Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   257 / 1674
(#) Beatmaster hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Elsos, kozépiskolás vagyok... a kegyetlenul nagy tapasztalatomból építettem egy 70W-os subwoofer erositot hangolható filterrel. TDA 1562Q végzi az erositést és TL071 és TL074 végzik a szurést...de gondolom ezt már ismeritek. Ugy zsufoltam bele egy dobozba, amit két részbol raktam ossze, a ventillátornak elég csunya lyukat sikerult vágnom, az állapotjelzo lednek is haláli csunya lett a lyuka, a potmétereken még nincs gomb és az indikátoron is elég pontatlanul forrasztottam a ledeket. Ja és egy komplett ATX tápot szereltem még bele és arról megy minden. A képeken mellékelt Climax Hazard 350W-os subwoofert hajtom vele. Itthonra (és Bélabá' idegesítésére) tokéletesen megfelel Itt egy videó is!
http://www.youtube.com/watch?v=ddUanxRyQ2s
Ha kellenek részletes képek, csinálhatok még...
Udv.: Beatmaster
(#) DJ Szabcsa válasza Beatmaster hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Szép lett ez. Gartulálok. Főleg ha ez volt az első műved.
(#) Beatmaster válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
komolyan ez az elso muvem, lassan is haladt a munka, 4 hétig dolgoztam rajta. Koszi szépen
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
Üdv!
Építettem egy Step-Down áramkört. LM 2575-tel. De sajna nem műxik. Van valakinek tapasztalata ilyenekkel? Ellenőriztem soxor már. De semmi hibát nem látok
(#) jocko hozzászólása Júl 6, 2008 /
 
"ki mit átépitett" rovat nem lévén itt teszem közzé ezt a (fél)munkámat.egy monacor sztereo erösitö amelyben 2darab lm1875t muzsikál pár egyéb tranzisztor kiséretében -került a mütöasztalra.elöször kapcsolhato aktiv hütés beépitése,majd trafo cserebere következett,ami kénytelen kelletlen kivülre került . 2x19voltot szolgáltat 65wattal,és láthatoan- hallhatoan jobb hangminöségben mint a gyári toroid,amely szintén 2x19,viszont 75watt teljesitményű.az életveszélyes megoldások hive vagyok ezért az "aki nem ért hozzá,ne nyulkájon felé "alapon zöld-sárga figyelmeztetö szalaggal jelöltem meg a gonosz fázis utvonalát,amelynek érintése egyébként még az én kezemböl is többször eröteljes zsibbadást váltott ki,ugyanis elöszeretettel felejtem el áramtalanitani az éppen kezelt elektronikákat,és ezt mind a "lesz ami lesz" filozofikus meggondolás alapján teszem.sajnos ez a darab is áldozatává vált már munkásságomnak,elöször egy 25voltos kondit sikerült szétrobbantanom pár másodperc alatt mivel 8volttal doppingoltam túl a szerkezetet,és valóban hallható volt a különbség.aztán mikor egy csipesszel meg kiskanállal kiszedtem belöle a kondi cafatkáit,hál istennek az egyik cafaton jol kivehetö volt az érték,és ezért azt gyorsan kicseréltem,......... és szólt.(ez ugye érdekes).végül a trafó utolso bekötésénél felcseréltem két kábelt,ettöl persze köddé vált az egyik lm,és némi néma kondihalál miatt itt már kemény 500huf volt az anyagköltség,de megint szól,és még mindig szól .valamit tudhat a darab,ha még én sem birom elrontani.utolag jött csavaros csatlakozásis ,és a belsö 2,5-ös kábelek(erröl nincsen foto),a gyári panelbe is bele kellett mászni,három tüske befurva a kimenethez,valamint a graetz egy japán gyártmányura cserélve.a pufferek 2db 35v 4700uf helyett 4db 10000uf 50v lett ,ja és a gyári alapzugás ,miután szétbontottam a jol összesodorgatott kábelek egy részét,teljesen megszünt.kb.ennyi.a végfok tuning ugyebár nem tul jo kifejezés ide,mivel a kimenö teljesitményt nem tudtam növelni,hozzá kell tennem,viszont a minöségi zenehallgatáshoz egy lépéssel közelebb jutottam ugy gondolom.a képen látható autot nem én épitettem,viszont talán hasonlit az erösitöre,illetve az erösitö az autora ,tehát már csak a lángnyelvek hianyoznak.... ,benzint nem fogok beleönteni megigérem.
(#) Moderátor hozzászólása Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 6, 2008
 
Nem zavar, hogy ez a ki mit épített? Ez nem erről szól!
(#) KeserűCukor válasza jocko hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Arról nem beszélek, hogy önmagadra veszélyes vagy, de azt a fázist szerintem tekerd át sürgősen valami mással!!!
Mert aki kicsit is konyit az elektronikához, az tudja, hogy a zöld-sárga a föld, és ösztönösen ahhoz nyúl először....
(#) Sir-Nyeteg válasza (») Júl 7, 2008 /
 
Én ezt építettem. Bocsi.
(#) jocko válasza KeserűCukor hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
a trafót kivülröl bárhol megfoghatom,nem ráz,és a talpai fémesen kontaktba vannak a házzal ami meg földelt,és a szigetelöszalagon meg nem megy át annyi áram hogy veszélyes legyen,fázisceruzával is végig van vizslatva.esetleg vmi mügyantával összekenem vagy zsugorcsövet teszek majd rá,nem tudom.meg egyszerüen ez nem arról szól mint amit a boltban megveszel.engem személy szerint irritál a tárgyak megalkotásánál az az elv,hogy inkább esztétikus,mint praktikus legyen vmi,és a boltok manapság tömve vannak ilyesmivel,mert pl ugyebár aki nem ért a biciklihez,annak a tecsoban az egyetlen szempont a bringa színe,és ha még kromozva is van akkor hiper-szuper.az egyszerü ,de tökéletes megoldások jellemzik pl az orosz ürkutatás által létrehozott eszközöket is szerintem,amelyek ugy tudom lazán felveszik a versenyt az usa fejlesztéseivel,és ha megnézed akkor az oroszok egyszerüen nem tudnak egy épkézláb autokasznit megtervezni,és szekér szintü autokkal rukkolnak elö annak ellenére hogy a mir ürállomást meg tudták valósitani...
(#) puca3333 hozzászólása Júl 7, 2008 /
 
Íme az első általam épített led strobi.Igaz hogy nem nagy szám,de azért kezdésnek jó.
(#) zenetom válasza puca3333 hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Jó lett! Mindenki így kezdi (isten áldja az astabil feltalálóját )
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Na, ja-ez igaz.
Bár régen stabilnak indult csak egy nő elrontotta...
(#) még1MbR válasza jocko hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Idézet:
„..az életveszélyes megoldások hive vagyok ezért az "aki nem ért hozzá,ne nyulkájon felé "alapon zöld-sárga figyelmeztetö szalaggal jelöltem meg a gonosz fázis utvonalát...”


Érdekes gondolatmenet...

Elég, ha átszalad a szomszéd a kisgyerekével, vagy bármi és máris pikk-pakk nagy szarban lehetsz, Murphy törvényeit nem kell bemutatnom.
Esetleg valaki egy buli alkalmával ráönti a sörét, stb...
Az egyik legfontosabb tervezési irányelv, hogy lehetőleg még egy szellemi fogyatékost se csapjon agyon az áram csak úgy. Miből állna bedobozolni? Semmiből.

(#) Slope válasza jocko hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Üdv!

Az rendben van, hogy
Idézet:
„ez nem arról szól mint amit a boltban megveszel”
, de az ÉRINTÉSVÉDELEM a hobbi elektronikában ALAPVETŐ szempont.
Egy átalakítás lényege nem az, hogy agyoncsapjon Téged, vagy esetleg másokat a villany.
Örülök, hogy elégedett vagy a munkáddal, de nem kell "keménykedni" ugyanúgy megfekszel, ha átmegy rajtad az áram, mint bárki más. Az sem normális felfogás, hogy
Idézet:
„aki nem ért hozzá,ne nyulkájon felé”
. Beszéld meg a veled egy fedél alatt lakókkal, vagy írd ki rá, de ne az legyen már a megoldás, hogy ha hozzányúlsz megpurcansz.

Mielőtt az előttem elhangzott véleményeket, és a most olvasott véleményemet sértésnek vennéd közlöm, hogy nem sértegetés, csak a józan paraszti ész szava.
Szerintem csinálj egy kis dobozkát a trafóra...
(#) idlob válasza jocko hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
A doboznak ajánlanám a nagyobb relékhez kapható fedelet, villamossági boltokban kapható, bár elég húzós az ára, elérheti akár az 50Ft-t is! Aszt' máris nem purcansz meg.
(#) Doncso válasza Slope hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Hát ha ezt sértésnek veszi akkor fogdossa csak azt a kábelt, egyébként tényleg, nem hiszem hogy aki elektronikával foglalkozik az ne lenne előrelátó és inkább próbálná megelőzni a bajt, mert ha megtörténik akkor már késő fejet csóválni!!!!!
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Sikeresen kijavítottam a programot az általam tervezett LPT-s órához!
Bővebben: Link Amit itt felraktam programot, az nemjó, azt javíttottam ki!

óra.zip
    
(#) jocko hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
hát én nem értem...vagy ti a tréfát nem,ezt már realizáltam.:nem ráz a cucc.és pont.amugy engem már rázott meg 230volt és elmondom hogy pl jobb kéz mutatoujjtól kb 0,1mp alatt jobb láb nagyujjig ment le villanyszerelés közben,nagyon kellemetlen volt.olyan mint egy nagyon erös vékony szálon futó izomgörcs ,csak elnyulik a testben onnan indulva ahol megérinted a fázist.bal kezemet is rázta meg,viszont ellentétben az elmélettel,ez számomra nem volt olyan kellemetlen és nem haladt sokkal tovább attol a ponttol ahol hozzáértem, véletlenül az áramforráshoz.viszont a szivemet erösebben éreztem,de nem kellemetlenül.tudni kell hogy az én fájdalomküszöböm eltérö egy átlag emberétöl,ezt már mérték müszeresen is egyszer,vagyis nem mértek semmi változást egy adott erös ingerre,mig másoknál (utána megnézhettem)ugyanez már látható kilengéseket okozott a müszer mutatóján.nem hitte el aki a mérést végezte.asszem két elektrodát? kellett megfognom és egy székben ültem miközben a börömet erös "mechanikai"ingereknek tették ki...asszem harci kutyáknál megfigyelhető pl hasonló,erröl hallottam.igazából ez a nagyon erös koncentráló illetve hirtelen ellazulásra való képességgel függ össze,mintha egy standby állpotban lenne vki az ilyen káros behatások kiküszöbölésére.ez van a vicc mögött,senki ne probálja utánozni,különösen gyerekek ne,köszönöm a figyelmet.
(#) zsoltee0001 válasza jocko hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Hali
akkor neked már a véredben is elektronok folydogálnak.
Na mindegy, nem akarlak fárasztani, de azt szoktam erre mondani
"Mindent 1 fokkal jobbra és biztonságosabbra csináljuk mint az éppenhogycsak jó, és működőképes, és akkor nem lesz gond"
lehet, hogy baromság, de nekem eddig bevállt.
de ez már off
üdv
(#) Doncso válasza jocko hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
egy kicsit lökött vagy nem?

Kb, mint én
(#) Moderátor hozzászólása Júl 8, 2008
 
Na, be lehet fejezni az offolást uraim!
(#) krkic hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Hello

Ez az a kis izé meghosszabítja az autónkban a belsőtér világítás idejét folyamatos elhalványulás mellet. A nyák saját tervezés.
(#) krkic hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Ez egy TDA 2030 végfok még csak egy csatorna de készül a BD tranyókkal megfejelt 40 W os változat a másik pőanel meg egy TDA 1524 es ÍCÉVEL felépített előerősítő. A kábelrengeteget ne nézzétek még nem végleges version.
(#) M.Béla hozzászólása Júl 8, 2008 /
 
Sziasztok!
Meg szeretném mutatni a labortápomat amit a napokban fejeztem be.
Egy ismert kapcsolást használtam fel, a nyákrajz is szinte az eredeti kissebb módosításokkal.
A táp a következőket tudja:4x30V(mivel végülis ez 4db panel),4A, teljes hídban 120V DC.
Folyamatos fesz szabályozás és persze áramkorlát.
Nagyon örülök neki hogy végre késsz és működik is, szerintem a műhelyem leghasznosabb kelléke lett...
(#) Doncso válasza M.Béla hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Amindenit neki, nem rossz, 4 külömböző feszültség egy tápból, nagyon jó lett GRAT!! Ha megengedsz egy apró észrevételt, én még azért kiegésziteném utólag négy db ICL7107-es panelmüszerrel hogy a feszültséget/áramot kijelezze. Egyébként melyik is ez a kapcsolás??
(#) zenetom válasza krkic hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Szia!
BD711 és BD712-es tranyókkal vannak felspékelve?
Milyen tápról hajtod?
(#) M.Béla válasza Doncso hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Köszi!
A mérésre már nem jutott hely a dobozban de én arra gondoltam hogy veszek inkább 4 vagy 6 kicsi multimétert aminek darabja 600ft és külsőleg oldom meg a mérést,és szerintem még olcsóbb is.
(#) Doncso válasza M.Béla hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Hát hogy őszinte legyek én nem tenném, persze csak esztétikai okokból, akkor még mindig jobb ha akasztasz rá azt a kis panelmüszert amit itt a HESTORE-ban lehet kapni azthiszem 900-ért, kb akkora kijelző mint a multié csak a többi része nélkül. Egy jól méretezett feszosztó aztán mehet is tápot mérni.
(#) M.Béla válasza Doncso hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Hát lehet hogy igazad van,majd kitalálom mi lessz vele
(#) vicsys válasza krkic hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Látom a panel fűrészelést neked is gyakorolni kell még... Amúgy nem lenne rosz, csak a kábeleket cseréld le majd.
Következő: »»   257 / 1674
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem