Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   103 / 137
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Megelőztél!
Tehát a BC639 és a BC640 középső lába kollektor, ez könnyen belátható. A bemenő jeled bizony pont egy-egy kollektorba fut bele. A másik két tranzisztor középső lába(kollektor) szintén jelet fogad ezen előbbi tranzisztorokról. A javításra majd adok tanácsot. Érdeklődöm érthetőek-e az észrevételeim?
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Hát öö lehet nem nézted a fotót amit utoljára küldtem hogy a bc tranyókat jól kötöttem be a nyák terv a japán tranyókra vonatkozik 2sc 2sa stb. mivel a bc tranyoknak nem az a lábkiosztása ezért a lábakat a bekötésnél kicsi fogóval úgy görbítettem hogy a nyák kiosztásba passzoljon. a BD tranyók helyett meg MJE15030G és MJE15031G tettem végtranyók meg MJ15003G és MJ15004G. küldöm a képet a tranzisztor bekötésekről

Bővebben: Link
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
A korábbi fotó - bárhogy nézem is - nem árulkodok arról, hogy ír step-táncosokat szerződtettél
Haladósan fel lehetne deríteni a rendkívüli áramfelvétel okát, ha a kapcsolási rajz egyik tápoldali részére ráírnád a tranzisztorokon testhez képest mérhető emitter, bázis és kollektor feszültségeket. Gondolom a kimeneten nincs durva DC hiba és meggyőződtél arról, hogy az erősítő nem oszcillál (gerjed).
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Még egy pár kérdés és békén is hagylak kedves reloop . Mennyi nyugalmi áram kell ennek a híres HIRAGA-nak, ahhoz hogy szépen szóljon?. És mit szólsz ha az MJL21194-21193 párost választom vég tranyónak?, vagy melyik párossal szól a legszebben?. Ja és majdnem el felejtetem, a két zenner dióda ami a kapcsolásba található 22V-os ha jól gondolom, igaz?, amúgy hány Wattosak kell hogy legyenek ezek a diódák?.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Ha a teljes kivezérlést is A-osztályban szeretnéd elérni, akkor a nyugalmi áram legyen a féloldali tápfeszültség és a hangsugárzó impedancia kétszeresének hányadosa. Egyszerű példával: ha +/-32V a táp és 8 ohm-osak a hangszóróid, akkor 2A. A gyakorlatban elegendő a nullátmenettől pár voltos sávban fenntartani az A-osztályú üzemmódot, ez 500-1000mA-rel elérhető.
A tranzisztor típus választás nehéz dió. Az audio végfok számára fejlesztett tranzisztorok mindegyikével jól kell működjön a kapcsolás, innen kezdve már "Kinek a pap, kinek a papné." a történet.
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Oké nagyon szépen köszönöm a segítséged reloop!
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Az a gyanúm, hogy ebben a hozzászólásban egy képet szerettél volna linkelni és nem az adatlapot.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Igazán nincs mit! Jó építést!
(#) soos csaba válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Köszi szépen, neki is álok mikor lesz egy kis lóvém!
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Hali! bocsi hogy most írok de tegnap nem volt már időm melóztam, most is melózok épp.Ma átnéztem a végfok témát amiről tegnap beszéltünk meg szűnt az a nagy nyugalmi áram ami 5.4 Amper volt. Ezt én rontottam el a BC tranzisztorokat felcseréltem PNP. NPN nem tom hogy sikerült pedig még műszerrel ki is mértem őket ugyan is azokat is válogattam bétára. kimeneti 0 feszt is tudom állítani minden remek csak a nyugalmi áram nem megy feljebb 300mA nál most nem tudom mi lehet a probléma.
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A nyugalmi áramban közre játszik pár tranzisztor jellemző, az ellenállások segítségével tudod azért módosítani. Növelni fogja 180R és 240R növelése, a két 1k növelése vagy a két 442R csökkentése.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Te mivel kezdenéd? Az 1.1k helyére betettem +/- ágba 1k trimmer potit velük próbáltam nyugalmit szabályozni de azzal nem ment!
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Ezt most próbáltad a tranzisztorok rendberakása után? A kollektor áram egy része az ellenállásra megy, másik része a kompozitra. Az arányt simán kell tudni állítani az ellenállás értékével.
Szerk.: a FET-es Hiragát is így szokták korrigálni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Igen még ma délután raktam helyre a hibát és a potit is akkor tettem be az eredetinél az ellenálás két végpontja közt 0.6V a fesz az egyik oldalt be tudom lőni de a másikon teljes 1K állásban is csak 0.4V
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Azon az ellenálláson 1V lenne a helyes feszültségesés. Így jutna 0,65V a hozzá kapcsolódó N/P átmenetre és 0,35V esne a 0,33 ohm ellenálláson, beállítva egy 1A-es nyugalmi áramot.
A 180R és 240R cseréjével nagyobb lépésben tudnál módosítani. Oda át tudnád tenni a trimmert? Vigyázz ez nagyon harap, használj áramkorlátozót!
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Persze holnap át teszem a potikat.Új változtatásnál mindig használok áram korlátot.De köszi a figyelmeztetést.Amúgy a 180R és a 240R h-h nem egyezik hisz szimetrikus a két oldal.Vagy a pnp npn miatt van ilyen eltérés itt az elején?
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Az a két ellenállás a megadott tranzisztorokhoz lehet kalibrálva. Ha az 500 ohm poti pontos (mért) középállásában beállítod velük a kívánt nyugalmi áramot és kimeneti 0VDC-t akkor nagy lépést tettél a szimmetrikus működés biztosítása felé. (Ráérős idődben fogj hozzá )
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
A kimeneti 0 feszt ezzel a 300mA árammal is be tudtam lőni csak a nyugalmi áramato nem tudtam növelni az 500ohm jól működik.Ma délután megpróbálom alkalmazni amiket írtál, remélem mi hamarabb működni fog a híres végfok ugyanis most épp erősítő nélkül vagyok a Quad 405 met 2 napja adtam el. Abba az erősítőmbe sem sajnáltam az anyagot tetszett is az illetőnek.
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Értelem szerűen jól is kell annak potinak működni. Ha az igényelt beállítása jelentősen eltér a középállástól akkor a hozzá kapcsolódó tranzisztorok eltérő emitter-ellenállást látnak, így eltérően fognak erősíteni. A visszacsatolás nem csodafegyver, jobb azt minél kevesebb extra feladattal terhelni. Egy korábbi hozzászóló említi csalódását a szimmetrikus erősítőkben, észrevétele többek között ilyen hibákra vezethető vissza.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Üdv!Működik a hiraga jó be vállt amit írtál a 180 és 240 ohm kevés volt oda most be van rakva 2db 442 ohm a munkapont beállítóhoz meg 2 db 10K poti azt még nem mértem melyik hány ohmos állásban van de 2 műszerrel be állítottam neki 1.7 amper nyugalmit és a kimeneti dc-t is 0 ra vettem vissza az 500 ohmos potival és adtam neki jelet is csak próbából 1 vacak hangszóróval ha gáz lenne ne menjen tönkre a jó minőségű. Még 1 kérdés mivel én 4 ohmon fogom járatni akkor gondolom a 1.7Amper nyugalmi nem elég?
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Nekem öröm, ha segíthettem.
Olvasd el amit nemrég Csabának írtam.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Olvastam. Szóval nekem a tápom +/- 33 volt és 4 ohm a terhelés akkor 4.125A nyugalmira van szükségem ha teljes A osztályt szeretnék? Ezt a bordát használom oldalanként bírnia kéne ezt az áramot is. Bővebben: Link
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 6, 2013 / 2
 
A dinamika csúcsokat nem sok értelme van A-osztályban lehallgatni. Ami a méretezést illeti:
A disszipáció 66Vp-p és 4,125A szorzata: 272W. A KS300.6 100mm-es diagramján látszik, hogy ettől a teljesítménytő a borda 75°C-kal melegszik a környezeti hőmérséklet fölé, magyarán 100°C-ra hevül. Ezt soknak találom. 60°C-nál magasabb borda-hőmérsékletet nem ajánlok. Nyáron még ez is úgy fog tűnni mintha ki akarna gyulladni.
Ha nincs meg a diagram, szólj bemásolom ide, másnak is tanulságos lehet.
(#) Aldure válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Akkor úgy látom az a 1.7-2Amper bőven elég lesz. Linkelheted mert nincs meg a diagram.
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Talán még annyi amper sem kell. Próbálgasd! 400mA felett már nagyon kell keresni a hang finomodását.
Nézegetem a doksit, 1A-nél a 66W disszipáció 20°C-ot melegít, az még kellemes. 1A-rel aligha lesz panaszod a hangjára.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013

Borda.GIF
    
(#) Aldure hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Meg próbálom majd kevesebb árammal.Végül is nekem sem az a lényeg hogy lepörgesse a villanyórát a falról Köszönöm az eddigieket majd teszek fel pár képet ha teljesen kész van a hiraga.A fejhallgatómat láttad amit felraktam?Abból 4 db készült.Eladtam őket kivéve 1 az az enyém lett meg most adtam el a Quad 405van róla pár képem ha érdekel felteszem.De a hiragát már nincs szándékomban eladni Ezt egy A osztályú előfokkal fogom hajtani ezzel Bővebben: Link
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Láttam, szépek! Nem is tudom, hogyan adtad a fejed ilyen tranzisztor láb tekergetésekre, mint amit Hiragában elkövettél
(#) Aldure hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Már átterveztem a panltervet mivel az BC 547 és 557 re lett tervezve sajnos és annak a lábkiosztása ugye nem BC639 640 ezért már nem gyártottam új panelt hanem így oldottam meg

hiraga.lay
    
(#) reloop válasza Aldure hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Remek! A fejhallgatóról még eszbe jutott, hogy megemlítsem: a primer és a szekunder oldalon is illik biztosítékot elhelyezni. Abban nem nagyon láttam nyomát, vagy jól elrejtetted
(#) Aldure hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
A hiragában sincs biszti Tudom hogy milyen problémák adódhatnak a biszti hiánya miatt de úgy gondolom aki ilyen minőségű dolgokat használ tisztában van a annak megfelelő használatával.Amúgy meg minden lakásban kell hogy legyen hálózati kismegszakító.Azért nem használok ilyen helyeken biztosítékot mert a tudat hogy az a táp vezeték kellő vastagságú akkor miért rontanám már el 1 foglalattal+vékony szállal
Következő: »»   103 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem