Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HiFi javítás
Lapozás: OK   13 / 69
(#) koga2 válasza koga2 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Na félsiker találtam 5 ugyan olyan diódát csak nem merem addig berakni őket amíg nem tudom biztosra hogy van e más baja is szerintetek?
(#) KTobi válasza koga2 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Ki kell mérni a folytatás ohmos ellenállását.
(#) koga2 válasza KTobi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
meglessz amint lessz mérőm mert mint említettem a sub Ic je kivitte több mindent lehetett vele mérni kár érte.
Amint tudok szerzek miry és kimérem.
Köszi a segítséget.
(#) maszekcsavo hozzászólása Máj 29, 2010 /
 
Üdv!

Egy JVC CA-MXS4BK típusú HIFI-vel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!

A tulaj a szellőzőrésen keresztül beleejtett egy gemkapcsot, ami rövidrezárt egy-két dolgot, így az egész rendszer negatív pontjára kb. 60V váltófeszültség került!

Azóta csak a hangerő/hangszínszabályzó, az erősítő illetve az AUX és PHONE bemenetek működnek!

A CD illetve MC rész működik ugyan, de hangot nem hallani az erősítőből, ugyanis az egész készülékben digitális rendszer kapcsolgatja a bemeneteket, és az említett 2 eszköz jeleit nem érzékeli, így nem kapcsol át ezeknek a csatornáira! A rádió teljesen K.O.! Se kép, se hang! 2 ilyen kapcsoló IC is működik benne, ezek TC9162 AN ill. TC9163AN!

A fő panelon el volt pukkanva egy tranyó, de gondolom ettől sokkal komolyabb a probléma, de sajnos kapcsolási rajzot se találtam még eddig, csak az alsó részéhez (CD, MC) de ahhoz nem kell!

Előre is köszönöm mindenki segítségét!
(#) maszekcsavo hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Üdv!

Egy JVC CA-MXS4BK típusú HIFI-vel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni!

A tulaj a szellőzőrésen keresztül beleejtett egy gemkapcsot, ami rövidrezárt egy-két dolgot, így az egész rendszer negatív pontjára kb. 60V váltófeszültség került!

Azóta csak a hangerő/hangszínszabályzó, az erősítő illetve az AUX és PHONE bemenetek működnek!

A CD illetve MC rész működik ugyan, de hangot nem hallani az erősítőből, ugyanis az egész készülékben digitális rendszer kapcsolgatja a bemeneteket, és az említett 2 eszköz jeleit nem érzékeli, így nem kapcsol át ezeknek a csatornáira! A rádió teljesen K.O.! Se kép, se hang! 2 ilyen kapcsoló IC is működik benne, ezek TC9162 AN ill. TC9163AN!

A fő panelon el volt pukkanva egy tranyó, de gondolom ettől sokkal komolyabb a probléma, de sajnos kapcsolási rajzot se találtam még eddig, csak az alsó részéhez (CD, MC) de ahhoz nem kell!

Előre is köszönöm mindenki segítségét!
(#) koga2 válasza maszekcsavo hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
probáld az elektrotanya.hu-n én megtaláltam már sok minden kapcsolási rajzát ott.
(#) maszekcsavo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Köszi, ezt már én is megtaláltam!

Csak az a baj vele, hogy a HIFI két részből áll:

A felső rész az erősítő, tuner, az alsó a CD ill. MC!

Az általad belinkelt rajzon csak az alsó rész kapcsolása van sajnos, nekem pedig a felsőé kellene!
(#) peter1995 hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Hello.Van egy Panasonic SA-AK18-as hifim.Úgy kaptam hogy nem működik és csak porosodott ki akarták dobni.Én meg,mentettem.A kazetta és rádió része működik aux bemenet tökéletes csak a cd részével nem boldogulok.Mikor hozzám került semmi nem csinált mindig azt írta no disc.Most már 1-2 cd-t beolvas de van amikor hibásan vagy akadozva.Mi lehet a hiba?Én olyanra gyanakszok hogy az olvasó része is poros és attól nem olvas.Valami ötlet?
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Két része is lehet a dolognak. Egyrészt lehet hogy a lencse alatt is poros már a fej, másrészt lehet hogy a fejmozgató mechanika kenése nem tökéletes már. (Meg van egy olyan lehetőség is hogy a lencse kiemelő mechanika torzult egy durva tisztítástól)
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Nos.Szétszedtem megtisztítottam most mátr az olyan cd-t is felismeri amire eddig no disc-et írt.DE.A lejátszásnál össze vissza pörget a zenében..Ez mire utal?
2Éves a szerkezet nem hiszem hogy a mechanika lenne.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Most már van olyan szám amit hibátlanul lejátszik és nem ugrál az olvasófej előre hátra.De van olyan cd amin még mindig pörget ide-oda a számban.
(#) Vadmagyar hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Helló!
Segítségre lenne szüksége. Van 1 tételem amit nem tudtam kidolgozni, mert nem értek hozzá annyira. A ti segítségeteket kérném benne,. Mielött leoltanátok, olvassatok a csatolt fájlba. Köszi.
(#) KTobi válasza Vadmagyar hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Ez nem épp ebbe a témába vág, de belefér.
Darlington működését, a tanultakból át kell venned, az alsó frekvenciaátvitelre is kellett, hogy tanuljátok a képletet, nézd csak meg a füzetedben. A túláramvédelem, az ami a darlington bázisát a kimenetre húzza, a soros ellenálláson eső feszültséget figyelve.
A hőkompenzáció a két darlington bázisa közti tranzisztorral megvalósított kompenzáció, mivel egy hőfüggő ellenállást is tettek bele.
Kicsit néz utána a tanult részeknek. Nem tűnik vészesnek a feladat, viszont kisujjból nem tudom leírni. Utánanézni a füzetemben meg nincs időm, kellene rá egy óra hossza.
(#) Vadmagyar válasza KTobi hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Köszi, már ezzel is előrébb vagyok. Ha eszedbejutna még valami az jólenne
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Hello.Figyelj.Olyan nem lehet hogy a szalagkábel rossz?Mert ahogy mozgatom van amikor jó van amikor nem.Mert az egész olvasót szétszedtem kipucoltam de még mindig nem jó.Lehet a szalagkábel?
(#) Gafly válasza Vadmagyar hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
No, kis muníció

A kimeneti kondenzátor a hangszóróval együtt együtt egy RC tagot képez, ami meghatározza az alsó határfrekvenciát, az Fa=1/(2*PI*R*C) összefüggés alapján 4 Ohm, 2200 µF -> ~18 Hz
Hasonlóképpen igaz ez a bemeneti kondenzátorra is...

Túláram védelem: Ha a végtranzisztoron túlzottan nagy áram folyik, akkor kinyit a T6/T7 tranzisztor és nem engedi jobban kinyitni őket. Ehhez a T6/T7 báziosan es emittere között 0.6V kell körülbelül, igy nagyságrendileg 7...7.5 A ahol a korlátozás életbe lép.

Hőmérséklet kompenzálás: Itt ugye a végtranzisztorok nyugalmi áramáról van szó. Praktikusan nem lehet túlzottan kicsi (lásd keresztezési torzitás, azaz kis hangerőnél torzan szól), de túl sok sem, mert akkor nagyon melegszik a végfok. A nyugalmi áramot T3 allitja be, a hőmérséklettől és P10 beállitásátol függően. A kollektor és bázis között lévő NTK ellenállás minnél melegebb, annál kisebb lesz a nyugalmi áram. Tudni kell azt, hogy a (vég)tranzisztorok nyitófeszültsége a hőmérséklet növekedésével csökken, igy hőkompenzálás nélkül a keletkező hő miatt egyre nagyobb áram folyik, ami még jobban melegiti a végfokot és a végén túlmelegszik (ezért kell kompenzálni). A fentiekből következik, hogy T3 és az NTC termikus kapcsolatban kell legyen a végtranzisztorokkal (értesd szigetelten a hűtőbordára szerelve). Sajnálatos módon a kapcsolás egy tipikus tervezési hibát tartalmaz: T3 bázisa a trimmer potecciométer bázisára van kötve, igy érintkezési hiba esetén maximális nyugalmi áram alakul ki, szerencsétlen esetben tönkretéve a végfokozatot. Szokásos gyakorlat ezzel szemben a trimmer potenciométert a bázis és az emitter közé tenni.

Azért az egész feleletet nem szeretném én megirni
(#) Vadmagyar válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
NAgyon szépen köszi
(#) Vadmagyar válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
1 próbát megér, kiméred, hogy nem -e szakadt valahol, amikor nem működik. Ha az, akkor csere,( v. barmolhatod is vezetékkel, annyi van benne, h. ocsóbb)
(#) Nagy Endre hozzászólása Jún 21, 2010 /
 
Üdv mindenkinek.Kérek segitséget az alábbi probléma megoldásához. Thomson altima380-as hifi készülékem van,az alábbi hibával.A cd beküldése után (no disk) jelent meg nem érzékelte a lemez jelenlétét .A burkolatot leszereltem és a lézer fejet fül piszkáloval megtisztitottam holott tisztánaklátszott. Majd a vezető sint wd 40-el finoman bevontam.Eredmény: a lemezt beinditotta és az utolso zeneszámra (t13) ra ugrott. Probáltam az elsöre vinni de erre nem reagált.Idáig jutottam el mert nem tudom hogyan tovább.A lézer azonositási száma:MKP11K. Ha van valakinek javaslata ugy kérem közölje .köszönöm
(#) girátor hozzászólása Jún 23, 2010 /
 
Sziasztok!
Elromlott az AIWA NSX-AV540-es HiFim, nem kapcsol be (standby sem), így elkezdtem a trafók környékén méregetni, kiderült, hogy a kisebbik trafó primer oldalán szakadás van. Mi okozhatta ezt? tudtommal a trafók csak úgy nem szokták megadni magukat, feleslegesen nem szeretnék még egy trafót a vágóhídra küldeni
mellékelt képen a trafó környéki kapcsolás, linkben pedig a teljes service manual található.
köszi a segítséget!
http://www.scribd.com/doc/6836272/NSXAV540

aiwatraf.jpg
    
(#) peter1995 válasza Nagy Endre hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Próbáld egy eredeti(bolti)cd-vel.
(#) peter1995 válasza girátor hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
A trafó akár a közelmúltban történ jó időjárásban kaphatott egy olyan túl áramot amit nem bírt.Pl.De ez nem biztos.A rajzon az 1 primer 1 secunderes trafóról van szó?
(#) CHZ válasza girátor hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Ezekben a trafókba beépített hőbizti szokot lenni , lehet , hogy az szakadt meg . (Primer ellenállásuk kb. 1-2 k ohm is lehet .)
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Lehet de kicsi az esélye. Azért egy nagyítóval való átnézés nem árthat neki. Az ilyen ugrabugrás hiba szinte mindíg a fejmozgató mechanika enyhe szorulásának eredménye. (fogaskerekek, rudak laprugó, stb.)Kenni az ilyen cuccokat ha műanyag tilos ásványi alapú kenőanyaggal (pl WD40 mint írta itt valaki ), kizárólag szilikon alapú anyag jöhet szóba.Esetleg még azt a tesztet megnézheted hogy lejátszáskor kicsit megkocogtatod az eszközt. Ha így nem téveszt akkor az olvasás jó, a fej kizárva.
(#) mugab válasza Nagy Endre hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Lehet hogy a nagy igyekezetben a végálláskapcsolóját elpiszkáltad. Nézd meg üresen behúzódik e a fej alapállapotba.
(#) girátor válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
igen arról, kapcs.rajzon pt002-es
(#) Nagy Endre válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
köszönöm a javaslatot de az eredeti cd -vel pl (három tenor) probálkoztam. Valoszinüleg kis hiba lehet a gond de sajnos nem vagyok profi ahoz,hogy a problémát megoldjam.Valojában Én legelöször szakemberhez fordultam ! Válasza=Ezek a készülékek kel nem érdemes foglalkozni. Csak ,hogy 5 éve80000ft-ért vettem. Ha van még javaslat megköszönöm.
Üdv Endre
(#) peter1995 válasza Nagy Endre hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Ki ne dobd!!Először az olvasó részt szépen precízen tisztítsd meg.Aztán pedig a mechanikát olajozd meg hogy könnyen menjen.Én nem rég kaptam egy"rossz" hifi aminek minden jel szerint csak a por volt a kibája amit a mechanika nem szeret.Először nekem is no disc volt most pedig már sok mindent olvas.
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Nos neked lesz igazad.Megpróbáltam .Meglöktem lejátszás közben és replayozott.Úgyhogy akkor a mechanika.Mivel és mit kenjek rajta.Azt mondtad hogy a WD40 nem jó.Akkor mivel?A mechanika az ami a fejet mozgatja előre hátra.?
Rámértem a szalagkábelra az ok.
(#) Nagy Endre válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Rendesek vagytok,hogy gyorsan válaszoltatok amit javasoltatok kiprobákom .Az eredményröl beszámolok.
Üdv Endre
Következő: »»   13 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem