Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítők tápegységei
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 24, 2005
Lapozás: OK   5 / 13
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Próbáltam egyberajzolni mindazt, amit az utóbb időben összebogarásztam a témával kapcsolatban.
Szeretnék véleményeket kapni másoktól is, mi a véleményük. Kimondottan egy nagyon kis zajú tápegység volt a cél, aminek néhány 10 mA nagyságrendű terhelése van.
Értelem szerűen a
Lila= egyenirányítás és pufferelés valamint egy kis nagyfrekvenciás hidegíts
Zöld= Stabilizátor (itt most szabályozható egy bizonyos mértékig)
Sárga= Másodlagos söntszabályzó. (Ez lenne a kérdésem lényege, mert eddig senki nem mondott erről semmit.)
(#) lamalas válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Udv!

En az ilyen jellegu kerdeses dolgoknal mindig azt ajanlom probald ki magad. Na nem azert mondom ezt mert nem akarok tanacsot adni.

A sima IC-s stabilizalas (LM ICkkel) tapasztalataim szerint boven elegendo a kiszajzaju elofokokhoz. A feherzaj jellegu zajok ugyanis sokkal kevesbe jutnak be a tapegyseg felol a elofokozatokba mint a brumm es a halozatrol erkezo, impulzus szeru kattogo, csattogo zajok. A felvezetos aramkorokben az elektronok mozgasa allando zajforraskent jelen van. Ellenallasokban, felvezetokben a legjelentosebb. Ezert barmilyen kis zaju tapegyseget is epitesz, valamekkora zaj mindig jelen lesz az elofokban. En inkabb azt javaslom, hogy az adott elofokban alkalmazz megfelelo kapcsolastechnikat, megfelelo ellenallasokat es megfelelo felvezetoket ha a leheto legkisebb zajt akarod elerni.

Mellesleg a tapegyseg vegen talalhato 1 tranyos sönt annyira egyszeru, hogy igazan nem sokbol all megepiteni es kiprobalni. En ezt tennem a helyedben es adott elofokkal osszehasonlitanam a sima ICs valtozattal. En azert sem tudok neked velemenyt mondani, mert nekem mindig elegendo volt az IC-s stabilizalas, soha nem alkalmaztam utana egyeb sönt es szuro aramkoroket.
(#) Alkotó válasza lamalas hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Köszönöm a véleményt, megfontolom.
(#) janik00133 hozzászólása Szept 29, 2010 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok ,hogy tik az erősítőtökben a troid elé vagy utána kötöttétek a kapcsolót?
(#) kadarist válasza janik00133 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Természetesen a hálózati feszültséget kapcsoljuk, tehát a primer oldalra tesszük a kapcsolót.
(#) janik00133 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2010 /
 
Oké Köszi
(#) karpi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
Nem nyilik a pdf ,aszongya az Adobe 7 hogy nemtalalja ...hehe.

Na de minek neked a sontszbalyzo ?.Azt referencia feszultsegnek szoktak hasznalni "allithato feszultsegu Zener -nek is hivjak".

Zajtalanitas ,szures kell ,Induktanciak, Kondenzatorok,a stabilizatorok bemeneten es kimeneten levo RC tagok mar jol szurnek,Magas frekvencias zajok ellen |induktivitasok" vannak sorbakotve a tapvonalon.

Az eloerosito (erosito ) munkapontja meegvalasztasaval egy zajszgeny beallitast kell talalni,Jominosegu ellenalasok minnel kisebb aram =? kicsi zaj,
A kapcsolastehnikai megoldasok mikrofon eloerositokben lattam tobb tranzisztor parhuzamossan kotve ...=> kicsi zaj ugyanolyan aramerosites melett.

Meroerositok kialakitasa ,maga a topolgia is a zajok kivedesre van kidolgozva.
Audio elofokozatba a legtobb zajt az elso aktiv elem hozza ide kell megfelelo alkatresz esmegfelelo beallitas.

Savszures /savhatarolas csak a szukseges savot erositeni ,illeszteni a bemeneti impedanciat .Erzekenyseg legyen csak amenyi szukseges..

Phono eloerosito van speci kiszaju IC ennek ji kozosmodu elnyomasa van .

Plusz eloerosito magneses hangszedohoz o vannak az RIAA szabvany szerinti eloerosito kapcsolasok osssze kell valogatni a jominosegu alkatreszeket hozza.
Tapvonalon soha se volt problemam a zajal .
(#) Alkotó válasza karpi hozzászólására (») Szept 30, 2010 /
 
A söntszabályzó különlegességét csak az adja, hogy én még nem találkoztam ezzel ilyen formában, ezért szokatlan volt utolsó fokozatként, illetve itt ajánlják "ravasz" megoldásként.
A dolog szükségességét feszegettem éppen, valóban lehet-e jelentős hatása? Gyakorlatilag mindennel együtt kb. 50Ft-nyi alaktrész tehát egy próbát megér. Csak az a gond amit te is említesz, hogy már maga a stabilizátor után is olyan "tökéletesen elegendő" minőségű egyenfeszültségem lesz, amin már nem fogom érzékelni a "jobbságot".
Mindezzel együtt, azért kicsit idegenkedek attól a soros 15R-os ellenállástól. Szegény IC töri magát a minimális kimeneti ellenállás elérése érdekében, aztán odacseppen neki egy soros 15R...
(#) dollerakos hozzászólása Nov 8, 2010 /
 
Üdvözlet!

Lehet, hogy egy kicsit off lesz, mivel nem csöves erősítőről lenne szó, viszont a csövesekél gyakori, fojtós egyenirányítóval szeretnék megcsinálni egy tápegységet. Az adatok a következők: a trafóról 24 V jön le, ezt Grätz-cel egyenirányítanám, majd a PI-tag elemei: 4700 uF, fojtótekercs és 10000 uF. az A-osztályban működő végfok nyugalmi árama kb. 2 - 2,5 A. Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor hogyan kell méretezni a fojtót, hogy a szűrés hatásos legyen és lehet-e egyáltalán kapni toroid kivitelben is, mert ha jól gondolom, az kevésbé szór, mint a hagyományos. Köszönet!
(#) varttina válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
A toroidra is lehet légrést készíteni, így akár fojtótekercs is készíthető rá. Csöveseknél a viszonylag alacsony nyugalmiáram miatt (vékony huzalból sok fér egy vasmagra) terjedhetett el a fojtó. 2-2,5 A-nél viszont már egészen más a helyzet.
Egyébként ha már odáig vetemedsz, hogy légrést vág(at)sz egy toroid magra, akár kimenőként is megteker(tet)heted, onnan meg már csak egy lépés a csöves cucc.
(#) walter válasza varttina hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
[quote]Egyébként ha már odáig vetemedsz, hogy légrést vág(at)sz egy toroid magra, akár kimenőként is megteker(tet)heted, onnan meg már csak egy lépés a csöves cucc.
Egyet értek , SE -nél ez kell de tized mm-es légrést vágni nem egyszerű.
(#) walter válasza varttina hozzászólására (») Nov 9, 2010 /
 
Szia!
A kétutas egyenirányításnál a búgó feszültség 0,48XUo=24VX0,48=11,52V ,100Hz
A tápegység belső ellenállása~24V/2,5A=0,8 ohm
A 4700µF Xc~0,34 ohm ebből a kondenzátoron lévő búgó feszültség:3,4V
Mivel a búgófeszültség szűrését ~3%-ra szokták megengedni 0,1V lehet a kimenetén a szűrőnek. A 10000µF Xc-je~016 ohm ezen kell lenni a 0,1v-nak ez osztóval tovább számolva ....XL=5,2 ohm ,~ 8mH
Remélem nem számoltam el
(#) hangszoros válasza dollerakos hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Én úgy gondolom, hogy tévhit az , hogy a toroid nem "szór" Több jön belőle mint a normál trafoból. Valószinű megtévesztő, hogy nincs kitüntető iránya, ezért adott szituációban kisebb.
Nem véletlenül rakják vas serblibe, ha csöndet akarnak.
Egyszerüen mérhető (pl magnófejjel, mint szenzor)
Ez nem csak a kimenőre vonatkozik ! A jobb fajta bemenőknél, gyakran alkalmaznak akár 3 réteget is réz, vas, réz vagy vas, réz, vas.
(#) hangszoros válasza ToXeN hozzászólására (») Nov 10, 2010 /
 
Ha bból indulunk ki, hogy a tápegység sorba van kapcsolva a jelel, akkor audiotiv szempontból ez mitől high qualitiy?
Nem a müszaki paraméterekről beszélek !
Ha bele gondolok, hogy egyszál drótot lehet hallani, söt még az irányát is, akkor egy rakás IC-ben lévő alkatrész mitől legyen überf.....?, és még duplán
(#) p100 hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Sziasztok!

Építettem egy 20x20W-os végfokot, ami 12V-os tápfesszel működik. Sajnos nem kapok sehol megfelelő trafót a tápegységhez (csak nagyon drágán), így azt szeretném megtudni, hogy ha számítógépből kiszerelt tápegységet használnék a végfok meghajtásához (abban van stabil 12V DC), akkor az megfelelő lehet- e erre a célra, vagy nagy hülyeséget csinálok?
(#) p100 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Köszi a gyors választ, de ezt az égős előterhelést nem igazán értem. Kifejtenéd bővebben? Lehet ettől baja a végfoknak?
(#) p100 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
És konkrétan milyen égő kell, hány W-os legyen, hogy elinduljon a táp? Létezik 5V-os égő?

Égő helyett lehet mást is bele rakni?
(#) p100 hozzászólása Ápr 8, 2011 /
 
Építettem egy 2x20W végfokot, aminek 12V DC táp kellene. Sikerült szereznem egy 230V/12V 60VA trafót, de az a bajom, hogy ha ezt még egyenirányítom, akkor 16 V körül lesz a feszültség. Hogy tudnám ezt ismételten 12V-ra csökkenteni?
(#) Doncso válasza p100 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Mutasd a kapcsolást, lehet jó neki a 16v-is. Ha nem, akkor kell egy 7812-es stab megfejelve egy áteresztő tranyóval és el kell fűteni azt a +4v-ot.
(#) adiadi hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Sziasztok! Szeretnék építeni egy erősítőt (pontosabban dupla erősítőt) és valami nagyon olcsó táp kéne bele (1500, max 2000 Forint). Az erősítő két-két tda1524es előerősítőből és tda1556-os végfokból áll (mindkettőnek 12V DC kell). Arra gondoltam, hogy veszek használtan egy számítógép tápot és annak a 12 voltos ágát használom fel rá. Lehet-e ezt így, vagy van esetleg valami más ötletetek? a végfok egyenként 2x22W-os.
(#) ujfalusi válasza adiadi hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Azért ehhez minimum egy 100W-os trafó kell. Ez maga kimeríti a keretedet.
(#) karpi válasza adiadi hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
En vettem az ocskan olcson laptop tapot ..12V5A ket csatornat a negycsatornas autoserositobol szepen visz melegedes nelkul.De othon visz 4 csatornat is nem teljessen kivezerelva mert nem kell olyan hangossan zene,
Egy masik autos erositonel lekapcsoltam a DC-DC konvertort es ket 17V5A laptop tapot hasznalok. Meg meg kell oldjam a kondenzatorok feltolteset mert az egyik ag a +/- 17V-bol hamarabb indul es ugrik hatalmasat a hangszoro.Gondolom majd elenalason keresztul toltom amit egy relevel athidalok miutan feltoltodtek a kondenzatorok.

Gondolom ket laptop 12V5A tap eppen jo lenne a te erositodhoz.
A PC tapok 12V-ja talan nem ad eleg aramot ,,az 5V-os agban van nagyobb aram ,Itt a forumon van egy PC tap atalakitas topic ha olyen tipusu tapod van ami le van irva akkor az 5V-os agat felhuzhatod 12V-ra.
En szejjelnyitottam par PC tapot de regebbi tipusok es komplikaltabbak mint az emlitett atalakitott tap.
(#) ToXeN válasza karpi hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Egy PC táp 4-5x több áramot tud leadni 12V-os ágán mint egy ilyen laptop táp
(#) adiadi hozzászólása Júl 26, 2011 /
 
Amit én szeretnék felhasználni erre a célra, az egy 400W-os táp, aminek a 12V-os ága 14 ampert tud leadni. Csak 2 dolog miatt félek: az egyik, hogy nem baj-e neki, hogy nincs terhelve a többi ága, a másik pedig, hogy elő tudok-e állítani belőle olyan szép egyenfeszt, ami kell ahhoz, hogy ne legyen zajos.
(#) Tamisu hozzászólása Aug 28, 2011 /
 
Hali!

Bocsi, ha triviálisat kérdezek. Van egy erőlködőm, ami 12V és 2A-en működik. A jelenlegi stabilizált dugaszolós tápegységem csak 1A. Ezért vettem egy 2A-es 12V-os szintén dugaszolós tápot. A gond, ha arról táplálom az erőlködőt, a hangerő potméterének tekergetésétől függetlenül zúgnak a hangfalak.
Ez azért lehet, mert nem stabilizált? Van valamilyen kapcsolás, amin keresztülvezetve a táp által leadott egyenáramot, kiszűri az ilyen hibát?
Köszönöm szépen
(#) Tamisu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) Tamisu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Ugye jól értem, hogy a kapcsolással párhuzamosan kössek be egy nagyobb elkót. Körülbelül mekkora kellene? Köszönöm
(#) Tamisu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2011 /
 
Nagyon köszönöm. megint.
(#) isti95 hozzászólása Dec 19, 2011 /
 
hali mindenki, nekem egy olyasmi problémám van, hogy van egy voicekraft spm 6D tipusú keverőerősítőm, ami használat után (még bekapcsolt állapotban ) leverte a biztosítékokat, na szóval a lényeg h kivettem a trafót nézegettem, méregettem, és az bizony zárlatos, a két primer (merthogy két 110 voltos primerje van köztük kapcsolóval sorbakötözve, na és ha kinyomom a kapcsolót akkor is marad ohm-os elennállás mind a 4 vezetéke közt) de télleg a lényeg hogy most mit kezdjek? lehet-e ezt javittatni, vagy uj kellene? (ha igen akkor légyszi ajáljatok pár boltot, ami olcsóbb) előre is köszi a segítséget
(#) jbalo hozzászólása Ápr 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Az erősítőmben jelenleg 2x72V van. Sajnos tönkre ment a végfok IC-s és amit jelenleg be lehet szerezni helyette csak 2x65V-t bír el. Tehát hogyan csökkentsem le a végfok feszültségét?
Következő: »»   5 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem