Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor gerjesztése
 
Témaindító: pokot, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   7 / 13
(#) mpisti válasza bullbalazs hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Szia Balázs!
Nos, a kondik legalább 450V-os, 50Hz-es típusok legyenek,az eredetivel egyező kapacitásúak, és állandó üzeműek.Az eredetivel egyező kapacitás azért fontos, mert a kondik kapacitása határozza meg az alapgerjesztést,tehát ide se nagyobb, se kisebb kondi nem lesz jó.
Az a bizonyos Drossel, egy olyan trafó, amelyik a terhelőárammal arányos feszültséget ad, ezzel emelve a forgórészre jutó gerjesztést akkor amikor a fogyasztót kapcsolsz rá. Ennek a megléte nagyon fontos, mert egyébként nem lesz stabil a kimeneti feszültség. Az egyenirányító helyett egy kicsi Graetz kocka nem lesz jó, a rajzon szereplő egyenirányító diódák adatlapját keresd meg a neten, és csak azzal azonos, vagy jobb paraméterekkel rendelkező típust válassz. De ha minden kötél szakad, a KBPC2508 vagy 3508 jó lesz helyette. Ezek fémházas, tehát jól hűthető Graetz hidak.
(#) bullbalazs hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Kedves Pisti!
Köszönöm szépen a segítséget! Majd a napokban neki állok, hogy megvegyem és felszereljem a kondikat és a Graetz hidat, s akkor majd meglátom, hogy fog-e működni, mert elméletileg a Drossel nélkül kellene mennie, de nem stabil árammal. Még egy kérdés: segítséget szeretnék azzal kapcsolatosan kérni, hogy hol lehet ezt beszerezni és esetlegesen mivel lehet helyettesíteni? A választ előre is köszönöm, kellemes estét!
(#) ared2 hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!
Evig SH 160 m4 generátorhoz keresek bekötési rajzot!
Tudnátok segíteni?
(#) mpisti válasza bullbalazs hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
A drossel nélkül csak terheletlenül lesz jó a kimeneti feszültséged. Ahogy nő a terhelés úgy fog csökkenni a kimeneti feszültség, majd a terhelést továbbnövelve a generátor legerjed.
(#) mpisti válasza ared2 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Egy kicsit konkrétabban, -mire is van szükséged?
(#) ared2 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Konkrétan az eredeti kapcsolási rajzára,mert meg van ugyan az eredeti vezérlő szekrénye, de az teljesen használhatatlan mivel megette a rozsda!legalább azt lenne jó tudni mekkora áramfelvételre méretezzem a gerjesztést? Adatok amit le tudtam olvasni róla:
10kVA 15001/min 14,5A 80V gerjesztő feszültség
(#) mpisti válasza ared2 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ha meg van az eredeti vezérlőszekrénye, akkor te egy nagyon szerencsés ember vagy. A kapcsolási rajz viszont nekem is kellene de nagyon, illetve a soros gerjesztő adatai. Egyébként a névleges teljesítményéhez tartozó gerjesztéshez emlékeim szerint 4,6A és kb. 100V feszültség kell. De üresjárásban kb.30V-nál már eléri a névleges értéket a kimeneti feszültség.
(#) ared2 válasza mpisti hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Már,ha szerencsének lehet nevezni,hogy 120kg rozsdahalmaznak vagyok a"' boldog" tulajdonosa gyakorlatilag a felismerhetetlenségig összerohadt benne minden. Azért kösz a segítséget ezzel is már előbbre vagyok!
(#) mpisti válasza ared2 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ha elég türelmes vagy, és még a vezetékek a helyükön vannak, akkor visszarajzolható a kapcsolás az eredeti konstrukció alapján. Tudom hogy macerás, de hidd el, megérné.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Szia!

Igaz kis késéssel, de megvettem a vadiúj kondikat. 60 mf 450V.
Ma beszereltem, agregát elindít, majd leállít.
Semmit nem termel, a fordulat megvan, a kondik újak, motorként ha 380 kötök rá elindul.
Tipp?
Köszi

Zoliee
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Próbáld meg, indítsd be a benzinmotort, pörgesd kb. 3000-es fordulaton. Majd a generátor tetszőleges 2 kivezetésére(úgy emlékszem 3 fázisú a jószág) kössél 230V-ot a hálózatról kb. 2-3 másodpercre, majd vedd le róla. A generátornak fel kell gerjedni. Ha felgerjedett, akkor hagyd egy ideig járni, majd terheld kb 4-500W-al. Bírni kell neki.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Hagyjam rajta az új kondikat is? Akkor valamelyik kondi két lábikójára kössek 230V-ot?
Esetleg meg lehet kérdezni merre felé laksz? Ha nem nagyon borzasztó távol, elmennék érted, és ha vállalod mondasz egy számot, és megcsinálod . Én kezdem feladni, még megpróbálom ezt a 230V, de ha nem megy, akkor meg a levesbe.
Szerk: igen 3 fázisú hegesztő agregát. Helyileg Gödön lakom, de mindennap átmegyek Bp-re, meg szoktam mászkálni dél-budán is.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
A kondikat feltétlenül hagyd rajta, hiszen ha nincs rajta, nem tud mitől gerjesztődni. Az adatlapon szerepel minden adatom, így a lakcímem is. Nem valószínű hogy ez az út neked jó megoldás lenne. Kicsit nagy a távolság Göd és Lenti között. Én mindenesetre nem dobnák el egy szerkezetet, amelyik működőképes is lehetne akár. Néhány fotót feltehetnél róla, adattábla, generátor rész, egyéb villamos részek, stb...
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Rajta hagytam, ugye van 3 fekete kivezetésem, amin lógnak a kondik. Van egy negyedik, ami fehér, az lehet a kivezetett 0, mert az megy a 230V dugaljra közvetlenül.
Ráraktam két fekete közé, leverte az automatát (25A), utánna átraktam egy fekete, egy fehér közé, ekkor is leverte.
Lehet feladom, itt a környéken nem értenek hozzá, aki meg igen, annak 5 rongy a rezsiórabére+fa.. Plusz anyag. Akkor csinálok a motorjából egy kerti trakeszt.
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
A kondikat hogy kötötted rá?
Csillagba,vagy deltába?
Deltába kell kötni,és úgy kell a 3 fekete vezetékhez csatlakoztatni. Ha leveri az automatát, akkor ott más baj lehet. Próbáld meg valami fűtőbetétet sorbakötni a tápláló 230V-os vezetékkel a felgerjesztés idejére . Néhányat már felgerjesztettem így, de még az automatát egy sem lőtte el.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 16, 2013 /
 
Úgy ahogy volt gyárilag. Majd holnap lövök képeket.
(#) zoliee válasza zoliee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Most filózom:
3 darab vezeték jön ki gyárilag a generátorból, plusz egy fehér ami a kivezetett 0.
Akkor az belül van bekötve csillagba, nem?
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Bizony, belül csillagba van kötve. De a kondikat deltába kapcsolva kell rátenni a 3 fázisvezetékre.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Szia!
Ma végigpróbáltam mindent, próbáltam a 230V-os aljzatról gerjeszteni, a kondikra külön-külön villanyt adni, a kondikat külön feltölteni, (úgy tartották a villanyt) próbáltam régi kondikkal, egyszerűen semmire sem reagál.
Már legalább az automatát nem csapja ki, lehet tegnap este már fáradt voltam, és letesteltem. Csináltam képeket, nem tudom mennyi látszik belőle? Képek
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Nekem pontosan ilyen van. A generátor mellett a lemezburkolat alatt van 3 fojtótekercs. Azokat szereld le, és ellenőrizd egy szigetelésvizsgálóval a generátort, hogy nem testzárlatos-e?
Előfordulhat, hogy a hegesztő része a generátornak zárlaton van, és emiatt nem tud felgerjedni. Ha a fojtókat leszereled, akkor a hegesztő egyenirányító már nem kap feszültséget, tehát arra ne számíts hogy ott tudsz kimeneti feszültséget mérni.
Tehát csak a generátor rész, és a kondik legyenek az áramkörben, akkor annak menni kell. Egyébként az eredeti kondik 500V-osak.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Hogyan tudom lebányászni a 3 fojtót? A vasmag a nagy tekercsekkel? Hogyan tudom galvanikusan leválasztani? Szigetelésvizsgálóm nincs, hacsaknem egy bolti multimétert nem nevezünk annak...
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
"Hogyan tudom lebányászni a 3 fojtót? " Jó kérdés... Holnap megnézem a saját tartalék generátor állórészt, -ha lesz rá időm- aztán leírom hogy tudod leszerelni a fojtókat. Egyébként igen, a vasmag a nagy tekercsekkel. A sima multiméterrel csak olyan testzárlatot tudsz ellenőrizni ,ami már odakozmált. De ha a multiméter nem mutat hibát, akkor jó eséllyel próbálhatod, de mindenképpen csak a generátort, a hegesztő kiegészítő nélkül. Amikor évekkel ezelőtt az enyémet javítottam, lerajzoltam valami papírlapra a kapcsolási vázlatát, aztán nem volt rá szükségem emiatt valahova elkevertem. Ha előkerül, elküldöm e-mail-ben, vagy felteszem ide.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
Köszönöm, várom!
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Szia!

Nem elég ha ezen a képen lévő réz anyákat kitekerem, és az állórészről jövő kábeleket lehúzom?
Így a fojtóhoz el sem jut a villany.
Ha így felgerjed, akkor a fojtók kakukkok, ha ígysem feladom.
(#) zoliee válasza zoliee hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Kipróbáltam, lekötöttem a fojtó felé menő 3 vastag vezetéket, úgy sem gerjed föl. Próbáltam 230V gerjeszteni, semmi reakció... Nekem nincs több ötletem, kizárásos alapon menetzárlatos.
Ilyen állórész a világon nincs, úgyhogy megy a levesbe.. Érdeklődtem az újratekercselésről, vagy horror árat mondtak, vagy el se vállalták.
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 18, 2013 /
 
Ne haragudj, kissé sűrűre sikeredett a napom, nem volt időm arra,hogy elővegyem az enyémet. Holnap bizonyosan nem tudom megnézni, de vasárnap talán,
Addig türelmedet kérem.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 19, 2013 /
 
Dehogy haragszom, ne viccelj!
Te segítesz nekem, köszönöm szépen! Üdv Z
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) zoliee válasza zoliee hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Felrakom a vaterára, van tipped hogy így hibásan mennyit érhet?
Köszi: Zoli
(#) mpisti válasza zoliee hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Erre a kérdésre csak akkor tudnák válaszolni, ha látnám hogy milyen állapotban van. Elsősorban motorikusan,hiszen a generátora üzemképtelen.
(#) zoliee válasza mpisti hozzászólására (») Jan 22, 2013 /
 
Rendben, köszönöm!
Üdv:Zoli
Következő: »»   7 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem