Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1817 / 2489
(#) gyuszo válasza Papmacska hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
A tápegységen alig kellene változtatni elég lenne a kétutas egyenirányítás helyett egy graetz diódahidat beletenni.
(#) gyuszo válasza Papmacska hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
.A meglévő tápból 32V-os aszimmetrikus, vagy +-16V-os szimmetrikus tápot lehet készíteni, ami a TDA2030-nak megfelelő lenne.
(#) Papmacska válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Köszönöm. Csak új táp kellene mert ami most benne van valószinű le van égve. A 16v os ágon nem mérhető semmi. A 20 volton csak töredéke és gyorsan csökken. Pár másodperces üzemidő után is nagyon melegszik. Kiszereltem és ki van folyva az összes gyanta belöle.
(#) Papmacska válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ez megfelelő lenne. Gondolom új nyákot kell hozzá készíteni?
Bocsánat ha esetleg sok hülyeséget kérdezek.
De műkedvelő vagyok csak.
Sokat olvastam már erősítő építés témába de belevágni még nem volt merszem.
(#) krisz69 válasza Papmacska hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Mekkora trafó kellene ?? És milyen feszűltségekkel ?
(#) gyuszo válasza Papmacska hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ha új trafó kell bele, akkor meg kell oldani a szabályzók részére a 20V-os és a végfok részére a 36V-os egyenfeszültséget. Ehhez egy 230/24V 50VA trafó megfelelő lenne.
(#) mhl válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Helyesbítek potméter és EQ-ra gondoltam, mivel pc-re kötném. A hangszóró doboz méreteit lenézem a leírás és a képek alapján.
(#) mhl válasza steelbird hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Egyszerűen csak jó ötletnek tűnt, a kezdők könnyen belesnek a "nagyot akar a szarka" problémába. De azért tettem itt fel a kérdést, mivel ennyire nem értek hozzá. Valóban a legnagyobb probléma a hangszóró kiválasztása lenne, csak a pontos méretét és membrán anyagát tudom. Egyébként párja bruttó 100 körül van, a feléből jó lett volna kihozni. És elég sok meghibásodásról írnak a fórumokon.
(#) steelbird válasza mhl hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Van jöval olcsóbban is stúdió monitor.
(#) lac- hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó helyen kérdezősködök-e, de ezt a témát találtam a legalkalmasabbnak. Van egy JBL SCS 178 as subwoofer a családban a házimozi rendszerben egy marantz erősítő hajtja. Sajnálatos módon meghibásodott amikor valaki poénból gyorsan felcsavarta majd lecsavarta a hangerőt az erősítőn..... Próbáltam méricskélni, rájönni a probléma okozójára, de mivel kevés tapasztalatom van az erősítő javításban sajnos eddig nem jártam sikerrel, ezért kérném a nálam jártasabbak segítségét. Az ezköz működik, csinálja a dolgát a hangja is a régi, viszont amint nincs a bemeneten jel és semmi sem nyomja el a háttérzajt, hallani lehet, hogy erőteljesen búg (tápos 50Hz hangja van), valamint ha rádiót hallgat az ember az erősítőn akkor az egész recseg (fehér zaj szerűen, amint kikapcsolom a mélynyomót a recsegés megszűnik...). A búgás az erősítéstől független, tehát ha tekerem a belső erősítő hangerő potit akkor nem változik a búgás hangossága. Mellékelten csatolok egy pdf fájlt, amiben megtalálható az eszköz kapcsolási rajza. Amit sikerült kimérnem: A tápok megvannak, megfelelőek; a végtranyók terhelés és bemenet nélkül eléggé melegednek, emitter ellenállás felszültségéből a nyugalmi áram kb 800mA !! (ebből arra következtettünk egy kollégával, hogy a Q101-es nyugalmi áram beállító tranyó lehet rossz, azonban annak a C-E feszültsége kb 1.63V ami elvileg megfelelő); a +-15V-os táp graetz hídja ami 4A-es jobban melegszik mint a végfok graetz hídja, szerintem ez nem normális, mondjuk áramokat nem tudtam mérni (így is kb. lehetetlen hozzáférni mindenhez....).
Körülbelül eddig jutottam, és az eszköz most nincs elérhető közelségben (250km-el odébb található), de gondoltam pár javaslatot meghallgatnék, mi is lehet a probléma okozója, ha valakinek van tippje.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) steelbird válasza lac- hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Szia.
Én először gerjedésre tippelnék, a jelölt alkatrészeket kellene megnézni. C107, 100nF és R127, 2,2 Ohm.

sub.png
    
(#) Primary hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
TDA1557Q-val terveztem egy faék egyszerűségű erősítőt, de nehéz beszerezni az IC-t. Valami hasonlóan egyszerű alternatívát keresek. 18V körüli táp, hidalt kimenet, 8 ohm-os hangszórókhoz.
Nagyon fontos, hogy egyszerű legyen a körítés, kevés alkatrészt tartalmazzon.
(#) Pali79 válasza Primary hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Mit értesz nehezen beszerezhető alatt? Gugliba beírva az első oldalon legalább 3 helyen azt írják, hogy 1-2 db van raktáron.
(#) steelbird válasza Primary hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Idézet:
„nehéz beszerezni az IC-t”
Én kapásból találtam három helyen.
link
link
link
(#) lac- válasza steelbird hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Üdv,

Köszi a hozzászólást! Én is gondoltam a gerjedésre a rádiós zavarásból eredendően, ez akár még a végfok áramaival is lehet összefüggésben, mondjuk azt elképzelni sem tudom, hogy esetleg az általad bekarikázott tag mitól hibásodhatott meg, ha pl ott lenne a baj. Amint hozzájutok, megvizsgálom majd.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) steelbird válasza lac- hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Az a végfok kimenetén lévő Zobel-tag. Nagy teljesítménynél az ellenállás leéghet, főleg, ha torzításba van vezérelve a végfok, mert akkor nagyon sok a magas frekvenciás komponens a kimenő jelben. Az meg a kondin keresztül kinyírhatja az ellenállást. A Zobel-tag nélkül pedig sok végfok hajlamos a gerjedésre....
(#) davix95 hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Sziasztok!
csináltam egy tl072-el egy nem invertáló kapcsolást a frekvencia átvitelét akartam megmérni és olyan 100kHz körül hirtelen megugrik a feszültség erősítése ez mitöl lehet vagy mi a magyarázata tudna valaki segíteni?
(#) steelbird válasza davix95 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Szia. Mi a konkrét kapcsolás?
(#) mhl válasza steelbird hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
De a hangszóró átmérője összefüggésben van a hangtartománnyal.
(#) djloui hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
Sziasztok egy kis segítség kellene. Valaki javított már ilyen csodát? Egyik fele szól a másik csendben van 2 tranzisztort cseréltem benne a képen látszik egy kis égés nyom de alul minden rendben. Minden félvezető jó benne és nagyjából egyforma értékeket mérek a jó oldalhoz képest, viszont nincs benne védelem csak biztosíték a kimenetnél viszont protect led van rajta.
(#) kezdoke hozzászólása Feb 9, 2016 /
 
Sziasztok,

Segítségeteket szeretném kérni abban hogy a Preludium B31 es hangfalaimat kitudjam használni (gondolok arra hogy ne torzítson hanem kulturáltan élvezetesen szoljon) milyen erősítőt lenne érdemes építeni hozzá ami információm van róla hogy széphangú 60/80W 6ohm van a hátulján köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) djloui válasza kezdoke hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
A válasz a kérdésedre: Rotel RA-935BX 30-40.000,-Ft között kapsz ilyet de építeni nem, pláne nem ennyiért. Ez tényleg nagyon naturális hangú erősítő.
(#) kezdoke válasza djloui hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Én inkább építeni szeretnék hozzá valamiféle erősítőt esetleg ahhoz valami tipp? Van egy kompletten kész st151-em abból is a +-60V os csak a teljesítménye közel s duplája
(#) steelbird válasza kezdoke hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 

Idézet:
„Van egy kompletten kész st151-em”
Akkor mi a probléma? Az ST151 eredetileg +/- 40V -ra készült és 8 Ohm -ra 50W -ot tud. Az 6 Ohm -ra kb 65W lesz. Módosítsd a már meglévő ST151 -et az eredetire és csak egy másik trafó kell hozzá, vagy építsd meg a +/- 40V -os verziót. (De egy 2x 27V AC trafó akkor is kell, mert egy végfok teljesítményét elsősorban a tápfeszültsége és a terhelő impedancia határozza meg)
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Képek keresése az erősítőhöz.

kepek.png
    
(#) jszabi082 hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
Sziasztok!

Szeretnék feltenni egy Genius SW 5005 erősítővel kapcsolatos kérdést.
A napokban vettem ezt a hangfalrendszert. Összekötögetés után első bekapcsoláskor csúnyát szikrázott hátul.
A rendszer pchez van hozzáköve. 5.1 bemenetre összesen 6db RCA csati megy.
Amikor felkapcsoltam az erősítő főkapcsolóját, akkor volt egy pár másodperces sercegés, meg némi ív az erősítő bemeneti részén, kifejezetten az rca csatik felületén.
Utána "rende jön" és teszi a dolgát. Illetve néha hallok némi sercegést a hangfalakból, de csak olyankor, amikor nem szól semmi.

A fura az, hogy ezt csak akkor csinálja, ha a főkapcsolót kapcsolom le. Ha csak Stand by üzemmódba teszem a nyomógombjával (vagy távirányítóval), akkor nincs szikra visszakapcsolásnál.

Az lenne a kérdésem, hogy ez normális? Vagy ha nem az, akkor mennyire nem normális. Érdemes vele foglalkozni vagy hagyjam a fenébe nem lesz gond.
Igazából attól tartok, hogy esetleg vmi zárlat szétcseszi az alaplapi hangot. Rosszabb esetben több mindent is a pcben. Plusz persze az erősítőt is.

Várom a válaszokat és előre is köszönm!

Üdv,
(#) Trivium93 válasza jszabi082 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Üdv.
Földelés van a házban és a gép földelve van? Ezt szerintem potenciál különbség okozza.
(#) jszabi082 válasza Trivium93 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
A számítógép ház új, nem tudom abban külön van-e földelés. Én nem kötöttem semmi pluszt, az biztos.
Kellene külön földelni a számítógép házat is? Ha igen, esetleg meg tudnátok írni hogyan érdemes?

Ház alatt gondolom nem a számítógép gépházat érted, hanem az egyel nagyobbat.
Szóval nem esküdnék meg, hogy minden rendben van, sajnos már több helyen találkoztam hanyag kivitelezéssel.
Többek közt a konnektorok kb fele nem jó. Igazából meg kellene nézni, hogy a konnektor földelt vagy sem. Az biztos, hogy a lámpa fel/lekapcsoláskor szoktam hallani egy pici sercenést a hangfalakból. Persze csak akkor ha be van kapcsolva. De ez korábban is meg volt, nem csak ennél az új hangfalrendszernél.

Üdv,
(#) mhl hozzászólása Feb 10, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat! Úgy néz ki nem lesz időm és tudásom sem az erősítő megépítéséhez. Ha valaki esetleg megépíti, kérem írja meg a tapasztalatait.
(#) Trivium93 válasza jszabi082 hozzászólására (») Feb 10, 2016 /
 
Külön nem kell. Az épület, hogy le van-e földelve azt a konnektorból derülne ki.
A számítógépben a táp fémházas, így a maga a fémgépház is földelődik ha a tápja földet kap.

Sistereg nekem is, pedig itt 100%, hogy van földelés, csak az 5.1-en nincs.

Üdv.
Következő: »»   1817 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem