Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kaputelefon: miért NEM gerjed?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sszasza hozzászólása Szept 29, 2007 /
 
Sziasztok! Elvi kérdés. Adva egy kaputelefon,vagy akár vezetékes telefon, mobil stb kihangositója. Folyamatos üzem, tehát mindkét fél mikrofonja és hangszórója megy. Miért nem gerjed össze a rendszer?
Még régen csináltam egy lakástelefont (a két emelet közt), itt egyszerűen azt csináltam hogy a mikrofon és hangszóró külön van, kb 1 méterre egymástól. De beláthatjátok, ez nem vmi elegáns megoldás. Gondolkoztam különböző elveken de sose jött ki jól. Tudtok vmi jó megoldást?
(#) lgyk válasza sszasza hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Hi!

Általában ki lehet szűrni az adott rendszer gerjedésére jellemző frekvenciákat egy megfelelő szűrővel. Pl. ekvalizátorral is lehet csökkenteni a gerjedést. Egyszerűbb esetekben a mikrofon érzékenységét is lehet csökkenteni.

A telefon esetében azért nincs gerjedés, mert a mikrofon jele nem a közelebbi hangszórón fog megjelenni.
(#) Tomi20 válasza lgyk hozzászólására (») Szept 29, 2007 /
 
Heló
Vagy ha pár ms-os késleltetéssel szól a hangszóró a mikrofonhoz képest. Ettől még begerjed, de sokkal nagyobb akusztikai visszacsatolás szükséges hozzá.
(#) Sebi válasza sszasza hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Telefonnál, kaputelefonnál a kettőről négy huzalra átalakító (hibrid, trafó v. elektronikus) küszöböli ki a saját mikrofonjel hangszóróra jutását. Ezenkívül gyakran a mikrofonra jutó jel megjelenése is süketítheti a hangszórót. (pl. telefonoknál "handsfree" módban)
(#) damatic válasza sszasza hozzászólására (») Szept 30, 2007 / 4
 
Elvi válasz:
A kaputelefonokban nem mezei erősítőrendszert alkalmaznak, hanem úgynevezett cirkulátort.
(#) sszasza válasza sszasza hozzászólására (») Szept 30, 2007 /
 
Köszöm a válaszokat. Nézzük sorban:
-Szűréssel azért nem próbálkoztam eddig mert elvileg akárhogy szűröm, mindig lesz egy átviteli maximum, ahol begerjed/het.
-Hogy csinálnál pár ms késleltetést? Kerámia művonalat csak us-re láttam, szűrők, fázistolók meg fázist tolnak nem időt...
-2to4 (önhang elnyomó): én is ettől vártam a megoldást, sokat kisérleteztem, nem jött be. De folytatom, egy küszöbszint-engedélyezéssel kombinálva nem létezik hogy ne működjön
-Cirkulátor ez érdekes, eddig mint impedancia konvertert ismertem. Ki fogom próbálni. Gondolom out után még van egy erősitőfokozat, hangszóró úgy rémlik nx10mv nagyságrendű jeleket ad mikrofonként...
(#) Simsone hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Sziasztok! az elgondolás a következő: a gerjedés elkerülése, valamint egy vezetéken bentről ki a hangszoróra-- ill. kintről be mikrofonról a kézibeszélőre erősítve a jelek.
Elgondolásom: 4066 kapcsoló ic / négy kapcsolót tartalmaz/ --ezek kapcsolják a vonalat a mikrofonerősítőre ill. a hangszoró erősítőre / lm386 ic /
megfelelő kapcsolásban így a kapunál vagy adás, vagy vétel van.-- nyugalmi helyzetben vétel ...hangszoró.
A mikrofon előerősítő egy tranzisztor / utána lm 386/
ennek kollektoráról veszem le a jelet : kondi feszkétszerező diódák stb. innen a pozítív feszültséggel már tudom vezérelni a kapcsoló ic.-t
Ha tehát a mikrofonra rábeszélnek akkor így automatikus adás... míg a hangszórót lekapcsolódik.
Ha a beszédnek vége .... alaphelyzet : erősítő -hagszóró.

Hát ennyi lenne elviekben a kézibeszélő-mikrofon- hangszoró erősítését már kiválóan megoldottam, tehát oda -vissza külön-külön működik szabályozhatóan.

Kérdésem, szerintetek a fenti kapcsolós ic megoldás működne-e, vajon a mikrofonra rábeszélve azonnal kapcsol? nem vágja le a beszéd elejét?-adásban?

mivel az ic gyors nemhiszem, hogy átváltáskor kattogna.
(#) Simsone hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Bocs hülyeséget írtam mert átgondolva a kapu hangszórója önmagát kapcsolná müködés közben.
Marad a kétvezetékes megoldás + test.
(#) besi99 válasza Simsone hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Most ugyan a tV-t nézem, de holtbiztos, hogy egy Wheatstone hidas megoldása van
(#) Sebi válasza besi99 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Igen, régebbi Philips telefon-IC-kben ilyen volt. Mindegyiknek az a titka, hogy a vonali impedanciát kell reprodukálni művonallal, ez kaputelefonnál egyszerűbb, stúdióban pedig a technikus kézzel kiegyenlíti a hidat, mielőtt adásba tennék a hívót. (legalábbis régen erre volt szükség, ma már egy processzorral ezt "könnyű" elintézni...)

nemgerjed.GIF
    
(#) Simsone hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Mi van akkor, ha a kapuhangszoró letiltja a kapumikrofont /ha kiszólok/ ,--majd visszavált alaphelyzetbe, --vagyis a mikrofon állandoan veszi az utcazajt, beszédet, csak akkor nem ha szól a hangszoró.
A lakásban a kézibeszélő ugyis le van téve,--ha felemelem ..lehet hallgatózni.. is.

Szerintetek ez a logika müködne?? nem gerjed..?

egyszerünek tünik talán jó.

üdv.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem