Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális oszcilloszkópok
 
Témaindító: Stakypot, idő: Jún 7, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 7
(#) nagym6 válasza kissi hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Idézet:
„Kinek a pap, kinek a lánya”

Sajnos nekem csak a papné marad. Inkább megyek aludni.
(#) Attila86 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Hát igen, így hogy pendrive-ra is lehet menteni meg a képernyője is elég nagy felbontású, olyan sok haszna nem igazán van.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Szép darab, és a jó ára mellett is elég nagy beruházás. Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeidet.
Biztosan minden hozzáértő tudja, de számomra okoz egy kis gondot a "tárolós" oszcilloszkóp értelmezése. Mit jelent ez a tárolási képesség a gyakorlatban? Vannak tippjeim, de jó lenne egy korrekt útmutatás.
Illetve ha már oszcilloszkóp a téma, és csak számomra ismeretlen alapdolgokat feszegetek, akkor régebbről is van egy másik problémám. Mi a helyzet akkor, ha a vizsgált feszültségváltozás nem periodikus (mondjuk egy bekapcsolás), csak egyszer következik be, és rövid idő alatt lezajlik. Tehát nem lehet "hozzászinkronizálni" a megjelenítést. Ekkor milyen módon vizsgálható a lefolyás? Felvillan egy pillanatra, és ha elcsíptem látom, ha meg nem, akkor lemaradtam róla (biztosan van ettől jobb módszer is)?
(#) Ricsi89 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
A tárolós szkóp pont arra jó, hogy az ilyen pillanat alatt lejátszódó eseményeket rögzíti, majd utána visszanézhető a jel. Meghatározott idejű jelet fel tud venni, tárolja azt, majd megnézhető a jel bármely pontja.
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
A "tárolós" azt jelenti hogy a vett jelet eltárolja a saját memóriájában (ez a típus tízmillió mintát!) és utána tudja az ember nézegetni. Például megteheted azt hogy rámérsz a jelre, megállítod a szkópot (a nagy "Run/Stop" gombbal) és utána el is veheted a mérőzsinórt, mert a jelet a szkóp eltárolta. Nos ez nem azért jó nekünk mert elég csak egy pillanatra odaböknünk valahova a szkóp mérőcsúcsát, hanem mert nem periodikus jelek vizsgálatára is alkalmas, amire az analóg szkópok soha nem képesek.

A példádnál maradva ha például egy bekapcsolás esetén létrejövő tranzienst szeretnék vizsgálni ami ugyebár nem periodikus jel, akkor beállítom a triggerelést (ez a szkóp már nagyon ügyes triggereléseket is tud amúgy...) hogy pl felfutóélre induljon, aztán benyomom a "Single" gombbot. Aztán bekapcsolom a bekapcsolni valót, a szkóp amint érzékeli a felfutó élet elindul és letárolja a 10 millió mintát, majd megáll és utána azt csinálsz a jellel amit csak akarsz. Tologathatod, kinagyíthatod, kurzorokat tehetsz rá, megkérheted a szkópot hogy mérje meg a jel ilyen és olyan jellemzőit automatikusan, elmentheted a képernyőképet vagy magát a tízmillió mintát pendrive-ra stb.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Köszönöm. Egészen praktikus, tetszik.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Ha jól gondolom, akkor tud olyat is, hogy megjeleníti a trigger előtti eseményeket is. ( pretrigger, beállítható időtartammal ) folyamatosan tölti a tárolóját, de a pretrigger előtti dolgok elvesznek, aztán felvesz, jön a triggerjel, utánna meg még annyit vesz fel, amennyi még belefér a tárolójába.

Egyébként, single sweep üzemmódban, jól feltekert fényerőnél az analóg szkópok is megjelenítik a nem periódikus jeleket. Így működtek az ernyőtárolós szkópok. De azok csak néhány percig tárolták el a képet. De addig le lehetett fotózni.
(#) Attila86 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Igen, a triggel előtti eseményeket is tudja rögzíteni. Ki is próbáltam már, alapból a trigger eseményt a memória (és a képernyő) közepére teszi. Azaz 5 millió pont a trigger előtt és 5 millió a trigger esemény után. De ezt lehet tologatni persze.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Amikor ilyet láttam először, nem akartam hinni a szememnek... nem is szkóp volt, hanem valami analóg tárolónak nevezett méregdrága kütyü. Persze, digitálisan tárolt. ( Biomation gyártmány volt )
(#) nagym6 hozzászólása Nov 29, 2013 / 3
 
A digiszkóp olyan mint a videokamera. Felveszek kamerával egy valamilyen mozgást, ez tárolva van. Utána nyugodtan visszanézhetem kockánként, oda-visza, nagyítva apró részletek láthatók lesznek. A valóságban lévő mozdulatok pillanatai bármeddig nézhetők, elemezhetők.
(#) Attila86 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Ez egy nagyon jó hasonlat!
(#) sny válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Kivétel ha a készülék tud "realtime" módot. Egyébként megállja a helyét az állításod.
(#) sny válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
És majd megköveztél érte, mikor azt mondtam neked, hogy a szkópot triggerelési funkciói teszik igazán jó szkóppá.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) sny válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
(Az analóg tárolós szkópoknál volt olyan megoldás, ahol órákig tárolta analóg módon a szkóp ernyőjén a mintát, ám nagyon bonyolult katódsugárcsövet igényelt -plusz elektródarendszert kellett kiépíteni, ami frissítette a tárolt mintát.) Így nemcsak a foszforréteg utánvilágítási idejéig volt tárolás.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza sny hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Órákig? Ilyet nem láttam. Volt nálunk néhány kisebb, nagyobb TEK, de azok 10 perc után kihaltak. De azok szerintem nem az utánvilágításig tartották a mintát, mert rendes üzemmódban inkább rövid volt az utánvilágítási idejük.
(#) nagym6 válasza sny hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Mire gondolsz, miért kivétel a "realtime"? Éppen ezek tudják igazán.
(#) Attila86 hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Próbálgattam egy kicsit az új szkópomat. 60MHz-es, egy csatornán 500MS/s mintavételezésre képes. Megmértem vele egy jelet, ez látható a mellékelt képen.
A megjelenítést "dots"-ra állítottam azaz a mintákat pontonként és nem összekötve jeleníti meg. Kurzorokkal behatároltam egy periódust és megszámoltam, 80db pontocska van a két kurzor közt. A kurzorok távolsága pedig leolvasható: 15,8ns. Ebből kiszámoltam hogy ez az ábra elvileg másodpercenként kb 5000 millió mintavétel eredményeként született. Azaz 5GS/s! Hogyan lehetséges ez, mikor a szkóp ennek csak tizedét (500MS/s) tudja?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) nagym6 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Ilyen az "Equivalent" idejű jelfelvétel esetén van. Akkor nem valósidőben történik a jelfelvétel, hanem sok periódusból állít elő egy periódust. Próbáld egyszeres "Single" lefutásra állítva ugyanezt. Valahol menüben biztosan állítható az "Equivalent" vagy "Realtime" mód, itt engedélyezve van az "Equivalent". Owont nem ismerem, de sok más szkópnál így van akkor is, amikor elég gyors a mintavételi sebesség a realtime felvételhez is.
(#) Attila86 válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Aham, sejtettem hogy valami ilyesmi lehet. Csak azt hittem ez egy opcionálisan bekapcsolható dolog. De ez nagyon jó, enélkül csak tized annyi pontból állna ugyan ez a szinusz. Kipróbáltam közben hogy ugyan ezt a jelalakot rámentettem még egyszer a pendrive-ra csak nem képernyőképként hanem "wave"-ben, azaz magát a tízmillió mintát menti el. AMúgy egyetlen ilyen fáj 9,5MB méretű! Na és ezt megnyitottam a szkóp PC-s programjában és ott tényleg csak 8db pontból áll ugyan ez a szinusz, rondább is jóval.
(#) nagym6 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Idézet:
„8db pontból áll ugyan ez a szinusz, rondább is jóval.”

De ha szinuszos interpolációval köti össze a pontokat, -általában választható- akkor kb. ugyanolyan szép lesz a szinuszjel. Mert ennyi pontból ki tudja számítani.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Ehhez hozzáfűznék egy dolgot, mert lehet hogy nem sok ilyen szkópot néztél meg belülről, vagy nem olvastál ezzel kapcsolatban külföldi fórumokat.
Szóval egy ilyen műszer bemenetének (ezalatt értem a BNC-től a bemeneti fokozatig terjedő részt) korrekten illesztve kellene lenni, egy valamirevaló szkóp esetében ez így is van. De ezeknél nem. Néztem egy (talán angol) fórumon ahol le van fényképezve egy Owon bemenete, meg van hozzá írva némi szöveg miszerint vicc az egész, és tényleg. A BNC ugye ott van az előlapon, ahonnan az be van kötve a nyákra egy kb. 3cm hosszú drótdarabbal, még csak nem is koaxszal vagy árnyékolt kábellel, és talán még nem is egyforma hosszú a két csatornáé. Ha az ember abszolút nem értene hozzá akkor még azt is gondolhatná hogy az a drótdarab egy illesztett tápvonal, de nem, az egy darab drót.
Ennyit arról hogy mennyire van ezeknek a bemenete gyárilag "precízen" beállítva...
Ennek ellenére azért örülhetünk hogy sokat tudnak, és nem százezrekbe meg milliókba kerülnek mint a régi csöves társaik újkorukban. Tehát az áruknak megfelelő helyen kell őket kezelni. Ha nem így lennének megcsinálva ahogy hanem gondosabban, akkor lehet hogy a Tek, vagy az R&S bezárhatná a boltot.
(#) Massawa válasza killbill hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Az a jumper nem azért volt benne, mert butitották, hanem azért, mert amikor fejlesztették (rajzolták a NYÀK-ot), még csak olyan memoria volt, de elörelátok voltak, igy elökészitették nagyobb RAM-ra is.
Amikor meg már te vetted nem voltak kisebb RAM-ok igy a nagyot rakták bele, de miután az adott modellhez nem kellett a nagy RAM hagyták ugy a jumpert, mint régiben volt. Ez munkát sporolt és nem a butitás volt a célja.

Gondolj bele a másik tézisedbe - minek kellene a sávszélességet csökkenteni egy kondival? Hogy ezzel szivassák a szalag végén a beállitorészlegeket?
Ha nem akarsz 100 MHz felé menni elég lecsökkenteni a szoftwareban a mintavételezést és már meg is van oldva az olcsoság.
Ezért senki nem vesz a kezébe egy forrasztopákát és senki nem futtat 2 különbözö beültetö programot és vesz extra alkatrész készletet (amiben benne van a butito kondi). Az lehet, hogy neked most drágábbnak tünik egy jobb hardware a FW-vel lebutitva, de gondold meg, hogy egy gombnyomással ugyanazt a HW-t akár a duplájáért is el tudják adni, ha megszüntetik a FW a határokat. És ott a profit! (Nem az olcso müszereken lehet keresni, és nem azokat lehet eladni, hanem, a minöséget.....az olcso cuccok csak a mézesmadzagot jelentik, hogy megcsorduljon a nyálad a jora.)
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Igy van, de sokan rájönnek, ha Tek vagy R&S minöség a cél, akkor az ár is annyi lesz, nem beszélve az egész kereskedelmi hálozatrol.
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Ezt nem tudtam, így már természetes.
(#) Collider válasza kpbendi hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Az a furcsa, hogy az 5072P-n már eleve megvan a 2ns és a 40K, nem piszkáltam. (még)
(#) Collider válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Idézet:
„nem raknak bele némi szoftwaret”

Jó, a hardware-hez annyira se értek, mint a krumpli pucoláshoz, ez rendben, de légy szíves, ha véleményt formálsz, legalább nézz körül. Egy db fájl nevének az átírásával lehet 3 féle sávszélre beállítani ezt a szkópot és a többi klónját. De ez csak a jéghegy csúcsa, mert lecsupaszították a benne lévő Linuxot egészen a kernelig. Út közben sok rejtett dolog előkerült a fejlettebb funkciókat illetően. Biztos igazat mondasz a magad dolgát illetően, de ezzel Kínában nem értenének egyet.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
(#) Collider válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Idézet:
„le van fényképezve egy Owon bemenete, meg van hozzá írva némi szöveg miszerint vicc az egész”

Ezért nem vettem én se OWON-t, szerencsére láttam azt a posztot. ÁFÁ-val együtt 115e forintos árával tényleg vicc.
(#) kpbendi válasza Collider hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Igen, az enyémen is, szerintem a hantek az újabb szériánál már alapból leszedte a korlátozást, mert úgyis meghackelik.

Olyat is láttam valahol, hogy lecserélték a szkópban a linuxot és videót néztek rajta. :jump
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2014
(#) Massawa válasza Collider hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Miután napi szinten dolgozok ilyesmivel, még egy titok van, hogy egyszerübb legyen a dolog. A müszerben eleve benne van minden opcio, meg a legjobb minöség (FW szempontbol is), csak az van letiltva egy hasonlo adattal, mint a te db. fájlod. Igy ha a vevö fizet, akkor elküldünk neki egy kb. 1kB kodot, amivel feloldja a tiltást.....Ennyi az egész.
(#) kpbendi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 14, 2014 /
 
Nálunk a switcheknél van ez, hogy van egy 8 portos FC switch, de csak 4 portja működik és van lehetőség, hogy $4000-ért bekapcsolják a maradék 4 portot. Az egy másik történet, hogy pont ennyiért lehet kapni egy vadiúj 4 portosat (ami szintén 8 portos 4-esre butítva), tehát kb. semmi értelme nincs a szoftveres upgrade-nek, mert 2 hardver biztonsági szempontból is jobb, hiszen ha az egyik tönkre megy, akkor csak 4 port veszik el és nem az összes.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem