Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 41
(#) atgyuric hozzászólása Jún 25, 2010 /
 
Sziasztok.

Érdekes problémába futottam bele. Hőfokszabályzót építettem DS18B20 szenzorral. 12bites felbontással használom, szépen írja is a kijelző a hőmérsékleteket. 24.1, 24.2, 24.3 stb ahogy emelkedik a hőmérséklet, egészen 37.5 fokig. Ekkor megáll a növekedés és legközelebb 38 fokra ugrik fel. Kb annyi idő alatt mialatt 0.1 fokonként 5x kiírná a hőmérsékletet. 4 szenzort is kipróbáltam, mindegyik ezt csinálja. Fűtés kikapcsolás után viszont jól írja hőmérsékletet ahogy hűl lefele. 38, 37.9, 37.8 stb. Valakinek van vmi ötlete erre? Így kicsit necces tartani állandó hőmérsékletet hogy vmi gixer van a gépezetben. Egyébként két 25w égő fűt és venti keringeti a levegőt állandóan.
(#) pete hozzászólása Júl 7, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek! Uraim ,azt szeretném kérdezni hogy szilárdtestrelé kapcsolásban a BT137-600-as triakot kiválthatom-e BTB16 800B-vel? Mi a különbség a kettő közt (A feszültség és az áramerősség adatokat értem) Gondolok itt pl a vezérlőfeszültség jó-e neki ugyanaz,valamint a hűtőbordára kiengedi-e a feszültséget,mert a BT137 nem engedte.... Köszönöm.
(#) kadarist válasza pete hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Szia!
A BT137 hűtőfüle kapcsolatban áll a T2 kivezetéssel, úgyhogy simán ráengedi a bordára a fázist. A BTA kezdetű típus a szigetelt kivitel. Adatlap: Bővebben: Link
A két típus gate-tulajdonságai hasonlóak, úgyhogy a vezérléssel nem lesz gond. a BT 600V-os 8A-es, a BTB 800V-os, 16A-es. Adatlap: BTB16
(#) pete válasza kadarist hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ!
(#) janitata hozzászólása Júl 18, 2010 /
 
Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni. Épitettem keltetőgépet amiben 1 db 60Wattos izzó a fútés, nincs is vele semmi bajom, azt leszámítva, hogy kb hetente 1-szer kicsapja az izzót. Szerencsém, hogy még mindég időben észre vettem. (80db tyúk tojásból 74 kikelt) Hely hiány miatt nem tudok 2 db-ot sorba kötni. Szerintetek a csatolt képen lévő ellenállásokkal meg lehet oldani? Köszönöm, ha segítetek.

a7a_1_big.jpg
    
(#) fongab válasza janitata hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Szia
60W izzót akarsz helyettesíteni. 60W/230V=0,2608A-nek kell. R=U/I =230V/0,2608A=881ohm
Neked a 10Kohm os ellenállásokból 12db kell párhuzamosan kötni hogy 63W legyen a teljesítmény.


Ha nincs 12darabod, akkor csak azt tudom javasolni, hogy a izzóval sorba kössél egy 10Kohm os ellenállást, és a relével ezt zárd rövidre. Ezzel eléred hogy a égő izzószála folyamatosan, elő lesz, fűtve. Ha rákerül, a 230V nem a hideg izzószál kapja meg a feszültséget, ezért később éghet ki.
üdv.
(#) janitata válasza fongab hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Szia. Köszönöm az alapos és számomra is érthető választ. Üdv: János
(#) Molnár Szilárd válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Sziasztok Légyszi írjátok meg hol találok olcsó és megbízható hőfokszabalyozót.
(#) janitata válasza Molnár Szilárd hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Szia. Tudok ajánlani, csak milyet akarsz? Készen nekem 5000Ft + postába került. Alkatrész csomagban ugyan azt kb: 2000Ft + 900Ft posta. (Ja és nem ez csapkodja az izzókat, mert az 8500-ba került) Üdv János
(#) Molnár Szilárd válasza janitata hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Szia.Én egy házilagosan elkészített keltetőt szeretnék készíteni,ehhez kellene egy hőfokszabályozó.Sajnos még kezdő vagyok ebben a témában de annyit tudok hogy az étermembrános túl pontatlan a relés besül.Tud ajánlani valami gigszermentes szabályozót?
(#) Roky hozzászólása Júl 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Én is azok közé tartozom, akik nem szívesen szabályoznák a hőmérsékletet kétállásos fűtéssel, szóval az a kérdésem, hogy létre lehetne-e hozni valahogy impulzusokat a mérőhíd feszültségének függvényében, amely impulzusok kapcsolgatnák a fűtőszálat pl. egy szilárdtest relé vagy triak segítségével annál sűrűbben, minél nagyobb az eltérés a kívánt és a pillanatnyi hőfok között.

Valami olyasmi kapcsolás érdekelne elsősorban amit nem kell programozni.
(#) Stewe válasza Roky hozzászólására (») Júl 27, 2010 / 1
 
Akkor neked találták ki, a PWM-es analóg fűtésszabályzót, ami egy beállított referenciához képest a hibajel mértékével arányos fűtőteljesítményt ad. Egy 723-as referencia-feszültségét összehasonlítva egy hőérzékelő diódalétra (ami a belső keringtető ventilátor előtt van) feszültségesésével képezhető arányos jel a fűtőteljesítmény szabályozására.

Kész rajzom nincs, de egy tömbvázlattal segíthetek, ha érdekel.
(#) Roky válasza Stewe hozzászólására (») Júl 27, 2010 /
 
Aha érdekelne, köszi!
(#) Mucu válasza Roky hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Az előbb említetthez hasonló a P szabályozás (vagy proporcionális, azaz arányos szabályozás), ez esetében a kimenet arányosan közelít a bemenethez a mért érték és az alapjel különbségéből létrehozott különbségi jel szerint. Ez a különbségi jel a hibajel.
Van egy kapcsolásom és azt hiszem nyáktervem is. Még nem építettem meg mert nem látom értelmét. A "kétállásos" fűtéssel maximálisan elkégedett vagyok, keltetőben pontos és egyszerű.
(#) pete válasza Mucu hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Üdv! Teljesen egyetértek! Egy keltető nem igényel ekkora precizitást.
(#) Roky válasza pete hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Jól megválasztott fűtőteljesítmény és erősítés esetén elképzelhető, hogy a kétállásos fűtés is megteszi....
Az enyém azonban sajnos elég lassú rendszer, szóval hiába a kis hiszterézis, nagyok a túllendülések. Azonkívül zavarás -szellőztetés- hatására, mivel egyben bújtatóként is szolgálna, elmászik az egyébként állandósult átlagos hőmérséklet értéke, szóval én biztos nem fogom azzal az egyszerű módszerrel beérni, ráadásul nem mindegy, hogy odakint -10 vagy +30 °C van.
Arra gondoltam, bár mostanában nem lesz időm kipróbálni, hogy két sorba kapcsolt szenzort használnék, egyiket a fűtés közelében előrecsatolás gyanánt, másikat a keltetőtérben visszacsatolásként, természetesen valami pwm-hez hasonló szabályozással.

A keltetőm kb. így néz ki:

kelteto.pdf
    
(#) pete válasza Roky hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Kinek a pap,kinek a paplan.... én inkább a keltető megépítésénél vettem elsődleges szempontnak a gyors reagálású fűtést..... Miért is lenne az jó nekem ha a hűtés ill szellőztetés után egy óra hosszáig szabályozgatna,mikor 30 másodperc alatt is helyreállhat a hőfok,túllengés nélkül.....
(#) Mucu válasza Roky hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
A nagy hőingadozásokat okozhatja a fűtűtest nagy hőtehetetlensége vagy a rosz levegőáramlás is. Mivel fűtesz? Az én gépemben tized Celzius fok túllengés sincs, és a kinti hőmérséklet sem befolyásolja. A rajzod elméletben nem helyes, nem úgy fog működni. Egyes helyeken nagy hőkülönbségek alakulhatnak ki. Én értem hogy hogy szeretnéd, de a levegő nem tudja, arra fog menni amerre tud és amerre irányítod.
(#) Roky válasza Mucu hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Én cekásszal tüzelek.

Jó, tudom, csak én vagyok túl akadékos, nem baj az, ha kicsit leng a hőmérséklet, mert a tojások, tálcák stb. úgyis kompenzálják azt, ennek ellenére én nagyon vonzódom a "folyamatos" szabályozáshoz, szóval tuti kipróbálom majd amint időm engedi.

Egyébként fején találtad a szöget, a termosztát mellett másik igen kényes kérdés, hogyan áramlik belül a levegő. Ezen én is sokat töröm a fejem, hogy jó is legyen, el is férjen stb....

Harmadrészt biztos a méréstechnikáink is különbözőek, mert ha hagyományos kapcsolgatós fűtésed van, számomra elég hihetetlen a tizedfok alatti hiszterézis. Nekem a multiméteremen van egy hőmérő de az elég béna, hanem van egy laborhőmérőm, rendes higanyos ugyan, de nagyok az osztások, és ha közelítesz a kezeddel már arra is mozdul. Azon látom, ahogy lengedezik a hőmérséklet.

Esetleg fel tudsz rakni rajzot vagy képet a te gépedről? Hátha tanulok belőle.....
(#) Mucu válasza Roky hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Igen ebben igazad van, a tojások úgysem melegednek fel olyan gyorsan mint a levegő lehül a megfelelő hőmérsékletre. Tehát a tojás hőmérséklete a kívánt értéken tartható. A cekászal semmi gond, tökéletes a célra, valószinű más okozza a túllengést. A gépemet már feltettem a topikba, azt hiszem több helyre is pl: itt megnézheted , de itt még épülő állapotban is fent van. Ez még az első verzió, egy keltetés után rájöttem hogy vannak hibái, ezért egy másik dobozba áttettem az izzókat, valamint belekerült 4db 8 cm ventillátor pluszban a négy sarokba alúlra. Ja és újra kellett festenem mert régi festéket kentem rá és berozsdásodott, remélhetőleg az új hammerite-al már nem lesz ilyen gondom. Sok sikert!
(#) zamatőr válasza Roky hozzászólására (») Aug 1, 2010 /
 
Üdv mindenkinek .Én ilyen szabályzót használok .Hőfok 0.1 fok pontosságu. Pára2-5% pontosságu .Aut forgatás 2 óránként.A kapcsolásból a FET meghajtó IC elhagyható ,az első verzióban nem volt. 12volt akkuról is megy áramszünet esetén. Hálózati trafó 230v/12v-150-250w biztonsági
(#) zamatőr hozzászólása Aug 1, 2010 /
 
FET meghajtó nélkül.A nyák lapon átkötéssel megoldható.
(#) Ria hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Hello!
Lenne néhány kérdésem a naposcsibe házi keltetésével kapcsolatban:
1. Hőfok beállítás?
2. Páratartalom?
3. Szellőztetés ideje?
4.Tojásforgatás gyakorisága?
5. Keltető beüzemelése? (bár ez nem olyan lényeges az első 4 a fontos!)
Aki tud kérem segítsen
Válaszaitok előre is köszönöm.
üdv. Ria
(#) Ria válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Köszönöm szépen a segítséget
(#) Roky hozzászólása Aug 31, 2010 /
 
Sziasztok!

Megépítettem a mellékelt hőfokszabályzót ami úgy tűnik működik is egy dolgot leszámítva: a triak állandóan be van gyújtva.

Az 1. képen bekarikáztam a problémás részt. Azt írják, C4 rövidre zárása esetén a triaknak is zárnia kellene, de ha rövidre is zárom még C4 nélkül is gyújtva van a triak.

Ennek így elméletileg tényleg kéne működnie és csak én nem tudom összerakni, vagy tényleg hibás?

A többi része működik az áramkörnek.
(#) vilmosd válasza Roky hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Hali
Esetleg nincs forditva a triac? A C4 rovdrezarasaval le kellene zarni a triaknak. Amennyiben nem zar le valami csereptores van. Lehet rossz a triac (zarlatos). Probald meg megmerni zarlatra feszultsegmenetes allapotban.
Udv Vili
(#) Roky válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
De fordítva volt! Nem gondoltam volna, hogy nem mindegy..... Köszi!
(#) janiahegyrol hozzászólása Szept 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Mondhatjátok, hogy én a lustább csoportba tartozom, de én a keltető szabályozását egy Haga KD24D típusú PID szabályozóval szeretném megoldani, eddig minden szép és jó, gondoltam ez a legegyszerűbb megoldás. De olyan problémába ütköztem, hogy eme készülék nem hajlandó nekem tizedes pontossággal mérni, a leírásában nem említi, hogy nem tudná csak a beállításában szerepel olyan lehetőség, hoyg **.** formában jelezzen ki, de ezt nem teszi meg. Elnézést, hogy ilyen hosszú duma lett.
A kérdésem az lenne, hogy valaki találkozott-e már ennek a készüléknek ilyen hibájával? Vagy ha van valaki aki már konfigurált ilyen készüléket az is kérem jelentkezzen, mert vannak még más problémáim is vele. További szép estét!

24du_h.pdf
    
(#) janiahegyrol válasza janiahegyrol hozzászólására (») Szept 12, 2010 /
 
Megválaszolom magmnak hátha valaki másnál is felmerül hasonló kérdés.
Ez a típus 0,25°C pontosságú kijelezni pedig nem képes tized fokokat.
(#) fegyluis válasza lapose hozzászólására (») Okt 14, 2010 /
 
Bocs, de csak most kapcsolódtam be a fórumba. Ha lehetséges esetleg én is kérhetek egy másolatot a könyvedből?
Következő: »»   16 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem