Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egy kicsit a neonról
 
Témaindító: voodooo, idő: Aug 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 7
(#) titi válasza maTaKee hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Kép?
(#) maTaKee válasza titi hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Üdv!
Itt vannak a képek!
(#) titi válasza maTaKee hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Idézet:
„foylamatosan villog”


Akkor nálad hasonló a probléma, mint a hagyományos fénycsöveknél, amikor tönkremegy a gyújtó, és "villogtatja" a csövet.
A kép nem a legjobb, de van ott az az "izzó szerűség", na olyan van a "neongyújtóban" is, plusz egy kondi.
Bár a kép alapján nem tudom pontosan meghatározni, de ott keresd a hibát.
(#) maTaKee válasza titi hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Őő... hogyha erre gondolsz, akkor rosszra gondolsz , mert ez egy biztosíték
Holnap megpróbálok jobb képet feltenni akkor...
(#) titi válasza maTaKee hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Cseréld a kondikat.
Van kép?
(#) csonthulye hozzászólása Ápr 23, 2008 /
 
Sziasztok. Lenne egy olyan kérésem, hogy 5 darab 6 W-os neoncsövet szeretnék működtetni 230V-ról úgy, hogy minél kevesebb/gazdaságosabb módon legyenek bekötve. Gondolom fog kelleni egy 30W-os fojtó, de a gyújtókkal nem tudom hogy legyen Olvastam olyat hogy valaki nyomógombal oldott meg több csöves bekotést, azaz a gyújtót azzal helyettesitette, de az gondolom hosszú távon nem a legjobb a csőnek. Szóval hogy is lehetne ezt? Köszi előre is mindenkinek
(#) proba válasza csonthulye hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Én szerintem a csövön alapban ,ha világít kb 70 volt van nomármost 5x70 = 350V ennyid meg nincs. Én tippelném jobban jársz, kevesebbet szívsz, ha kettessével normál módon kötöd őket a hálózatra.Vagy esetleg néhány kipurcant kompakt fénycsövet szétszedsz és azoknak az elektronikájával kísérletezel.(azt nem tudom ha nagyobb vattossal hajtod meg a csöveket kibírják e, esetleg hogyan lehet őket sorbakötni ebben az alkálmazásban.)
(#) Sebi válasza csonthulye hozzászólására (») Ápr 23, 2008 /
 
Én írtam a "nyomógombos" megoldást - ami nálam relé - és 3db 15W-os csövet működtet egy 40W-os fojtó. Kettőnél több cső sorbakötésénél a gondot a hagyományos bimetall-glimm gyújtó okozza, ui. sosem (vagy ritkán) zár mindhárom annyi ideig, hogy a fűtőszálak sorosan felfűtsenek.
A többáramkörös nyomógombbal ez a probléma megoldható, káros következmény nincs (inkább előnyös).
A kompakt-fénycső elektronika is jó ötlet, ahogy proba írta.

proba: a 6W-os cső égési feszültsége biztosan nincs 70V, hiszen ez a hosszuktól függ.
(#) Higanyrománc hozzászólása Ápr 24, 2008 /
 
Most leltem rá a topic-ra, hát mit mondjak... :wilting:
Önsanyargató volt végigolvasni, eltekintve három Úr válaszaitól.
Azér' veszem a bátorságot bírálni a topicban résztvevőket (és kizárólag ezen téma alapján), mert már közel tíz éve foglalkozok egyenes és kompakt fénycsövek (ebből a szempontból közömbös) nagyfrekvenciás meghajtásával.
Mára eljutottam oda, hogy kapcsolásaim (a csúcs találmányom - részben saját - az SPS-35A nagynyomású nátriumlámpa elektronikus előtétjének 2x18/20, vagy 1x36/40W-os fénycsőelőtétté alakítása, amit már tömeggyártásra is alkalmassá tettem, és számtalan bizonyítékát nyújtja, hogy a háztartásban kb. 6 helyen alkalmazom hosszú évek óta). Ez magában foglal lámpaélettartam növelő funkciót, stabilizált lámpateljesítményt, elektród-előfűtést, aktív/passzív felharmonikus szűrést, teljesítménytényező-szabályozást, fault-logic-ot (fénycsőtörés esetén, vagy kiégés esetén sem megy tönkre a működtető elektronika), stb.
Nem akarok negatívan diszkriminálni, de ha lehet egy ügyrendi javaslatom, akkor aki nem érzi magát biztosnak a hozzászólásában, vagy még nem győződött meg a gyakorlati megvalósíthatóságáról, az tegye mindig hozzá, hogy "szerintem".
Hüje kérdés persze nincs, esetleg nagyon egyszerű rá a válasz. És szerintem is valóban nagyon sokat lehet okosodni a Fényforrás és lámpatest gyűjtők topic olvasgatásával, vagy még a "fénycsöves" témákból is!
(#) Higanyrománc válasza hezso hozzászólására (») Ápr 24, 2008 /
 
Semmiképp se szabadulj meg ezen fénycsövedtől.

1. számú javaslatom:
Egyszerűen csak zárd rövidre a szakadt elektróda "csap"-kivezetéseit, és tekerd be a csövet egy hagyományos fojtós-gyújtós fénycsőkapcsolásba, lámpatestbe. Ha így sem gyújt be, hanem egyfojtába próbál gyújtani - magyarul villog - , akkor először próbálkozz tekerni a csövön 180 fokot. Ha ez sem segít a végleges begyújtásban, akkor a cső két végét cseréld fel a lámpatestben, de ha még ekkor sem gyújt néhány másodperces (esetleg néhány tíz másodperces próbálkozás után, megint tekerj 180 o-ot a csöveden (ez már a negyedik variáció, de annak, hogy csak a negyedikre találod el, a legkisebb a valószínűsége).
:felkialtas:
Lényeges, hogy olyan elektronikus előtétre ne tedd a szakadt elektród-rövidrezárt csövedet, ami elektród előfűtés funkcióval (magyarul izzítással, külföldiül pre-heat-tel, vagy soft-starting-gal) gyújtja a csövet, mert evvel azt éred el, hogy még a másik üzemképes - elektródot is kinyiffantod egy nagy felvillanás kíséretében. Ekkor viszont segítségért már csak Skori-hoz fohászkodhatsz!!!

Viszont olyan elektronikával megpróbálhatod (és ez a 2. számú javaslatom), ami azonnal gyújt, vagyis olyan 1500 V körüli gyújtóimpulzussal löketi a csövet induláskor. Viszont ebben az esetben jól győződj meg, hogy a használni kívánt előtéteden az emlegetett angol kifejezések egyike sem található, ill. ebben az esetben az 1500 V körüli feliratot keresd az előtéten.
(#) TomKranich hozzászólása Szept 30, 2008 /
 
Sziasztok!

kicsit lama kerdes, de egy neon kapcsolast szeretnek kerni 20W-os fenycsohoz.

Udv:Gabor
(#) TomKranich válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Hello Köbzoli!

Koszi a rajzot Hogy hany W-os csovet teszek bele az mind1? jobban mondva a folyto trafo parameterei valtoznak attol fuggoen hogy hany W-os cso kerul bele?

Koszi es udv: Gabor
(#) TomKranich válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Aaa ertem! koszi megegyszer a segitseget! mostmar ertem!

Udv: Gabor
(#) Vcsilla hozzászólása Okt 1, 2008 /
 
Sziasztok!
Egy amatőr kérdésem lenne:
Igaz-e az, hogy a neoncső/fénycső (kékes árnyalatú a fénye) akkor fogyaszt többet, ha sokszor kapcsolgatják? Tehát egy 8 órás műszak alatt az a gazdaságosabb, ha 5-10-szer le és felkapcsolom, vagy az hogyha reggel fel délután pedig lekapcsolom?
(#) Vcsilla válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Köszönöm a gyors választ
(#) klaci01 hozzászólása Nov 21, 2008 /
 
Sziasztok !
Akváriumi világításhoz kaptam 1 neonlámpát , tartót. A lámpa GE 36W 2g11 Biax Lcsatlakozású amit sikeresen elégettem miután mind a 4 csatlakozót bedugtam./Egyiket a másik után./ Nem vagyok szakember, de szétszerelve sem tudtam eldönteni vajon melyik szálat hova dugjam. Megköszönném ha közérthetően elmondanátok melyik hová való. Köszke.
(#) TreeplaX hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Sziasztok.

Volna egy pár kérdésem amelyre a válasz a szakdolimat segítené elő. Pár kérdés még tisztázatlan előttem:

* létezik-e (ha igen akkor kapható-e még) 60Hz-es induktív előtét?
* mi történik, ha egy ilyen 60 Hz-es induktív előtétet egy olyan kapcsolásban alkalmazom, amely 50 Hz-es hálózatról üzemel?
* milyen kihatással van egy egy csöves fojtós alapkapcsol
ás működésére, ha a hálózati feszültség nem szinuszos?

Ezekre sajnos nem találtam választ az eddig felkutatott igen nagy mennyiségű szakirodalomban és Nagy János úr publikációi közt sem. Mindenkinek előre is köszönöm a válaszát.
(#) proba válasza TreeplaX hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Gondolom az induktivitások működése az összes fellelhető dokumentáció.
A fénycsöves fojtós neon működése :
A fénycsővel soros fojtó szerepe kettős a Gyujtó megszakadásakor induktív feszültség lökés ami a csövet "átütí" és utána a csövön a kialakult áramot korlátozza.
Tehát szerintem a 60 Hz fojtó csak annyit módosít rajta hogy a csövön átfolyó áram megnő mert a 60 Hz re méretezett induktivitás kisebb induktív ellenállású mint az 50Hz re méretezett társa ( X,=2*3,14 *L*f ha ebben a képletben az X, fix, mivel mindkét esetben 50 ill 60 Hz nél a csövön átfolyó áram konstans ha a freki változik az induktivitásnak is változnia kell az egyenlőséghez)
Nem szinuszos esetben is csak mint ellenállást használják szerintem, igy az egész kapcsolást az induktivitás viselkedése határozza meg ,gondolom a csövet csak az átfolyó áram "érdekli"
A gyújtáshoz meg szerintem csak a megszakításkor indukált feszültség megléte a fontos ezt gondolom mindkét fojtó tudná.
(#) TreeplaX válasza proba hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Köszönöm a gyors válaszadást
Ha találok egy ilyen előtétet valahol akkor kimérem, hogy mennyire növeli meg az áram értékét.
(#) pinkova hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok! Kérdésem a következő lenne: ha az 54W.-os fénycsövet el tudom indítani 40-es előtéttel, mennyi életet jósoljak az összeállításnak? Hagyományos gyújtóval indul.
(#) pinkova válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Köszönöm, tiéd a virtuális sör!

(#) TreeplaX hozzászólása Dec 29, 2008 /
 
Oké újabb buta kérdés ám számomra fontos rá a válasz
Milyen jelenség játszódhat le, ha egy egycsöves fojtótekercses kapcsolásban a gyújtót nem párhuzamosan, hanem sorba kötjük a csővel (gondolom az, hogy a tekercs elé vagy után kerül bekötésre az mindegy)?
Sajnos már nem maradt időm mindent kikísérletezni, sürget a szakdoli leadási határidő. Előre is köszönök minden választ.
(#) pbalazs válasza TreeplaX hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Az egycsöves rendszerben minden sorba van kötve:
230V - cső egyik végén az izzószál - gyújtó - cső másik végén az izzószál - fojtó - 230V.

Innen hová akarod tenni a gyújtót?
(#) proba válasza TreeplaX hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
A neon működése:
1 bekapcsolod akkor a csővel párhuzamos gyujtó hideg megindul rajta az ívkisülés.
2 Ettől bemelegszik összezárja a cső két végét
3 Ettől felfűti a cső két végén az elektródákat.
4 A gyujtó mivel már nincs rajta ívkisülés (a hőtől a benne lévő bimetál összezárt) elkezd hűlni
5 A megszakadáskor a tekercsben indukált feszültség átüti a csövet
6 a csövön leesik a feszültség 70-90 V körülire
7 a gyújtó erről a feszültségrül már nem működik,kihűl ettől kezdve akár ott sem lenne nyugodtan kiveheted.
8 A cső világít a fólytó által korlátozott áram hatására.
Az alkatrészek tetszőleges variálása teljesen megengedett, legföljebb füst ,ill a szerkezetek részéről a teljes érdektelenség (nem működik ,villog...) zajlik le.
(#) TreeplaX válasza proba hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Idézet:
„Az alkatrészek tetszőleges variálása teljesen megengedett, legföljebb füst ,ill a szerkezetek részéről a teljes érdektelenség (nem működik ,villog...) zajlik le.”


Engem pont ezek a "mellékhatások" érdekelnének, hogy mi történik ha úgy helyezem feszültség alá az előbbiekben említett kapcsolást, hogy a gyújtó sorba van kötve a csővel, nem pedig párhuzamosan? Elgondolásom szerint nem fog begyújtani a cső... de lehet hogy rosszul gondolkodom? Vagy esetleg más hibatünetet (is) produkál?
(#) TreeplaX válasza pbalazs hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Várj, úgylátom jobb, ha rajzolok.

Így gondoltam (ld.: mellékelt fájl)

fenycso1.jpg
    
(#) proba válasza TreeplaX hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Előtted a kisérletezés lehetősége ,amit irtam azért irtam hogy próbáld megérteni az alkatrészek működését ha ezt érted talán ki fogod tudni találni mi várható.
(#) TreeplaX válasza proba hozzászólására (») Dec 29, 2008 /
 
Köszönöm, amit írtál értem, hisz ezen a területen folytatom tanulmányaimat, csak gondoltam volt már tapasztalata valakinek idefent helytelenül összeállított fénycsöves kapcsolás terén és megosztaná velem. Holnap nekiállok kísérletezni.
(#) dbase válasza TreeplaX hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ha folyamatosan soros állapotban van, akkor a cső hama tönkre fog menni mert a 2 fűtőszála izzik folyamaosan.
(#) TreeplaX válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Idézet:
„Igaz! Meg villog. Tehát semmi értelme.”


Semmi értelme, kivéve ha valaki a szakdoliját egy olyan panel tervezéséből írja, ahol fénycsöves alapkapcsolásokkal kapcsolatos hibákat lehet szimulálni és az általam felvázolt "direkt elkötés" egy lehetséges szimulációs feladat.
Remélem nem néztetek rám a furcsa kérdéseim miatt úgy, mint anno Fox Mulder-re az FBI-nál... ha mégis, akkor legalább most már tudjátok miért teszek fel ilyen kérdéseket
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem