Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keltető hőfokszabályozó
 
Témaindító: Bfg10k, idő: Máj 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 41
(#) Szpidi válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia,

Egy tálcán 60 tojás, forgatás kézi erővel.

Mit jelent a kíméletes szabályzó? Én azt gondoltam, hogy teljesítménytől függően időnként egy-két félhullám időre bekapcsolom. Az nem jó?
(#) frázis válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
- Még életemben sem láttam, vagy hallottam, hogy elpattan az izzó üvege. Persze, akkor igen, hogy ha fölhöz vágod, vagy működés közbe hideg vízzel locsolgatod, na de miért tennéd?
- Okos dolog mosógépet, fagyasztót, hűtőgépet 230 V-al működtetni, netán konyhai elektromos gépeket működtetni? A válasz ugye meg van.
- A keltetéshez átlagosan 1 tojás/1 W hő teljesítmény szükséges.
- Azért, mert a ventilátoroknak itt nem hűtő szerepük van, hanem egyenletes légmozgás biztosítása a szerepe. Nem muszáj a szívó, de, anélkül rosszabb a hatásfok, nem azonos a keltető légterében lévő hőmérséklet, a keltetési arány kisebb.
-6-os venti? A 10-esnek nagyobb a keverő lapátja, több lebegőt tud keverni és azért kell 5 V -on működtetni, mert akkor kisebb a fordulat, és nem hűt, csak keveri a levegőt, na de ez már egyszer leírtam (#1206090) Neked. (igaz, hogy ?az ismétlés a tudás anyja?, de legyél figyelmesebb)
- Küldtem egy linket is már, böngész végig, meg éri, ha az legutolsó topik bejegyzésig eljutsz, mindent tudsz. A tudást, a sikert nem adják ingyen, ebben az esetben sem, olvasni, majd próbálkozni kell. Azonban, ha azonnal akarsz mindent és kevés a fizikai ismereted, de nem akarsz tanulni, inkább vegyél kész, jó minőségű berendezést, na de a keltetés technológiát akkor is meg kell tanulnod, ha saját keltetést akarsz. A tyúk, a technológiát génjei hordozza, Neked fejedbe kell pakolnod.
Sok türelmet és okosodást, majd sok kiscsibét!
:yes:
(#) pete válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Üdv!
Frázis már nagyvonalakban mindent megválaszolt amit én is írtam volna, a nedves környezet,egy 55-60 % ami egészen a bujtatásig annyi! Ez egy borús napon több a szabadban is! Így van,az izzókat nem spricceljük!!!
Inkább el kell szeparálni a keltetőtértől egy lemezzel,vagy a külön fűtőkamrát csinálni! A ventillátorból a hogy frázis is mondta,minél nagyobb,és minél lassabb legyen akkor jó ha csak elindítja,és fenntartja a keltetőtérben a levegő keringését,és nem sávokban fúj!
A régi gyáriakban egy óriási menyezetventillátorhoz hasonló keverte lassú fordulaton a levegőt!
A fűtést mindenképp a párologtatóhoz a lehető legközelebb helyezd el, a gép aljában,mert ha külön vezérelt párásító rendszert nem építesz ki,nehezen tudod fenntartani a megfelelő párát,mert a hideg víz nem párolog eleget! Itt megnézheted én hogyan oldottam meg annak idején, egy néhány éve félbehagyott lapon:
http://keltetes.mindenkilapja.hu/#/html/19357181/render/fooldal
A Képek között , a nagy keltető képei közt megtalálod a fűtést!
Üdv: Peti
(#) Szpidi válasza frázis hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Köszi a válaszokat!

Az 1W/tojás teljesítményt már hallottam, de egy kicsit soknak tarto(tta)m. A mostani keltetőm (fűtőszálas) 28W / 61 tojás. Eddig még elég volt a teljesítménye, igaz, hogy én fényt nem csináltam, csak hőt.

Ventik: Láttam te a nagy hűtődben 4 ventilátort üzemeltetsz, ráadásul folyamatosan. Nekem egy kis egytálcás (marad 50-60db-os), kézi forgatós alacsony (belmagasság 23cm) keltetőbe kellene belevarázsolni a légkeverést. Csinált már valaki hasonlóba légkeverést? A gyáriak hogy működnek? Hogy forgatják meg a levegőt? Nekik is felül van a fűtés. Ráfújják közvetlen a fűtött levegőt középen az alattuk levő tojásokra? Vagy alul szívják be és oldalra fújják ki? De akkor meg hogy megy lentre a meleg és hogy jön fel a hideg?

Van valakinek tapasztalata nem folyamatos üzemű ventilátorral? Pl két mérési ponton ha eltérés van akkor keverni a levegőt, az eltérés mértékének intenzitásával? (Fogyasztás, zaj, "huzat" csökkentésre gondolok) Ventilátor méret: Mivel a venti nem közvetlen a tojásokra fúj, hanem egy felületen (széleken) eloszlatva, szerintem nincs különbség, hogy mekkora a venti lapátja, ha a légszállítás azonos, akkor a "szélsebesség" is azonos lesz. Gondolom. De javítsatok ki, ha tévedek.

A most kitalált módosított keltető elrendezést csatoltam, remélem bele fog férni a régi dobozba. A teteje nyitható. (zöld venti, piros fűtőszál, kék párologtató, sárga tojás, narancs- reményeim szerint a levegő útja) Kérlek mondjátok el, hogy láttok-e valami gondot, ami problémás lehet.

Mérőszenzor. Eddig nem volt légkeverésem, ezért a tojások között volt a szenzor (egy fél szilícium tranyó). Ti hol mértek hőfokot? Hová raknátok az én keltetőmben? Akár 3 helyen is tudok hőfokot mérni, esetleg összehasonlítani, az szerint beavatkozni fűtéssel, vagy légkeveréssel. Most a lehető legjobb elrendezést és legtöbb tojást szeretném, amit ki lehet hozni ebből a méretből. (39x47x23cm belméret sarkok lecsapkodva-hungarocellel kibélelve; eddig fektetve 61 tojás fért el.

A linket is elkezdtem olvasni (még nem értem a végére), köszi azt is.
(#) Szpidi válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!
Köszi a válaszokat. Az előző bejegyzést kissé összekutyultam, néhány dolog a te hozzászólásodra (is) válasz.
(#) pete válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Üdv!
Ezek már több éves képek,most már felül egyáltalán nincsenek ventillátorok, csak alul kettő,de azok is épp hogy csak "lehelnek" !
Kénytelen vagy folyamatosan,hiszen ebben az álított helyzetű gépben ha megáll a ventillátor,azonnal berétegződik a levegő ,és tőbb fok eltérés van az aljában és a tetejében! Ezért is tartom feleslegesnek amit tervezel,ha pontos lesz a ventillátor szabályozásod,akkor úgysem állhat meg soha!Vannak egysoros állólevegős gépek,abban nincs venti,amibe szereltek,az pedig folyamatosan megy,legalábbis én még másmilyet nem láttam...nem hinném hogy a venti meg-megállításával számottevő energiamegtakarítást tudnál elérni,ha egyáltalán ez a célod vele....
Mindjárt átnézem amit linkeltél! Addig is üdv: Peti
(#) frázis válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Nekem a lerajzol elképzelésed szimpatikus, ha már ilyen laposnak akarod a ládát. Légtechnikai szempontból nem nagyon merek mondani vélemény, mert az nekem elég távol esik. Jó lenne valamelyik jó nevű klímás szakit becserkészni, Ő biztosan tudna ötletet mondani Neked, nekünk. Nem nagyon értem az "hideg foltot?, azonnali "hő rétegeződést" stb. Paraszti logikával úgy gondolom, hogy a tojások közelében közvetlen mért értékeket venném figyelembe a hőt és a párát illetően. Úgy gondolom, hogy mit érdekel engem, hol lenn, meg balra, meg amott kisebb, arrébb vagy nagyobb a hő vagy pára. Ha, a tojás követlen közelében, megvan, a kíván érték, akkor meg lennék nyugodva. Gondolom, amikor fiammal áldásos állapotban volt, a krapekomat nem izgatta gondolom nagyon, hogy az anyukája jégen, sétált vagy fején nem volt sapka. Tudom, példám kicsit vagy nagyon sántít, de ezzel az akarom kifejezni, hogy szerintem 1-2 tized fok, 10-20 % pára változás egetverően nem okoz károsodást. Nagyszüleink Petró lámpával keltettek esetenként, vizes ronggyal párásítottak, hőmérő meg páramérő a tízedik határban sem volt, mégis voltak sikereik. Sokszor a sokfajta ismeret akadályoz. Igyekezzünk pontosan dolgozni és a játékot is vagyük komolyan. :yes:
(#) frázis válasza frázis hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
És még annyi, hogy Ők, nagyszüleink ismerték a kappant, vére is hajtották a "műtétet" és akkora kakast nevelt belőle, hogy még! Ma már nincs senki a környezetembe, aki meg merné csinálni, sőt az ismerő ?állatdoki? sem meri vállalni, csak a műtőben. Ekkora lett a tudásunk.
(#) pete válasza frázis hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia! Sok igazságod vagyon, de csak nyugodtan tégy egy tesztet,például az én első kis gyerekkeltetőm fölső hűtésű egysoros kis gép volt,egy mikróból,és ha megállt a venti, a szabályzó a tojás tetejénél mért ,és tartotta a beállított értéket,37.8 ,de a tojás aljánálmár nem volt 36,5.... Ezért is van hogy állólevegős gépeknél a tojás tetejénél mért hőfoknak nem 37,8 -nak kell lennie,hanem magasabbnak! Az igaz hogy a tyúk alatt is hidegebb a tojás alja,de ő is mindig forgatja a csőrével maga alatt ha megfigyeled!
A páratartalomnak is nagy szerepe van, néhány százalék valóban nem "egetverő" baj, de azért 20 % már valószinűleg igen! A tojásban a légzsák helyes kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő páratartalom,ha kevés a pára túl nagy lesz,ha sok akkor túl kicsi, és befullad mire ki tudja törni a tojást!
A hőmérséklet és a pára igenis nagyon fontos, ezenkívül már csak az elégséges oxigén amire figyelni kell,és kész is a keltetőgép!
A venti megáll,majd elindul projekt azért nem lesz jó,mert ha megáll a keringés,az érzékelő a tojások tetejénél, a 37.8 at ott eléri, a felső rétegekben már lesz 40C-fok is! Azután ezt hirtelen szétkeveri a venti,majd ismét megáll, a szabályzó is belebolondul,de hogy egyenletes hőfok nem lesz benne az fix! Akkor vagy legyen légkeveréses,vagy nem,de a kettő kombinációja szerintem nem fogja hozni a várt eredményt, ne legyen igazam, csak a véleményemet írom, ami csakis a saját tapasztalataimra tud támaszkodni
Üdv: Peti
(#) Szpidi válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A légkeverés megállítását csak azért gondoltam, hogy kevesebb legyen a huzat meg a zaj. De szerintem is csak akkor kivitelezhető, ha több szenzor van, természetesen azon "sarokpontokban" ahol a hőmérséklet a leginkább szélsőséges lehet. Az analóg elektronikát előbb-utóbb úgyis le fogom cserélni mikrochipre, úgyhogy az összehasonlítások és egyéb feltételek nem fognak túl nagy gondot okozni. (remélem). Pl. ha két szenzor között eltérés van, akkor indul a venti, ha alacsony a hőfok, indul a fűtés. Nem tűnik bonyolultnak. Egy P (PI) szabályozót meg meg lehet valósítani egyszerűen.

A kérdésemet inkább úgy teszem fel, hogy:
Működőképes lehet egy ilyen kialakítás?
Ti hová tennétek a szenzor(oka)t?
(#) Szpidi válasza frázis hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Nem akarom ilyen laposnak. Az előző ekkora (ami most sütötte meg a tojásokat) és nem akarok új dobozt építeni.
Engem pont légtechnikailag érdekelne

A másik ötlet, hogy "doboz a dobozban" legyen a keltetés. A belső tér hőfoka nem változik, ha a külső dobozé állandó. A külsőben lehet orkán is...
(#) frázis válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ez a terv is érdekes, nem ezt már, picit ugyan félve, de kimondom, nem lehet jó. Az áramlás irányát ugyan elképzeled, de szerintem ez nem igaz. A hő mindenképpen igyekszik felfelé áramolni (a tojások felé) de nem engedet, a venti más pályára kényszeríti, a tojások felső része melegszik és talán egy kicsi párát is kap. A ventilátor a pára egy részét is hajtja, másik részét vissza a víztartó felé. Tehát a tojások teteje meleg és párás, az alja jóval hidegebb és szárazabb. Nem tudom, hogy életszerű. Hallgassunk más véleményt is.
Közben szaladgálok a nappalim és az alagsor között, elsőnek írom, Neked, pattannak a libatojásaim, egyenlőre 3 db tőrt ki egy kicsit, 3 db még nyugalomba van. Ma van 29. nap, úgy, hogy még kitörhet az is. / db nem volt szemes, 12 db ?al indultam. Marha nehezen tudom tartani a párát, mert intenzíven kell szellőztettem. Várok és izgulok, mint amikor született a lányom. Fura érzés ez a saját keltetés tényleg.
(#) frázis válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Én azért ennyire nem bonyolítanám. 100 %-os keltetést úgysem tudunk biztosítani, mert azért az egész bulihoz a kakasnak is van jelentős szerepe. Lehet, hogy majd, amikor én túl leszek a több száz keltetésnél, akkor még többet és jobbat akarok. Jó, hogy ilyen emberek is vannak, hisz ez visz előre. Nem baj ha elkövetünk természet ellenes tűnő dolgokat, de hát mi már tudjuk, hogy a Föld nem lapos.
(#) frázis válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A légkeverési gondolatod maximálisan igaz szerintem is. Ámbár, napokban azt kaptam meg, hogy "traktorkerékből nem lehet versenybringát csinálni". A csávó sértőnek próbált lenni, de én meg egy jót röhögtem. Miért nem lehetne? ? kérdeztem, én. Próbáltad? Nem sikerült? Lehet, hogy Te vagy az ügyetlen! Lehet, hogy a Jetinek még kicsi is lenne. Minden relatív. Na megyek a szülő szobába!
(#) pete válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Ebben igazad van,orkánnak nem szabad lennie,de egy lágy fuvallat elengedhetetlen lesz, majd megtapasztalod!
Ebben az üzemmódban egy jó venti teljesen hangtalan!
Azt hogy "légtechnikailag " hogyan fog viselkedni a keltetőd,szerintem nincs ember aki megmondja neked egy rajzból,hiszen rengeteg összetevője van,és még egy milliméter is számíthat! Mindenesetre ha biztosra akarsz menni,másold le egy jó minőségű,méltán elismert gyári keltető belsejét, kis hazánklban is van két márka amivel nagyon jók a tapasztalatok,és találsz is hozzá szakirodalmat! (természetesen nem a műanyag román vackokra gondolok!) Hosszú évek kisérletezésével és fejlesztésével jutottak el idáig,nem hinném hogy elsőre jobbat építenél saját elgondolás alapján,bár összejöhet! Természetesen nem szeretném elvenni a kedved a kisérletezéstől,csak jelzem,ez is lehet egy megoldás! Egyébként szerintem is az első terved életképesebbnek tűnik!
Üdv: Peti
(#) pete válasza frázis hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Na ugye hogy lesz azért kislibád!
Nekem is most keltek,néhány naposak,már rendetlenkednek
De ezt a mondatodat nem értem:
"Marha nehezen tudom tartani a párát, mert intenzíven kell szellőztettem."
Miért is ?
Üdv: Peti
(#) Szpidi válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!

Az sem első terv. Változó (inkább több mint kevesebb) sikerrel már évek óta keltetünk a régi keltetőben. Pár száz kiscsibén már túl vagyunk.
Abban nem volt légkeverés, párologtató sem, felül volt a fűtés, egyszerű ki bekapcsoló elektronika. Mégis működött. De idén teljesen össze vissza ment, úgyhogy kell módosítani.
Ráadásul a legnagyobb gond, a javításnál az alkatrész csere, mert elállítódik a rendszer. Pedig beállítani keltetés közben közel lehetetlen.
Ezért lesz digitális, abban a szenzor alapból kalibrálható is és a csere tényleg csak csere lesz, nem pedig egy hetekig tartó kínlódás és a végén kudarc...

Egyébként meg elkezdtem összeszedni az anyagokat, hogy az "első" variáció szerint átalakítsam.
(#) frázis válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Igazad, volt talán lesz. Már 3 db törve, a 4. táncol, 2 még csöndben van. Peti, a törés után kb. mikor látom legalább a csőrét? A pára és a szellőzés: azt javasolták, hogy az utolsó két napon 37,8 C°, 75 % pára, forgatás nincs és intenzív szellőzés. A szellőzés ablak (60x60-os nyílás) félig takarva. A fel kiáramló nyílás 100x100 -as területen 5 mm-es perforáció, 7-8 mm távolságra, de 2 mm-es geotextillel takarva. Így 58-60 %-os párát tudok adni, muszáj vagyok permetezni, persze csak a gép belső falait. Akkor elérem a 75-80 %-ot. Félóránkét kell permeteznem, alvás az nem nagyon lesz. Az a baj, hogy a tálca alul van, a fűtés pedig felül. Amikor megtudtam, hogy nem jó ötlet, más nem volt módom módosítani, mert melegedtek már a tojások.
(#) pete válasza frázis hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!
Nem akarlak elkeseríteni,de a ludak nem szokták elkapkodni,a pattogzás megkezdését követően akár 24-órán túl is eltarthat maga a kelés..... az ő esetükben kifejezetten ügyelni kell a kellő páratartalomra,mert nagyon könnyen rájuk szárad a hártya,és börtönbe zárja őket a tojás,az amúgy életképes kisliba is elpusztul! Én 80-90 %-közt szoktam tartani bujtatáskor a páratartalmat! Az indokolatlanul nagy lyukakat szűkísd, hiszen az oxigénmennyiséget most már csak "néhány darab"-ra kell számolnod,nyitott keltetőben persze hogy nem tudsz megfelelő páratartalmat fenntartani.....
Nekem a régi mikróból készült keltetőmbe 24db csirketojáshoz 4 db 12-es lyuk volt a szellőzés,és 19-21db mindig kelt benne.....
Legközelebbi keltetés előtt nem árt egy szimulációt lefuttatni,kis félliteres műanyagflakonokkal helyettesítve a tojásokat! Sok sikert,és bóbiskolást,ne felejsd el megírni a végeredményt!
Üdv: Peti
(#) frázis válasza pete hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Köszönöm, csukok inkább a szellőzőn.
(#) holex hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Üdv!

Engem a következő dolog érdekelne: keltetőgéphez szeretnék egy kapcsolást csinálni, ami méri a hőmérsékletet és szükség szerint bekapcsolja a fűtést. Egy olyan megoldásra gondoltam, hogy lenne egy hőmérő, ami tized pontossággal mér és ebből BCD kódot állít elő. Ez menne egy dekódolóval a 7 szegmenses kijelzőre illetve egy komparátorhoz, aminek ugye ez lenne az egyik felén a másikon pedig egy manuálisan DIP kapcsolókkal előállított BCD kód (a kívánt hőmérséklet). Ha a kapott érték kisebb mint a beállított akkor bekapcsolja a fűtést, ha nagyobb akkor meg ki. Konkrétan milyen típusú alkatrészekre lenne szükségem?
(#) Szpidi válasza frázis hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Gratulálok a kis libákhoz!

Akkor most pár szót a csirkék hőmérséklet igényéről. Én is sokat törtem a fejem, hogy tudok 0,1°C -on belüli szabályozót csinálni. A napokban is ezen gondolkodtam, mert a 3. nap éjjelén tönkre ment a szabályozóm, mire megjavítottam, eltelt pár óra és a tojások lehűltek 24C-ra. Az új elektronikát menet közben próbáltam beállítani, (nincs hőfok kijelzés, nincs keverés,) és hol túlszaladt a hőfok (38,9°C), hol meg alacsony volt (36,5°C) attól függően, hogy hogy sikerült épp állítani. Így ment 19 napig.
Ugye ez sem 37,8-38°C, de most kelnek a tojások. Persze nem mind (szerintem borzalmasan rossz kelési arány lesz, valahol 50% körül), meg nem egyszerre, meg késve is a 21 naphoz képest, de kelnek.
Szóval azért nem kell aggódni nagyon 1-2 tized Celsius miatt. Persze tegyünk meg mindent, de ne aggódjunk, ami ki akar kelni, az ki fog kelni.
(#) frázis válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Köszönöm. A többi témában szerintem igazad van. Olvastam többször, hogy némelyik keltető gyárilag 38 C°-ra van beszabályozva, fixre, semmi tized és működik a keltetés. Szerintem ez a hő téma túl van ragozva. Ki fogom próbálni, összeütök egy nikecel ládát, bele teszek egy 38 C°-ra fix szabályzót, folyamatosan ventilálok, egy vödör vizet rakok és napon 1 x szellőztetem(hűtőm) és görgetem, irányát nem figyelem. Fektetve rakom a 30 tojást, úgy, hogy némelyik egymás hegyin, hátán. Ha a fele kibújik, akkor nekem már jó az eredmény. Ha egy szezonban kikeltek így 4 szer, akkor a csirke húst megunjuk. Ha mindenki így tesz, akkor a 500-600 db számú tojáskeltetőket, (remélem senki sem hiszi, hogy 500-600 keltetés saját felhasználására készül, adó persze sehol, semmi) megüti a guta, mert akkor a piac telitett lesz, mindenki saját magának termel, a kutya sem vesz tőlük elég borsos áron tőlük.
(#) frázis válasza holex hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Keress, talász!
(#) vilmosd hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Kollegak lenne valaki vallalkozo szellemu emberke, aki kiprobalna egy keszulo szabalyzot. Annyi lenne a keresem, hogy lehetoleg elektromos ember legyen. Kuldom a doksit, a PIC-be a hexet. Meg kellene csinalni, es ki kellene probalni egy valos kornyezetben. Nekem itt nincs lehetosegem megcsinalni, mert nincs hozza erzekelom (nem is tudok zaros hataridon belul beszerezni) valamint nincs lehetosegem keltetot csinalni. Szukseges hozza PCB gyartas, beultetes, PIC egetes, es termeszetesen az alkatreszek beszerzese. Ja es a szabalyzo osszeszerelese. Egyenlore nem publikus, tehat nem akarom ide feltenni. Maganban elkuldok mindent az elkesziteshez. Amennyiben sikeres lesz a proba, publikussa teszem a doksit. "Kalandorok kimeljenek" jelszora a kiadoba
(#) Szpidi válasza frázis hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Lehet, hogy nem is lesz annyira rossz a kelés. Igaz már késve vagyunk több, mint egy napot, de sorba törik ki a tojásokat a csibék. 61 tojásból 17 már kint van, 7 db "szemtelen" volt, 10 már ki van pattanva és 2 sajnálatosan belefulladt.
Minden évben van néhány belefulladt, aki megtöri, de mégsem tud kijönni. Mit lehet csinálni velük? Miért van? Hőfok valahol 34 és 39 között (ajtónyitogatás), pára stabilan 85%.
(#) frázis válasza Szpidi hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ezt én sem tudom, azt szoktam mondani, hogy az ördögnek is jár valami! Nekem is a 6 db -ból 4 megtört, kettőből kinn a csőre egy napja és csipog, fészkelődik, de nem reped a tojás. Nem tudom, mit csináljak? Hagyom békén még egy napig, azután, ha nem megy, töröm én is, mint a főtt tojást.
(#) frázis válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Rabszolgamunkát senki sem vállal önként!
(#) mgy válasza frázis hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nem hiszem, hogy a VILMOSD rabszolga munkát kívánna.
Magunk között, sem az anyagi, sem az egyéb haszonszerzés a cél.
Mivel keltető fórumról van szó feltételezem, hogy elképzelései kipróbálásához, nem fog egy csirkefarmot építeni (vagy vásárolni).
Eddig sok mindenkinek segített és gondolom, hogy az elméleti ismereteihez, gyakorlati segítő lehetőséget keres.
Nem tudom, hogy milyen érzékelőt nem tud beszerezni, és a project témáját sem ismerem.
Ha erről egy két információt közölne lehet, hogy akadnak "pákások", akiket érdekelhet.
Üdv mgy
(#) Iszkakof István válasza frázis hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Csak egészséges tyúkok egészséges tojásai kelnek ki. Hiába fejlődik ki a kiscsirke benne, de nem tud kibújni. A legrosszabb eredményt a vegyes tojás adja. Néhány példát a szakkönyvből sorolok fel. Fiatal tyúk tojása hamarabb kél, mint az öregé. Friss tojás könnyebben kikél, mint az állott. A fajták között is van kikelési eltérés, egyik hat órával (?) későbben vagy korábban kel mint a másik fajta. Most jön a poén. A tojásokban lévő csirkék a kikelés idején kommunikálnak egymással. Ennek felét még a vad korukból örökölték. A háziasítás során ez a kommunikáció egyenirányítódott. Nem működik oda-vissza, mint a fácánnál, hanem csak az érettebb csirkék siettetik a hátul kullogókat. Igyekezzetek, mert már én kész vagyok a megszületésre. A fácán azt mondja, várj egy néhány órát és én is kész leszek és ha egyszerre bújunk ki, több esélyünk van a túlélésre. Szegény kis csirke nem tudja figyelmeztetni az elején járókat, hogy várjanak még hat órát, hanem kivág annyira, amennyire tud, vagy még ki se vág, elfogy az ereje és megpusztul.
Következő: »»   23 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem