Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítők tápegységei
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 24, 2005
Lapozás: OK   9 / 13
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Szept 20, 2015 /
 
Ez a szimuláció sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja a TDA7294-nél használt tápfelező konvertálhatóságát. Az Erősítő mindig, Erősítőkről általánosságban, Erősítők tápegységei témák volnának alkalmasak a kérdésed kitárgyalására. Kérj moderációt a hozzászólásod áthelyezésére!
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
A szimulátor szkópja keresztezési torzítást mutat, a hibát az R15-nél vétetted. Nem kell feltétlen berajzolni a potit, R15-öt csökkentsd olyan értékűre, hogy R22-n 20mA folyjon.
A tápfelező működését a T1 és a T2 C-E feszültségén látod. Egyik tranzisztor sem nyithat ki teljesen, az olyan lenne mint a végerősítőnél a klippelés.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Ha elkezdem az R15 csokkenteni, akkor egyre nagyobb a feszultseg az R20on. I=u/r alapon szamolva sehogy nem jon ki.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Teljesen jó az irány, mi az ami nem jön ki?
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Na 680 ohmal eleg jol kisimult a szinusz jel es a ket oldal is szimmetrikusabban veszi fel az aramot. Amiatt gondoltan hogy nem jo az irany, mert igy R22 729mV om van ami azt jelenti per pill 33mA folyik rajta. Ha 820ohmot teszek R15nek akkor pedig 31mA folyik. Ez mar tul sok? A tovabbi eszrevetelem, hogy a negativ oldalt hamarabb kezdi vagni,es igy ugyanakkora bemeno jel mellett 1V al kisebb kimeno jon.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2015
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Az adott ellenállás áramát úgy nézd meg, hogy DC analízisben rákattintasz.
Bármilyen dinamikus vizsgálathoz a tervhez minél közelebb álló félvezetőket rajzolj be!
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Mellekelek egy kepet hogyan ertettem amit leirtal nekem. Alapjaraton szerinted ez az erosito mukodokepes?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Áramerősség tekintetében 20mA-re tettem javaslatot, de így is jó a szimuláció kedvéért.
Az erősítőhöz nekem is bizalmam van, most készítek egy példányt 200W/4 ohm-ra szubládához.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2015 /
 
Nekem topokat hajtana. Most ratettem 2 darab tda hidat 4 ohmon terhelve. A tapom 2x50vac de csak 2* diodaval egyiranyitom. Na a lenyeg akkor hogy majd egy probat meger ez a csoppseg. Elkeszitettem a paneltervet 2 par vegtranyosra hogy majd tuti birja azt ami ra van bizva. Koszonom a turelmed hozzam es persze a segitsegeket. Remelem a tapasztalataidat az erositovel kapcsolatosan megosztod. Te hany voltorol fogod hajtani?
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2015
(#) Helios hozzászólása Szept 23, 2015 /
 
Sziasztok!

Segédáramköröknek hány VA-es nyák trafót kell vásárolnom? Amit el kellene látnia naftával: hangfalvédelem (+-15V), bemenetválasztó (+-15V), hangerő hangszín modul és pluszban 500-600mA ventillátoroknak (5V-on hajtom a 2 ventit).
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) ElektroCypher hozzászólása Szept 28, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni olyan dologban, hogy adott egy 12V 1A bementű előerősítő, és adott egy TDA1552q 2x22W "végerősítő" (6V-18V bemeneti feszültséggel).
Tanultam nagyon régen elektronikát, de nem értek hozzá olyan szinten mint pár hozzászóló
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a két különáló elektronikához nekem elég lenne-e a 80VA es 2x12V szekunder 3,33A es toroid trafó?
Ahogy számoltam a végerősítő el fogja bírni a 16V-ot, de nem hinném, hogy a másik kapcsolásnál 12V 1A fölé akarnék menni, erre kellene nekem megoldást találnom valamilyen formában. Olvasgattam egyenirányításról, pufferelésről meg hidegítésről, de nem mozgok benne otthonosan, kérném a segítségeteket. Köszönöm
(#) genius89 hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Sziasztok!

A következő kérdésem lenne: Van egy Marshall 3520-as basszus erősítőm, az a gondom vele, hogy kikapcsolás után kb 5 másodperccel még "kirúgja" a hangfalakat, reccsen, csattog, "huppog" még párat, mielőtt elhallgat. Odaadtam egy elektroműszerésznek, hogy nézze meg, az ő 40 centis mélynyomóját simán kivitte, de az erősítőt megcsinálni nem tudta. Állítása szerint mindent /tápot, kondikat, diódákat/ leellenőrzött, de hibát nem talált.
Vidéken lakom, messze Pesttől, itt embert nem találok, akire rá merném bízni.
Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a gond? Egyenfesz megy a hangszórókra? De mért csak kikapcsoláskor? Valamelyik végfok tranyó? De amúgy az erősítő gyönyörű szépen szól, "menet közben" semmi baja, csak ha kikapcsolom, az egy kicsit durva.
Egyenlőre azt találtam ki, hogy előbb kihúzom a hangfalat, aztán kapcsolom ki... Igen, de ha egyszer elfelejtem.... Nem tudok másik mélynyomót venni.
Olvastam a modern végfokokba beépített csillapításokról, ami leveszi a hangerőt, de ez, még '88-ban készült. Amúgy, feltételezem, hogy fénykorában még csendesen kapcsolódott ki, tehát valami csak elszállt benne..
Még valami... Bolotnyikov - Hifi kapcsolások könyvében látok olyan tápot, amiben a 2 pufferkondival párhuzamban van kötve egy-egy 1 kilós ellenállás, hogyaszongya, azok kisütik a kondikat lekapcsoláskor, vagy ha nincs terhelés a végfokon. Elég sok táp-rajzot megnéztem, de ilyet sehol máshol nem láttam... Merre keressem a hibát?
Bocsi a hosszú szövegért... A segítséget előre is köszönöm!

üdv:
Várnai Ferenc
(#) reloop válasza genius89 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Szia! A kisütő ellenállás nem oldja meg a problémádat, esetleg hamarabb elhallgat. Az idő előrehaladtával az elektrolit kondenzátorok kapacitása és szivárgó árama szokott megváltozni. Műterhelést kapcsolva a kimenetre szépen kiméregetheted a kikapcsoláskor lejátszódó folyamatokat.
Mint a másik témában írták is, egy hangszóróvédő áramkör lesz az igazi megoldás.
(#) genius89 válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Köszi a gyors választ! Tehát nem nagyon lehet megoldani egy két kondi, vagy dióda cseréjével.... Sajnos nem vagyok elektroműszerész... de sokat olvastam utána, és már tele van a fejem "mindenfélével".... amit nem értek.... izééé... A koppanásgátló, az késleltetve kapcsolja rá a végfokot, jó, ezt értem.... de hogy kapcsolja le hamarabb, mint ahogy megnyomom a kikapcs gombot? A hangszóróvédelem meg arra van, hogy egy kinyiffant végfok IC, vagy dióda miatt ne kerüljön egyenáram a hangszórókra, jól tévedek?
De bármelyiket is beszereltetem attól még ez a hiba az erősítőmben megmarad....

Mégegyszer köszönöm!!
üdv: Várnai Ferenc
(#) reloop válasza genius89 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
A hangsugárzó védő áramkör van olyan ügyes, hogy a hálózati feszültség megszűnésekor haladéktalanul bontja azt a relét ami az erősítőt a hangszóróra kapcsolja.
Egy értékes hangszórót feltétlen érdemes óvni az egyenfeszültségtől, mivel az áramkör ára töredéke a hangszóróénak.
Ami a konkrét hibát illeti, mérd meg a kimeneti egyenfeszültséget, pár tíz mV-nál nem jó ha nagyobb. RV1-gyel szépen kinullázhatod Bővebben: Link.
(#) eyess válasza genius89 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Attól , hogy mindenhová beírod a problémádat , attól még nem fog hamarabb megjavulni.Ha pedig nem értesz hozzá mint írtad , akkor egy olyan szerelőhöz vidd el aki ért is hozzá.
(#) genius89 válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Köszönöm, akkor nincs mese, vennem kell egyet, meg kell barátkoznom vele.
Tehát a hangszóróvédő mindkét problémára megoldás....

üdv:
Várnai Ferenc
(#) genius89 válasza genius89 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Bocsi, tudtam, hogy rám fogtok szólni, de nem is sejtettem, hogy még valaki, fent van... azért írtam be több helyre....
És megmondom őszintén, elég sok elektroműszerészt ismerek a közvetlen környezetemben, de egyik sem gyakorolja a szakmát!!! Elméletben okosak nagyon, de forrpákát már nem vesznek a kezükbe! Ez bosszant nagyon, és ezért próbálom magam megoldani....
Mégegyszer nagyon köszönöm a gyors válaszokat!

üdv:
Várnai Ferenc
(#) eyess válasza genius89 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Próbálod csak még sem csinálod , így nem tudunk semmit mondani hisz nem követed az intsrukciókat.
(#) genius89 válasza eyess hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Jó, hát azért még egy kis türelmet kérek, most épp 100 kilométerre vagyok az erősítőmtől, így elég nehéz lenne kimérni..... az, hogy épp éjfél van, az még nem lenne akadály....

.. de a Vaterát már bogarászom, ott találtam készre szerelt hangszóróvédelmet....

üdv:
Várnai Ferenc
(#) eyess válasza genius89 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /
 
Nem kell azért elsietni vatera meg mi egyéb

Hisz te mondtad , hogy pedig nem olyan rég még jó volt tehát

Nos két dolgot kell csinálni , ha kéz közelben lesz a készülék .Amit irtam amott , hogy a végfok bemenetéről legyen leválasztva minden , csak a végfok , és a hangszóró legyen együtt .Annyi kell még majd tenni , hogy a végfok jelbemenetét le kell testelni .Ha , így is fogja csinálni bár kétlem , akkor a 2sk vég feteknél kell keresni a hiba okát .Ha pedig nem fogja csinálni , akkor értelem szerűen az előfok , illetve a hangszinfok felől kerül valami a végfok bemenetére kikapcsolást követően.

Jóccakát.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
(#) genius89 hozzászólása Nov 13, 2015 /
 
Igen, köszi, ezeket meg tudom csinálni....., értelemszerű, nem tudom, hogy az "előző kollega" ezt így miért nem tette meg, akkor már előrébb lennék én is....
.. a bogarat viszont már elültettétek a fülemben.... kell az a védelem, van még egy Vidi RA6383-am,
és még szeretném, ha az is sokáig szólna.....

Köszi a türelmedet!

Üdv:Várnai Ferenc
(#) bpeter91 hozzászólása Jan 30, 2016 /
 
Üdv!

Kisebb segítséget szeretnék kérni tőletek. Kinéztem egy kapcsolást egy erősítőhöz, de egy-két kérdésem lenne vele kapcsolatban.
A legfőbb problémám, hogy a közös föld és a védőföld öszze van kapcsolva. Ez mennyire megbízható, mennyire lehet veszélyes?
Illetve, hogy ennek mi a szerepe és ha kihagynám miben változtatna a működésen?
A másik része, hogy mivel egy egy szekunder kivezetés van (28V), emiatt a 15V-os stabilizátor részét is szeretném meghagyni. Ez ugye kb 40V-os feszültség esetén nem fűtene nagyon 2 tranzisztor?
Azt olvastam még róla, hogy a sokszori bekapcsolást nem nagyon bírja a 2 zener dióda. Ez tényleges probléma lehet hosszabb távon?

Köszönöm előre a segítséget!

amppow.gif
    
(#) reloop válasza bpeter91 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Üdv! Az életvédelmi és az erősítő földet összekötő 1M és 10nF nem okoz földhurkot, mindössze a sztatikus feltöltődést húzza le és hidegíti a tápot a rádiófrekvenciás zavarok szempontjából.
A feszültségcsökkentő tranzisztor melegedése a rákötött terheléstől függ.
Elég szerencsétlennek tartom reléárammal terhelni a stabilizátort. Ennek a hangsugárzó-védelemnek keresd meg az eredeti rajzát a Hangsugárzóvédő témában, emlékezetem szerint NYÁK-tervet is találsz hozzá.
A Zener-diódáért nem kell aggódnod.
Mit szeretnél még a ±15V-ra kötni? Annak megfelelően méretezendő a feszültségcsökkentő áramkör.
(#) bpeter91 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Csak egy 3 utas aktív hangváltó és a koppanásgátló lenne rajta. Ezeket szerintem el kell bírnia.

Köszönöm a válaszokat!
(#) reloop válasza bpeter91 hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Az aktív hangváltó tápját semmi esetre sem terhelném a relé áramával, javaslom legyen külön áramkör a védelem Bővebben: Link
A ±15V előállításához az LM317/LM337 stabilizátorokat ajánlom, akkor bele fogsz férni a feszültségtűrésbe, nem lesz szükséged a tranzisztoros feszültségcsökkentőre.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) Pali79 hozzászólása Feb 6, 2016 /
 
Csak azokat a paramétereket tudom megadni amit mérni tudok: toroid, 13,5 cm átmérő, 5,5 cm magas, kb 3,5 kg. 2×28V
(#) steelbird válasza Helios hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
1900W lomha biztivel a primer oldalon? Kicsit sok az a 8A, nem?
(#) Helios válasza steelbird hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
soknak sok, de más még nincs itthon. 4A-eset terveztem bele.
(#) Kovidivi válasza Helios hozzászólására (») Feb 6, 2016 /
 
Hello. Olvastad a hozzászólásom a szekunder oldali biztosíték veszélyeivel kapcsolatban? Ha igen, akkor innentől saját rizikó.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2016
Következő: »»   9 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem