átnéztem néhányszor. Segítséget köszönöm!
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Máj 23, 2021
Úgy a mute vezérlés, mint az egész NYÁK nincs a helyzet magaslatán, nem véletlen születtek újabb verziók. Bővebben: Link. Bővebben: Link.
A mute-t kösd direktre és használj hangsugárzó-védelmet, az megoldja a koppanást is. Ekkora teljesítménynél melegen ajánlott!
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2021
Akkor masik trafot kell neznem.
Grafikon alapjan 6ohm kb 37V de rosszul ertelmeztem szerintem tehat 3Ohm per csatorna= kb 27V.
Kis teljesitmenye miatt eshet a tap?
A mute-rol mi a velemenyed amit irtam?
(#) krapulax6 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 23, 2021
Megjott a muzsika.
Lehet,hogy en bakiztam.
A ket ic-t nem szigeteltem a bordatol,mert gondoltam azonos potencialon vannak .
Talan az osszes oldalt elolvastam ebben a temaban es lehet keves neki a trafo.
28-0-28 egy Technics su vz 220-bol orokolte.
A nyak kapcsain +-37,par tized V merheto viszont zenei csucsoknal akar 10V -ot is esik 6Ohmos hangszoroval.
A greatz -ben nbr10100 diodat hasznalok illetve 2X 10.000µF pufferekkel.
A Technics service manualjabol mentettem kepet.125W lehet a trafoja?
Bluethooth modullal probaltam telorol kb.3/4-ed hangeroig.

Ja es meg egy furcsasag szamomra,hogy a mute labakat eleg egy pillanatra rovidre zarni.Ennek igy kell mukodnie?
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2021
(#) krapulax6 hozzászólása Máj 23, 2021
Sziasztok.
Ennek az elesztesenel megakadtam.
Tapfesz +-37 V,primmer kori izzo a bakapcsolas utan elhalvanyul,melegedes nincs.
6Ohmos sub lesz rajta de meg nem kotottem ra csak egy probahangszorot.
Szoval jelenleg nema,ha a mute labakat osszeerintem akkor az izzo vilagit,jelez ezutan egybol kihuztam.
Ujboli proba utan ugyanez a helyzet.
Illetve a negativ oldali tapon mertem s feszultseget es leesik 8-9V-ra az osszeerintes utan.
Bemenetre nem adtam jelet csak erintgettem,hogy van-e bugas.
Vezeto savokat atneztem,zarlatot nem talaltam multimeterrel.
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Máj 15, 2021
Szia! Kösd polaritáshelyesen, párhuzamosan a mute csatlakozókat!
(#) reloop válasza TheShaft hozzászólására (») Jan 30, 2021
Szia! Ezen a rajzon a mute/stby referenciáját adó 1-es láb a testen van és a némító áramkör csak a pozitív tápot terheli. Ilyen mértékű aszimmetrikus tápáram kiegyenlítésére a tranzisztoros tápfelezőnek kevés a teljesítménye, ebből arra következtettem, hogy hagyományos felépítésű tápra kötöd a kapcsolást.
Az utóbb bemutatott NYÁK-terven az 1-es láb a negatív tápra került, így a némítás vezérlő áramkör terhelése nem okoz aszimmetriát. Ha megmutatnád a NYÁK-tervhez tartozó kapcsolási rajzot, akkor egyszerűbb volna áttekinteni a megfelelőségét.
A tapasztalatokról.
Az egy tápos kapcsolás nem igényel DC védelmet, ezért valóban kell gondoskodni a kikapcsolási némításról. A Zener értékét az adott tápfeszültséghez igazítottam. Azért került bele kettő, hogy a kívánt érték könnyebben/pontosabban létrehozható legyen szabványos Zenerből.
Megépítettem sztereó változatban is közös pufferről, az is rendben működik. Sajnos úgy a magam, mint a mások részéről teljes érdektelenségbe fulladt.
Nem úgy a hídkapcsolás! Mivel a hídnál nem folyik hangszóróáram a testen, a puffert sem kell megosztani, a tápközép csupán feszültségreferenciaként szolgál. Ezt például lassan egy évtizede nyúzom és máig kedvenc, úgy hangban, mint megbízhatóságban. Itt viszont nélkülözhetetlen a DC védelem, így a némítás szerepét az vette át.
(#) TheShaft hozzászólása Jan 27, 2021
Sziasztok!
Megpróbáltam kicsit tovább fejleszteni a "reloop"-féle erősítő kapcsolását. A fejlesztés a ki- és bekapcsoláskor történő mute/St-By lábak vezérlését érinti. Az elv az lenne, hogy bekapcsoláskor, ahogy nő a tápfeszültség, először a St-By (Vss>11V), azután a mute (Vss>12V) láb kap logikai magas feszültséget. Kikapcsoláskor pont fordítva történik minden. Először a mute (Vss<11.7V) láb kap logikai alacsony feszültséget, azután a St-By (Vss<10.8V) láb. Kinek mi a véleménye az ötletről? Rajz mellékelve.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) mucsa hozzászólása Nov 17, 2018
Sziasztok. Megépítettem a reloop fórumtárs E2-es paneljeit. Ezt..
Sikerült félig beüzemelni, az egyik oldal szépen szól, de a másikra ha rákötöm a hangszórót akkor az első oldalon az R4 elfüstöl.(Sőt azt hiszem mindkettőn)
Az lenne a kérdésem hogy ha a mute és Stdby-okat nem használom, de beépítettem az R5, C6-ot és mindent ami a rajzom van, azokat össze kell kötni a Stdby_tovább-on keresztül?? Nem akarom némítani.
Ez okozhatja az elfüstölést? vagy keressek zárlatot valahol a panelen? Most nincs előttem így nincs fotóm vagy mérések.
Köszi előre is.
(#) Dióda válasza DaridaDavid hozzászólására (») Dec 28, 2017
A mute lábat nem a + tápra kellene kötni véletlenül hogy megszólaljon?
(#) Toth Attila hozzászólása Aug 10, 2017
Sziasztok!
Egy philips rádiós erősítő végfok és egyben táp paneljét szeretném kiváltani. Az eredeti panelen stk van amelyből az egyik kuka, nem szeretném stk-val pótolni mivel a gyári panelen még hangszóróvédelem sincs (nem beszélve a hamisított és kétes eredetű stk-ról) . A rendelkezésre álló tápfeszültség 2x35 volt, ezért esett a választásom a tda7294-re. Tervezek egy másik panelt, az eredeti helyére, mely tartalmazza a tápot, segédtápot (rádió és egyéb részek), és hangszóró védelmet is.
A tda 7294-el kapcsolatban szeretnék kérdezni: Nincs szükségem sem a standby, sem a mute funkciókra. Ebben az esetben a 9-es és 10-es lábakat szabadon hagyom, vagy ekkor is kell a mind a két lábra a 2x220kohm ami a pozitív táphoz csatlakozik? Sajnos ez nem világos a számomra.
(#) IMi hozzászólása Júl 6, 2017
Sziasztok!
Adott egy szinte alapkapcsolással megvalósított stero kivitelű TDA7294-es végfok.
Az eredeti IC-k tönkrementek, annak az oka ismert. A panelen más hiba nincs, többször ellenőriztem.
Több TDA-t is cseréltem más-más hibával. Hol közel teljes negatív táp, hol pedig kb. fél pozitív táp lógott a kimeneten. Ellenőriztem közvetlen az IC lábain a tápokat, bemenete testre húzva, mute és st-by lábon 5V.
Ennyire rosszak már az itthon beszerezhető IC-k?
Valakinek van még ötlete mit tehetek?
Köszönöm!
(#) mucsa válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2017
Sziasztok.
Lenne 1 kérdésem amire nem találok választ, pedig olvastam a témát:
Az "Egyszerü" nyáktervben közös a táp és a jel GND. Ez nem okoz zajt?
Sőt mi több a jel "be" , "ki" és táp -nak a földje is közös lehet minden gond nélkül?
Ehhez képest az "E_2"-es nyákterven külön vannak, ez miért jobb?
Most akarom megépíteni, de nem tudom hoyg egyszerűsítsek-e vagy sem.
Köszönöm előre is.
Egyszerű
E_2
+1: Ha nem kell a mute és/vagy stdandby akkor hagyhatom lógva? mintha azt olvastam volna hogy lekapcsol egy idő után, ha jól értettem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) Cannon hozzászólása Feb 22, 2017
Akadt egy kis indítási gondom egy 7293as panellal.

+- 20V-ot kap, az élesztés sikeres. Felvillan az izzó majd elhalványul.
Egyenfeszültség nincs a kimeneten.

IC 13-15 lábak között mérhető a 41 V
10mute-15 lábak között 0V, viszont 9stand-by-15 között 30V

E: újra mértem
10mute-15 lábak között 20V
9stand-by-15 között 28V
Így tényleg nem értem.

Mi lehet a gond? A mute körül keresgéljek?

Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
(#) Cinema válasza patkany hozzászólására (») Feb 12, 2017
Az utánhúzó, azaz Bootstrap-kondi az 47µF kell ide, a visszacsatoló körbe 100µF és legalább 50V-os legyen minden kondenzátor.
A bemeneti csatoló 10uF, a tápokra 2200µF IC-közelben. A mute és STBy 10µF-ok.
Ilyen alkatrészekkel akár házi mozi szubláda végfoknak is jól megfelel.
Gyári ajánlást építettem meg, de a kondikból kapásból "dupláztam" az értékeket.

Üdv!
(#) Cinema válasza patkany hozzászólására (») Feb 12, 2017
Rendben,értem.
Jobb mélyátvitel azzal érhető el, ha a bemeneti csatolókondenzátor legalább 10µF-os.
A tápkondik is jobban "nyomják", ha 2200µF-os értékűek és közel vannak a panelen az IC-lábaihoz.
Nekem olyan a panelem, amin van ugyan két átkötés, de rövidek és a mute, meg STBy-körben vannak, a többi viszont rövid és vastag. Az utánhúzó ELKO is nagyobb, mint a "szokásos".
Ezekkel javítható a mélyhangok ereje, ha meg is kapják a bemeneten a jelet.

Üdv!
(#) reloop válasza HamarDavid hozzászólására (») Nov 18, 2016
Mindkettőnek meg kell haladnia testhez képest a +3,5V-ot.
Az Stby/mute jelű csatlakozónál létrehoztad az összeköttetést? Anélkül eleve nem szól.
(#) reloop válasza HamarDavid hozzászólására (») Nov 18, 2016
Szia! Mérted már a feszültséget a mute [10] és a Stand-by [9] lábakon?
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2016
(#) Cannon hozzászólása Okt 15, 2016
Elkészítettem az alábbi panelt, de hang nem jön ki belőle, gondolom a stand-by vagy a mute funkció miatt. Minden érték mérhető az IC lábain, a 6. és a 8. IC láb pillanatnyi érintése után pár másodpercig szólni kezd, majd abbahagyja. :/
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) reloop válasza patkany hozzászólására (») Aug 31, 2016
Szia! Rajzok.
A mute pontot kösd 100k ellenálláson keresztül a pozitív tápra!
(#) patkany hozzászólása Aug 31, 2016
Legutóbb itt hagytam abba. Viszont nem került kipróbálásra, ma vettem elő ismét, de nem működik. Egy-egy 24V izzó van az egyen fesz táp ágban, és mikor feszültség alá helyezem az erősítőt, nem villannak fel, és a fesz sem esik. Melegedés nem tapasztalható. Az átalakítás előtt működött, erről írtam is korábban.

Kérdéseim a következől:
a, A bekeretezett rész mennyire szükséges egység a működés szempontjából? Ha jól emlékszek, szimmetrikus bemeneti jel fogadására szolgál. A StBy-nak van benne része?
b, Az a kérdéshez kapcsolódik. Mi lenne ha bekeretezett rész eltávolításra kerülne? (most hagyjuk ennek okainak, ésszerűségének firtatását!)Elvileg működnie kellene úgy is, a hisz műveleti erősítőt kivéve már üzemeltettem.
c, A b és a kérdéssel is összefügg. Az átkötés c. képen látható ellenállások részei a StBy áramkörnek? A topológiából ítélve, -mert ott a StBy dióda is- az a kis sárga fólia kondik előtt lévő ellenállások. A piros vonallal jelölt árkötés nincs mosta z áramkörben. Ez nélkül az átkötés nélkül nem kapcsol be?
Ezen a panelen ugye az egyessített mute StBy van, nem a gyári kapcsolás szerinti.

Hogyan tudom leellenőrizni IC csere nélkül, hogy él-e az IC? A 24V mignon menetes izzónak lehet olyan belső ellenállása, hogy ne tudjon kellő áramot felvenni az erősítő? (Gondolatom szerint nem.)
A zénereket kiemelve sem volt hajlandó megszólalni, de a soros izzók az áramkörben vannak továbbra is.

Régen foglalkoztam már ezzel az áramkörrel, az a rajz sincs meg már, ami az eltéréseket jelöli a gyári kapcsoláshoz képest.
Következő: »»   1 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem