Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fényképezőgép - fotózás (villámok, zivatarok)
Lapozás: OK   2 / 22
(#) THT hozzászólása Dec 18, 2006 /
 
Helló urak!

Tudom hogy nem a reklám helye, de volna itt egy kihasználatlan Pana DMC-FZ30, amitől megválnék. A gép 1 éves, van még rá 1 év gari, adok hozzá 1 1GB-s Kingston Elite Pro kártyát, meg 1 pótakksit. Dobozában, papírjaival, összes gyári tartozékával Irányár 110Ezer.

Ha valaki alkudni akarna rá:

tht79@freemail.hu
(#) Skip válasza lgyk hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
Fujifilm FinePix S5600<---- Ő az én gépem!!
most ennek örülök hogy ezt megtaláltam... nagyon jókat hallani róla! első rendes fényképezőnek nem rossz és árba se olyan sok...56k...
megtanulni rajta sztem jó lesz! van egy ismerősöm aki tud segíteni...
egyedül picit nagy de nem számít esetleg egy táska neki 2-3 ezer. de eddig csak jót hallottam hála égnek róla!
nagoyn köszi mindenkinek a segítséget!!!! sokat segítettetek!>
(#) Skip hozzászólása Dec 18, 2006 /
 
egy két dolgot megkérdek hátha tudtok benne segíteni.
ISO érzékenység és fénymérés; témaautómatika és fehéregyensúly; záridő és rekeszérték. ezek között nem sok mindent értek! ha vki tudna segíteni... köszi
(#) Slope válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
Nálam a Lumix javára dönt, hogy Leica optikával szerelik!!!
Ugyanakkor kicsi, és nem tépi le az ember nyakát. Nem mindég a nagyobb és a profibbnak kinéző gép a legjobb, az esetek többségében (ebben az árkategóriában) csak plusz teher az ember nyakában.
Döntene a nagyobbik gép javára, hogy a nagyobb gépet könnyebb pozicionálni, és nem remeg be, de ez sem dönt mert a Lumix-ban ott a képstabilizátor.

Azt kéne eldönteni, hogy olyan gépet akarsz ami ebben a kategóriában profi, vagy olyat amivel a nyakadban profinak látszol.

ui.: Azthiszem a Leica-t senkinek sem kell bemutatni...
(#) THT válasza Skip hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
Kicsit pongyolán fogalmazva:

ISO:

Az érzékelőlapka (CCD, CMOS)érzékenysége: általában 100,200,400, stb.. Minél nagyobb, annál fényérzékenyebb a gép, tehát annál kevesebb fény kell a fotóhoz, viszont annál zajosabb is lesz akép (szarabb minőség)

fénymérés:

témáról visszaverődő, és az érzékelőlapkára eső fénymenyiség meghatározása, a megfelelő expoziciós értékek meghatározásához. (expo értékek: záridő, rekesz, ISO)

témaautomatika:

Gép előre meghatározott témákhoz állítja az expo ertékeket. pl éjszakai téma=nagy záridő, nagy rekesz, nagy ISO
autóverseny= nagy ISO,nagy rekesz, kis záridő stb stb..

fehéregyensúly:

A megvilágítás színhőmérsékletéhez igazítja a színeket, pl a vaku fénye magasabb színhőmérsékletű mint az izzólámpa, így vaku fényében a fehér inged inkább kékes lesz, izzólámpa fényénél ugyanez az ing inkább sárgás. A fehéregyensúly kompenzációval ezt lehet kicsit egyensúlyozni, általában kevés sikerrel

záridő:

Az érzékelőlepka előtt elhelyezett zár nyitvatartási ideje, minél tovább van nyitva, annál több fény éri az érzékelőt. Ha gyors mozgást fotózol és azt akarod hogy a téma állónak látszon akkor rövid záridőt kell beállítanod, ha kicsit elmosódottat akarsz akkor hosszabat.. ezenkívül egyik meghatározó eleme az expoziciónak is, csakúgy mint a

rekesz(blende)

Ez ugyan az mint a szemedben a pupilla: ha nagyra nyitod sok fény megy be, ha kicsire akkor kevesebb, ezt úgy kell érteni, hogy pl f5,6 az kissebb nyílást jelent mint f2,8. Minél kisebb a nyílás, annál nagyobb a mélységélesség, kisebb a lapka megvilágítottsága, és kevésbé befolyásol az obi torzítása... tehát itt is valamit valamiért...

Na dióhéjban ez a lényeg, biztos sokmindent kihagytam... olvasgass egy kicsit kezdő fotósoknak szóló lapokat, a dolog eléggé öszetett, mert minden mindennel összefüg....matematikailag is. Emiatt van a képeken "P" és "A" üzemmód, ott kitalálja helyetted a gép a fenti beállításokat )
(#) MaSTeRFoXX válasza Slope hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
Leica? Nekem is azt mondták amikor vettük, csak mivel lumix volt ráírva, nem hittem el. De most már kezdem elhinni...
Osztálytársam röhögött (valami sony van neki)amikor meglátta ezt a fényképezőgépet amikor bekapcsoltam, hogy mennyire kijön belőle az optika, főleg amikor még 6x-os zoomot is rárakom
(#) Slope válasza THT hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
Idézet:
„Az érzékelőlapka (CCD, CMOS)érzékenysége: általában 100,200,400, stb.. Minél nagyobb, annál fényérzékenyebb a gép, tehát annál kevesebb fény kell a fotóhoz, viszont annál zajosabb is lesz akép (szarabb minőség)”


ez többnyire állítható... a CMOS érzékelők alapból zajosak (lásd telefonok)
(#) THT válasza Slope hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
persze, természetesen ez digi gépeknél állítható, filmesnél meg olyan amilyen filmet belefűzöl )

Hogy mi a zajosabb, az sokmindentől, függ, alapesetben valóban zajosabbak a cmos szenzorok, de jelen esetben azért ezt így nem jelenteném ki... azt gondolom nem állítod, hogegy Canon 350D (Cmos) zajosabb egy pl Pana FZ-nél (CCD)
(#) Slope válasza THT hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
Nem állítom, de az meg nem ez az árkategória. akkor átfogalmazom: az olcsó CMOS zajosabb, mint a vele azonos kategóriájú CCD. Mindemellett a CMOS-nak számos előnye van...
remélem így már okés
(#) THT válasza Slope hozzászólására (») Dec 18, 2006 /
 
hogyne
(#) lgyk válasza Skip hozzászólására (») Dec 19, 2006 /
 
A kérdéseidre már kaptál választ fentebb.

Az s5600-zal kapcsolatban: ISO állítható 64-1600-ig. 400-1600 használata csak nagyon sz@r fényviszonyok mellett javasolt, zajos lesz tőle a kép (olyan, mintha egy festmény lenne, ha kinagyítod). 1-200-as ISO általában elég.

Fénymérés csak manuális módban működik, egy csúszkán mutatja, hogy kevés (sok) az adott fénymennyiség a neki megadott értékekhez. Így el lehet kerülni az alulexponált (túl sötét) vagy a felülexponált (túl világos) képeket. Külön funkció, hogy a kész képhez egy hisztogram is készül, ami alapján becsülni lehet a kép fényviszonyait, és az esetleges utószerkesztés igényét. Természetesen a gép automata módban is méri a fényt, csak akkor nem jelzi ki...

Témaautomatika:

1. Természetes fény: Jól használható gyenge fényviszonyoknál, ha nincs idő a manuális állítgatásra. A gép ebben a módban hajlamos az ISO értéket a csillagos égig vinni...

2. Kézremegés-csökkentés: tág rekeszt, és rövid zársebességet használ a remegés csökkentésére.

3. Portré: portrémód soha nem használtam...

4. Éccakai mód: hosssszú ideig (több másodperc akár) nyitva tartja a zárat - szép éjszakai városkép, miegyéb - állvánnyal.

5. Tájkép: tájképmód Ld. 3-as pont

Fehéregyensúly: be lehet állítani, hogy milyen legyen a fehér. Előre be van állítva jópár alap szituáció (napfény, fluoreszcens lámpa, miegyéb...), de egy fehér papírlappal is lehet állítgatni, hogy tökéletes legyen.

Záridő és rekesz ld. a specifikációjában. Manuálisban kissé többet enged (több mp-ig), mint félautomatában.

Mielőtt megveszed, győződj meg, hogy az itt látható "Ne dőljön be..." dolgok ne következzenek be. Ha rossz helyen veszed, akkor külföldön van a szerviz . Az Extreme Digitalnál asszem nincs ilyen probléma. Meg a Fuji hivatalos boltjaiban sincs.

Kép (saját):

(az eredeti 1,2 MB-os, egy kicsit összébb tömörítettem)

Még egy apróság: Részletes teszt
(#) Norberto válasza lgyk hozzászólására (») Dec 19, 2006 /
 
Idézet:
„Ha rossz helyen veszed, akkor külföldön van a szerviz”


Ez feltétlenül negatívum?

Csak mert én egyszer kénytelen voltam egy fényképezőt bevinni az Extreme Digitalhoz...szervizelésre...azt ugyan nem tudom, hogy konkrétan milyen szervízben csinálták meg, de azt elmondhatom, hogy egy bangladesi lepukkant műhelyben korrektebben csinálták volna meg, mint itthon az eszközt...egyszóval, én az Extreme Digitalhoz szervízügyben soha az életben nem megyek többet.
(#) pisti89 hozzászólása Dec 19, 2006 /
 
Sziasztok.
Van egy HP photosmart 318-as készülékem de ilyet ír ki(error104)
mit jelenthet ez?
az autofókusza is szarakodik
aki tud segítsen már
(#) lgyk válasza Norberto hozzászólására (») Dec 19, 2006 /
 
Nem. De a külföldi szervizhez még jár a felhasználói kézikönyv ocsmány fénymásolt kivonata az eredeti 100+ oldalas könyv helyett.

IMHO jobb egy itthoni márkaszervíz, mint egy külföldi...

Ez a külföldi szervíz egyébként valahogy úgy nézhet ki, hogy külföldön nagy tételben megveszik ócsóér a gépet, és itthon nagyobb haszonnal tudják eladni, mintha ide rendelnék alapból a szállítmányt a Fujitól. És ez nekem biza' nem tetszik.

Az ilyen nagy "szakáruházak" szervíze a másik. Nagy cég (nem írom le, hogy melyik, mer' hülye azért nem vagyok), ott vettem a számítógépemet. Fél évvel később CD-író bővités. Vagy berakom én (matrica szakad, garancia úszik), vagy a komplett alapgépet be kő vinni az áruházba. Bevisszük, beszerelnék - pár perc hosszas logikai feladvány után az ottani "szakember" rájön, hogy IDE kábel nincs mellékelve. Nosza, vissza kell menni kábelért (jó drága vót). Leszedi az 5.25"-es helyről a műanyag lapot és nézi, mint bantu néger a mozgólépcsőt. Valszeg soha nem látott ilyen gépet belülről, vagy csak az esélyegyenlőség miatt foglalkoztatták. Hát igen. Van ottan egy fém rács. Mit kezdjen vele? jó 60-70-es IQ-val arra az elhatározásra jutott, hogy nekiesik brute force-szal, mint kezdő hekker az ATMnek. Fél óra csavarhúzós-szúrogatós szenvedés után (szegény anyukájának már elege lehetett a csuklásból) végre sikerült leoperálni a rácsot. Diadalittasan beszerelte a meghajtót, és meglepett a garanciajegy kitöltésével (őszintén arra számítottam, hogy elintézi 3 db. X-szel, mint az analfabéta középkori lovagok). Pár hónappal később bekrepált a DVD-ROM. Irány a "ZÁRUHÁZ". Elküldenek a csába, valami mucsai perifériális szervízbe. Megjavítják. Hosszas gyönyörű utazgatás után a gép végre itthon. Nem tud CD-t írni. Egyből tudtam, hogy átállították a CD írót Slave-re, úgyhogy az ottani szervízes anyukája is görcsösen csuklani kezdett. El kellett vinni aztán az áruházba, hogy átállítsanak egy jumpert (!). Ürge (szerencsére egy másik) szabadkozik, ez nem az ő hatásköre. Hirtelen előtörő verbális agresszióm hatására enyhén megváltozott a véleménye, és hajlandó volt a jumpert eggyel arrébb pöccinteni. Utána működött. Amikor végre lejárt a garancia, letéptem a sz@r garanciamatricát, és meghúztam az egy rohadt csavart, amit képtelenek voltak normálisan meghúzni az eddig eltelt idő alatt. Zörgött a CD író ezerrel, a csavar meghúzásakor hirtelen halk lett.

Kb. ennyi. Többet ott nem veszek semmi garanciálisat...
(#) lgyk válasza pisti89 hozzászólására (») Dec 19, 2006 /
 
A megoldás (nemtom, milyen nyelven).

A Link javítva! Könyörögve kérem: Használjátok a fórum szolgáltatásait! És megfelelően, ha kérhetem! Köszönöm! Moderator
(#) szabi83 hozzászólása Dec 21, 2006 /
 
makrom polaroiddal

PIC_0019.JPG
    
(#) szabi83 válasza Skip hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
végülis mit kaptál?
(#) Skip válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Fuji S5600 lett a befutó. mint ára miatt mint pedig tudása miatt... nem csalódtam benne azóta! inkább a saját tudásomba makrót nem sűrűn használok de ha mégis akkor jó képet csinál. manuális fokuszt alapba nem használok mer nem tudok a zoom tökéletesen elég (10Xes), manuális beállítást most kezdek komolyabban használni mint záridő sebesség állítás. azzal az egyedüli gombom az hogy a ilyen kör alakú billenő nyomógombbal kell kezelni és egy hogy lassan lehet kattangatni kettő pedig félek hogy ki fog kopni egy idő után. erre a célra sztem jobban megfelelne egy tekerő (igaz az is ki tud kopni) aztán méretek viszonylag kicsik, igaz táskám még most se nincs hozzá. röviden enniy talán ha jut még eszembe valami akkor írok!
(#) Feri válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 15, 2007 /
 
Igazán érdekes a kép, kár érte hogy a mélységélesség nem tökéletes.
Én is fotózok egy NIKON COLPIX 8800-al elég jó gép csak egy kicsit lassú.
(#) Travolta válasza Feri hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Makrónál milyen mélységet akarsz?Kicsit olvass utána a szakkönyveknek!
(#) Norberto válasza Travolta hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Ezt a dolgot én is furcsállottam, de nem mertem közbeszólni, mert túlzottan nem értek a fotózáshoz...de vhogy természetesnek tűnt számomra, hogy egy makronál nem lehet az egész kép éles...
(#) lgyk válasza Skip hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
Jó választás!

Van néhány kifejezetten ezzel a típussal foglalkozó fórum pl. az Indexen is van egy topikja. Sok hasznos információval. Pl. makrólencse párszáz forintból, makró derítés ugyanennyiből... :yes:

A hátoldalon levő billenőgombra gondolsz? IMHO nem kopik ki az olyan könnyen.

"manuális beállítást most kezdek komolyabban használni mint záridő sebesség állítás"

Nagyon helyes, hogy nem csak automata módban fényképezel! Csak így tovább!

Feri:

Nem illik rekeszelni makrónál, mert akkor a háttér nem fog kellőképpen elmosódni, és az eléggé zavaró tud lenni. Szerintem egész jó az a kép.
(#) Feri hozzászólása Márc 16, 2007 /
 
Engem csak a kép bal oldalának életlensége zavar. A háttér nem az természetesen nem lehet éles. Ez szerintem nem is bíztos, hogy mélységélességi probléma. Lehet, hogy a gép automata állásban a kép közepére fokuszált.
Én azzoknak a véleményével értek eggyet akik azt valják, hogy egy családi fotó elkészítésekor használjunk automata üzemmodot, de tájak növények portré fotózáskor használjuk ki a gépek nyujtotta széles lehetőségeket.
(#) Skip válasza lgyk hozzászólására (») Márc 16, 2007 /
 
köszi a szurkolást és igenis feledem az autómata módot!
(#) pbalazs hozzászólása Márc 22, 2007 /
 
Sziasztok,
lesz a teszkóban Samsung S700 gép 40 rugóért. Azt írják, hogy:
- 7MP
- 3x optikai
- 2.5" LCD
- 5cm makró
- MPEG4
- ajándék 1G kártya

A kérdés, hogy mik a tapasztalatok Samsungokkal, és hogy ennyiért (vagy ekörül) van-e jobb.

Igazából inkább kisebb legyen, mint bazi optika.

Meg hogy ez a makró mi is pontosan?
(#) Gab_Bee válasza Feri hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Halee! Csak olvasgattam ezt a fórumot és akkor láttam hogy felvetettetek egy lehetQséget, és ezt akarom bizonyítani!
"Lehet, hogy a gép automata állásban a kép közepére fokuszált."

ez így igaz! Lásd a képen!
Üdv Gab_bee
(#) Travolta válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
A Metering Mode a fénymérésre vonatkozik, és nem a fókuszra.Jelen esetben középre súlyozott fénymérést alkalmazott a gép.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
[off] mijez vista? vagy csak úgy kinéző ikszpé?
(#) Feri válasza Gab_Bee hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Még egyszer, engemet csak az zavar a képen, hogy a téma hozzám közel eső része életlen. Én is tudom, hogy makrónál nem lehet az egész felület éles főként akkor ha nem sík felületet fényképezünk. A téma nem indokolja a kép elülső részének életlenségét ez csak akkor indokolt, ha a téma lényege a hátrébb található. Ilyen lehet egy virágszirom itt lehet a szirom első része enyhén életlen mert a bibék és a porzók a főtéma. Még ilyen estben is az a szerencsés ha olyan távolságot választunk ahonnét az egész virágszirom éles. Az ilyen hibák manuális üzemmódban korigálhatók.
(#) Norberto válasza Feri hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Ááááááá, de ezt csak tesztképként készítette anno szabi83 :yes:

Mármint, hogy lássuk, az ő gépe mire is képes, mennyire tud éles képet készíteni bizonyos távolságról makro módban

Ez nem "élesben" menő fotóverseny volt
Következő: »»   2 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem