Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APT-100
 
Témaindító: kovi91, idő: Márc 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 23
(#) válasza LEMMY hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia!
Mindössze annyi teendőd van, hogy a kimenőtrafót kiiktatod a rendszerből - a primer kivezetéseinek helyére kell bekötni a kimeneti csatlakozót, és máris adott a 8 ohmra illesztett kisimpedanciás kimeneted.
Egyébként néhányszor volt már erről szó ebben a topikban, például - többek közt - rögtön a legelső oldalon is...
(#) Sardna79 hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Sziasztok,

most szereztem egy APT 100 erőlködőt. Ez az erősítő egy újabb változat, nem a TO-3 tokozású végfokkal. A kapcsolása megegyezik az itt korábban feltett rajzokkal? Mi az a két biztosíték a végfokpanelen?

Valakinek rajz ehhez a verzióhoz?

Előre is köszönöm

Üdv,

András
(#) proli007 válasza Sardna79 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Hello! Elég nyilvánvaló, hogy a +- tápfeszültség biztosítékai.. üdv! proli007
(#) Sardna79 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
köszönöm
(#) Sardna79 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok,

Csatolom a képet a beag végfokhoz. Valakinek rajza van ehhez a verzióhoz?. BD250C és BD249C tranyók vannak bent.

Előre is köszi
(#) oroveczi hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Én is beszereztem egy ATP-100-as erősítőt és a leírtak szerint kivettem a 100V-os trafót átkötöttem a kábeleket, de a hangerő szabályzó potit hiába állítom a hangerő mindig ugyanúgy szól és a kivezérlés jelző sem mozog.

Ha esetleg valakinek van ötlete arra, hogy mit csináljak szívesen fogadom!

Üdv,

Imi
(#) proli007 válasza oroveczi hozzászólására (») Jan 20, 2012 /
 
Hello!
- Ha a hangerő szabályzó nem szabályoz, lehet ki van kötve. Esetleg a poti alján nincs meg a GND pont.
- Kivezérlésjelzőnél mérd meg a D303 zéneren a feszültséget. Ha nincs rajta semmi, lehet, hogy az R304 10kohm szakadt. Vagy a kivezérlésmérő panel 2-es lába nincs az erősítő kimenetére kötve. Esetleg R307 trimmerpoti nullára van tekerve.
üdv! proli007
(#) oroveczi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Köszi a segítséget! most épp költözésben vagyunk, de ha túl leszünk rajta ismét nekilátok!
(#) zsoati hozzászólása Feb 21, 2012 /
 
Sziasztok.
Azok segítségét kérném, akik ismerik a kimenőtrafó bekötését. Azt szeretném kérdezni, h. P-u bemeneten kívül (ami ugyebár 8ohmos bemenet) van-e rajta másféle, esetleg 4ohmos bemenet is leágaztatva? Végfokot szeretnék benne cserélni, és annak jobban tetszene a 4ohm. 8-ról is megy, csak ugyebár úgy halkabb, és nem szeretném kicserélni a hálózati trafót nagyobb feszültségért, mert akkor már nem érné meg...
(#) Imi65 válasza zsoati hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Nem egészen világos, mit is szeretnél. Az APT-100 kimenetén csak azért van kimenőtrafó, hogy az a 100V-os hálózathoz illessze. Továbbra is ilyen hálózathoz szeretnéd felhasználni, csak más végfokozattal?
(#) zsoati válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Hello.

Igen, továbbra is 100V-os rendszert használnék vele, csak a végfokpanelt cserélném ki egy FET-esre, és nem mindegy neki, h. a kimenőtrafó bemenete 4ohmmal vagy 8ohmmal terheli meg. Mivel a P-u bemenete 8ohmos, azt akartam kérdezni, h. van-e esetleg a kimenőtrafó bemenetén 4ohmos leágazás is?
(#) Imi65 válasza zsoati hozzászólására (») Feb 21, 2012 /
 
Szerintem nincs. De nem is igazán értem, miért kéne. Egy erősítő kimenőjelének nagysága elsősorban a tápfeszültség függvénye (ezért ad 4 Ohm -on nagyobb teljesítményt, mert azonos kimenőfesz esetén nagyobb áramot produkál, és a teljesítmény az áram, és feszültség szorzata). Ha azonban Neked az erősítőd a tápfeszültség mértéke miatt képes produkálni azt a kimenő jelet, amit az APT eredeti erősítője, akkor ezzel a kérdéssel nem kell foglalkozni, mert a másik oldalon is meglesz a 100V. Az, hogy "csak" 8 Ohm -on kell ezt a jelszintet produkálnia, több szempontból sem rossz.
(#) elekfles hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok !
Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok amelyet már lehezt hogy untok , de kéne egy kis segítség. Van egy Beag atp 100 om amit szeretnék pl pc erősítőnek használni, érdekelne hogy ez lehetséges -e. Olvastam egy részt de nem értettem pontosan ( A vekfok kimenete a trafo H jelu pontjara van kotve, azt kell leforrasztani, es ez lesz kisimpedancias kimenet melegpontja) mert kínai megmondom őszintén , ezért ha valaki tudna abban segíteni hogy rendes hangfallal tudjam használni ( 8ohm ) azt megköszönném Előre is köszönöm
(#) Imi65 válasza elekfles hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a végfok panel 7. pontja. A lényeg az, hogy a trafót ki kell iktatni. Meg ki is veheted, annyival is könnyebb, esetleg el is lehet adni (APX100-hoz), az is pénz (nem hinném, hogy valaha is 100V-os rendszert akarnál működtetni). Egy baj van, ez egy monó (egycsatornás) végerősítő, nem tudod sztereó hangosításra felhasználni.
(#) elekfles hozzászólása Ápr 20, 2012 1 /
 
Egy db Beag atp 100 as eladó keverövel.... ár megbeszélés szerint.
üdv elek
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok! APT-100 erősítőmmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 100V trafó kiszedve, legalább 8 OHM jó minőségű hangfallal volt járatva. Nem volt sose meghajtva, csak normál üzemben működött. 1988-as gyártmány. Bekapcsolás után a hangerőt mennél jobban fentebb veszem, annál erősen torzabb lesz az erősített hang. Kb. negyed hangerőig semmilyen jele nincs annak, hogy torz lenne a jel. Eddig nem csinált ilyet ! Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja ?

Pár adat: Az OUO 3856-2 (amin a végtranzisztorok is vannak 4 db 2N3055 típus) panelen van egy LM-741 IC is. A hangerő szabályozó panel a szokásos OUO 3857-es. Feszültségek rendben vannak. Van valakinek gyakorlati ötlete, hogy ne kelljen mindent végigmérnem, mi ment tönkre? Valamelyik tranzisztorra gyanakszom, mert erősítés van csak torz. Esetleg valamelyik ellenállás ? Vagy dióda

Hálásan köszönöm szépen az érdemi segítő hozzászólásokat, és köszönettel várom!
(#) cruisher válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 19, 2012 / 2
 
Amikkel eddig én találkoztam, legtöbbször a meghajtó BC300 asok feküdtek ki valamint T112-T113 jelű BC303 as tranyók. Első körbe én ezeket nézném meg, aztán a többi BC301-303asokat.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Köszönöm, megnézem őket. További hozzászólásokat is elfogadok, köszönettel !!
(#) geizol hozzászólása Máj 20, 2012 / 2
 
Sziasztok! Ugyanaz a problémám mint az előttem 3-al hozzászólónak. Már egy hónapja szenvedek ezzel és sose volt rá időm de majd most. Kicseréltem az összes BC tranzisztor, a végfok tranzisztorokat is beleértve (egy gyártótól vannak az azonos típusú IC-k, a lábakon egyforma értékeket mértem), de ugyanaz a probléma, fél hangerőnél már nagyon torz a hang.
Valaki esetleg tudna segíteni?
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 20, 2012 /
 
Ma annyit mértem amennyit iskolás korom óta soha se . És rájöttem, hogy lehet, hogy nem is a tranzisztorral van baj hanem ahogy a hangerőt adom rá növekszik a tranzisztoroknál felvenni kívánt tápfeszültség és ezzel is lehet baj. Ezeket pedig ellenállások és diódák hegyei biztosítják a tranzisztorok számára szerintem hogy pontos értéken maradjon. Nekem gyanús az LM-741-es műveleti erősítő IC (hiszen minek van foglalatba gyárilag ?!) és gyanús a hangerő szabályozón lévő uA747(PC)-típusú IC is. Bár az ott elvileg csak előerősítő ha igaz. Szerencse, hogy ezek pár forintos alkatrészek tehát a lutrira csere se sodor anyagi csődbe senkit. De várom gyakorlati tapasztalati hozzászólásokat még.

Dióda módban mit mérjek BC sorozat tranzisztoron jó értéknek BC-CE-CB között ? hFE módot kerülném mert ahhoz ki kell forrasztani és a lustaság fél egészség. Ja!!! BC nagy kalapos tranzisztoron gyárilag nincs hűtőcsillag. Kellene ? Vagy csak ajánlott.... üzem közben sem melegszik nagy terhelés alatt SEM langyosnál melegebb szintre. (Igaz az egyik kocka tranzisztor hűtőbordáján mérek vagy 55 V-ot amibe nem vagyok biztos, hogy normális )
(#) cruisher válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 20, 2012 / 1
 
Ha a 747 is gyanús, akkor kapásból hagyd ki az előfok részt, és csak a végfokra adj hangfrekis jelet, mondjuk PC ről, amin tudsz hangerőt szabályozni. Így az előfok nem kavar be. Hűtőcsillag a BC 300 asokon van gyárilag.
Méréshez muszáj lesz kiforraszd, ez az erősítő nem a lustáknak való ;}
(#) satlokk válasza cruisher hozzászólására (») Máj 20, 2012 / 1
 
Ez így igaz.Ezért is cseréltek le már bizonyos helyeken a gyártásnál is.Az aj végerősítő panelje AN 150 tip névre hallgat és kiválóan működik.Egyszerüen kicserélhető vele.Üdv!
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 20, 2012 /
 
Kezemben van a végfok panel egy az egyben. Eleve, nem a klasszikus BC300 van benne, hanem az a kis tégla alakú tranzisztor, aminek a közepén lyuk van, és abba egy csavarral egy cca 5 - 6 cm-es alu zászló van mindegyikre erősítve, mered az égnek. Gyakorlatilag a végfok előtti tranzisztorok egyik se olyan mint a szokványos, mind ez az alu zászlós.
Mivel még nem szedtem le a zászlót lehet hogy nem is BC300 hanem annak lyukas helyettesítője.

Lehet, hogy ez volt már szervizben és próbálták "jobbá" tenni mint eredetileg volt ? Gyanús! Bár nagyon origináltnak tűnt felnyitáskor.

De nézzétek, találtam egy érdekességet!
http://web.nordtelekom.hu/electronic/temp/letoltesek/P%E1r%20jav%ED...00.jpg

Le tudjátok olvasni a végfok tranzisztorok gyártóját? Nem TunGSram hanem TunSGram! Ez valami kínai névvel visszaélés vagy gyártói elírás lehet ?

Holnap méregetek BC-ket ha lesz időm.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 20, 2012 /
 
Akkor aki tényleg átlátja: végfokban UA741 helyett nekem LM-741 van. Végrtanyók 2N3055 a BDY73 helyett. De a BC300 tranzisztorok (végfok előttiek) sem BC-300 asok hanem BD-441 típusok, lyukas kivitel csavarral rárögzíthető zászló. Mit javasoltok? Tegyem vissza bele a rajz szerinti dolgokat vagy okkal voltak ezek másképp benne mint a rajzon ???? Szépen kérem a véleményeket !! Az eddigieket pedig köszönöm !!
(#) HA5AWS válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 21, 2012 / 1
 
Szia!
A 741-nél mindegy ua vagy lm csak a gyártóban különbözik. 2N3055 van az eredeti kapcsolásban is de megfelel a BDY73 is. A BC300 már érdekesebb kicsit másabbak a paraméterek de sok érdekes jelenséget okoznak ezek a tranyók. Jobb bele az eredeti BC300. Mérni csak kivett alkatrészt lehet, könnyen becsap egy másik átmenet ami a panelon van. Ha van lehetőséged méréskor használj szkópot műterhelést. Még pc-s szkóp is jó a durva hibák megtalálására.
Üdv: Gábor
(#) Beringer 600 válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 21, 2012 / 1
 
Szia! tudnál róla 1-2 képet feldobni?Úgy könnyebb lenne.Üdv.
(#) kadam hozzászólása Máj 21, 2012 /
 
Üdv mindenki! Nemrég meghalt egy APT 100-as végfok, javítgatni nincs időm sajnos. Arra gondoltam pótolhatnám egy másik végfokkal. Van castone CPA600B nevű erősítőm. Ehhez hozzákötve az APT 100 kimenőtrafóját működne a hangrendszer? Azért jutott eszembe, mert láttam, hogy az APT is egy közönséges végfok csak kapott egy transzformátort a kimenetre. Érdekelne a véleményetek, hogy megpróbáljam ezt a megoldást vagy felejtsem el rögtön?
(#) HA5AWS válasza kadam hozzászólására (») Máj 21, 2012 / 1
 
Szia!
Amennyiben 8 ohmos az erősítőd kimenete, vagy 4 ohmos akkor nyugodtan beteheted. A tápfeszültségre figyelj, mert az kb +-55-60 Volt is lehet. Ha csak a kimenő trafót teszed át minden OK.
Üdv: Gábor
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 21, 2012 /
 
Sziasztok! Szégyellem, de két tranzisztor típusát szeretném megtudni a képek alapján, APT-100-ban találtam T107 rajzszámon (BC301 helyett) és T111 rajzszám alatt BC212 helyett találom. Nem merek csak úgy egyszerűen a rajzon szereplőt a panelba tenni, mert több ponton is mint alább írtam úgy tűnik, módosítva van a panel, másabb tranzisztorok vannak benne mint az eredetiben. De mivel ez így nagyon jól, nagyon sokáig működött, ezért nem változtatok a mostani kapcsolási állapotán, vélhetően ezzel csak egyszerűbbé teszem a dolgom. Előre is köszönöm aki beazonosítja, google nem ad rá semmi okosságot. Mellékletben két kép a tranzisztor feliratokról. Köszönöm !!!
(#) kadam válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Köszönöm a segítséged! A castone-t nem bontom meg, csinálok egy kábelt amivel a rendes hangszórókimenetét összekötöm a trafóval. A trafót szépen bedobozolom, hogy ne érjen hozzá senki.
Következő: »»   8 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem