Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   161 / 269
(#) rexi77 hozzászólása Jún 3, 2014 / 1
 
Olyan kellene ami 15-20 cm-ről érzékeli a fémeket. Nem kell hogy tudjon szelektálni. Keresgéltem az oldalon de nem találtam meg a nekem valót.
(#) nagym6 válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Ha más nem ajánl, én a "Surf" -ot gondolom. Egyszerű PI elvű, viszonylag érzékeny, 20 cm-t tudja. Első gépnek jó.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) Yowie válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
A surf hálás, jó kis gép, nagyon stabil

DE próbáltál már olyan géppel érmézni, ami nem szelektál és mindenre ugyan azt a hangot, ugyanúgy adja? Akár 100x-osa is lehet a vas egy ókori vagy középkori helyen, faluhelyekről nem is beszélve, ebbe belefér, hogy 8 óra alatt csak vasat szedsz, holott van más is.

Milyen érmékre gondolsz, mert egy 20FT vagy 1 euro 20cm-ről megy, de egy 0,2gramos középkori denár a vasszennyezett, fémmel teli helyen 15cm-ről már komoly kihívás.

Mit jelent a nem túl bonyolult? Ami látja az utóbbi denárt, az a Delta, goldenmask, goldmax, az olcsóbb gépek közül, ilyen kategóriát nem egyszerű építeni.

Szóval kéne ehhez még info
(#) rexi77 hozzászólása Jún 4, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Falun lakok és tényleg rengeteg fémhulladék van a földben.
Régi pénzérméket szeretnék keresni. Olyan gép kell amit nem kell állandóan hangolni és viszonylag egyszerű megépíteni. Te melyiket ajánlanád? Esetleg tudnál csatolni egy kapcsolási rajzot és nyáktervet?
(#) Yowie válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Ebben az esetben a surfot és alapvetően a PI gépeket nem javaslom, esetleg a Chance nevű gépet, amit ketten éppen építenek, ha visszalapozol, megtalálod. Ez egy mikrovezérlős, szelektálós PI gép, könnyű megépíteni, de fogalmam sincs mennyire használható. Várd meg míg elkészülnek. Nagy előnye, hogy könnyen tudsz hozzá magad is fejet készíteni.

Másik lehetőség, amire itt találsz referenciát. A TGSL és az IGSL. Előbbi egy nagyban egyszerűsített, jó vasszűrésű gép, a másik ennek egy olyan változata, amibe egy külön vaskereső gépet építettek, így jobban lehet szelektálni, viszont kisebb mélységet tud a tapasztalatok szerint. Mindkettőhöz elég problémás elkészíteni a fejet, de pl Mateatek szokott fejeket csinálni elég kedvezően.

Egy nagyon jó kis gép, a Tesoro Cibola, ennek egy visszafejtett verzióját építi most Deexteer. Hogy a gyakorlatban mennyire jó a házi verzió, még nem tudjuk. Ez egy bonyolultabb gép ez előzőeknél, viszont egy jelenleg is kapható és elég eredményes készülék. Ehhez vehetsz gyári fejet is, de persze megpróbálhatsz készíteni (ami rendszerint elsőre nem sikerül) vagy késztetni.

Arra neked is felhívom a figyelmed, hogy ha azért akarsz építeni, mert drágának találod a kereskedelemben kapható gépeket, neki se állj. A gépépítés is egy hobbi, rendszerint soká készül el, nem is olyan olcsón, mint elsőre kalkuláljuk, és igen nehéz versenyezni még a használtan 70-100Ft értékű gépekkel is, a kb 1 hónap intenzív munkával és végül (kidobott, elrontott fejekkel) 30-40ezer forintot felemésztő házi géppel.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
(#) nagym6 válasza Yowie hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Néztem a Chance gép rajzát, a keresőtekerccsel párhuzamos Q9 jelű fet szerepére nem tudok rájönni. Ezt a proci vezérli, nem tudni esetleg mit csinál? Köszönöm.
(#) rexi77 hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
Hát azt hiszem mégis csak jobb lesz a surf mert ez lesz az első áramköröm és nem akarok olyanba belefogni ami úgysem sikerül
A surf-hoz mennyire nehéz fejet készíteni?
(#) Yowie válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Egyszerű, egy tekercs van, azzal nem lehet probléma. Viszont a faluhelyet, középkort vagy rómát is értelmetlen vele keresni, mivel mindennek ugyan az a hangja, tehát mindent ki fogsz szedni, matematikai alapon soha nem fogsz értelmes dolgot találni. Akkor már inkább chance.
(#) Bu13 hozzászólása Jún 6, 2014 / 1
 
Chance:

Rajzolj fel két diodát függőlegesen, úgy, hogy a két katód középen legyen. A felső anódot kösd
össze egy PNP tranyó kollektoráva, és az emitterét kösd a + tápra. Ugyan ezt csináld az alsó PNP
tranyóval, ott az emitter a mínuszra kerül. Most a dióda közös katódja és a test közé rajzold be a
tekercset. Az alsó tranyó azért lehet PNP, mert mínusz tápról van meghajtva, így az emitter virtuálisan pluszon van.
A meghajtó jelek fázisáról még nincs adatom, mert nincs programozom procim. Majd később.
(#) rexi77 hozzászólása Jún 6, 2014 /
 
A chance-n be lehet állítani azt hogy a vasat egyáltalán ne észlelje vagy csak a hangja más?
(#) lajos1969 hozzászólása Jún 6, 2014 /
 
Kész a fej!
(#) mateatek hozzászólása Jún 6, 2014 /
 
Univerzális nyél mankóból. A készülékházon (házakon) levő bilincs segítségével egy mozdulattal le lehet pattintani a nyélről a gépet, és a helyére másikat lehet tenni, vagy akár az egész akkupakkot lehet egy pillanat alatt cserélni.

img_0154.jpg
    
(#) nagym6 válasza Bu13 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Most már kapizsgálom. Az alsó tranzisztor a tekercs önindukciós feszültségét kapja meg, azaz a tekercs önindukciója jut rá, az erre kinyitó diódán keresztül. Akkor igazi szerepét -gondolom- majd működéskor lehet kielemezni, hogy mikor kap nyitó záró jeleket.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Ez tök jó! Hogyan egyenesedik ki a mankó? Én még csak hajlítottat találtam, azt viszont fárasztón használni.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Hőlégfúvóval megmelegítve kiegyenesíthető. A forró víz kevés volt neki. Sőt, az utólagos csiszolások nyomát is el lehet tüntetni a hőlégfúvóval.
(#) Yowie válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Ezt én nem tudom, de e kérdés megfogalmazása miatt szeretném leírni a következőket:

A tökéletes diszkrimináció nem létezik, mivel az érzékenység határán mozgó tárgyak gyakran vasként jelennek meg, és mert a mélyen fekvő, nagymértékben korrodált vas tárgyak bizonyos irányból tudnak nem vasra jellemző fázistolást is produkálni.

Ennek és a régebbi gépek kisebb érzékenységének az okán sokáig a keresés bevett módja az volt, hogy szűrés nélkül mentek, és találatkor próbálták megállapítani a szűrők bekapcsolásával, kell-e ásni. Ezért van pl a 1265-nél vagy a tesoro mitudoménnál a markolatnál egy kapcsoló mely két előre beállított disc között vált.

A gép érzékenyebb is vasszűrés nélkül, azonban az utóbbi 10 év jobb gépei már érzékenyek annyira, hogy akár max vas vagy egyéb szűréssel is lehet velük találni (de a mélység és érzékenység valamelyest csökken még a legdrágább, multifrekis gépeknél is).

A vas egyébként ha nem is akarjuk kiszedni, de hasznos információ, dúsulásából pl lehet arra következtetni, jó helyen vagyunk. Gyakran a vas kiszedése után lehet egy csomó jó dolgot találni, amit addig a vastól nem látott a gép, arról nem is beszélve, sok vastárgyat érdemes kiszedni, és vannak vassal kombinált tárgyak, pl vastűs fibula, díszes kardmarkolat, amit azért nem szeretnél otthagyni, de a jó vasszűrés miatt nem érzékeled. Ha valakinek olyan gépe van, mely a kiszűrt tárgyakra nem ad jelet, az mindenképpen szűrés nélkül keressen, ha eredményes akar lenni.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Egyszer én is megpróbáltam gázláng felett, de reménytelennek tűnt, feladtam. Te kitartóbb vagy. Tényleg jó.
(#) rexi77 válasza Yowie hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Értem. Úgy döntöttem hogy a surf-ot építem meg.
(#) Bu13 válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Ne siesd el!
Azt ajánlom, hogy hívd le az oldradio boulder oldalt. Ott találsz egy jól dokumentált
komplett doksit, amit könnyen meg tudsz építeni. Anyagilag sem megterhelő ez a "VAK MÓKUS" mert állítólag, az is talál diót.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
(#) Yowie válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Lehet, kicsit félrevezettelek. Szöget, ilyesmit azért mindig szoktuk szürni. Gondold el pl egy tetőszerkezetben mennyi szög van. Az mind ott van, ahol a ház rombadől, még évszázadok multán is. Másrészt nem ugyan az a vasat is tudni vagy mindent ugyanannak látni és kötelezően kiásni. Mint írtam korábban, ha nem tudsz szelektálni, gyakorlatilag esélytelen vagy. A surf egy tengerparti gép, mégcsak nem a zsúfolt olasz strandokra való, szárazföldre idehaza értelmetlen.
(#) Yowie hozzászólása Jún 8, 2014 /
 
Kis segítséget kérnék! Esetleg valaki nem botlott bele olyan rajzba az explorer, e-track vagy quattro detektorok bármelyikéről, ami rajta van, hogy a 4053 kapcsolójelét hogyan állítják elő?
(#) rexi77 hozzászólása Jún 8, 2014 /
 
Szóval akkor mégiscsak jobb lenne a chance?
(#) Yowie válasza rexi77 hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
A blind squrriel sem rossz, de nem szelektál, neked meg az fontos, szóval igen, ha pi akkor chance-t válaszd.
(#) lajos1969 hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Még egy pár kép! Hátha valakinek hasznos lehet!
Az első teszt panelt is összeraktam abba sima lcd-t raktam azt jobban lehet látni nappal mint a kéket! Az egyikben ami be van dobozolva az1.2.1 szoftver fut. a másikban a 0.83-as!
(#) sany válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Ez aztán profi lett!
(#) lajos1969 válasza sany hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) mateatek válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Nagyon szép dolgok tudnak kikerülni a hobbisták kezéből.
(#) Bu13 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Szerénység,és szép munka,csak gratulálni tudok!!
(#) lajos1969 hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Köszönöm az elismerő szavakat fiúk!!
(#) Yowie válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szerintem a kijelző alatti gombsor praktikusabb, ahogy a nem dobozolt verzió van, ugyanis akkor egy kézzel kezelheted a gombokat és a másik kezed szabad, amiben rendszerint valami ásószerszámot visz az ember.

Mit mutatnak a terep próbák?
Következő: »»   161 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem