Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESR mérő
 
Témaindító: zoly15, idő: Márc 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 17
(#) soos csaba hozzászólása Ápr 25, 2013 /
 
Sziasztok!, meg szeretném építeni EZT a kapcsolást, csak az a baj hogy a cikkben nem esik szó az L1-es tekercs méreteiről menet számáról, és a drót vastagságáról!, ha valaki tudja ezeket a méreteket azt kérem ossza meg velem is!, hasznos kis műszernek tűnik, csak itt fent akadtam!
(#) pluto válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Szia!

Ezen kár görcsölni, elmész és veszel egy 10mH-s induktivitást. Pár száz forint. Tökéletes. Viszont ajánlanám, hogy inkább ezt a változatát építsd meg. Lényegesen egyszerűbb a beállítás és két méréshatára van. Én megépítettem. Nálam nem kellett a LED1 és a C3 sem. A lényeg az az, hogy a nyáktervnél mindennek ahol kell, a C4-ről csináld a leágazásokat. Tehát C4 rögtön a stabkocka után és minden más ide van felfűzve. A szinus-generátor bemenet és az összes GND, ami a stabkocka után van. Ha így csinálod, nagyon stabil gyönyörű szinust fogsz látni a szkópon.
(#) soos csaba válasza pluto hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Szevasz, köszi, meg próbálkozom vele akkor. De volna egy két kérdésem, miért került bele a kapcsolásba egy kapcsoló?, és miért került bele még két trimer potenciométer méter? (R10, R11).
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) pluto válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Szia!

Itt pontosan le van írva. Olvasd el viszont az ezt követő hsz.-eket is. Ő ugyan 30uA-s műszert használt, de pontosan be lehet állítani az eredetileg használt 100uA-s műszert is. Nálam ez került beépítésre.
(#) pucuka válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Egyébként, ha magad akarod mindenáron elkészíteni a tekercset, akkor be kell szerezned egy fazék vasmagot, a szerelvényeivel együtt. Ha meg van a fazékmag, akkor tudod az Al értékét is. Ezzel kiszámolhatod, hogy a 10 mH értékhez hány menet kell. Ha ez is megvan, akkor olyan vastagságú huzalt kell választanod, ami a kiszámolt menetszám mellett, pont kitöltődik a tekercs számára meglevő tér.
Ilyen egyszerű.
(#) pluto válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Azért ez nagy elszántságot feltételez, függetlenül attól, hogy úgy van, ahogy írtad. Viszont ha működik, az hatalmas sikerélmény. Én ca. 300,- Ft-s beruházással "megfosztottam" magam eme sikerélménytől.
(#) soos csaba válasza pluto hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Szia!, köszönöm a segítséget, úgy döntöttem hogy inkább meg venném akkor ezt a tekercset, hol tudom ezt a típust be szerezni?.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Építsd meg ezt ebbe nem kell tekercs. Nekem bevált.
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /
 
Szia, most már mindegy, mert meg rendeltem a másik változathoz az alkatrészeket, de azért ez a rajz is érdekel, és ehhez a rajzhoz nincs valami le írásod véletlen?, és külön a skála nincs meg neked amit ki lehetne nyomtatni külön?.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Nem tudom milyen leírást szeretnél, az eredeti (talán spanyol vagy olasz) rajzhoz biztos van, persze az abban a formában használhatatlan (ezért módosítottam). De ránézésre is látszik: az IC 4db erősítője közül az egyik féltápra emeli a földet (vagyis szimmetrikus tápellátást csinál az aszimmetrikusból), a másik az oszcillátor ami meghajtja a mérőhidat amit a harmadik figyel, a negyedik meg a műszert hajtja meg. A skála elvileg megvan valahol, de az méreténél és értékénél fogva csak ugyanolyan műszerhez jó.
(#) pluto válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /
 
Szia!

Ha jól emlékszem, a Lomexben.
(#) Rocsli válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Tudnál ajánlani valamilyen dokumentumot fazékvasmag számításokról?
(#) pucuka válasza Rocsli hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Nekem van egy Siemens meglehetősen régi ferrit katalógusom, abban vannak a számításhoz segédletek. Sajnos papír formában. De, ahogy leírtam, nem nagy ügy, kicsit több fáradsággal ki is lehet számolni elég pontosan, csak ismerni kell a fazékvas Al értékét. Az meg az esetek többségében rá van írva. De keresgél a neten fellelhető katalógusokban.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
(#) Rocsli válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Rendben köszönöm, akkor keresgélek a neten.
(#) pergeat74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Szia, azt hiszem, akkor én is ezt építem meg első nekifutásra.
Kérhetnék a nyákról "valamit"?

Köszi!
(#) Ge Lee válasza pergeat74 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Ha otthon leszek csinálok majd róla egy fotót. Mást nem nagyon tudok adni, mert a file amiből készült már nincs meg. Hacsak unalmamban nem rajzolom meg újra...
(#) pergeat74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Köszönöm, az is jó lesz!
Megrajzolni megrajzolom akár én is, legalább gyakorolom a Sprint Layout-ot is.
Kérhetem a fotót mind két oldalról?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
(#) Saggitarius válasza Rocsli hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
(#) soos csaba hozzászólása Máj 18, 2013 /
 
Sziasztok!Tegnap össze raktam az ESR mérőt, a gondom az hogy nem tudtam hozzá szerezni 100mH-is tekercset, ha lehet akkor meg csinálnám én, csak kellene egy kis segítség!. Csináltam egy párképet a panelról és a kijelzőről, és még csináltam egy képet három darab ferrit magos tekercsről is, és az volna a kérdésem hogy szerintetek melyiket volna érdemes át tekercselni 100mH induktivitásúra?. Ha valamelyik ferrit tekercs meg felelne, akkor arra hány menetet és milyen vastagságú drótot tekerjek rá?, ezek az adatok kellenének csak. Köszönöm!.
(#) elektrorudi válasza soos csaba hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Szia,
Nagyon szépen megcsináltad. Gratulálok.
A legegyszerűbb, ha veszel 3db ilyet: Bővebben: Link és sorbakötöd őket.
Ha minden képpen te akarod csinálni, akkor írd meg, hogy a fazékmagjaid AL értéke mennyi (merthogy én nem látom elolvasni) és küldjük a szükséges menetszámot...
Más: ha nem indulna majd el az oszcillátorod, akkor olvass vissza egy kicsit a témában, hogy mit lehet csinálni (pl. az oszcillátor tápját megemelni 5-6 Volt közé).
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
(#) soos csaba válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Szia!, melyik tekercset érdemes meg buherálni a három közül?. A bal szélsőt választanám szívem szerint. Ja és még valami a műszerem 15mA-ert vett fel csak ha a tu teljesen ki tért 0-ra,ez jelent valami problémát?.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
(#) soos csaba válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Na szét szedtem a legnagyobbikat!, ez a tekercs egy régi Orosz orsós magnónak a felvevő rész elektronikájában volt. A tekercs teteje le jött szépen (ferrit mag), és egyforma az aljával, közepén pedig található a cséve test, ami szintén szépen ki jött, a cséve test magassága 10,26mm, a cséve test átmérője pedig 12,66mm.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013

IMG219.jpg
    
(#) nedudgi válasza soos csaba hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Az első szempontod az legyen, hogy melyiken van feltüntetve az AL érték. Ha van induktivitás mérőd, az más, de anélkül csak közvetett számolással lehet meghatározni a menetszámot.
(#) soos csaba válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Szia, induktivitás merőm sajnos nincs, AL érték egyiken sincs fel tüntetve, de miért is fontos ez?.
(#) _vl_ válasza soos csaba hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
A középsőn ott van.
Azért kell, mert enélkül esélyed sincs megtippelni, hogy n menet feltekerése után mekkora lesz a tekercs induktivitása, csak méréssel tudod meghatározni.
(#) soos csaba válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Akkor megyek szét szedem a középső tekercset is!
(#) soos csaba válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Szia! Na sikerült ezt is szét szednem, a cséve test magassága 9mm, az átmérője pedig 10,58mm. Remélem ez már jó lesz és ki lehet számolni ezeknek az adatoknak az alapján hogy mennyi menet kell a cséve testre és milyen vastagságú drót?.
(#) _vl_ válasza soos csaba hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Mint említettem, a fizikai mérete alapján esélytelen vagy bármit kiszámolni.
Ha a ráírt Al érték jó, akkor abból lehet számolni: L = N*N*Al
(#) soos csaba válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 18, 2013 /
 
Huu ne haragudj de ebből nem tudom ki számolni hogy milyen vastag drót kell, és hány menet, nem voltam jó matekból sose. Abból a képletből nem értek semmit.
(#) soos csaba hozzászólása Máj 19, 2013 /
 
Sziasztok, esetleg valakinek még valami ötlete nincs a tekercsel kapcsolatosan?.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2013
Következő: »»   11 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem