Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2924 / 3947
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Idézet:
„Például egy 3300-4700µF kondit ahogy számolgattam simán ki kell bírnia azt a pár másodpercet, így a gépet eleve dc-ről táplálnám meg amúgy is kapcsolóüzemű a tápegysége gond nélkül mennie kellene.”
Mit számoltál? Biztos, hogy nem menne pár másodpercig, talán 20-30 ms-ot bírna ki a számítógép tápegysége de lehet hogy túlbecsültem, nem számoltam utána.

A: Veszel egy szünetmentes tápegységet.
B: Addig jársz a szolgáltató nyakára, amíg meg nem oldják a gondot. Nálunk is volt ilyen, minden ismerősömet megkértem, telefonáljanak ez ügyben, lett hatása igaz, kellett két hét. Addig viszont minden nap jött ilyen áramszünet, kb. azonos időben. Valószínűleg átterheléskor keletkezett a kimaradás.
(#) pucuka válasza mechanika hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
mA -t nem lehet fogyasztani, az csak folyik. A mAh, az az elektromos töltés mértékegysége. Fogyasztani energiát lehet, az pedig mWh, vagy Wh.
Lehet a Bláthy féle fogyasztás mérővel (villanyóra), vagy mikrovezérlős mérőrendszerrel. Egyidőben megfelelő, pontosságtól függő mintavétel a feszültségből, és áramból, majd a számolt értékek összegzése. Ha egy vezetőben áthaladt töltést kívánod mérni, azt is hasonlóképpen lehet, mikrovezérlővel.
(#) gernerakos hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Üdv!
Atombiztosra lezárt dugasztáp kinyitásához szeretnék segítséget kérni. Gondolom nem nagyon kell bemutatnom, fröccsöntött műanyag váz, oldalt egy csík ahol összeért a fröccsöntőszerszám... Érdemes itt próbálkozni, vagy felejtsem el? Hogyan lehet ezeket kinyitni?
A válaszokat elölre is köszönöm!
(#) szili83 hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Ti csillámot vagy inkább szigetelő gumit használtok? Az utóbbihoz is használtok szilikon zsírt?
(#) bbalazs_ válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 1
 
Melyhutoben lehutod jo alaposan, utana satuban megroppantod korbe a ragasztast.
(#) morgo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A hűtés még nem jutott eszembe, de kalapáccsal körbe ütögetve ha valahol enged az összetételnél, utána szét lehet feszegetni. Általában ultrahangos hegesztéssel vannak összerakva, ha túl jól sikerült előfordul, hogy inkább a hegesztés mellett reped végig.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Én kb. 200-250W-tal számoltam és úgy hogy a kondi feszültsége leeshet 120V-ig. Egy alacsony fogyasztású gép csak a proci és a vinyónak kell ellátás talán még a 200W is jócskán túlzás.
Épp eleget telefonáltunk már, nem ugyanabban az időpontban van áramszünet és kijelentették nem foglalkoznak az üggyel, mert nem az ő hibájuk. A környékbelieket nem érdeklik, mert nincs számítógépük (sajnos). A legbosszantóbb amikor elmegy az áram majd visszajön megint elmegy és ez 2-3mp belül 4-5 alkalommal történik.
Azért utána számolok még egyszer nem mondom, lehet valahol elszámoltam az este.
(#) nedudgi válasza c27 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A legolcsóbb megoldás a szünetmentes, tízezer alatt kapható. Ahhoz, hogy öt másodpercet átvészeljél, tizenezer mikrofarád kondenzátor kellene, mindössze 400V kivitelben.
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Lásd melléklet. 0,66 másodperc alatt leesik a kondenzátor feszültsége kb. 100 V-ra, Ohm-os terhelés esetén. A számítógép tápegysége valószínűleg gyorsabban lenyeli az energiát. Bővebben: Link.

Shot_786.jpg
    
(#) pont válasza c27 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Az alapvető probléma, először is, hogy a kisfeszültségű oldalon minden feszültséghez külön kellene kondenzátor telep, a primer oldalon viszont nem olcsó mulatság 400v-os kondenzátorokból összeszedni a szükséges tárolókapacitást, és még van egy olyan veszély, ha különálló segédtápról van a vezérlés meghajtva, a primer oldal öngerjesztő rezonáns táp, akkor ha a vezérlésnél már elfogyott a tápfesz, az önrezgő primer oldal vezérlés nélkül elszáll.
Szóval szünetmentes kell, ha nincsenek hosszú áthidalandó intervallumok, akkor az nem kifizethetetlen, ráadásul, ha lenne 5mp-et áthidaló megoldásod akkor jönnének a 6mp-es áramkimaradások, Murphy...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) granpa válasza c27 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A fogyasztóvédelemnél folytatnám, azután a bíróságon, és ezt közölném a "szolgáltatóval". Olyan nincs, hogy nem az ő hibájuk, mert a hálózatot nekik kell fenntartani, ellenőrizni, javítani, sőt azt is megkeresni, hogy mitől viselkedik így a hálózat. Először nekem sem hitték el, hogy akár 50-60 V különbség is van a fázisok közt, de rájuk szigorítva, feltették a regisztrálós mérőt, majd töredelmesen bevallották, hogy rosszul van elosztva a terhelés az elosztóvezeték fázisain.
(#) gyoran válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 22, 2017 / 1
 
Hát én ilyet mini flex-szel szoktam szétvágni és ragasztópisztollyal összeragasztani (hőre olvadó rudacskással). A flex-szel persze vigyázni, nem mélyre vágni.
(#) proli007 válasza mechanika hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Hello! A kérdésed igen általános. Az áram, 1 másodperc idő alatt átáramló töltés. De a fogyasztás pont ezért már nem mA-lesz, hanem mAh. Hiszen Te nem az áramot szeretnéd mérni, hanem a töltésmennyiséget. Ahol a Q=I-t.
De pld. úgy ahogy ebben a cikkben én is tettem.
(#) BEMcorp hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Sziasztok!

Van nekünk egy öreg beépítős elektromos sütőnk (... és ebben ki is fújt a hozzászólásom elektromosság-tartalma), aminek sajnos régen lekoptak a funkciókapcsolójának az ikonjai. És lassan az emlékezet is kezd kopni, így már csak tippeljük hogy melyik állás melyik funkció.
Kerestettem a barátommal (gugli) manuált, vagy normális felbontású képet, de semmi eredmény.
Hátha a kollégák között akad egy, aki ismeri.
Edesa (azaz Fagor) Dynamic 2H-150.
Mellékelem az egyetlen képet, amit a gugli kidobott a típusról.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) vargaf válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Azért van jobb minőségben is
(#) BEMcorp válasza vargaf hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Köszi, már majdnem jó. Csak mégsem... Mert nem lehet kinézni az ikonokat. (a venti alatt/felett van-e a fűtés jele).
(#) Bakman válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Itt van egy csomó használati utasítás. Kis türelemmel össze tudod ollózni a megfelelő ikonokat, pl. lásd melléklet. Bővebben: Link

Shot_789.jpg
    
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Ebben valaki? Ki mit használ? Az látszik, hogy a csillámnak nagyobb a termikus ellenállása, azaz rosszabban adja át a hőt...
Azaz mindenki áttért a gumira?
(#) Bakman válasza szili83 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Én, ha kell, gumi szigetelőt hazsnálok. Kevés pasztát kenek a gumi és a tranzisztor, valamint a gumi és a hűtőborda közé is.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban mivel helyettesíthető a 741 IC? Valamint a BC 547 helyére bármilyen NPN tranziszor jó lehet?
(#) tbarath válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Nem reklámozni akarom, de SOS UPS-nél a felújított UPS bruttó 6350 Ft-tól indul. Ezt ettől olcsóbban nem nagyon lehet kihozni.
(#) Bakman válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Kb. bármilyen műveleti erősítővel helyettesíthető. A tranzisztor is kb. mindegy, csak bírja el a relé behúzótekercsének áramát. Azt azonban vedd figyelembe, hogy ez a módszer talajnedvesség érzékelére nem az igazi, az elektromos áram valamilyen módot polarizálja (?) a földet. A kezdeti jó mérés később hanyatlásnak indul (általában).
(#) Tranzisztor mester válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Értem.. Valamilyen más mód van a talaj nedvesség mérésére?
Valamint a műveleti erősítő mit takar? Bármilyen 8 lábú IC jó (lehet hogy hülye kérdés.. :bonk ?
(#) proli007 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Hello! Gyakorlatilag akármivel, mind kettőt. De a poti szabályozási tartománya cseppet el van túlozva. Valamint nincs a komparátornak hiszterézise, és ez a Led sorba a bázissal, is gyenge dolog. De a talaj nedvesség mérése is csak játék így. Nézz meg egy gyári dolgot, nem is ezen az elven alapul.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) Tranzisztor mester válasza proli007 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Akkor milyen kapcsolást javasolsz e helyett? (jó lenne, ha 12V-ról működne)
(#) proli007 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Én kapcsolást jóérzéssel semelyiket. Mert véleményem szerint "ellenállás méréssel " nem lehet talajnedvességet mérni, csak játékból. Mert a szonda körül kirakódik a talajból minden és megváltoztatja a potenciálokat, vagy akár elszigeteli önmagát. Tehát szerintem nem lesz üzembiztos csak rövid ideig.
(#) madzagos hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
A hozzáértőket kérdezném hogy jól rajzoltam e meg ezt az osztót? Illetve hogy működne-e?
Tisztelettel Madzagos

IMG.jpg
    
(#) BEMcorp válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Félreértettél. Szeretném a funkciókat tudni, hogy melyik hol van a kapcsolón. (Nem a ikonok hiánya zavar, hanem hogy nem tudom merre mit csinál pontosan a sütő)
Felesleges felfűtések nélkül gondoltam megoldani a problémát, de úgy látom sajnos tapasztalati úton kell kitalálnom az egyes funkciók helyzetét.
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A lábak bekötését nem néztem meg, de az elején szerintem baj van. A TTL IC-k bemenete üresen hagyva magas szintnek számít. Ebben az esetben bemenő feszültség mindkét félperiódusában magas lesz (magas és magasabb).
(#) madzagos válasza Gafly hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
A 10-es osztó bemenete az 1-es láb, kimenet a 12-es láb. A tápfeszültséget az 5-ös lábon kapja.
Következő: »»   2924 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem