Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kék lézer
 
Témaindító: Djatis, idő: Dec 31, 2007
Lapozás: OK   8 / 12
(#) kasas válasza Collector hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Kicsit képzavarban vagyok mivel hogy a te oldaladon lévő 1w os jx c140 dioda adatlapján az volt hogy 5V on megy és min4v ,max6v most pedig azt mondtad 3,7-4,5v vagy te nem a casio140 1w osra értetted? mert nekem az van és ezzel a DC-DC hülyeséggel ment csak most nem 3,7 aksirol akarom hanem pc 5 volt ról használni azért kérdeztem hogy fontos e betartani ezt az 1 volt os pluszt de kiveszem ha kell csak ha nem muszáj nem szenvednék vele hanem egy az egyben rákötném az 5v ra.
(#) Collector válasza zolee1209 hozzászólására (») Ápr 25, 2011 /
 
Nem csak te voltál, más is próbálkozott LED meghajtóval, szintén hasonló eredménnyel.
(#) Collector válasza kasas hozzászólására (») Ápr 25, 2011 / 1
 
A diódák közt marha nagy a szórás. Kb 2 hónapja azt figyeltem, hogy ha sorbakötök 2 diódát, akkor melyik mikor nyit ki. Az egyik már 160mA körül nyitott, a másik pedig akkor épp, hogy világított. Aztán 260mA kellett ahhoz, hogy a másik is kinyisson, majd tovább emelve az áramot a később nyitó dióda utolérte a másikat fényerőben.
Tapasztalat alapján 3,7-4,5V a rajtuk eső feszültség. Az adatlap pedig a nichiától külön rendelhető 1W-os kék diódára vonatkozik, amit már jóval az előtt is lehetett venni, mielőtt projektorokban használták, bár elvileg ez pontosan ugyan az a dióda, csak más tokozásban, tehát én sem értem a differenciát, de könnyen lehet, hogy ilyen nagy a szórás.
Mondjuk ez a meghajtó nem csak sima DC-DC konverter, hanem áramgenerátor is egyben, mert erről közvetlen megy a dióda, ezért nem okoz gondot neki a túlfesz ezek szerint. De ezt kimérheted.
(#) kasas válasza Collector hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Na most megcsináltam és amikor a 4V feszültség ment rá akkor leesett 2,2V és 2,2A re az üzemi fesz és áram és forrósodott nagyon a driveren a tekercs meg az ic k és inkább rákötöttem közvetlen a 4,9V pc tápra és így 4,5V 1,2A lett az üzemi és nem is forrósodik annyira úgy néz ki jó lesz ,amúgy nem tudod ez a 445 mennyire alkalmas uv re kötő müanyag kötésére?
(#) Collector válasza kasas hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Idézet:
„Na most megcsináltam és amikor a 4V feszültség ment rá akkor leesett 2,2V és 2,2A re az üzemi fesz és áram és forrósodott nagyon a driveren”

Persze, mert a konverter kisebb feszültségen nagyobb áramot próbál felvenni ahhoz, hogy a teljesítmény konstans érték maradjon, a nagyobb áram pedig négyzetesen növeli a disszipációt.
Idézet:
„,amúgy nem tudod ez a 445 mennyire alkalmas uv re kötő müanyag kötésére?”

Nem tudom, mert az, hogy UV-re kötő műanyag az akármi lehet. Nézd meg a műanyagod adatlapját.
(#) david91 hozzászólása Máj 19, 2011 /
 
Hello!

Teljesen új vagyok a témában, egyenlőre nem is szeretnék elmélyedni benne, csak érdekelne, hogy honnan szereztek kék lézerdiódákat? Mert láttam képeken, hogy építgettek ezt-azt . Visszaolvasásban egy üzenetet láttam ahol írta az illető, hogy külföldről rendelt használtan. Rákerestem a gugliban, külföldieket én is találtam, újat, használtat is, de hazai forgalmazótól nem.
Erről vélemény?
Bővebben: Link
Az árához képest nem rossz szerintem. Az oldal alján van egy videó, kipróbálásról.

üdv. Dávid
(#) Noo válasza david91 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Hello!
Itthon majdnem féláron lehet venni. Keresd meg Collectort vagy Telectrot.
Nem tudom melyiküknél van 1W-os.
(#) Collector válasza Noo hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Én már kifogytam pár hónapja. Nem tudom veszek-e új projektort, majd nyáron eldöntöm.
(#) kasas válasza david91 hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Ha csak a dioda kell ne vegyél ilyeneket vagy ha használni akarod 10mp nél tovább akkor se .Nekem lilába volt ilyen és 1perc után fölforrt a kezemben .Egy ilyen 1w ost a papírja szerint nyáron be se lehetne kapcsolni mert abban a pillanatban túllépte az üzemi hőt . Rá is van írva hogy 30mp nél ne használd tovább. 100mw fölött lézert csak modulba hűtéssel szerintem...
(#) telectro válasza Noo hozzászólására (») Máj 20, 2011 /
 
Köszönöm az ajánlást, de már nincs egy sem, most csak 100mW dióda van. Egyébként tényleg erősen melegszenek, szóval rendesen hűthető modulba építsd be, ha valahol találsz is diódát.
(#) Djatis hozzászólása Jan 5, 2012 1 /
 
Nem tudtok véletlen hol lehet most viszonylag szerény áron 445 nm -es kék diódát kapni ?
(#) zenetom válasza Djatis hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Bővebben: Link Ha megveszed, feltétlenül rakj fel róla képeket, mert kíváncsi vagyok rá, de annyira komolyan nem akarok vele foglalkozni, hogy vegyek is egyet.
(#) epyn válasza zenetom hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Személy szerint,megvenném saját magam,igy jó pár ezer forintot megspórolok.
A diódáról,működéséről meg annyi de annyi a kép a neten
(#) Collector hozzászólása Jan 7, 2012 /
 
Bővebben: Link
Hát ehhez nem tudok mit hozzáfűzni, de remélem már azóta fehér bottal járnak.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Gratulálok!
(#) Collector hozzászólása Jan 7, 2012 /
 
Azt még nem említettem, hogy youtubeon küldött egy üzenetet nekem egy Casios ügyvéd, hogy vegyem le a videókat, mert jogtalanul használom a Kázió nevét, meg hogy nekik kárt okoz a videó. Furcsálltam, hogy a kázió névtelenül küldözget youtubeon fenyegetéseket, aztán rákerestem googlével, és több más ember is kapott ilyen figyelmeztetést, az ebayról meg tömegesen szedetik le a hirdetéseket.
Valami ilyesmi: Bővebben: Link
Persze én levettem a videókat nem érdekel a téma annyira, de nem ártana ha mondjuk azokkal foglalkoznának jobban, akiket az előző videóban lehetett látni.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Olvastam az ezt boncolgató a topicot a PL-en,a reakciók javarészt egyértelműen:
"Kifizettem,enyém,azt teszek vele amit akarok"
Hasonlók.
Levélben kijelentik,nem ők a lézerforrás gyártói,tehát aki igy árulja,hivatkozik rá,valóban elkövetheti azokat,amelyek alapján ráncosodhat a projektor "összeszerelőjének" homloka.

De nem csak a jogi oldalról szólt a levél,a veszélyekről is,lézersugárzás stb.Bár,ez szerinem a legkevésbé nem érdekli őket,gondolom kaptak már felszólitást innen onnan,miért fejlesztenek,gyártanak olyan terméket,amiben potenciálisan veszélyes eszköz található.
E-bayen ritkán találtam régebben is márkanév alatt meg a 445nm-es diódát.Max a leirásban hivatkoznak a márkanévre.
Gúglizva,vagy ebay keresőjével amúgysem a lézer,vagy egyáltalán a projektor ugrik be első 50ként(karóra)
Minden esetre,nem bánnám,ha történne némi szigoritás ezen a területen,mert egyre több az ilyen hülyegyerek,akiket bemutattál a videón.
Sokkal több,mint aki "szakmai" vagy felhasználói szempontból szeretne lézer forráshoz hozzájutni.
Márpedig,amig ez a csoda dióda lesz a legköltséghatékonyabb sugárforrás,addig az amatőr,pro lézerépitők igényt is tartanak rá.Senkit nem érdekel,milyen néven,vagy hogyan árulják.
(#) Djatis hozzászólása Jan 7, 2012 /
 
Kiprűbáltam egyszer az RGB lézeremben a 405 nm-t keverni a zölddel és lám milyen szép 470 közeli kéket kapsz.
csak pontosan és profin össze kell keverni egy modulon belül külön hogy úgy használja kéknek s ami még fontos hogy mindíg állandó legyen a zöld ugrásszerű fényváltozásait kellene valahogy folyamatosabbá tenni és már nincs is szükség a 445 re.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Jan 7, 2012 / 1
 
445nm nagyon is tökéletes az RGB "white light"-hoz,nagyon szép mélykék szine van.
Nagyon jó a teljesitmény viszonya és közel 1:1 arányban lehet a zöld 532nm hullámhosszhoz illeszteni(pirosat is figyelembe véve)
A lilás,405 nm-es BR dióda(BD?) elég drága és ahhoz képest sokkal rosszabb a láthatósága,ráadásul lila lézerrel sosem fogsz olyan szép türkizt,vagy rózsaszint előálliani.
Másrészről,az ár/mW aránya többszörösen rosszabb,mint a 445nm-es diódáknak.(most nem a single mode 80mW-os 445-re gondolok,mert ilyen is van)
Bolond az,aki (majdnem)ugyanannyi pénzt kiad egy lila diódáért,amikor megveheti a 445nm-est.,mégha elég rossz a sugárprofilja a lilához képest.Ezt lehet orvosolni,prizma,vagy lencsetag.
Nekem bevált a 445nm,akkor is ezt használnám,ha ingyen adnának egy kék DPSS-t.
Persze ez csak az én gondolatmenetem volt
(#) alfa007 hozzászólása Jan 7, 2012 /
 
Helló.
Én is láttam azt a videót amit Collector belinkelt.
A két okostojásnak halvány lila négyszögjele nincs arról, hogy egyáltalán mivel játszik.
De az egyiknek volt annyi esze (ha annak mondható), hogy vett fel szemüveget.
(#) Laslie74 válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Az a szemüveg gyakorlatilag semmit nem ért. Én még kb 15 éve segédkeztem egy színházi előadáson ahol az effekthez használt 10W-os argon lézer fénye effektszünetben egy 1dm^3-es alumíniumtömbbe fúrt feketített furatba nyelődött el, de még az abból kiszűrődő reflexió is egy második vakfoltot okozott a retinámon ami szerencsére csak a perifériás területre esik. Pedig pár másodpercnél tovább nem virított mert addigra lekapcsolt a táp hogy kímélje a csövet, vagy annyival előbb gyújtott be a következő program előtt. Maradandó figyelmeztetés volt hogy a jövőbe mennyire legyek óvatos akár a játék lézerekkel is.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Ráadásul a 405nm-es dióda roppant érzékeny midnenféle tranziensekre, sokkal érzékenyebb mint a többi...
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Anno jó volt,amig valami zseni fel nem vélte fedezni a DLP-ben rejlő kincset.Szerencsére sosem kellett szenvednem vele.
(#) Djatis válasza epyn hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Az rendben van nem úgy gondoltam hogy költök is rá mert van ithon még vagy 4 darab 405 nm es diódám meg egy külön zöld modulom is amit erre a célra felhasználhatnék és nagyjából ciánt fogok kapni csak hogy folyamatosan lehessen szabályozni a scannerben kellene a kevert modul után valami feszültségre sötétedő vagy üveg ami a fényerejének a szabályzását végzi és már ki is van küszöbölve hogy a zöld ugrásszerű fényváltozása és így az összetett kéknek a színprofilja állandó maradjon mert az üveg mögött az állandóan teljes fényerőn virítana.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Fogalmazd meg még egyszer,érthetően,lehetőség szerint mondatokban,ne egy szóval.
Köszönöm.
(#) Djatis válasza epyn hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
Röviden annyi hogy a kéket úgy állítod elő hogy egy modult csinálsz amiben egy különálló zöld van összekeverve a 405 nm-el és akkor kapsz egy szép ciánkéket úgy vezeted már ki alapból a modulból és utána azt kevered a külső pirossal és zölddel.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Jan 8, 2012 /
 
473nm-es DPSS kéket megközeliteni?
Igy már értelek,köszönöm,hogy újra fogalmaztad.
Nem egy rossz elgondolás.Csak nagyon drága.Jó nem annyira mint a kék DPSS,közel sem,de egyszerűbb,ha korrektorozol egy 445-ös diódát.Fele annyi vesződség,többszörös teljesitmény
Hasonlóként lehet kapni kompakt RGB modulokat is,amik fehér sugarat lőnek ki.
Az egész egybe van épitve,csupán 12V és több tiz amper kell neki és a 3 modulációs bemenő jel.
(#) Djatis válasza epyn hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Azért ha a kéknek ezis megfelel egy 405 ös dióda kb 3000 ft nem több 150 mw ban ahoz hogy ciánt kapj belőle a zöldet csak alig halványan kell rákeverni vagyis bőven elég maximum egy 5 mw-os zöld is ami igazán elérhető árban van . na jó persze ha ezt mind meg kell venni plusz külön a két áramgenerátor meg a profi összehangolás eltalálni az optikákat plussz egy dricro tükör meg a sok veszkődés egyértelműen a 445 a nyerő de árban még a legolcsóbb is elég húzós egy 15000 forintos 1W-os 445nm meg egy kicsit olcsónak tűnik vagy márkátlan vagy inkább bontott. Ami meg kockázatos meddig fog működni nameg meg van e tényleg 1 W os és adhatsz e neki annyit amit ír az eladó.
(#) Djatis hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Majd lassan eljutok odáig hogy újra fejlesztem a lézerprojektemet amit a weboldalamon megtaláltok a nevem alatt és majd írok a fejleményekről.
(#) alfa007 válasza Djatis hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Értem, raksz bele kék lézert is. Amúgy nem rossz kis lézershow. Grat! :taps:
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem