Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1772 / 2208
(#) ngyzoli válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
A 20 négyzetcenti az cca.400VA,valószínű,sokkal nagyobb kimenő teljesítményhez lett számolva. Azért ne lőjünk verébre ágyúval. 3-5W-hoz,egy 40-60VA-es vasmag,több,mint elegendő szokott lenni. A magkeresztmetszet növelésével egy határon túl már nem javul a mélyátvitel,sem a dinamika.
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 3, 2015
Elkészült a 6P1P...háát,mit is mondjak. Bizony,ez is csak trióda-kötésben az igazi,függetlenül attól,hogy ez sugártetróda. Továbbá kevesebbet bír,mint az EL 84-valamivel,vagyis lejjebb kellett menni a táppal (jóval 300 alá),így viszont már tényleg kevés a "kakaó". Marad tehát a push-pull üzemmód ennek a csőnek-leginkább.

6P1P.jpg
    
(#) bakos13gab válasza V1rusH hozzászólására (») Aug 3, 2015
A PCL86 mindenkinek már az agyára megy. Olyan ez, mintha itt havonta valaki fel akarná találni a kereket. (Nem bántásból írom). Túl is kombinálod. Én PCL86-al már nem totojáznék 2 percet sem. EL84 SE akkor már, de hát filléres a GU50-es !!!! Legalább abból csinálnád...
(#) q765 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 3, 2015
Pont ma beszéltük Barbival, hogy balatonra nem , de Tiszakécskére lehet elmennénk idén. Most nézem, hogy te mellettevagy. Van ott szabadstrand? Ahol csak tengődni lehet, és talán enni egy lángost? Nemjártammég arra.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) ronin75 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 3, 2015
Ha azt nézed minden mindenki agyára megy. PCL86, EL84, GU50. Van még egy két orosz cső és kész. Mindegyiknek van pár bevált kapcsolása. Lehet még hókuszpókuszolni a kimenőkkel, és a fakeretes polirozott alulemez tetőkkel. Uncsi az egész
(#) gerleimarci válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 3, 2015
Ha sok pénzem lenne, én sem GU50-el csinálnék, hanem valami drágább csővel, Pl: KT88, 300B, 807, PL509, egy GM100-asról még álmadni sem merek
(#) ronin75 válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 3, 2015
Értem én ezt, csak ha mindenki, vagy a többség, 300B-vel építene, akkor a GU50 lenne a PCL. Szóval viszonyítás kérdése ez az egész.
(#) q765 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 3, 2015
Nemkellene ezt.. 2 hete feldobtam egy témát. Tesem jelentkeztél... Tudod, az ajánljunk fel... Nemíromle mégegyszer. Te hurrogtad le legjobban.. És most sajnálkozol. MOndj helyette valami megoldást.
Azt ajánlj fel amiből tanulni akarsz. Ez volt akkor az ötletem.. Hurrr-hurrrrr-hurrr..
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) q765 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 3, 2015
Találtam trafókat az ECl82 kimenőinek..
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) ronin75 válasza q765 hozzászólására (») Aug 3, 2015
Dobj meg vele. Összerakok egyet. Unalomüzőnek Nagyobb nincs? Elég vékonka az a vas.
(#) bakos13gab válasza q765 hozzászólására (») Aug 3, 2015
Teljesen félreértesz. Felőlem mindenki azt épít, amit akar. De nem kell várni, hogy egy ECL86-ra mindenki ráizguljon azonnal.
Sajnos nincs sok időm mostanában a csövekkel foglalkozni, több ötlet is folyamatban van, de nehezen jut el a megvalósításig.
(#) q765 válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 3, 2015
'Csak félek, mert nemhiszem, hogy SE-ben elég dinamikus lenne. Szerintem a légréssel kellene játszanom. Mekkora korongot szerezzek a flexre? Mekkora szögben köszörüljem? Utána direkt rozsdásítsam? Tudom nemjó, ha a lemezek átvezetnek. Sima csapvízzel kenegessem?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
(#) ngyzoli válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 3, 2015
Szívemből szóltál... Pár hónapja felraktam az EAR-859 rajzát,azzal a titkolt reménnyel,hogy talán "megpezsdítem"a témát,és páran rákattannak,megépítik,lehet tapasztalatokat cserélni,stb,stb... Ez az egyik legzseniálisabb kapcsolás szerintem,amit valaha is terveztek,és ezt nem elfogultságból mondom. 13W együtemben,és közönséges,mezei (értsd:beszerezhető,és elérhető árú) csövekkel operál.A kapcsolás sem túl bonyolult,jó-jó,van benne egy-két trükk,és nem állítom,hogy nem jelent előnyt némi "csöves-gyakorlat" a megépítéséhez,de ez mindenre igaz.Végülis erről szólna a dolog:a fejlődésről... Ez a Tim de'Paravicini recept baromi jól szól,van benne lendület,erő,dinamika,minden,ami kell...fél hangerőnél tokostól rezeg az ablak-mégiscsak13W,nem 2 és fél... Tudod kit érdekelt? A lőtéri kiskutyát se. akkor maradhatunk az ECL 86-nál...
(#) q765 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 3, 2015
A fórumot akartad felpezsdíteni, vagy az építési kedvet? Nemmindegy. Szerintem mindenki épít, csak nemitt.. Még mindíg tartom az ötlelem. Elvégre énis ittkezdtem.
(#) szucsistvan123 válasza ronin75 hozzászólására (») Aug 3, 2015
Nekem csak ECL86-om van. az is jó lesz?
(#) bakos13gab válasza q765 hozzászólására (») Aug 4, 2015
Eredetileg tettek rá egy lakkréteget. Csak ötlet: Veszel akril lakkot, kiteríted a lemezeket (elég egy oldalt ugye) és enyhén átfújod őket.
(#) djhans válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 4, 2015
Pcl86 csak pp-ben az igazi.
(#) mofesa válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 4, 2015
Csak az adatlapjaikat kellett volna összehasonlítanod. PP -ben jobb, ott adhatsz neki 300V -ot, csak a segédrácsot illik kordában tartani. Az meg főként ízlés kérdése milyen módba köti az ember.
(#) ngyzoli válasza mofesa hozzászólására (») Aug 4, 2015
Köszi.és egyetértek.Nagyjából előre sejtettem a végeredményt,csak egy röpke kísérlet volt,mivel régóta van két ilyen csövem.Egyelőre ezek is talonba kerültek...Jelenleg az "enhanced"-et hallgatom,be kéne már fejezni a tápját...majd teszek fel képeket. Hátha valaki más is kedvet kapna egy ilyenhez.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
(#) konyak6 hozzászólása Aug 4, 2015
Sziasztok!
Csöves erősítő élesztésénél van valami amire figyelni kell? Gondolom izzót nem kell használni.
(#) mark.budai válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 5, 2015
Szia! Ez eléggé függ az erősítő "bonyolultságától". Egy egyszerű kis SE erősítőnél én az anódfeszt és a katódáramokat mérem meg először. Ha jó, közben szépen végig mérek mindent, és kiszámolom, hogy hol mekkora áram folyik. Utána megint lehet mérni a katódáramokat, ha már rendesen bemelegedett az egész. Egy összetettebb erősítőnél már nem ilyen egyszerű..
Izzó felesleges, inkább a -viszonylag- magas feszültségre figyelj oda, nem lehet úgy beletúrni, mint egy félvezetős erősítő pártíz voltjába.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Aug 5, 2015
Na kész a doboz! És meg van az elrendezés is. Még le lesz fújva, a lyukakat is meg kell csinálni, de alakul! (az elrendezés jó lesz így? Nem fogja a trafó megszórni a kimenőket?) Véleményeket szívesen fogadok! (Tudom nagy a kupi, de azt ne nézzétek! )
(#) mofesa válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 5, 2015
Idézet:
„Nem fogja a trafó megszórni a kimenőket?”


Hálózati trafót a csövek fűtésével beterheled, kimenők szekunderére raksz egy fülest, és meghallgatod. Erre azonnal megkapod a választ.
(#) szucsistvan123 válasza mofesa hozzászólására (») Aug 5, 2015
Oké! Köszi a tippet!
(#) ngyzoli válasza konyak6 hozzászólására (») Aug 5, 2015
Valóban,nagymértékben függ a kapcsolás bonyolultságától...amikor-elvileg-minden kész,érdemes a fűtőkörökkel indítani,ha minden cső a helyén van.Addig a többi cuccot nem is kell rákötni a hálótrafóra.Ha minden cső felfűtött,és szemre oké,érdemes rámérni az állandósult fűtőfeszültségre.Ezután a negatív előfesz.jön,már ha nem katódkomplexumos a kapcsolás.Ezt érdemes közvetlen a csőfoglalatok lábain ellenőrizni,és ilyenkor ajánlott a maximumra állítani.Ha ez is rendben,rá lehet kötni az anódtekercsre a graetz-et,vagy az egyenirányítócsövet.És innentől FOKOZOTT ÓVATOSSÁG!! A végcső katódellenállásán feszültséget mérve be lehet állítani a nyugalmi áramot.Ha ez is megvan,rá lehet ellenőrizni a meghajtó/fázisfordító fokozat munkapontjaira,de ezzel általában nem sok gond szokott lenni.
(#) ngyzoli válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Aug 5, 2015
Pontosan,ahogy mofesa tanácsolta...a fejhallgatót fülelve,a trafók tologatásával meg lehet keresni az abszolút búgásminimumot.Ezt a próbát mindenképp érdemes megejteni,mert utólag,egy kész konstrukción már nagyon nehezen-vagy sehogysem-lehet korrigálni.A fénykép szerinti elhelyezés az egyik legjobb eredményt adja,mivel a tekercsek hossztengelye nem párhuzamos. Ráéreztél...
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
(#) szucsistvan123 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 5, 2015
Köszönöm! A fülhallgatós dolgot mindenképp kipróbálom, és átgondolom, ha szükséges!
(#) petikkkeee hozzászólása Aug 5, 2015
Sziasztok,
Egy kisebb, nagyobb tévhit elzavarásában kérném a segítségeteket. Kibelezett Marshall gitár erősítőkből kaptam kettő darab EL34-es kimenő trafókat. Attól függetlenül, hogy gitár erősítőből lett kivéve, felhasználhatom normál csöves erősítő építésénél is? Itt most arra gondolok, hogy nincs e véletlenül középfrekvenciára tekerve a gitárhoz? Tehát ha beépítem akkor nem csak a közép tartomány fog nekem szólni, mint egy kiszuperált hangváltónál? Tudom, hogy ez elég hülyén hangzik ez a kérdés, de nekem lényeges.

Előre köszönöm a választ.
(#) szucsistvan123 válasza mofesa hozzászólására (») Aug 5, 2015
Na megnéztem!
Egyáltalán nem zúg! Semmi sem hallható!
Egy kérdés: ti saját ízlésetek szerint milyen színösszeállítást használnátok? Én a matt feketére gondoltam a doboznál, a trafókat meg úgy hagynám ahogy van. A kondikat pedig políroznám. (Tudom nem vagyok túl kreatív, ezért kérek ötleteket! )
(#) bakos13gab válasza petikkkeee hozzászólására (») Aug 5, 2015
Hát ez jó kérdés. Ha kimondottan gitárhoz volt készítve (nem basszus gitárhoz), akkor jó eséllyel 100Hz alatt rosszabb lesz az átvitele, mint egy 20Hz-ra méretezett hifi kimenőnek. De azért ezt inkább sajnos mérni kellene.
Következő: »»   1772 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem