Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   163 / 254
(#) Pali79 válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Csak 1db elem van. Egy picit rosszul fogalmaztam, mert nem a teljes táp rész van az overkillből hanem a dc-dc rész, de a többibe se sok a különbség.
A nyák terv és az alkatrész táblázat alapján csinálod akkor nem lehet gond.
Illetve van 1-1 dolog amibe én beleszaladtam: nem kaptam olyan trimmer kondit ami a leírásban szerepel (3-40pF d=8,5) hanem csak az elterjedtebb 10,5-öst és a lábakat kellett hajtogatnom. Ha előbb észreveszem akkor a panelt át lehetett volna rajzolni.
A másik, hogy a táblázatba 500k-nak feltüntetett ellenállás valójában 470k.
A csőpanelt kétoldalas nyákra, a vezérlőt egyoldalasra csináltam és vezetékekből alakítottam ki az átkötéseket. Utólag nézve jobban jártam volna ha a vezérlőt is kétoldalasra csinálom. Valamit vagy én ronthattam el, mert a vezérlő és a csőpanel átvezetései nem stimmeltek. Ezt is észrevehettem volna ha előbb megnézem a rajzot rendesen, de annyira be voltam indulva, hogy minél előbb kész legyen, hogy kapkodtam csak.
Majd este összeszedek eg HEstore-s bevásárló listát. Sajnos nem lehet mindent megkapni ott, de az alkatrészek 99%-a kapható nálunk.
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Ebből én már tanultam... Általában először megtervezem a panelt, megveszem az alkatrészeket, terv nyomtat, összehasonlít. Így szinte mindig jók a méretek. Igaz eltelik vele 1-2 nap, de inkább várok egy napot, minthogy ki kelljen dibni egy panelt(főleg ha már alkatrész is van benne). Na de ez nem ez a topic.

Viszont ez igen: Az 555-ös tápon szereplő "alsó" 4 lednek mi a szerepe? Szükség van-e rá? Ezeket nem találtam a mule panelján.
Nálam mind a 2 panel 2 oldalas lesz. Ezt már az elején elhatároztam.
Egyénként az LDR-ellenállást csak én nem találom eagle-ban, vagy csak szokás szerint jól el van dugva ?
(#) Csupasz válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szia
Az 555 alatt lévő 4 led a Vic mester órájának a csővilágítása.Arra nincs szükséged.Sőt az azt vezérlő potira és ellenállásokra sem .A Mule PIC-ről vezérli az alávilágítást.
Üdv:
Csupasz
(#) Hp41C válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szia!
Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, még az RGB panel születése, előtt azok a led -ek világították meg a csöveket alulról...

A dc-dc konverter kapcsolásáról a R7, P2, R8, T2, a ledek, a két 100 ohm ellenállás elhagyható, ha nem kell a csőalávilágítás vagy az RGB paneles megoldást alkalmazzuk.

Táp: Egy Greatz, egy 2200 .. 3300 µF/25V elektrolit kondenzátor került a 7805 elé, a stabil +5V kimenetén sok 100nF hidegítő kondenzátor pedig elszórva található a panelen. Pl. a pic alatt, a 74141 alatt smd 1206 méretű...
(#) vanzerr hozzászólása Jún 2, 2012 /
 
Végre elkészült a távirányítóm. Két verzió készült egy 3 és egy 5 gombos. A 3 gombos lelke egy 10F322-es PIC, a Menü az SW1 és az SW2 gomb funkciói lettek felprogramozva. Az 5 gombos esetében egy 12F683-as PIC található, itt pedig a kijelző ON/OFF, SW1, SW2, Menü és a hang KI funkciók lettek felprogramozva. A szoftvereket Hp41C készítette, akinek még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!
(#) Pali79 válasza sastas01 hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Mivel én hiába vettem két fajta LRD-t, nem tudtam normálisan beállítani (sötétben kialudtak a csövek, világosban meg sokat kaptak) ezért én egy sima 1k-t tettem a helyére.
(#) Pali79 hozzászólása Jún 4, 2012 /
 
Bocsi, hogy itt teszem fel a kérdést, de más topicba nem kaptam választ: Nem tud valaki egy jó leírást plazma csöves hőmérőhöz?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Szia!

Cikk 80% -ban megírva, dobozolásra, fényképezésre, csinosításra vár...
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Rendben! Akkor várok!
Azt szabad tudni, milyen csőre készült?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
IN-13
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Az jó!

Kicsit más: be van állítva az óránkénti hangjelzés az órán. Ma délután a lakás másik végéből hallottam, hogy a nappali órával együtt kezdett csipogni. Pár perc után ismét csipogott, megnéztem és ismét 17:00-t mutatott, tehát kb 4 percet visszaugrott.
A kérdés, hogy mi is történt és főleg, hogy miért?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Első ötletem: DCF77 szinkron visszafelé állította az időt.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Nincs még DCF modulom...
(#) Pali79 hozzászólása Jún 4, 2012 /
 
Még egy apró bajom van: az órát a tv alá raktam, hogy hangsúlyos helyet kapjon, de a tv leggyakrabban használt gombjai is vezérlik az órát. Ki lehet ezt valahogy küszöbölni? Más típusú vevő vagy ilyesmire gondoltam.
(#) patexati válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia! Szerintem siet rendesen a PIC-ben az óra és mikor kiolvasta az RTC-t akkor visszaugrott.. Az RTC nagyon pontosan beállítható a timmerével csak idő kérdése. Állíts be,hogy óránként olvassa ki.
(#) Pali79 válasza patexati hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Jó reggelt! Én is ilyesmire gondoltam, mert előtte viszonylag jól járt, de állítottam a trimmeren, ezek szerint nem jól.
Azt hol lehet állítani, hogy mikor olvassa ki az RTC-t? Kaptam egy jó leírást, de abban nem találom.
(#) patexati válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Úgy nézem a 2.46 leírásából hiányzik az 5-ös menüpont ott lehet állítani 1-24 óráig és engedélyezni (1) és tiltani (0). A 2.42 leírásában még szerepel..
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia!

Háromféle idő van az órában:
- DCF77 adásból dekódolt: Ha van DCF modul, akkor az onnan sikeresen vett időre állítja az óra és az RTC idejét.
- RTC óra: Tápkimaradás után az RTC -ból olvassa ki az időt és onnan számolja tovább. Lehetőség van "menet közbeni" kiolvasásra is. Ez akkor történik meg, ha a óra osztható a beállított értékkel (default 6). Nem engedélyezett, ha a beállított érték 0. A külön engedélyező bit megszünt.
- Az óra ideje: a kontroller maga számítja az időt, indulás utántól ill. az utolsó kiolvasás vagy sikeres szinkrontól. Mivel a fő oszcillátor nem olyan pontos, mint az óra quartz, ez az idő elmászik a DCF77 és az RTC időtől. Az RTC frekvenciája, pontossága a trimmerrel állítható.

Tapasztalatok: Mind SMD, mind DIP tokozású RTC -ből van pontosan járó és "lehetetlen pontosra beállítani" példányom. Az utóbbi helyzet az eltérő quartz kapacitásnak, rezononcia módnak tudható be, de előfordulhat, hogy más paraméter is beleszól. A DIP tokosak minden eseteben foglalatban voltak / vannak, az SMD felforrasztva, igaz törekedtem a rövid melegítésre - lábanként forrasztottam...
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia!

A "Lehetőség van "menet közbeni" kiolvasásra is. Ez akkor történik meg, ha a óra osztható a beállított értékkel (default 6)." hol lehet beállítani a 2.46 verzióban?

Reggel beállítottam, és tekertem egyet a trimmeren is. Most csak pár másodperc az eltérés.
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
A __.5_rr menüben, ahol
rr = 0 : Nincs újraolvasás
rr nem 0 : Újraolvassa az időt az RTC -ból, ha a belső órán az óra értéke osztható az rr -rel.
Találtatok nekem egy kis hibát, a bal oldali csöveken még állítani lehet az engedélyezést, de már nem veszi figyelembe...
(#) MrBrown hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Sziasztok,
Speciálisan a saját ízlésemre íródótt egy HEX költemény egyenesen Hp41C tóllából.
Alapja a cserebogár méretű 40 lábú 16F887.
Lényege hogy csak azokat a funkciókat tartalmazza amik számomra elengedhetlenűl fontosak az összes többit feleslegesnek tartom és száműztem (nem írattam bele a programba)!
A teszt után ami jövő héten várható ha azt csinálja a pic amit eredetileg szerettem volna, Hp41C engedélyével publikussá teszem a progit.
Amit tud:
Non-multiplex vezérlés, csak 24 órás kijelzés, 32,768kHz-es kristály (én DS32-vel fogom használni), egy előre beprogramozható kijelző ki-be kapcsolás, kétgombos egyszerű menürendszer, +egy harmadik gomb a kijelző manuális ki-be kapcsolgatására, alkalmas 4-és 6-csöves óra építésére, 1 Hz-es kimenet a villogó elválasztónak (4 csöves kiépítésnél látom értelmét).
Amit nem tud mert feleslegesnek ítéltem:
DCF, RTC, RGB, remote, dátum, ébresztés, cső regenerálás, pc kapcsolat, kijelző fényerő szabályzás, nulla kioltás.
A felsoroltak miatt nem lesz túl közkedvelt itt a fórumon, de főle nagyobb (Z568M, Z566M, IN-18) órák esetén mikor az impozáns csövek viszik a prímet érdemes vele számolni.
üdv.
(#) Pali79 válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Hmm.. Nem rossz... Az előre beállítható kijelző kikapcsolás jó gondolat, ez jó lenne az Emule-ba is.
(#) vanzerr válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Szia!

Na eddig bírta a CR 2032-es elem (2 hét)a 12F683-as PIC-el megépített távirányítóban. Minden nap használtam néhány léptetésre, de most annyira lecsökkent a feszültség, hogy már nem csinál semmit.
Szerinted ha a MCP1253-as IC-vel építenék egy DC-DC konvertert akkor azzal elképzelhető, hogy tovább bírná? Elvileg van valami "sleep" módja az IC-nek, talán az növelné az elem élettartamát "üresjáratok" között...
(#) patexati válasza vanzerr hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Szerintem a DC konverter még hamarabb lemerítené mivel állandó üzemben kéne neki menni.. A led eszi meg az elemet kell komolyabb elem mi bírja. Esetleg az áramkorlátozó ellenállást növeled az IR lednél de akkor csökken a távolság viszont drasztikusan lehet a fogyasztást is csökkenteni.. A PIC az szinte semmit nem fogyaszt.. Persze semmilyen stabilizátort nem használok csak 3X1,5V elemet amivel rettentően sokáig bírja.. A 3V kicsit kevés a PIC részére ha merül kicsit már nem megy.. Inkább több 1,5V gombelem az bírná (3db sorban)
(#) vanzerr válasza patexati hozzászólására (») Jún 14, 2012 /
 
Akkor kipróbálom 3 gombelemmel, az már 4,5 V, az IR LED-et lecsökkentem 10mA környékére. Kíváncsi vagyok meddig fogja bírni, a távolság nem gond ha lecsökken, ha bír 1-2 métert az már jó lesz.

Köszi a tippet, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz!
(#) Hp41C válasza vanzerr hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Szia!
Elkeserítelek, a kontroller alszik (sleep), ha nem nyomsz gombot. Ezét éledt a 10F200 olyan lassan...
(#) vanzerr válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Szia!!

De ha jól tudom a 12F683 az nem alszik és elképzelhető, hogy ez is közrejátszik a gyors lemerülésbe.
Most jöttem a Chipcad-ból, ott ajánlottak egy új típusú, a 12F683 utódának mondott 12LF1822 típusú PIC-et. Most keresek hozzá valami leírást, hogy mit kell módosítani az eredeti forráskódba, hogy felprogramozható legyen a 683-as programmal...(állítólag nem sok mindent)
(#) Hp41C válasza vanzerr hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Szia!
12F683: Remélem alszik:
  1. MainLoop
  2.   bsf  INTCON,GPIE  ; Enable IOCN wake up
  3.   movf  GPIO,w
  4.   bcf  INTCON,GPIF
  5.   SLEEP  ; Goto sleep
  6.   NOP  ; Port change will wake up
  7.   MOVF  GPIO,W  ; Get a copy of GPIO


12F1822: Csak az egészet kell átírni... Más a RAM felépítés.
(#) vanzerr válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 15, 2012 /
 
Bocs, igazad van, mostmár látom. Akkor megpróbálom "patexati" tippjét, hogy növeljem az áramkorlátozó ellenállást a LED-nél.

Így akkor nekem a 12LF1822 egy kicsit nagy falat lenne, próbálom először az ellenállás növelését.
(#) Pali79 hozzászólása Jún 19, 2012 /
 
Érdekes dolgot produkált ma az órám: egyszercsak csupa 0-át mutatott amik villogtak, majd egy idő után visszaállt az időre, aztán újra 0-ák.
Azt olvastam nemrég, hogy az orosz meghajtó ic-k nem bírják a multiplex vezérlést. Ez lehet az oka a jelenségnek?
Következő: »»   163 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem