Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1648 / 2208
(#) mofesa válasza szili83 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Nem az én érdemem. Vannak, akik ezt fejből vágják, nekem nem menne.
(#) Gery78 válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 1, 2014
Csöves erősítőt aktív hangváltóval használni? Hááát... Azt gondolom sejted, hogy akkor 4 esetleg 6db kimenőt kell megtekerni, ezt nem úszod meg. Hogy könnyebb-e kézben tartani? Nem egyszerű, mert a magasabb frekikhez nem úszod meg a réteges tekercselést, a mélyhez meg nagy primer induktivitás kell. A közép és a magas szekcióhoz jó egy kisebb trafó is, a mélyhez persze nagy kell. Az ötlet nem rossz, mint fejlesztés, de lehet benne pár buktató. Elvileg azért lenne jó, mert a trafó után, ha nincs hangváltó, akkor a trafó tudja csillapítani megfelelően a hangszóró rezonanciáját, és megúszod a keresztváltó készítés fáradságos munkáját. Emiatt hogy nincs a trafó után hangváltó jobb hangot is kaphatsz. Jó ötlet, újszerű gondolkodásmód, szerintem más még nem gondolt erre. Én azt mondom próbáld ki, ez a fejlesztés egészen messzire is vezethet.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Idézet:
„Jó ötlet, szerintem más még nem gondolt erre. Én azt mondom próbáld ki, ez a fejlesztés egészen messzire is vezethet.”
(Főleg, ha szívatni akarunk valakit ) Olyan nem nagyon van, amire még senki sem gondolt... Még arra az újításra is, hogy a bilinek belül legyen a füle.
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 1, 2014
Miért, az is egy nagyon jó újítás, hogy belül legyen a füle, például nem húzza annyira az ember kezét, amikor kiviszi, bár mondjuk az igaz, hogy akadnak hátrányai is... Mint ennek az ötletnek is. De egy próbát megér nem?
(#) mofesa válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Nem kell feltalálni a spanyolviaszt újból. Már 1968 -ban cikkezték.
Ahogy írtad, nem egyszerű, és számomra feleslegesnek is tűnik.
(#) kristikoma válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Csak sejtem hova vezet. 5.1 csöves erősítővel. Maga a cső nem olcsó, nem dobják utánad az origi csomagoltakat. Épp ezért szerintem alkalmasabb a félvezető ilyen célra. Ha valamire való erősítőbe cső kell, akkor a már bizonyított típusok kellenek, például EL 34 és közvetlen társai, még a Szergejék által készítettek is. Az már más kérdés, hogy GU 50-nel próbálkoznak itthon, akár SE(mint audiofil), akár PP kapcsolásban, mint erőmű. Amúgy ezt a különböző méretű trafó megoldást az EMG alkalmazta a 1113 típusú hanggenerátorban(ne kérdezzétek melyik altípusban). Egy a hálózatival megegyező méretű kimenő a 20Hz-200Hz tartományt, egy jóval kisebb a 200Hz-20kHz optimális illesztését végezte. Mindezt 4 párhuzamosan kötött EBL 21-el, az 50-es évekből.
(#) jucsaba válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Igen külön trafó kell (kimenő), ezzel számoltam , és hogy még több trafó legyen , kapcsolósra tervezem a táprészt is , így legalább a táptrafó kisebb , és mivel circlotronban gondolkozom , minden csőnek külön fűtés kell (GU30 nem szigetelt katód), (ezért a kapcsolóüzemű táp elképzelés ) és külön táp .
Szóval az elképzelésem ott kezdődik , hogy tudok e olyan tápot csinálni , amiben 8 csőnek külön fűtése és táp tekercse van .
Lehet hogy a táp 2 részre bontom , a fűtőfeszt 3-4 fokozatban emelem 12V-ra , és majd idővel (2-3perc ) adom rá az anódfeszt , majd a kimenetet engedélyezem relével , az egész proci nélkül is megvan egy 4017 és 4060 plusz néhány dióda használatával.
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 1, 2014
Arról a közmegegyezésnek is adjunk hangot, hogy a Hi-Fi (főleg, ha csöves) igen távol áll az X.y házimozizástól. Oda jó valami félvezetős kereplő is...
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 1, 2014
Apropó , valaki el tudná elküldeni a fenti 68 évkönyv linkjét ?
köszi
Nem házimozizáshoz , hanem mert érdekel a téma , azért gondoltam megépíteni.
Az említett csövekkel kb 70 W csatornánkénti teljre számítok.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) Orbán József válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 1, 2014
Nézd csak, itt egy szép mosolygós erősítő, lehet nekifogni. Titkon én akartam megcsinálni, de kikezeltek...

6CH.png
    
(#) jucsaba válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 1, 2014
Köszi , de ez SE vég , én pedig a feni megoldást agyaltam ki.
(#) kristikoma válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 1, 2014
Erről próbáltam regélni. Remélhetőleg a kolléga nem ilyesmire akarja használni. Audió Hi-Fi célra érdemes két csatornát normálisan megépíteni. Egyesek közt el lehet vele dicsekedni
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) Orbán József válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 1, 2014
Igen, sajnos ez csak ilyen lekvárzsibbasztó, de valami dögösebb az jobb lenne. Szurkolok neked a sikerért!
(#) marcellus96 hozzászólása Szept 1, 2014
Üdv!
Van egy 1965-ös Vermona Regent 60-as 40 Wattos csöves erősítőm.A hálózati trafó szekunder része menetzárlatos, a fűtőfeszültségek megvannak, viszont a másik két tekercs, ami az anódfeszültséget és az erősítő tápellátását szolgáltatja menetzárlatosak...valószínű, azért, mert az előző tulaj a 800 mA-es biztosíték helyett szépen betett egy 6 A-est. :S Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e a trafójához dokumentációt, esetleg feszültségértékeket vagy van-e valakinek eladó? A válaszokat előre is köszönöm!
A kapcsolási rajzot mellékeltem.

schemat.gif
    
(#) Orbán József válasza marcellus96 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Szia!
Van itt olyan hirdető, aki visszabontja, újratekeri, próbálhatod azt is.
(#) marcellus96 válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 1, 2014
Köszönöm! Utána is nézek.
(#) Gery78 válasza mofesa hozzászólására (») Szept 1, 2014
Nem olvastam azt a cikket, érdekességképpen szívesen megnézném, ha esetleg Neked megvan.
(#) jucsaba válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Bár most ismerkedem a csöves kapcsolásokkal , de a fent említett rajzon a 2. rácsot direkt anódfeszre kötötték , míg az anódfesz trafón keresztül ment az anódra , szóval csak óvatosan , max ötletadónak érdemes nézni .
(#) Gery78 válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 1, 2014
Hát az biztos, hogy nem olcsók a csövek, de egy ilyet félvezetősből összehozni az sem 2Ft. Halkan megjegyezném, hogy réges-régen az 5.1-es csöves erősítő nekem is eszembe jutott, de akkor még ifjú titán voltam. Aztán szép lassan kikopott ez a gondolat, és bőven elég nekem a sima sztereó térhatása. Akkor a megoldás már meg is van, meg kell keresni melyik csöves EMG hanggenerátorban volt megépítve ez a két trafós megoldás, és át kell alakítani erősítővé. Az egyik barátom is csinált így erősítőt magának, hogy szerzett két egyforma teljesítmény hanggenerátort, és átalakította 10W-os erősítővé. Abban aztán nagyon príma lineáris karakterisztikájú erősítő van.
(#) kristikoma válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Igen ám, de ez a hanggenerátor ma már ritkának számít. Van nekem is ennek egy rokona, de ott már 2db 807-es tetróda adja a kimeneti kakaót. Tud 10W-ot az is, de elég alacsony anódfesszel. Elég tisztességesen szól, igaz, mono.
(#) Gery78 válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 1, 2014
Jó az! Nekem is régi vágyam, hogy szerezzek két ilyen egyforma hanggenerátort, de mint mondád tényleg nagyon ritka, és ha van is aranyárban adják.
(#) jucsaba válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
ez így ebben a formában ...
Ha a torzítás eléggé kicsi , és általában a jelszint stabilizálása is fontos , erősítőben ez meg ugye nincs .
Különben igazad lehet , de honnét szerezzek 2 egyforma ilyen hanggenerátort , mikor még a tipusát (és a rajzát) sem ismerem ?
Meg aztán keretem sincs rá perpill...
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) kristikoma válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Nem, hogy aranyárban, jóformán nincs. Mikor volt, sokan csináltak jóhangú erősítőt. Legjobb lenne ezeknek a kimenőit lekoppintani, főleg a primert. A többi már jön "magától". Talán 1113/A volt a 4 EBL-es változat, de nem biztos. Sokféle variációban létezett, a végfokban volt eltérés.
(#) Gery78 válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 1, 2014
Ugye milyen jó?
Hát egy hanggenerátornál elég nagy szégyen lenne, ha torzítana a kimenő jel. Hogyhogy nem stabil a jelszint? Az nem ingadozhat, mert akkor változna a hangerő. Hát kérlek szépen vadászni kell, meg kell tudni, hogy melyik ez a fajta hanggenerátor, egyszer biztosan találsz majd. Addig meg gyűjtesz rá.
(#) jucsaba válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Szerintem azért volt benne így megoldva a kimenet , mert 20-20k nál szélesebb freki tartományt akartak előállítani , és sikerülhetett , vagyis valahogy megoldották , na erre lennék kíváncsi .
(#) Gery78 válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 1, 2014
Hát igen, sajnos nem nagyon vannak már ezek. Az lenne a legjobb tényleg, hogyha le lehetne koppintani a kimenőjét, de ahhoz hogy az működjön olyan vas is kell. Ha jól tudom ezeknek olyan kimenője van, hogy hosszú a tekercselési tér, és két E lemez van szembefordítva, tehát nem I lemez van odatéve a végére, hanem még egy E lemez, és így a tekercselési tér kétszeresére nyúlik. Igen a végfokban különböztek ezek, barátomnak olyan van, amiben két EL84-es viszi a prímet.
(#) jucsaba válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Akkor egy toroid lenne az ideális , annak csak "középső" része van , most már vannak sokkal jobb magok is mint akkor , legalább egy pontos tipus kellene , és nonpluszultra-ként egy működő , hogy belemérhessünk ...
(#) kristikoma válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 1, 2014
Félig eltaláltad a vasanyagot. EI az, csak az E hosszú. Valamint nincs mai értelemben vett csévetest, hanem maga a tekercselés fogja össze némi viasz segítségével(ha jól tudom). Láttam belülről egy ilyet, onnan tudom.
(#) Orbán József válasza jucsaba hozzászólására (») Szept 2, 2014
Az enyém ilyen.
Intézkedtem, hogy vizsgálják meg azonnal az elmeállapotomat, amennyiben kezdeném szétbontani... Annak ellenére, hogy kemény 15 ezer Ft volt. Ez nem erősítőnek készült, szétbarmolásra. Igen komoly műszer ma is, igen komoly mérnöki munka teszi ma is jól használhatóvá - erősítő, kimenőtrafó mérések, stb.
(#) Hakkee hozzászólása Szept 2, 2014
Sziasztok! Kellene egy kis segítség a higanyos egyenirányítókkal kapcsolatban. Tulajdonomba került egy tungsram 250/3000. Sajna a neten nem találtam konkrét kapcsolást a használatára. Egy közel 100 wattos PP tápjába szánom.
Következő: »»   1648 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem