Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC panelműszer tapasztalatok
 
Témaindító: Bigya, idő: Okt 18, 2006
Lapozás: OK   4 / 9
(#) Akashi hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
JAJJ!!
Véletlenül fordítva kötöttem be az egyik panelműszerem tápját, és semmit se jelez ki csak a háttérvilágitás müködik.
Az örök vadászmezőkre küldtem, vagy van lehetőség hogy életre keltsem? Van valakinek tapasztalata?
Bővebben: Link
(#) rascal válasza Akashi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Nem hiszem, hogy védik valamivel belülről. Én a sajátom tápjára (magán a csatlakozó tüskéjén) szereltem diódával védelmet, hogy ez ne következhessen be.
(#) Akashi válasza rascal hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Bár én is így tettem volna...
Most méricskélem......
(#) Akashi válasza Akashi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Hát ennek annyi. Semmilyen védelem nincs benne. Ahh..
Nincs valakinek egy felesleges panelműszere?
(#) atrue hozzászólása Feb 25, 2011 /
 
Én ezt nem értem: van itt egy PM428-as panelműszer. 8-12V DC tápot kér, szépen rákapcsoltam polaritáshelyesen a tápot, mérés szerint 10,2V, erre "-1"-et mutat. Ekkor még nincs is rákapcsolva a mérendő feszültség. Ha rákapcsolom, a helyzet ugyanaz, pedig méréshatáron belül vagyok. Az Urbán elektronikás labortápegységet építettem meg egységcsomagból, de itt elakadtam. Esetleg van valakinek ötlete, hogyan tovább?
(#) rascal válasza atrue hozzászólására (») Feb 25, 2011 /
 
Ha a bemenetét rövidre zárod akkor mit mutat?
(#) Akashi válasza atrue hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Próbáld meg 9V-os elemről, vagy független tápról járatni. (ha nem igy lenne)
Nekem meg végre megjött az új panelműszer, első lesz hogy teszek bele védődiódát. Rascal Te hogy raktad bele a védődiódát?
(#) rascal válasza Akashi hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Egy schottky diódát forrasztottam közvetlenül a műszer tápcsatlakozójának tövébe rá a tüskére, hogy az ellenpár még rámenjen. (az az egy alkatrészláb vastagságnyi rövidülés nem oszt, nem szoroz, csak arra vigyázz, hogy a dióda teste ne legyen útban a csatlakozó ellenpárjának). A dióda lehet valami 500mA-1A közötti típus, és a tápegység vagy legyen korlátos (pl egy jól megválasztott ellenállással) még ez az áram alatt, vagy tegyél be egy gyors biztosítékot, hogy a dióda se füstöljön el. A mérő bemenetet pedig úgy védtem, hogy két 1V-os zenert egymással antiparallel kapcsolva kötöttem rá a bemenet plusz / mínusz pontjaira, ugyan úgy mint a tápnál a csatlakozó tövére (ezek nyitóirányban teszik azt, amit egy nagyobb feszültségű záróirányban). A plusz bemenetre pedig egy 47Kohm-os ellenálláson keresztül engedem a mérendő jelet, hogy a diódák is védve legyenek.
(#) atrue válasza rascal hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Ha rövidre zárom a bemenetet, akkor változatlanul "-1." -et mutat. Néha, hozzáérintés közben, tökéletlen kontakt esetén beugranak egészen hihető értékek. Független tápról megy, az Urbán elektronikás labortápegység kit-ről beszélünk.
(#) rascal válasza atrue hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Az Urbán oldalán nem sokat lehetett megtudni a műszerről... Ha még új, szerintem vidd vissza, hátha kifogtál egy rosszat. Ha ez nem járható, csak akkor nézd meg kívül - belül, hátha látni valamit. Egy-két éles fényképet is feltehetnél, ill a doksiját ha van.
(#) dudzsi hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy PM435 panelmüszerem. Sajnos nincs meg a papirja és nem tudom hogy a háttér világitást mekkora fesszel lehet hajtani.
(#) Akashi válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Neked külön tápfesszel kell hajtani? Az én háttér világításos műszerem ha tápot kap már világít.
Ha külön csatlakozós, próbáld meg először 2.5V-tal..

De figyi, ezt találtam neked.Bővebben: Link
(#) dudzsi válasza Akashi hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Szia!
Igen külön kell ahogy abba a linkbe is van. De ott nem irják hogy mennyivel lehet. Vagy csak én nem látom?
(#) Bandusek válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Hali!
Próbáld meg a háttérvilágítás bemenetét rövidrezárni.
Óvatosságból először egy 390-470 ohm-os ellenállással próbáld!
Többnyire a gyártók a tápfeszről működő háttérvilágítás áramkörét megszakítják, hogy ki-be lehessen kapcsolni olyan alkalmazásoknál, ahol fontos a kis áramfelvétel. Ha az adott ellenállásértékekkel 15-20 mA-es áramot mérsz a LED-ek áramkörében, akkor a maradhat az ellenállás, de amint a képen látom, az R8 pozíciószámú SMD-t erre a célra építették be. Ha jól látom az egy 75 ohm-os ellenállás, úgyhogy valószínű hogy azzal veszi fel a kb. 20 mA-t, rövidrezárt bemenetek mellett.
(#) dudzsi válasza Bandusek hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Oké köszi majd kiprobálom.
(#) gyula66 hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy PM428-as DVM müszerem. Tudom , hogy külön tápról kell müködtetnem, de a lenti rajzon van egy kapcsolás amivel elvileg rá lehet kötni a mért feszültségre a tápot is!? Sajnos nem értem teljesen a dolgot tudna valaki segiteni!

pm438.pdf
    
(#) apac hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Találtam egy bontott komplett tápegységet. (Még régebben szedtem ki egy dvd lejátszóból 9W-os) Van neki +5V, +12V és -12V-os kimenete és kapcsoló üzemű. Ha erre kötöm rá a műszereket akkor nem lesz velük baj?
+12V műszertáp
+5V háttérvilágítás
-12v ventilátor

Egy labortápegységbe menne bele. A bejövő hálózati áramnál (230V) már külön lenne választva. Itt ketté ágaztatom és az egyik fele megy a toroidba a labortápnak, a másik ág pedig a műszerek tápegységének a dvd tápegységbe.

Szerintem ez elég neki.

Lehet a -12v-ról ventilátort működtetni?
(#) rascal válasza apac hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Az biztos, hogy az 5V-ra lesz stabilizálva, így a 12V annyira lesz 12V, amennyire precízen tekerték a trafót.
Az is, hogy az 5V-nál számított a legnagyobb terhelésre, ezért a -12V egyenirányító diódáját ellenőrizd le, hogy bírja-e tartósan a ventilátor áramát. Maga a táp ha hasonló, mint amit egyszer bütyköltem, akkor elég strapabíró. Ha túlterheled akkor csak leáll, de nem lesz baja. Nem tudom, hogy a műszer mit szól a kapcsolóüzemű táp zajához, de ha olyan panelműszer ami 7-11V között kéri a tápot, akkor egy LM317L-el csinálj 8V-ot és arról hajtsd meg szerintem. Kíváncsi vagyok, hogy a műszered szeretni fogja-e?
(#) rascal válasza gyula66 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Szia!
Lényegében annyit ír a szöveg, hogy a műszerrel nem lehet a saját tápját közvetlenül rákötve megmérni, mert a mérő bemenetei (IN+ és IN-) kb 6.3V-on vannak a táp 0V-jához képest. Több módja van a mérendő tápfeszültség szinteltolásának és leosztásának, az adott kapcsolás valószínűleg a leggazdaságosabb a felhasznált alkatrészeket tekintve. Tipikus műveleti erősítő offszetet és 1%-os ellenállásokat véve +/-2% pontosság várható. R5 állításával (vajon a 360 ohm-ra gondoltak?) növelhető a pontosság.
(#) gyula66 válasza rascal hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
Köszönöm a fordítást!
Megépítettem, bekötöttem. Egy tízes osztót hoz létre. Hát a pontossága hagy némi kívánni valót. Nagyon zavar érzékeny.
(#) rascal válasza gyula66 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szívesen! Mi zavarja? A tényleges fogyasztó kavar be neki? A mérőpontra vele párhuzamosan kötött multiméter atom stabil? Nem tudod a panelműszer és a műveleti erősítő tápellátását valahogy szűrni, esetleg egy LM317L-el egyedileg stabilizálni?
(#) Polly hozzászólása Jún 13, 2011 /
 
Sziasztok!
Valaki vásárolt e 5135LCD DC-200mV -os panelműszert?,mert én igen és nem jutok vele ötről hatra.Ha rákapcsolom a 9V-os tápot csak a számok "jojoznak".Gondolom elenállást kellene bele tenni vagy cserélni,de nem kaptam hozzá rajzot,hogy hová kell,visszavittem az üzletbe de ott sem tudtak segíteni . Kettő darabot vettem áramhoz és feszültséghez. Ha valaki használ ilyent legyen szives mondja el,hogy hová kell ellenállás és milyen ! Áramnál 200mA-ra lenne szükségem,feszültségnél 230V.
Előre is köszi.

képek.jpg
    
(#) Medve válasza Polly hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Hello, az ellenállás természetesen a műszer bemeneteire kell (Input signal) árammérés esetén a figyelőellenállás 1 Ohm legyen, a feszültség esetében egy 1:10000-es osztó kellene. (nem említetted, tehát DC)
Ha a műszer bemeneteit rövidre zárod a "jojózás"-ból vélhetőleg stabil 0 lesz. A tizedes pont a jumperekkel állítható.
(#) Polly válasza Medve hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Szia Medve !

Köszi a gyors választ!
Igen ,ha rövidre zárom akkor stabil 0 lesz.A tizedes pontokig is eljutottam. Az ellenállás ami bent van lemértem az 10 Megohm.az a figyelő ellenállás?, vagy ha nem akkor azt hová kell teni (1 ohm-osat ),kicseréljem a 10 megásat 1 ohmosra?Annyit kibogoztam,hogy 200 milivoltos a műszer de sajna többet nem.Visszavittem a boltba de ők sem rajzot,sem leírást ,sem tanácsot adni nem tudtak,hogy milyen ellenállás kell bele és hová.
Igen egyenáram mérésére kell max olyan 50 - 60 V-ig mérjen.
Köszönettel: Nagy József
(#) Medve válasza Polly hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Hajjaj Ne nyúlj semmihez Tanulj némi méréstechnikát, csak ebben a topikban is sok jót olvashatsz erről. Itt van pl a lentebb linkelt pm438-as pdf, ebben a 3. és 4. oldalon láthatod, hogy egy alapműszerrel, hogyan mérhetünk nagyobb feszültséget és áramot. (Egy példát én is mutatok)
(#) Polly válasza Medve hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szia!
Ok! nekilátok az osztónak ahogy lerajzoltad és majd beszámolok az eredményről,addig is köszönöm a segítséget!

Üdv:Józsi
(#) Polly válasza Medve hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szia Medve!

Leskicceltem,hogy hogyan kötöttem.Kis eltéréssel jó de az szerintem belefér mert egy elemben multiméterrel mérve 8,8 V-ot mutat ez a panelműszer meg 8,6 V-ot ez belefér,nem?.Csak azt nem értem,hogy ahol a 10 K ellenállás van ott 10 Megohmos volt gyárilag,utolsó esélyként kiforrasztottam és betettem a 10 K-sat , a bemenetre meg a 11 megohmosat és így már tudok fesz.-et mérni.
Az A-mérőnél meg 1 ohmosat tettem a hol a 10 K ellenállás van és mást nem,csak úgy rákötöttem a söntre,bizok benne hogy jó lesz így , igaz még nem tudtam kipróbálni azt de remélem jó lesz az is.

Üdvözlettel:Józsi
(#) Jackass hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Üdv!

Labortápot építek és vettem még hestore-nál 2 panelműszert. 9V os elemmel gondoltam meglesem hogy működnek-e. Az egyiken csak világít a háttér a másik jónak tűnik. Mivel télen vettem a műszereket és most jutottam el oda hogy megnézzem őket így szerintem reklamálni már nem érdemes. A tápot jól kötöttem mindenre ügyeltem. Más is járt már így? Mit lehet kezdeni vele?
(#) rascal válasza Jackass hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szerintem először kérdezd meg a boltot ahol vetted, nincs veszteni valód.
Ha nem tudnak segíteni, akkor óvatosan szedd szét, de vigyázz, mert az LCD és a vezető gumik nincsenek fixen rögzítve az áramkörhöz, ezért először össze kell jelölni a helyzetüket. Nézd meg nem látsz-e rajta valami javítható sérülést, vagy szennyeződést. Lehet, hogy pont az LCD került bele fordítva.
Ha szét mered szedni a jót is összehasonlításnak, akkor azt is meg teheted.
(#) Jackass válasza rascal hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Rendben Köszönöm a tippet!
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem