Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hordozható erősítő építése
 
Témaindító: nolex, idő: Feb 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 10
(#) andras99 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Bocsi, elírtam, 12V-os.
(#) daveliss hozzászólása Jan 21, 2014 /
 
Üdv!
Szeretnék egy kis erősítőt készíteni telefonhoz. Egy olyan elképzelésem van, hogy 2db hangszóró lenne rajta, olyan 4W körüliek. Pluszba még azt is tudhatná, hogy az egyik hangszóró mélyebb hangokat ad le a másik magasabbakat, de ezt csak akkor ha nem foglalna túl sok helyet, illetve, ha nem bonyolítani meg túlságosan a dolgot. Szóval ebben szeretnék segítséget kérni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
(#) miroslavbrnic hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Üdv Segitségeteket szeretném kérni.
Valami olyan erősitő kapcsolása kéne ami tudná hajtani ezeket:
2 db magashang
2db mélynyomó

12v, 7A os akumulátorról.
És ez az egész egy régi katonai dobozban kapna helyet igy hordozható lenne.
Találtam a netem rengetek ilyen projektet de ott szinte mindenhol class t-s modulokat használnak.

Ilyenre gondolok
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2014
(#) Tardief hozzászólása Jún 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék péíteni egy hordoható zeneforrást. Ehhez már az erősítőt megépítettem tda1557q-val és a hangszórók is megvannak. A tpáellátással viszont bajba kerültem. Ennek a mintájára építem.
Sajnso nincs olyan trafóm ami megfelelő feszültséget állít elő. Van viszont egy 12V 3A és egy 24V830mA-es trafóm. a 24Voltos akkutöltésre míg a másik a töltési idő alatt az erősítő ellátására szolgálna. (12V9Ah)
A problémám:
-a 24 volt egyenirányítva 34 volt lenne. Ezt képes a 7815 kezelni?
-Az erősítő áramfelvétele akár 3 Amper is lehet. Ez több 7812-vel meg lehet oldani?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
(#) dB_Thunder válasza Tardief hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Minek kellene stabil 12volt az erősítőnek?? 18voltig semmi baja sincs.
A 12voltos trafó egyenirányítva mit ad?
A "mintát" pedig szerintem ne kövesd, van benne némi tévelyedés.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
(#) Tardief válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Igaz.
12v egyenirányítva elméletileg pont jó. ~17V, vagyis ettől kevesebb. Legalábbis elméletben.
Akku töltése elég egyszerű módon van megoldva a cikkben. Ez használható vagy inkább normális akkutöltőt keressek?
(#) dB_Thunder válasza Tardief hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Mérni kellene, hogy ne lépjed túl még véletlenül sem a 18 voltot, ha szükséges le kell venni a trafó szekunderéből pár menetet. Töltés mehet hasonlóan mint a "minta" DE az akkut az erősítő felé egy schottky-n keresztül kötném. Így az akkuról csak akkor menne ha a táp kapocsfeszültsége alacsonyabb mint az akksié.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
(#) Tardief válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Valószínűleg, töltés közben az akku teljesen el lesz választva az erősítőtől egy kapcsolóval.
A trafó műanyag házba van, így változtatni nem igazán tudok rajta, de rámérek majd.
A másik trafó is hasonló. Az egy égősort látott el. így ott is marad a 24V. A 7815IC mekkora bemenő feszt képes kezelni?
(#) dB_Thunder válasza Tardief hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
35öt ha emlékei nem csalnak, de marhára fog melegedni, emiatt nem javasolt használni, inkább valami kapcsolóüzeműt javasolnék.
Én nem alkalmaznék kapcsolót, az csak a gondok forrása! A másik amire eddig nem gondoltunk az az akku mélykisütése! Ez ellen is védekezni kellene..
(#) Tardief válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Akkor körbenézek a kapcsolüzemű tápoknál és kicsit tanulmányozom aschottky diódákat.
Mélyküslésre még nem találtam igazi megoldást. Lesz egy panelműszer beépítve, de ez csak mutatja és nem cselekszik.
(#) Ge Lee válasza Tardief hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
A 12V-os trafóról egy diódahíddal és egy pufferral megoldható az erősítő táplálása. Az akku töltése szintén, csak kell elé tenni egy egyszerű áramkört ami nem engedi mondjuk 14V fölé a feszt, meg mondjuk 2,5A fölé a töltőáramot (mezei áteresztőtranyós táp, vagy step down).
Az akkufesz meg figyelhető egy tranyóval vagy egy komparátorral. Ha egy megadott érték alá esik, akkor mondjuk kigyullad egy LED, vagy lekapcsol egy relé, ami szétbontja a tápot az erősítőtől.
Egyébként mint "hordozható erősítő" ott van az autóerősítő, 12V-ról akár több száz W-ra is. Jó hatásfokúnak meg a Tripath TA2020 a 20W-jával, kb. 5000-ért komplett készen, bedobozolva, védelmekkel, csak a 12V-os táp kell neki.
(#) Tardief válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
12Voltról lehet tölteni akkut? Mindenhol nagyobb tápfeszt írnak.
Azért nem szeretnék túl sok készre szerelt eszközt, mert tanulás céljából építem.
(#) dB_Thunder válasza Tardief hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Lehet, de...
Szóval el kell érni a 14.4 voltos kapocsfeszültséget, hogy ezt hogyan lehet/ csinálod az már más kérdés....
(#) Ge Lee válasza Tardief hozzászólására (») Jún 22, 2014 /
 
Azt írtad hogy a trafód 12V-os, ebből arra következtetek hogy abból legalább 15V-nak lenni kell még terhelve is egyenirányítás, pufferelés után. Az meg egy áteresztő tranyón keresztül pont 14,4V lesz. Persze trafó és terhelés kérdése, mert minél gyengébb a trafó annál kevésbé lesz terhelhető, vagyis jobban fog esni a feszültsége. De kompromisszum simán köthető, legfeljebb nem 2A lesz a töltőáram hanem kevesebb.
Szóval teszel rá egy diódahidat meg mondjuk egy 3300µF-os kondit, és megnézed hogy az üresjárathoz képest mennyit esik a feszültség ha megterheled 2-3A-el.
(#) Tardief hozzászólása Jún 29, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy másik kérdéssel fordulok hozzátok. Az akku töltés kérdésének megoldása után a doboz tervezésénél merültek fel kérdések. Szerintetek milyen anyagból kéne készíteni? Elég erősnek kell lennie ugyanakkor a lehetőségekhez mérten a lehető legkönnyebbnek.
Egy ilyen hangszórópár lesz benne, egy 9Ah akku és két trafó ez kb. 2*1kg.
Én 1cm-es( nem tudom milyen szabványok vannak, de az ehhez legközelebb álló) MDF lapra gondoltam. Körülbelüli méretek: 44*32*20(cm).
Ha esetleg van valakinek tapsztalata vagy tanácsa hálás lennék, ha megosztaná.
Köszönöm!
(#) XD1020 hozzászólása Jún 24, 2015 /
 
Sziasztok. Szeretnék csinálni egy ilyesmi http://www.argep.hu/trend/PHIL/Philips-hordozhato-hangszoro.html hordozható hangfalat. 2 hangszóró lenne benne, akár nagyobb is lehet, elemről vagy akkuról menne. Valaki ha csinált már ilyesmit akkor kérnék egy kis segítséget. Olyan kéne ami nagyon hangos és nem torzít, és viszonylag legyen normális magas és mély.
(#) Ge Lee válasza XD1020 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /
 
Ilyet nem kell csinálni, Kínából ennél olcsóbban küldenek olyat amin bluetooth is van, leginkább telefonhoz szokták használni kihangosítónak vagy zenehallgatásra.
Nem tudom nézted-e a méreteit, vagy láttál-e ilyet közelről, de ebben egy 3,5-4cm körüli átmérőjű hangszóró van. Speciálisan erre lett kifejlesztve, tehát a méretéhez képest egész jól szól, de egy normális "hangfalban" a magassugárzó is nagyobb ennél. Szóval nem a nagyon hangos és nem torzít kategória. Ahhoz normális dobozt kell építeni, normális erősítővel és táppal. Nekem van ilyen bluetooth hangszóróm, szétszedtem egyszer, ha jól emlékszem 300mAh-s akku van benne, amivel nem lehet sem hosszú ideig, sem nagy hangerőn zenélni.

Ha nagy hangerőt akarsz akkor veszel (vagy építesz) egy nagyobb dobozt, hozzá egy autós erősítőt meg egy autó akkut. Persze hatásfok tekintetében ez nem olyan jó, célszerűbb pwm végfokot használni (pl. Tripath TA2020 10-20W-ra). A Tripath 12V-os Lion akkuról elmuzsikál egy darabig, ráadásul olcsón van készen, építeni sem kell.
(#) Adam692 hozzászólása Ápr 16, 2016 /
 
Sziasztok.

A telefonomhoz szeretnék csinálni egy kis aktív hangszórót, ugyanis haverokkal sokszor hiányoljuk a zenét amikor elmegyünk valamerre, a telefon maga az meg nem olyan. Gondolkodtam, azon, hogy vegyek, de 8-10e forint körül vannak még a normálisak is. Szabadidő, elektronika alapok, ambíció van, Mélynyomót is csináltam már ami tökéletesen szól, meg amúgy is elkapott az alkotási vágy, úgyhogy úgy döntöttem, hogy mi lenne ha megépíteném magamnak?! Nem tudom, hogy olcsóbb és jobb minőségű lesz-e így, de meg szeretném csinálni...

-Egy kis 5v-rol működtethető erősítőre gondoltam, mert a telefonomhoz van PowerBank és akkor legyen ez a táp, egy USB vagy mikro USB foglalattal.
-egy jack aljzat amin ugyebár megy be a jel
- Stereo vagy mono... nem tudom stereot lehet e hídba kötni hogy 1 hangszórón szóljon...

Egy ilyenre gondoltam, keresgéltem a neten, de nem igazán találtam olyat amilyet szeretnék... Tudnátok-e nekem ebben segíteni? egy kapcsolási rajzal? Alkatrész listával stb?

Keresgéltem a forumon ilyen témában de nem találtam, azért is mertem nyitni új topicot , úgyhogy ha még is van akkor bocsánat
(#) GPeti1977 válasza Adam692 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Ebay-ről vegyél egy step up feszültség konvertert meg egy D osztályú erősítő modult.
(#) fecameca válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Nem tudom, GPeti mit ajánl, az nekem kínaiul van, de veszel egy TDA2822 -t, teszel rá hangszórót és 5 Voltról közel 1 Wattod van 0,5% max. torzítás mellett (hi-fi) Kell neked ennél jobb? A bemenetét a telefon fülhallgató csatlakozójába dugod, a bekötése rajta van az adatlapon, hídba vagy sztereóba, ahogy akarod.
(#) GPeti1977 válasza Adam692 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Vagy nem jó egy 3000 Forintos bluetooth hangszóró?
BT hangszóró
(#) proli007 válasza Adam692 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Hello! A Sztereónál két egymástól független csatorna van. Az nem tud szólni egy hangszórón. Ha a két csatorna közé teszed a hangszórót, akkor vagy az összeg, vagy a különbségi jelek fognak szólni. (Erősítő fázisfordításától függően.) Létezik még MS rendszerű szteró sugárzás, ahol az M csatorna az összegjelet, az S a különbségit sugározza le. De a "sztereóvá" alakulás az akusztikus térbe jön létre. Itt általában a M csatorna hangszórója előtt helyezik el az S hangszórót merőlegesen az elsőre. Így annyi előny van, hogy fizikailag egy helyen van a két hangszóró, nem két oldalt.
Mivel az M "összeg" csatorna a Mono jelet sugározza le és ebben van a basszus 99%-a, az S hangszóró mérete lehet sokkal kisebb és tulajdonképpen "csak" a magas hangokat fogja sugározni. Mert az S csatorna "különbségi" jelei tartalmazzák a sztereó információt. Az pedig a fázistolások mértéke, ami a mélyeknél a hullámhossz miatt meglehetősen kicsi. Manapság inkább mikrofonozásnál látható ez a megoldás. De azért nincs elfelejtve a dolog, mint itt látható.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2016
(#) martin96 válasza Adam692 hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Itt ez jó lenne neked szerintem.
Alapból hidalt kimenet, valamint D osztály így 3W-ra képes.
(#) ZagorNoNF hozzászólása Jún 20, 2016 /
 
Sziasztok,
Kerestem, de nem találtam választ arra amit kérdezni szeretnék. Ha más talál, akkor kérek szépen egy linket és lenézést kérek!

Rendeltem egy ilyen, előre összerakott mini "erőlködőt":
5V Mini Amplifier AC and DC USB Small power amplifier PM2038 Pow...roduct

Power supply: 5V
Input: stereo (3 wire)
Output: Stereo (2x2 wire) - 4Ohm 3,5W (5W peak) / 8Ohm 2,2W
The typical current off: 0.7 mu a
operating voltage range: DC2-6 v
built up by pulse suppression circuit power
built-in overheat protection circuit
Size: 50 * 44 * 22mm

Nem nehéz kitalálni, hogy egy hordozható zeneprojekt a terv. Áramellátást a csatolt képen látható 12000mAh (5V@1A & 5V@2A) powerbankról kapná. A kérdésem az, hogy milyen hangszórót ajánlotok hozzá. Ha kifejezetten 5W -vagy alatta keresek, akkor tipikusan a 4-5 centis, 1-6 ezer forintos kategóriát érintem, amik egyébként nem is feltétlenül jók erre a célra, főleg magasabb tartományt (Hz) érintenek.
Méret teljesen lényegtelen, csak legyen hangja és lehetőleg mélyet is generáljon. Külalakra semmilyen elvárásom nincs, a dobozt majd csak a megfelelő alkotóelemek beszerzése után találom ki. Sajnos csak gyakorlati tapasztalatom van, nem pedig valós elméleti tudásom. Közel 5 éve üzemel, egy 300W-os MNC autós mélyláda egy megbontott, Sony Ericsson MPS 70 erősítőjéről (átalakítottam, hogy egye a jack dugót). Ha szabad térre megyünk ahol senki más nincs, netán sütögetünk, akkor ez a láda kísér minket. Nagyon szép hangja van, a hangereje is kielégítő és elég kövérek a mélyek. Ezt csak azért említem, mert az a kis erősítő 3W-os az adatlapja szerint. Ha tudnám, hogy mit kell figyelni, talán itt is megtenné egy pár 10-30W, 10-15cm membrán, nagyobb kilengési úttal, egy megfelelő dobozban. Mivel a rendelt erősítő még nem érkezett meg így nem tudok bemenni egy boltba és kipróbálni, plusz sajnos szinte mindig zárás után végzek a melóval. Hacsak nincs szerencsém, mindenképp rendelni fogom, akár külföldről ha onnan olcsóbb vagy jobb ugyanannyiért (bár nem gondolom). De mit. Kábel és szerszámok természetesen vannak, és azért kiemelem, hogy célom a szép hangzás, alapvetően nem audiophil terméket akarok előállítani. Nyársalásokkor sörözés mellé. Nem a zenére figyelünk, de azért ne egy szokol rádió legyen. Le szeretném váltani azt a kozel 10 kilós 40x40x50centis kárpitozott mélyládát. Cinkes hazafele cipelni favágás, főzés-sütés és ivás után.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) ZagorNoNF hozzászólása Jún 20, 2016 /
 
A képet nem töltötte fel. Íme. (bár esetünkben sokat nem oszt)
(#) ZagorNoNF hozzászólása Jún 20, 2016 /
 
Még egy hozzászólás, hogy mire gondolok. Az itt szereplő mini erőlködő 3W-os, de azok a hangszórók tuti nem. Erre van valami általam megérthető számítás, vagy valamilyen keresési trükk?

https://www.youtube.com/watch?v=gxjcn7Z1ua0

Bizonyára többször kérdeztem 1 posztban egyértelmű dolgot. Próbáltam utánajárni, sajnos eddig eredmény nélkül. De természetesen még keresgélek, és ha valamit találok, jelzem.
(#) latyakosa válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Ha könnyű, egyszerű megoldást keresel javaslom nézz körül a széles sávú vagy koaxiális elrendezésű autós hangszórók között. 10 centi átmérő alattit nem javaslom. Használtban olcsóbb
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 24, 2020 /
 
Sziasztok!
A Boom boxom után szabadon... Építettem egy igazán hasznos kis hordozható masinát!
https://youtu.be/Hy1sMpMod0c
(#) krapulax6 hozzászólása Jún 24, 2020 /
 
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem