Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   505 / 3951
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Helló ! Én 620 ohmra tippelek.
(#) Frankye válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Az bizony egy 6-os az elején, tehát 620 Ohm a helyes megfejtés...
(#) aderka válasza Frankye hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Én is tudom, de e miatt nem akartam belekötni köbzoliba, mert a lényeg nem ez volt
(#) kopaszs hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Sziasztok elkészítettem a már sokszor belinkelt erősítőt de valami nem stimmel szólni szól de igen gyengén
mi lehet a gond?

Kép 002.jpg
    
(#) aderka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Beléd kötöttem? Ők kötöttek beléd, mond nekik
(#) kopaszs hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Bocs de attól hogy ti kötekedtek az én problémám nem oldódik meg.
(#) Tomi20 hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Akkor senki nem tudja, hogy káros-e egy 12V-os neonnak a kisebb tápfeszültség? Link
(#) kopaszs hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
na most 40 v táp van előírva én 42 v nyomadtam a bemenő jelet is hol csökkentettem hol nőveltem váltzás nem sok talán kicsit rozít is szóval nem tiszta a hang
(#) zolika60 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szerintem nem káros. De miért nem 7812-t használsz?
(#) kopaszs hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
nem tudom talán az amper kevés lehet?
(#) Tomi20 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Mert 7812-nek kellene 15V-os bemenő fesz, hogy tudjon stabilizálni.
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
köszi

És valaki nem tudja, hogy honnan lehetne rendelni kicsi csövet? Autóban láttam, kb 10cm lehetett.
(#) maTaKee hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Üdv!
Valaki tudna nekem ajánlani egy transzformátort ehhez a kapcsoláshoz? Ha jól gondolom ide nem kell egy nagy teljesítmény...

(#) zolika60 válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Valóban nem. Szerintem egy bármilyen konnektorba dugós 12v-os tápból bontható. Vagy válogass innen.
(#) _ampervadasz_ válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szevassz Tomi20! Ha kisebb feszültségen jár az nem gond, legfeljebb a fényáram fog csökkeni. Viszont nállad a probléma az hogy nem csak 14V jelenik meg hanem több! Ezért haldoklik el az előtét, ill. a cső. Menetközben az aútódban mérd a feszültséget. Mind inditás közben, mind menet közben, illetve gyorsítás, és hirtelen gázpedállevétel során. Ajálom hogy ne multimétert használj, vagy ha mégis nagyobb legyen a mérés határ, és biztosítva legyen áramkorláttal (200mA biztosíték), illetve a multiméter mintavételezése, gyors legyen. A lényeg, kideríteni, hogy a feszszabályzód, úgy szabályozza e a feszültséget, ahogy kéne, és ha igen, azt, milyen gyorsan képes korrigálni, ha hirtelen változik a fordulatszám. Ha "lomha", akkor ki kell találnod egy védelmet a fénycsőelektronikádra, vagy egy olyan egytranzisztoros, feszültségstabilizátort, aminek a bemenetére akár 30V -ot lehet adni, és képes azt 12V -ra stabilizálni. A nagy bementi feszülségre azért van szükség, mert feltehetően meghibásodhat a feszültségszabályozód, és egy kicsit jobban kiereszti a feszültséget mint kéne, és akkor visz mindent mint a félkarú rabló. Ha ez megvan építve, akkor azt még képes lenne eldisszipálni, és megvédheted a világításodat, a hirtelen szívhaláltól.
(#) _ampervadasz_ válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Annyi biztos, ha 7809 -est raksz feszültségstabilizátornak, előfordulhat hogy gerjedni fog, ne spórój a zavarszűrőből. Elé rakhatsz is simitának egy induktivitást, meg utána is a fénycsőelőtét miatt.
(#) zolika60 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Az is eszembe jutott még, hogy lehet nem is a feszültség sok, csak a neon nem szereti a rezgéseket.
(#) _ampervadasz_ válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Semmi baja nem lessz tőlle, Ladába már én is raktam a motortérbe egyet (9W), meg a csomagtartóba (20W), és kiválóan működött. A sajátomban is megakartam csinálni, de addigra már kirohadt alóllam, és bontószökevényként végezte. ugyan ezzel a módszerrel készült. Igaz soha nem lessz 30V -os feszültség a stabilizátor bemenetén, de biztos ami biztos, nem bizom a véletlenre. A poén az az hogy volt rólla rajzom, és nemtalálom.
Pedig egyszerű, mert pár darab kondenzátort, zénert, és egy tranzisztort tartalmazott.
(#) njOrd hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Olyan programot keresek, ami .jpg vagy .pdf fájlokba mentett kapcsolási rajzból tud NYÁK tervet, alkatrész beültetési ábrát készíteni. Létezik ilyen?
(#) hapro válasza njOrd hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Azt elfelejtetted írni, hogy még nyákot is készít meg be is ülteti az alkatrészeket, neked csak forrasztani kell...
Szerintem ilyen nem létezik.
(#) njOrd válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Azt azért nem, de mondjuk nem mindenki tud egy kapcsolási rajz alapján nyákot és elrendezést csinálni. És azt sem tudja egyik program sem, hogy a benne megrajzolt kapcsolásból készít NYÁK tervet? Mert akkor legfeljebb lemásolom az eredetit...
(#) nagy_david1 válasza njOrd hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Hello!
Ez utóbbit már szinte mindegyik tervezőprogram tudja. Foglalkoznak ezzel topik-ok is, de ha googleba beirod hogy áramkörtervező programok/szoftok meg hasonlók zsákszámra fog kidobni találatot. Persze legtöbb ingyenes és kicsi, vannak komolyabbak is persze mik nem pár Mb-osak hanem esetleg akár több CD-sek, és ezeket torrentről lehet csak letölteni mert nagyok és nem lennének ingyenesek, de elvégre az egész tud nyákot tervezni, autorute meg ilyen hasonló funkciók, de szerintem nézz utánna mert van pár topik az oldalon mint mondtam és persze google is.
(#) hapro válasza njOrd hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Az autoroute amit készít elrendezést/nyákot az arra jó, hogy kutyát lehet vele dobálni.

Ha még nem értesz a nyák tervezéshez, akkor elsőre úgysem olyan áramkört fogsz elkészíteni, amit autoroute nélkül meg se lehetne csinálni, hanem olyat, amit logikával és józan paraszti ésszel meg tudsz rajzolni. Ha ez nem így van, akkor az egész tervezésed egy nagy balgaság lenne.
Első körben mivel egyszerű áramköröket fogsz készíteni, nem mondjuk egy pic égetőt fejleszteni, azt meg igenis az agyaddal tervezd meg, és olvass utánna mi hogy logikus és mit nem célszerű csinálni. Első pár úgysem vizsgaremek lesz, hanem az "első pár db" és az olyan lesz amilyen.
Az én első nyákom nem is készült el, mert vagy egy órát rajzoltam filccel, bekevertem a jó méregerős maratószert, fogalmam sem volt hogy is kell bekeverni...biztos ami biztos alapon tettem bele mindenből jócskán... aztán két másodperc alatt eltünt minden a nyáklemezemről aztán rajzolhattam újból mindent. Persze mindig a "nagy dobásra" készültem hogy ez majd olyan tutti lesz aztán mindig rá kellett jönnöm, hogy hát ez még nagyon nem az, és hogy még rengeteg mindent tanulhatok hogy egyáltalán megközelítsem azt az áhított szintet.
Szóval azt tanácsolom, hogy elsőre olyan lesz amilyen, és az is jó mert tanulsz belőle.
Ha megfogadod jó, ha nem akkor az is jó nekem.
Én mindenesetre a helyedben egyszerűbb dolgokkal kezdenék elsőre.
(#) kendre256 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Nyákot tervezni az ember tud (ha tud), a programok csak segítenek neki!
(#) nagy_david1 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Hát ez biztos, igaz én eddig nagyon nem használtam mert kézzel egyelőre hamarabb megterveztem mint programokkal, mik sokszor agyamra mentek, csak tudom van ilyen is, egyelőre még nem kellett nagy panelekhez nyákrajzot tervezzek úgyhogy a ceruza radír és papírral jól elboldogultam, persze biztos nagyobb projektekhez hasznos dolgok hogy csak megtervezem és kinyomtatom. Míg még szemmel tudom tartani a sok kapcsolást és szálat addig nem bonyolítom saját dolgom.
(#) kendre256 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Szerintem ha valaki két panelnél többet tervez évente, már akkor is megérheti megtanulni egy nyáktervezőt.
Először sokkal tovább tart megcsinálni programmal, mint ceruzával (filctollal, szikével, szigetelőszalaggal stb.). Viszont az így megcsinált panelterv meglesz évek múlva is, átalakítható, könnyen újragyártható, minőségi lesz.
Ha valaki pedig eladásra csinál nyákokat, ott a jó minőség, a profi gyárthatóság, a dokumentáció, az alkatrészrendelés, a könnyebb nyák ültetés miatt elengedhetetlen a programok használata.
(#) stefan07 hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Hali! Tudna nekem vki segíteni egy 230-as led-es ák. amely emlékezetem szerint egy dióda, 4,7k és egy kondi kombinációjából áll?
(#) hapro válasza stefan07 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Tessék, keress a google-el "skory"-ra, az ő honlapján találod ezeket talán van leírás is hozzájuk ha kell.
(#) nagy_david1 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Elhiszem, az a baj évente sok panelt maratok, most ne feltétlenűl bonyolultakra gondolj, de van hogy havonta is pár összejön, néha persze egyszerübbek is, viszont mindig tollakkal rajzolom s maratom, van egy 0,5 és 1mm-es direkt panelhez való tollam s azokkal vagyok el. Bonyolultnak s költségesnek találom még egyelőre a lakkos, előhívásos eljárást, míg még nem ütközök olyan akadályba hogy IC-k lába közt vezetéket kell elvinni meg ilyenek, és míg a tudásom sincs ott, mert csak olyant csinálok mit értek, soha nem állok neki tudásomat meghaladó bonyolult dolgoknak mert párszor ráfáztam hogy nemtudtam hol keressem a hibát. Lehet áttérek a multisim áramkörtervezőjének használatára is, de oda a lakk sprés eljárás kell, mert annak szerintem semmi értelme hogy megcsinálom gépen s aztán kirajzolom filcel, bár megvárom a véleményed. Köszi, még ha nem is én inditottam el ezt a kérdést.
(#) njOrd válasza hapro hozzászólására (») Máj 15, 2009 /
 
Köszönöm a válaszokat! Én úgy gondolom, egy program által automatikusan megrajzolt nyákterv sem lehet teljesen haszontalan. Már csak azért sem, mert gondolom áramköri hülyeségeket nem csinál, és ha az ember megnézi, hogyan rendezi el az alkatrészeket, abból sokat lehet tanulni - ráadásul ingyen, úgy értem elpocsékolt NYÁK lemez nélkül

Persze, erre azt is mondhatjátok, hogy nézzek meg belülről egy erősítőt, abban hogy vannak elrendezve az alkatrészek Alap dolgokat már én is észrevettem, hogy pl. a jelutat külön kell kezelni a táptól, de egy elvi kapcsolást azért egy amatőr nem biztos, hogy a fejében sémaként tud látni.

Következő: »»   505 / 3951
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem