Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM távkapcsoló
 
Témaindító: kyrk, idő: Dec 4, 2006
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Pityke21 hozzászólása Szept 16, 2016 /
 
Bluetooth-szal esetleg vagy valamivel?
(#) Bakman válasza Pityke21 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
BT-nak nincs nagy hatótávolsága (pár 10 m, szabadban), de megoldható. WiFi modullal is életképes az ötlet (pl. ESP8266), de GSM is szóba jöhet (pl. SIM 900). WiFi esetén kell folyamatos internet a "vevő" oldalon, GSM esetén pedig egy extra SIM kártya a vevő oldalon.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Nézd a cuccnak az volt az egyetlen feladata, hogy a hivásra mintegy 20 sec-re megszakitsa a berendezés áramellátását a mintegy 5 éves üzem alatt egyetlen reklamácio sem volt. A szolgáltato persze tudta, hogy mire használjuk a majdnem 150 SIM kártyát igy nem zaklatta azokat a számokat semmivel ( amugy engem sem hivott még sohasem a szolgáltato - nem is tudom miért kellene).

Meg ha nagyon akarod beprogramozhatot a telot, hogy csak melyik számrol fogadjon hivást.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Ha nehezen is, de elhiszem a dolgot, mindenesetre én ilyenekre tuti nem alapoznék. SMS, és csak megfelelő üzenetet vegyen figyelembe (pl. 10 - 15 karakteres kódszó a parancs előtt stb.).
(#) Pityke21 hozzászólása Szept 16, 2016 /
 
A BT-osat megcsinalom. Az első lépés akkor egy BT vevő vásárlas. Nézegettem őket de 2-4-6.000 forint az aruk amivel nincs baj de jo lenne tudni hogy miben különböznek, melyik szám mit takar.
(#) Bakman válasza Pityke21 hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Milyen típust néztél? Így nem tudunk válaszolni. Amihez neked kell, kb. a legolcsóbb is megteszi, pl.: MHC-05/4. Természetesen mellé egy kontroller is kell, ami feldolgozza az adatokat, amit kapott a telefontól.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Nem érted még mindíg a dolgot , hívássszűréssel megoldható hogy csak és kizárólag az engedélyezett számról-számokról fogadjon hívást a teló tehát bezártad az ajtót és csak egy két három telefonnal nyithatod ....
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Kóddal nyitáshoz pl. a vevő oldalon nem kell "programozni", csak a kódot továbbadni (pl. a megfelelő nyitó telefonszám valamiért nem működik, elhagytad, ellopták stb.). Nekem mindegy, ki mit készít, csak az előrelátást kiányolom. Spongyát rá, koncentráljunk a (perpillanat) BT-os feladatra.
(#) Inhouse válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Egy ideje már mivel kevés van belőle, nagyon hamar visszaforgatják a számokat. Magyarán, ha peched van, akkor megkaphatod egy nyugdíjba ment éjszakai pillangó telefonszámát is, amit hónapokkal később is csörgetnek agyba-főbe. Nem kell hozzá semmilyen hívás, vagy listára kerülés. A régi telefonokon (amiket erre beáldoz az ember) elég szegényes lehetőségek voltak arra, hogy lekorlátozza az ember a csak egy számról való csörgésre, de csak telefon kérdése, valóban...meg szerencséé. De valóban egyszerű, de nagyszerű módszer.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
(#) kaqkk válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Ha megbonyolítod a dolgot lehet mikrovezérlőt és AT parancsokat vagy sms üzenetet is használni de nem tudom hogy van e értelme így megoldani egy ilyen" komoly" feladatot . Úgy sejtem hogy ennél a projektnél a biztonság huszadrangú . Mi történik ha véletlenül valaki kikapcsolja a berendezést ? Nabumm a gazdája visszakapcsolja ....
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2016
(#) Inhouse válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Tiszta sor, csak arra írtam, hogy "miért csörögne egy telefonszám, amit soha nem használnak hívásra és senki nem tudja a számát"...sajnos nem ezen múlik manapság már.
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Milyen igazad van. Egy ismerősömnek küldtem SMS -t, akivel kb fél éve nem beszéltem telefonon, és válaszüzenetet kaptam, hogy ő nem az akinek szántam. közben telefont, és számot cserélt, csak én nem írtam át a telefonkönyvben.
Az azonosítókért (telefonszámokért) díjat fizet a szolgáltató, és nem éri meg sokáig pihentetni egy számot.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Ez sem felel meg teljesen a valoságnak. Miután adaptálhatok a számok ( azaz a te tulajdonod lehet) azota megtarthatsz magadnak egy számot elvileg az örökkévaloságig. Én már vagy 3 szor váltottam szolgáltatot mindig megkaptam az uj számot a régit ( immár 19 éve a sajátom) meg a háttérben tartják, azaz 19 éve vagyok élérhetö ugyanazon a számon és az uj számon egyszerre - egy azon a telefonon cseng mindkét szám. A hivás kifelé természetesen az uj számon történik. Ez kerül némi baksisba, de megoldhato.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Aki nem akar fizetni ilyenért (ha már a számhordozást nem használta ki), annak a telefonyszámát újra kiosztják, ezek vannak többségben.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Nem erről beszéltem, ez a tied egy spéci eset. A visszaadott/vett előfizetések, lejárt feltöltősök, stb. mennek az újrakiosztásba hónapokon belül. Nem fogják közölni senkivel aki vesz előfizetést vagy feltöltős kártyát, hogy újrahasznosított számot kap, majd később lepődhet meg. Anno ezzel nem volt gond, de manapság telített a rendszer.
Aki ilyet épít mostanában, vesz hozzá pl. egy Domino kártyát, ezzel is számolnia kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Azért nem ilyen borus a helyzet.
A 6 számjegyü számokbol majdnem 1 millio változat van ( egyes számokat ki kell zárni, mint pl a 000000 vagy 111111 stb.)
A 7 számjegyü szamokbol közel 10 millio változat van. Ráadásul a szolgáltato több prefixet is használhat ( 30, 31 stb). Igy eléggé kicsi annak a valoszinüsége, hogy egy 10 millios országban ugyanazt a számot kellene hasznositani. Ráadásul azon a 10 million több szolgáltato osztozkodik. Itt inkább a lustaságrol vagy egyszerüsitésekröl van szo.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Elméletben igazad is lehet. Csakhogy az azonosítók használatáért a szolgáltatónak fizetni kell, nem is keveset. Ezért a szolgáltató nem nagyon tartalékol. Azt pedig, hogy egy szám inaktív, azt viszonylag könnyű kistatisztikázni. Azokat egy idő után újra hasznosítják, ha már fizetik utána az azonosító használati díjat. (ráadásul számmezőkért kell fizetni, és ha "foghíjas", akkor is)
Egyébként ebben a nem egészen 10 milliós országban több, mint 10 milló előfizetés (a feltöltőkártyást is beleértve) van. (NMHH stasztika)
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Muter feltöltőkártyás telefonját elfelejtettem feltölteni.
Olyan pikk-pakk inaktiválták, hogy csak na.
Újra aktiválni még éppen lehetett volna, de sokkal olcsóbb volt venni új SIM-et (és számot)...

És igen, a telefonszám is "szűkös természeti erőforrás".
Minél rövidebb (vagy "szebb"), annál drágább.

Például a "pontos időt" sem hívhatod már: "A hívott számon előfizető nem kapcsolható"
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Sajnos ismerem az ilyen statisztikákat, az embernek ( már aki bennfentes) gyakran nyilik a bicska a zsebében, és röhögögörcsöt kap amikor komoly szakemberek a podiumon TV-kamerák elött ilyen meg hasonlo számokat hiresztelnek. ( az egyik alig 8 millios országban 22 mill elöfizetöröl számoltak be, mégis állandoan a csöd szélén vergödnek..).
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Idézet:
„a telefonszám is "szűkös természeti erőforrás"”

Erről volt is némi vitám a hajdani PKI egyik mérnökével. Én állítottam, hogy a számmező végtelen, mert minden számhoz lehet írni még egyet. Erre Ő, ez igaz, csakhogy mi zárt számrendszert használunk, az meg véges. Ez még a Bp -i 6 jegyű korszakban volt, ahol még volt a hálózatban mechanikus telefonközpont jócskán. Ott pedig a jelfogós regiszter 6 jegyet tudott fogadni. Ebből az első kettő a központ száma volt, a következő négy az előfizetőé.
Ma már nem így van, de a rendszer maradt, minden nyűgjével együtt.
(#) Pityke21 hozzászólása Szept 17, 2016 /
 
Erre a BT-re gondoltam.

Csak a kerdes az hogy ezt hova hogyan kell pontosan beforrasztani. En oda raknam be ahol a ket piros vezetek és az ellenállás találkozik.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Idézet:
„Én állítottam, hogy a számmező végtelen, mert minden számhoz lehet írni még egyet.”

Igen, de ki a fene akar 20...30 számjegyes telefonszámokat megjegyezni/használni
Idézet:
„Ma már nem így van, de a rendszer maradt, minden nyűgjével együtt.”

Igen, de ennek nem műszaki okai vannak...

Majdnem mondtam, hogy az IPV4 is végtelennek tűnt annak idején. Aztán az IPV4/IPV6 mekkora szívás már
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Nem járt még úgy senki a környezetedben, hogy vett egy előfizetést és elkezdték rögtön hívogatni ismeretlen emberek, egy adott személyt keresve?
Akkor egy konkrét, faternak volt egy ideig 2 száma, mindkettő benne a telefonkönyvemben. Közben ő ezt visszaadta, de nem szólt. Vett okos telefont, de nem nagyon használta a plusz funkciókat. Egyszer írja a viber, hogy fater csatlakozott a közösséghez. Na, írtam is neki, hogy hajrá. Erre elkezdtek fura, elgépelt üzenetek jönni, rosszul lát, de a szöveg is fura volt. Próbáltam rávezetni, hogy írjon érthetőbben, de mintha nem is ő lett volna, értelmetlennek tűnő szöveg jött. Hívtam sima telefonon, mert cukros is, sérves is, több műtéte is volt, aggódtam. Nem vette fel. Nagyon aggódtam. Aztán a viberen egyértelmű lett, hogy ne ő az. Akkor már azon aggódtam, hogy mi történt vele, és hogy került máshoz a telefonja. Aztán más lehetőség nem lévén a kizárásra, kivettem a második számot, mert gyanús lett. Így aztán kiderült, hogy azzal került a viberbe valaki. Amikor tudtam végre faterral beszélni, kiderült, hogy nincs baja és hónapokkal ezelőtt visszaadta a számot. Az új tulaj aztán felhívott, mert ő sem értette, azt hitte feltörték a telefonját és mondta, hogy most vette a szolgáltatást és még senki nem tudja a számát.
A másik közeli példa, hogy a lányom is kapott egy feltöltőst, csak a nagyon szűk családnak volt meg a száma, 4-5 fő. Mégis kerestek rajta embert, hívták ügynökök...
1 emberre nem csak 1 szám juthat (persze csecsemők kizárva, de egyre lejjebb megy a korhatár). Nagyon sok GSM adapter, GSM riasztó, 2 kártyás mobil, sim kártyát fogadni tudó eszköz van üzemben, több lesz az, mint ahány telefonálót gondolsz.
Kicsit túlragoztuk, nekem marad az a véleményem, hogy semmit nem bíznék egy olyan mobilhálózaton bonyolított hívással vezérelt készülékre, ahol nem lehet megnyugtatóan lekorlátozni a hívást elérő telefonszámokat. Nem beszélve róla, hogy voltak régen olyan mobilok, amik azonos számmal, de eltérő prefixel rendelkező számokat nem kezeltek rendesen.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2016
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 17, 2016 /
 
Abszolut nem jellemzö, a családban 4 (ma már okos) telo van, évente 1-2x fordul elö téves hivás. Érdekes modon nálam szinte mindig csak olyankor, amikor külföldön vagyok. Természetesen senki sem csatlakozik még véletlenül sem mindenféle ütödött szoc hálozathoz, és csak megbizhato forrásnak adja ki a számát. A lányommal fordult elö vagy 10 éve Bostonban, hogy a hazai szolgáltato száma jelent meg vagy 350x mindig 1-2 másodpercre a számlán, és ki is merték számlázni. Senki nem tudta megmondani, hogy miért hivták öt 350x hajnali 3 orakor 1-2 másodpercre. Azota ilyesmi nem történt.
Igen, ma már hihetö lenne ama 22 millio, de ezt a számot 10 éve mondta a nagyokos.
De azért ma sem kellene tulozni ( amugy a pontos számot egy pillanat alatt ki lehetne olvasni a szolgáltatonál, ha az nem lenne titkositva és nem használnák marketinges blöffökre.).
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Engem is ritkán hívnak tévesen, de még mindig nem erről van szó. Hanem arról, hogy most ha csinál egy ilyet, akkor nagy valószínűséggel vesz egy feltöltős kártyát erre, na azzal ez már simán megtörténhet.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Az már legyen az ö gondja. Nem tudom mire akarja használni, de az általa ecsetelt feladatra tökéletesen megfelel.
Még azt is megcsinálhatja ( még mindig extra költség nélkül), amit régen a telefonrögzitök tettek. Csak akkor indult a szerkezet ha 3 csöngetés jött, 2-re vagy 4-re már nem reagált ( akkor lehetett a PIN kodot beadni és lehallgatni a felvételt. Ezek pofon egyszerü és ingyenes megoldások.
De ez már tényleg legyen az ö gondja.
(#) Pityke21 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Erre a BT re gondoltam.
1. Link 1

Tök jó és szép de ezt hova kell kerülnie a NYÁK-on?
A ket piros vezeték becsatlakozása az ON OFF gomb. Gondolom oda megy.
(#) Inhouse válasza Pityke21 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Szerintem ez egy BT-USB modul, ez nem fogja neked a kapcsoló helyett zárni az áramkört.
(#) Pityke21 hozzászólása Szept 19, 2016 /
 
Akkor nézek valami mást. Feleslegesen nem szeretnék rendelgetni az alkatreszeket. Ha van tipp csupa fül vagyok.
(#) Inhouse válasza Pityke21 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /
 
Alap, hogy a kütyü amivel vezérelni fogsz tudjon egy relét meghúzni és úgy tartani, amíg a bekapcsolás tart, és elengedni, amikor kikapcsolod. Ezt az érintkezőt párhuzamosan kötöd a kikapcsolt állapotú kapcsolóval a dobozon és mehet. Ha nincs relé, akkor kell majd még egy áramkör, ami egy bistabil kapcsolás és vezérel majd egy külön relét.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem