Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hívásmegszakító
 
Témaindító: imi84, idő: Jan 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) imi84 hozzászólása Jan 4, 2007 /
 
Sziasztok,

olyan áramkört szeretnék készíteni, amely egy telefonvonalra kötve a bejövő hívásokat megszakítja. Szeretném ha mind méretben mind fogyasztásban minél kisebb lenne. A lényeg az lenne, hogy a telefon egyáltalán ne is csöngjön, egyfajta "ne zavarj" funkció megvalósításaként képzelem el. Mindemellett a készülék a kimenő hívásokat lehetőleg ne zavarja, de legalább bekapcsolt készülék mellett is eldönthető legyen a vonal "épsége" (tárcsahang).
Ilyenhez kapcsolási rajzot, útmutatót tudtok adni? Előre is köszönöm.
(#) Joci77 hozzászólása Jan 4, 2007 /
 
He??? simán húzd ki. . . szerintem
(#) Tetye hozzászólása Jan 4, 2007 /
 
hali
ha megvan mindened miért nem csinálod meg?
(#) Sebi válasza imi84 hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Tégy egy előtétellenállás nélküli glimmet párhuzamosan bárhol a vonallal. Semmit nem zavar, hívó csak nyekkenést hall, pénze lehullik és kuss van a vonalban. Készülék nem cseng ki - nincs rá ideje - mert a glimm a 100V váltóra begyújt és rövidzárat ad, amit a központ felvett készüléknek érez egy pillanatra.
Kimenő hívást nem zavarja.
(#) imi84 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Izé, az adatlapos hozzászólás ide vonatkozik, rossz linkre kattintottam, bocsi... Szóval adatlapot vagy részletesebb tájékoztatást tudsz adni? Elektronikában kicsit járatlan vagyok még...
(#) Sebi válasza imi84 hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Erre a kérdésre csak kérdésem van: tudod mi a glimmlámpa?

Ködfénylámpának is hívták, rengeteg féle van, pl fáziskereső csavarhúzóban, kontroll-fényként világítós kapcsolókban ma is gyakran fellelhető. Üvegházban két elektród neongáz töltéssel. Narancsvörös színben világít (ill. parázslik)

Adatlapot még sosem láttam róla.
(#) imi84 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Na látod ha annyit írsz, hogy glimm akkor azt sem tudom eszik-e vagy isszák... Ha azt írod glimmlámpa, akkor legalább azt tudom, hogy fényforrás
Egy kicsit kezdő vagyok ezen a téren, na mindegy. Így, hogy kicsit útbaigazítottál körbenéztem a winchesteremen, találtam áramkört, ahol pl hidegkatódos neonégőt és zener diódákat (is) használnak 700 voltos nagyon egyenletes egyenáram előállítására... a hidegkatódos neonégő mennyire jó tipp?
Ha bemegyek egy elektonikai boltba, és glimmlámpát kérek, tudni fogják mire gondolok, ugye? Egy glimmlámpának milyen paraméterei vannak? Azaz ha ilyet kérek mit fognak kérdezni tőlem? És milyet kérjek erre a célra?
(#) erobi82 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2007 /
 
Ködfénylámpának is hívták
Nem parázsfénylámpát akartál írni??
(#) Sebi válasza erobi82 hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Hát, a fiatalabbak inkább az autó ködlámpára gondolnak, az igaz...
De a 70-es években még elterjedt volt a ködfénylámpa - mint magyarításra törekvés - a szakirodalomban is.
imi84: ha bemész a boltba, tudni fogják mi az. Egyébként - kiviteltől, típustól függően 60...90V körül gyújtanak be, de ebben az esetben mindegy, mert a csengetőfesz több mint 100V.
(#) Ricsa hozzászólása Jan 5, 2007 /
 
Ezt a glimmlámpás megoldást bárhova lehet kötni a vonallal párhuzamosan. Van négy vezeték és mindegy hogy melyik kettővel kötöm párhuzra?
(#) imi84 válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
nem, a négy érből csupán kettő használt ha jól tudom, azt a kettőt valahogy megkeresed (valahogy megkeresed: 4 alatt a 2 azaz összesen hatféleképp választhatsz ki egy érpárt, végigmész mind a hat lehetőségen a lámpával), és oda kötöd be.
(#) MaSTeRFoXX válasza Ricsa hozzászólására (») Jan 5, 2007 /
 
Szerintem valahol van egy kis dobozka, amiben megtalálod az átkötést. A lakásba csak 2 darab vezeték megy be...
Nálunk ez úgy van, hogy a házba 2 vezeték jön, meg megy minden telefonhoz, és minden tekefonnál van egy kis dobozka amiben megvan ez az átkötés. És ebbe dugjuk a telefont. Amúgy ebbe a kis dobozba jól belefér a glimmlámpa
(#) Frankye válasza Sebi hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Idézet:
„Hát, a fiatalabbak inkább az autó ködlámpára gondolnak, az igaz... De a 70-es években még elterjedt volt a ködfénylámpa - mint magyarításra törekvés - a szakirodalomban is.”


Bizony-bizony! Akkoriban mindenütt ezen a néven lehetett olvasni-hallani róla!
(#) Frankye válasza imi84 hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Pontosabban: A telefon fizikai bekötésére szolgáló dobozka az, amibe belemegy a bejövő kábel. Ezen jól azonosítható, hogy a 4 ér közül melyik 2-t kötötte be a műszerész. Egyszerűen multiméterrel rá kell mérni az érpárokra. (Mellesleg a gyakorlatban 2-2 ér össze van tekerve, vagy közös csőbe van húzva a burkolaton belül, így könnyű azonosítani melyik 2 az, amelyik be van kötve a vonalba.)
(#) Sebi válasza imi84 hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
A négy érből kettő él, az egyik sodratpár. Az RJ11 dugóban (ami max 6 pólusú lehet) a két középső van bekötve.
(#) fatibi1 válasza imi84 hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
Szerintem a fénycsőgyújtóban találsz legkönnyebben.
Egy üvegcső 2 kivezetéssel.
(#) imi84 hozzászólása Ápr 3, 2007 /
 
Sziasztok,

eddig csak 220 voltos glimmlámpát láttam: volt eleve foglalatos, illetve előtétellenállásos, de 100 voltosat sehol nem találtam. Volt olyan bolt, ahol azt sem tudták mi az a glimmlámpa (elmagyaráztam nekik, azt mondták hogy ennek az a neve hogy HBJ jelzőlámpa... bár ez csak egy helyen volt, a többi helyen legalább tudták mi az)
Tudtok esetleg boltot javasolni?
(#) lelkes amatőr válasza imi84 hozzászólására (») Ápr 4, 2007 /
 
Talán a legegyszerübb megoldás, ha veszel egy boilerbe való kijelzőt (lámpát), abban van egy glimm és vele sorban egy ellenállás. neked csak a glimm kell belőle, de óvatosan termeld ki mert a glimm kivezetései könnyen letörhetők, ráadásul mindig a tövében.
Nem kell törődni semmi tipus megjelöléssel, bármelyik jó. (esetleg lomtalanításból is beszerezhető)
(#) imi84 hozzászólása Ápr 6, 2007 /
 
ok, conradban vettem egy előtétellenállásos glimmlámpát, előtétellenállással 220Vos (állítólag, bár ki is próbáltam, szépen világított), az előtétellenállás 100k ohm-os, más adatot nem tudok a lámpáról, ebből kiszámolható-e a glimmlámpa gyújtófeszültsége?
(#) Sebi válasza imi84 hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
Számolni nem tudod, de üzem közben multiméterrel méhető.
Egész biztos, hogy alkalmas a célra, mert kb 70-80V körüli lesz.
(Az elektródák távolsága a számolás alapja.)
(#) imi84 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Már leapplikáltam róla az előtétellenállást, így be merhetem dugni 230v-ba? Nem lesz baja? És simán menjek rá a két lábra multiméterrel? Ez biztos?
Az elektródák távolsága (amennyire az üvegen keresztül meg lehet ítélni (fénytörés rulez)) egyik végén kb 0.5-0.8 mm, másik végén 0.8-1mm, és mindkét elektróda egyenes. Egyébként az üveghenger átmérője sem több négy milliméternél.
Az előtétellenállás helyére egy gombostűt tettem be, és amennyire lehetett a fémlapocskával ráfogattam, de majd lehet még forrasztani is fogom.
(#) imi84 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
És azt nem kellene tudni, hogy mekkora a nyomás az üveghengeren belül? Meg hogy milyen gáz van benne?
(#) lelkes amatőr válasza imi84 hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Nehogy bedugd a 230-ba ellenállás nélkül!!!

ha már ilyen szépen haladsz (megvan a glimm, ellenállás eltávolítva), akkor már csak annyi a dolgod, hogy egyszerüen rákötöd a vonalra. A képen látható a telefon elosztó doboz. Keresd meg azt a két pontot ami a telefon felé megy, az a te pontod.

tel_csatl.jpg
    
(#) imi84 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /
 
ok. Miért mi lenne vele ellenállás nélkül? A dobozt már többször is megnéztem, úgyhogy ezzel a részével nem lesz gond. Már rá is forrasztottam az ellenállás helyére a bilincsbe egy gombostűt. Valószínűleg szerdánál előbb nem fogom kipróbálni, hogy jó-e. Addig is köszönöm a segítséget.
(#) Sebi válasza imi84 hozzászólására (») Ápr 9, 2007 /
 
Ellenállás nélkül 230-on felrobban! A telefonvonalon nem tud akkora áramot felvenni, hogy gond legyen.
(#) imi84 hozzászólása Ápr 12, 2007 /
 
Szervusztok!

A következő történik, ha párhuzamosan kötöm a glimmlámpát: jön a váltóáram, a glimmlámpa szépen felvillan, a telefon is kb 0.2 sec-ig csörög. Ezzel így nem lenne baj, de: a folyamat a telefon csörgési ciklusának megfelelően kezdődik előről. Azaz végülis a telefon kicsöngésének hangzását sikerült befolyásolni, gondolom a hiba abból fakad, hogy a rövidzárat a váltóáram megszűnése után is fenn kellene tartani egy darabig.
Van más tippetek, vagy ezt valahogy ki lehetne egészíteni úgy, hogy működjön? Nem baj, ha nem fér bele a kis dobozkába egyébként.

Az jutott eszembe, hogy a glimmlámpával sorba kötök egy egyenirányítót, az így kapott nem váltó lüktetőfeszültségre egy valamekkora kondit, a kondival párhuzamosan egy tranzisztort, ami a tranzisztor áramát felhasználva zárja a telefonhoz menő kört. Nem tudom hogy száz voltos nagyságrendben alkalmas alkatrészeket lehet-e venni. Meg azt se, hogy npn vagy pnp tranzisztor kell-e. Bár ha van jobb tippetek mondjátok.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem