Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   102 / 137
(#) soos csaba hozzászólása Ápr 2, 2013 /
 
Sziasztok!, Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok segítséget!. CIROKL ne haragudj de ha ilyen drága egy alkatrész akkor persze hogy el megy tőle a kedve az embernek, mert egyszerűen nem engedi meg a pénz tárcám hogy ennyit költsek egy kondenzátorra, pláne ha 6-darabot kell belőle vennem. . reloop én már meg építettem a DOZ-t, és nagyon tetszett a hangja, jó tapasztalataim vannak vele kapcsolatba, csak szerettem volna egy még jobbat építeni, mivelhogy itt az A-osztállyal foglalkozó fórumokon szinte mindenki a JEAN HIRAGA-erositot ajánlja és abban semmi kondenzátor nincs a jel útjában!. Még CIROKL is azt mondta hogy ennél a kapcsolásnál jobb hangút nem fogok találni, és szerintem igaza is van. reloop te tanácsoltad hogy meg lehetne csinálni egy stabilizált tápegységgel is, ebben az esetben nem tudnál nekem csinálni egy vázlatot ehhez a HIRAGA végfokhoz?. Hogy ne keljen ennyi kondenzátor a tápegységbe!.
(#) CIROKL válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Nézd meg a picasamban a DoZ albumot ott találod a megoldást !
(#) highand válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Idézet:
„szinte mindenki a JEAN HIRAGA-erositot ajánlja és abban semmi kondenzátor nincs a jel útjában!”


Már bocsáss meg, de ez így nem igaz. A tápegység kondenzátorai ott vannak a jel útjában, sorba kötve a hangszóróval. Építsd meg a Hiraga-t, ha azt tartod szimpatikusnak, de a döntés alapja ne a fenti idézet legyen, mert az egy műszaki tévhit. Egyébként szinte bármelyik erősítő átalakítható úgy, hogy a tápkondikon kívül ne legyen a jelútban kondi, vagy ha igen, akkor az benne legyen a visszacsatoló körben, így az amúgy is kis hibákat a visszacsatolás eltünteti.
(#) Orbán József válasza highand hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1
 
Én még azt is megnézném, amikor mindkettőt megépítette valaki(k) és azért az ár és kivitelezési különbségért mekkora minőségi különbséget nyert.
Én ezt figyelembe véve hagytam ki a Hiragát és építettem JLH-t, valamint beszéltem olyannal, akinél volt kölcsönbe Hiraga és...
Aztán azt is megnéztem, másoknak mi a véleménye a kihagyni való csatolókról és nem hagytam ki... Ugyanígy vetettem el a későbbi "tökéletesített" kapcsolásokat és megépítettem az "ős" kapcsolást.
Aztán annak is utánaolvastam, miért jó/nem jó a stab tápos szűrés és nem építettem stab tápos szűrést.
De kinek, mi tetszik...Egyes erősítőknél kizárólag kiváló minőségű (árú) elkók az üdvözítők, már a tápra értve - mondják, a többivel döglött a hang - más, csodakapcsolásba simán ott egy kommersz elkó becsatolónak...

http://users.atw.hu/hapro/hiraga.html
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) meszi válasza highand hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Valamit nem értek, hogy van egy Hiraga tápegység kondi sorba kötve a hangszóróval?
Vagy lehet vak vagyok....
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Nekem mondjuk sosem volt hiragám csak JLH-m, az is csak rövid ideig utána szétszedtem. Viszont ez idő alatt hoztak egy hiragát javításra-átalakításra (a tulaj nem értett hozzá). Szebb hangja volt mint a JLH-nak, mondjuk abba drága alkatrészek voltak (még a tranyók is), a JLH-m meg amolyan fiókból összerakott.
Azért furcsálltam a dolgot, mert AB osztályban meg pont ellenkező tapasztalatom volt, a szimmetrikus felépítésű végfokok (legyen az bármilyen Canopus, B5, szimmetrikus diff. erősítős stb.) nekem nem tetszettek.
(#) soos csaba hozzászólása Ápr 2, 2013 /
 
Na csak maradok a Hiraga-nál, meg néztem az oldalt amit Orbán József linkelt be, és 40 db.! 22000µF kondenzátor kell bele ami még bele fér a keretbe, 21819.47 forintba kerülnek, amit ha át számolok RON-ba az 316,01 RON. Még ezt valahogy ki bírom, a hűtő bordáim már meg vannak, csak egy vagy kettő nagyobb 4mm-es lemezt kell hogy szerezek valahonnan amihez hozzá fogatom majd a sok kis hűtő bordát. A toraid trafóm is meg van 500W-os, csak a szekunder részét kell majd át tekerni 2x25V-osra, ezután már csak a többi alkatrész hiányzik és kész, de azok már nem kerülnek annyiba mint ez a sok kondenzátor!. Van még azonban egy dolog amit nem értek, amit be linkelt Orbán József ITT a HIRAGA alkatrész listájában csak 4 darab 0,22µF-nak megfelelő kondenzátort ír hogy kell a HIRAGA tápegységébe, de az eredeti rajzon meg 6-darabra lenne szűkség!. A kérdés az hogy ez melyik HIRAGA volna hogy csak ennyi kondenzátort pakolt a tápegységbe hapro fórumtárs?, vagy o csak ennyivel csinálta volna meg a tápegységet és így is jó volna?, amúgy a lista végén írja hogy Teljesítmény kb. 20-25W A-osztályban!, akkor ez nem a 30W-os változat volna?.
(#) szamóca válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1
 
Érdekes ez a becsatolókondis örökzöld téma. A kondi feladata az (esetleges) egyenfeszültség leválasztása a fokozatok között. Tehát biztonsági szerepe van. Ellene szólók szerint lényegesen beleszól a hangképbe, ezért csak igen hájpminőséget szabad ebbe a pozícióba alkalmazni, mondják. No akkor, ha kivesszük belőle, ezek szerint ugrásszerű javulást kell tapasztalnunk, mert attól egyetlen csodakondi sem tudhat kevésbé beleszólni a hangképbe, mintha ott sem lenne.
Vagy arról van szó, hogy valamilyen hangszínváltozást visz a hangképbe? Akkor meg ellentmond a hányend filozófiájának.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Szia Csaba! A stabilizátorba beszerezhető-e számodra az uA723 IC, valamint tudsz-e TO-3 tokozású NPN darlingtont keríteni. 2N6057-et szoktam használni más darlingtonokkal is helyettesíthető természetesen.
Még 3 ellenállás, és egy 470pF kondenzátor kell hozzá. Igény szerint segítek az ellenállatokat megszámolni.
A legjobb és legegyszerűbb, ha a 25VAC szekundereid függetlenek és két egybevágó stabil tápot állítasz elő, melyeket a kimenetük után közösítesz.
Ha ez az út járható, készítek ábrát róla.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Szia reloop, nagyon jó ötletnek tartom amit javasolsz!, ha meg kérlek akkor csinálj nekem egy ábrát légy szíves. Nagyon szépen köszönöm!. A 2N6057 helyet, EZT találtam, remélem jó lesz?. Az IC az pedig meg ITT van, szóval be tudom őket szerezni na persze ha ezek az ekvivalensek jók?. Ahogy javaslod akkor úgy tekerem meg a toroidat hogy függetlenek lesznek egymástól az AC 25V-ok.
(#) highand válasza meszi hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Rajzold fel a hangszórón átfolyó áram útját, amikor éppen minden egyenirányító dióda zárva van. Egy szabályos zárt hurkot fogsz kapni, ami átmegy a puffer kondikon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1
 
Csatolom a rajzot. A szekunder feszültségnek 28VAC-t ajánlok. Egyrészt kell ekkora, mert a stabilizátoron 5V esni fog, másrészt ne legyen nagyobb az IC 40V max. üzemi feszültsége miatt.

Stab.táp.GIF
    
(#) Ge Lee válasza highand hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Idézet:
„Egy szabályos zárt hurkot fogsz kapni, ami átmegy a puffer kondikon.”
Azért ezzel így lehetne vitatkozni, de lehet hogy a dielektrikum is vezeti az áramot...
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm hogy segítettél, akkor ez így o lesz a hiraganák igaz?, más akkor nem kell hozzá, gondolok itt a táp kimenetére két darab MKT típusú 2,2µF kondenzátor?. Ja és elegendő lesz a két darab 22000µF kondenzátor a dióda híd után?.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Szívesen! Semmit sem szükséges változtatni a kapcsoláson.
(#) (Felhasználó 46585) válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1
 
Nem. A stabilizátor kimenetére is kell tenni elkót, különben nem lesz elég kicsi a táp belső ellenállása. Ami azt jelenti, hogy a tápból - ha mondjuk szinusszal van az erősítő hajtva, - akkor a csúcsértékeknél Ut/Rt nagyságú áram fog folyni, ha teljes kivezérlés van. ( majdnem ) Amikor meg nem a csúcsértéknél van a kivezérlés, akkor kisebb. Vagyis a tápból félszinusz alakú áramokat fog felvenni a végfok. Ha a táp nem elég gyors szabályozású, akkor esni fog a feszültség, vagyis torzítani fog a végfok. Ezért a táp kimenetére is kell elkó, hogy a táp nagyjából a felvett áram középértékét szolgáltassa csak. ( Ha lehet, akkor csak DC-t vegyen fel.) Nyilván, ez mondjuk 1 Hz-nél irdatlan nagy kondit jelent, de azért 30 Hz-ig nem kell olyan nagy, néhány ezer mikro elég neki. A 22000 µF is nagyon sok, jóval kisebb is elég, feltéve, hogy a trafó nem ejti annyira a feszültségét, hogy az már a stabilizátor kimenetén is meglátszódna.
( Nem is értem, miért kell ezt a tápegység dolgot ennyire túlmisztifikálni... a végfokot úgy kell megcsinálni, hogy ne vegyen fel csak minnél simább egyenáramot. Akkor elég egy normál szűrés, meg stabilizátor, vagy ha nem kell stabilizálni, akkor elég bele valami tranzisztoros szűrés ( BJT, FET ) és máris nincs legfeljebb csak néhányszor 10 mV-os (alapjaiban ) 100Hz-es brumm a táp kimenetén. Ez is csak akkor, ha jó nagy a kimeneti árama. )
(#) Aldure hozzászólása Ápr 2, 2013 /
 
Sziasztok!Több erősítőt építettem már de A osztályút még nem és problémáim adódtak vele ezért is regeltem a fórumra.Több x olvastam itt válaszokat és sok jó dolgot találtam. És azért itt van jó pár hozzá értő ember ezért is gondoltam megkérdezlek benneteket a témáról.
A Hiragáról lenne szó.
Bővebben: Link

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Az utóbbi 2 képen az általam készített panel és beültetés látható.Mellékelnék még 1 lay file-t is
Az lenne vele a problémám hogy a nyugalmi áram 5.4 A a kapcsolási rajzon megadott alkatrészekkel holott az eredeti munkapont beállítással 1.6-2 A körül kéne lennie vagy nem? Ebben kérnék segítséget hogy mit nézzek át?
Válaszotokat előre is köszönöm!

hiraga.lay
    
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Szevasz, hány µF-kondenzátort javasolsz a stabilizátor kimenetelére, esetleg nem kell még két 100nF-vagy 2,2µF kondenzátor is?.
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1
 
Üdvözöllek! Először is dicséret jár ezért ezért a gyönyörű kivitelezésért.
A NYÁK-terven BC jelű tranzisztorok helyére mit ültettél be, mert ha BC-t akkor mind a négy el van 180°-kal ültetve. A kollektor - emitter jelölés a terven jó, csak a BC lapolása pont a másik oldalra kéne essen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
2...3 ezer µF bőven elég, a 2,2 µF-ot is tedd be, ha esetleg nagyfrekisen gerjedni akar, akkor az jót tesz ellene.
(#) highand válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Idézet:
„„Egy szabályos zárt hurkot fogsz kapni, ami átmegy a puffer kondikon. ””

Nyilván váltó áramra értettem.
Idézet:
„Azért ezzel így lehetne vitatkozni, de lehet hogy a dielektrikum is vezeti az áramot...”

Lehet vitatkozni ezzel, *

A dielektrikum nem vezeti az áramot. A dielektrikum két oldalán lévő fegyverzetek viszont igen és a kondenzátor működése során villamos töltés megosztás zajlik le. Váltakozó áram esetén ez a folyamat ismétlődik, ezt észleljük akként, hogy a váltakozó polaritású áram "átfolyik" a kondenzátoron.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza highand hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
" „Azért ezzel így lehetne vitatkozni, de lehet hogy a dielektrikum is vezeti az áramot...”

Egyébként, igazad van. Általában nem vezeti az áramot...

*
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Action2K válasza highand hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Természetesen a dielektrikum vezeti az áramot, ezt szivárgási áramnak hívjuk, de mértéke nagyon kicsi, s annak örülnénk, ha egyáltalán nem is lenne. De mint tudjuk, az ideális világ csak a szimulátorokban létezik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
köszönöm a gyors válaszod kedves reloop! BC639 és 640 van benn. A nyák terv a 20 wattos változathoz készült de én a 30 wattosat építettem meg a kapcsolási rajz alapján igazából pár alkatrész és a tápfesz módosult.

Bővebben: Link a képeken látszik hogy a tranzisztorok lábát helyesen kötöttem be.
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
A hűtőzászlós tranzisztor bázisára valahogy így sem akar kollektor menni. Ez nincs meg véletlen lay formátumban?
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Nagy nehezen átrágtam rajta magam, a BC639/640-ek lábkiosztása és a NYÁK terv nincs szinkronban.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Oké koszi szépen!, akkor bele teszem, még azt a + 4 kondenzátort is.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Reloop, még egy kérésem volna hozzád, nincs neked meg véletlenül a HIRAGA végfoknak a panel terve Lay formátumban?. És te mit szólsz a tápegységbe a kimenetre ha bele rakom még azt a 4-emlitet kondenzátort?.
(#) Aldure válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Nekem van 1 nyák tervem amit el is készítettem épp reloop próbál nekem segíteni a hiragával kapcsolatban. küldöm is ide.

hiraga.lay
    
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Ez egy remek terv. A beültetésnél kell csak figyelmesen eljárni!
Nyugodtan mehet bele a 4 kondi. A osztálynál ugyan nem szoktam használni, mert csont stabil így is a DC. A 723 és a darlington hibátlanul reagál a hangfrekvenciás sávban bekövetkező terhelésváltozásokra, mely ennél az A-osztályú erősítőnél sokkal kevésbé dinamikus mint egy AB osztályúnál. Ha van benned kísérletező kedv, hallgasd meg kondival és kondi nélkül is. Alkalmazd a számodra tetszőbb verziót.
Következő: »»   102 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem