Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kivezérlésjelző, de nem LED-ekkel
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 24
(#) d9thc válasza szilva hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Hát jaaaaa én voltam Uri Geller, meg se kellett fogni, csak tettem egy kézmozdulatot és már mérte is. Ha nagyon határra állítottam a sensitivity-t és elengedtem az ellenállást egy idő után abbahagyta a gerjedést, de egy kis közelítésre ujrakezdte Érdekes, hogy most meg semmi, pedig ugyanúgy van összerakva, nem tudom mi lehetett, annyi a különbség, hogy a poti kábelei függölegesek voltak, most vízszintesen fekszenek az asztalon. Lehet, hogy valami kontakt hiba volt??? Na mindegy, most jó
Szóval küldök képet és köszönöm
Nagyon sűrűn vannak néhol az alkatrészek, leginkább a 1000µF kondinak nincs hely igazán, remélem azért elmegy, de majd mondtok véleményt. Max összeragasztózom az alkatrészeket, ha nagyon gáz. Vagy xar az egész? Csináljak másikat?

vumeterx.GIF
    
(#) d9thc hozzászólása Ápr 28, 2008 /
 
Egy dolgot még kiváncsiságból kérdezni szeretnék. A kapcsolás leírásában mi a különbség a nagy / kis impedanciás előtét között? Nem vagyok túl jó angolból, nem bírtam kivenni. Nem lenne jobb nagy imp. előtét (a fesz osztó kondikkal) a műszert vezérlő kapcsolásnak? Ezáltal nem terhelné annyira a jelet, nagyobb impedancia=kisebb terhelés a jelnek??? Vagy egy így hülyeség?

Amúgy csak ajánlani tudom a kapcsolást, ha 50uA-t írnak a leírásban műszernek és az én 250uA műszeremmel is műxik, olyan nagyon gagyi nem lehet Átvitele is nagyon jó, probáltam több frekin is.
(#) kaqkk válasza d9thc hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
A nagyimpedanciás előtét tényleg nem terheli a mérendő kört viszont ha kondik vannak benne azok határozzák meg a legnagyobb frekvenciát (frekvencia növekedéssel
romlik a pontosság ) A kondis előtét kb 2 M ohmos
és 80 khz ig mér pontosan , a másik kb 200kohmos de 100khz nál még mér !
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Ja és a 200kohm már egy viszonylag jó érték Hf voltmérőnél is.
(#) d9thc válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Köszönöm. Akkor lehet, hogy kondis lesz. Megoldható, hogy az osztó ák. csak 2 kondi + 2 ellenállás legyen? Gondolom a kondik értékét nem összeadni kell...
Illetve nézze meg valaki a nyákrajzot pls. Ha jó, akkor hozzádobom az osztót, meg vmi tápfesz stabilizátort is és felrakom egészben.
(#) szilva válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Az alap mérőműben lévő FET bemeneti kapacitása a nagy impedanciás osztóláncnál már érezhető vágást jelentene magasabb frekvenciákon, ezért vannak a frekvenciakompenzáló kondenzátorok az ellenállásokon. Ha úgy építed meg, ahogy a leírásban szerepel, ugyanolyan jó lesz, mint a kis impedanciás osztólánc.

Persze a nagy impedanciás bemenet jó, ha nem akarjuk meghamisítani a mérést, amikor belemérünk egy készülékbe, viszont sokkal érzékenyebb már a mérőkábelek elrendezésére is. A kis impedanciás osztólánc egy nagyon jó kompromisszum, a 200k-s bemenettel (legalábbis félvezetős áramkörökben) nemigen söntölsz le semmit.

Ez a műszer nagyon el van ám találva (mint ahogy sok minden más is azon a site-on)!
(#) kaqkk válasza szilva hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Mostmár anyit beszéltünk róla lehet hogy én is megépítem
(a teljes műszerparkom egy digimulti és egy hanggenerátor a padláson !)
(#) d9thc válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Hajrá
(#) szilva válasza d9thc hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Én ránéztem a NYÁK-rajzra, ha nem kötöttél el semmit, akkor jónak kell lennie. Egy vasalást mindenképpen megér, hogy kipróbálja az ember. A bemenetre szerintem felesleges kondenzátoros kompenzálású osztót tenni, két ellenállás tökéletesen megteszi.

De ha kompenzáltat akarsz, azt is kiszámolhatod: tulajdonképpen a párhuzamos RC tagok idóállandói azonosak kell, hogy legyenek. Megtarthatod azt az időállandót, amit az eredeti oldalon használnak, azaz a 220 ohm * 32nF -ot. Egy 10k-s ellenállásra ilyenformán 220*32n/10k=704p (F) kellene.
(#) kaqkk válasza d9thc hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Ha valakit érdekelne van 100yA -es műszrem az apróhirdetésben!
(#) szilva válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Feltettem pár képet az enyémről, ez talán tavaly nyáron készült. Az alapérzékenységet én 10mV-ra állítottam be, és kicsit az osztóláncon is alakítottam, mert a kis- és a nagyimpedanciás közé pozícionáltam, pontosan nem is tudom, mennyi lett a teljes ellenállása.

Az egész cucc egy dugasztápról megy, ami emlékeim szerint 15-16V környékén ad le ilyen kis terhelés mellett, és egy sima ellenállásos osztóval meg a két pufferrel állítom elő a dupla tápot az áramkörnek. Arra már nem emlékszem, az érzékenységkapcsoló yaxley-re miért hekkeltem rá azt a FET-et

Bővebben: Link
(#) kaqkk válasza szilva hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Látom már tavaly is divat volt a retró ! Jó ez a fadoboz !
árnyékolást nem igényel a műszer? nem szed föl zavar jeleket?
(#) szilva válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Valószínűleg jobb lenne valami árnyékolt doboz neki, de nem tapasztaltam, hogy zavarokat szedne össze.

A fadoboz meg félig-meddig kényszer, egy ilyen méretű mutatós műszerhez nem nagyon lehet kapni olyan dobozt a boltokban, amibe rendesen be lehetne szerelni állítva. Ami van ilyen magassággal, az óriási, és nagyon drága. A fát ráadásul itthon, a panellakásban is viszonylag tűrhetően meg tudom munkálni különösebb, szomszédőrjítő zajok nélkül
(#) proli007 válasza szilva hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Hello!

Idézet:
„Arra már nem emlékszem, az érzékenységkapcsoló yaxley-re miért hekkeltem rá azt a FET-et”


Én emlékszem!

Mert a hosszú bemeneti kábel a panelről a yaxley-re zavarokat szed össze. Árnyékolt kábel, meg kapacitíven terheli az osztót, ami felső határfrekvencia csökkenést okoz. Így viszont már alacsony impedancián megy a jel a kapcsolóról a panele.

üdv! proli007
(#) szilva válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Lehet, hogy igazad van, tényleg nem emlékszem, vissza kellene rajzolni azt a kört Arra viszont emlékszem, hogy egy gyári mV-mérővel vetettem össze akkor és meglepően szépen vizsgázott a az összehányt kivitelezés ellenére.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Mellesleg lehet, hogy érdemes lenne az áramkört kicsit átalakítani, úgy, hogy kivezérlésjelzőnek jó alapérzékenységgel rendelkezzen és meg tudjon hajtani egy 1mA végkitérésű kis műszert. Ugyanis olyanokhoz egész jó áron hozzá lehet jutni (1000Ft körül).

Én egy 30V-os végkitérésű egyenfeszültségmérőt (BP670 típus) vettem próbára, kiszórtam belőle a soros előtétellenállásokat és így hozzájutottam egy 1mA-es alapműszerhez. A skálát is könnyen ki lehet cserélni benne, egy kartonlapra kell kinyomtatni és az eredeti skála két csavarjával be lehet fogni a helyére. Valahol van egy ebből készült, IC-s mVmérő is összerakva, majd előkotrom a lomok közül.

Bővebben: Link
(#) d9thc hozzászólása Ápr 29, 2008 /
 
No, elkészült a mű, nem tudom müködőképes-e. Egy stereo VUmeter. Sajna tápstabilizálás nem került rá, mert az áramkörön kivűl lesz megoldva, viszont a bemeneti osztó helyet kapott. Feldobom a rajzot, hátha vki megcsinálja, bár mondom, nem vagyok 100% biztos, hogy minden stimmel a panelon.
Sajna idő-tapasztalat-eszközök hiányában nem tudom mikor lesz kimaratva és kipróbálva.
Üdv.: KP

UI.: még1x köszönöm mindenkinek a sok segítséget.
(#) proli007 válasza d9thc hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Hello!

Csak a tisztánlátás végett!

Alapvetően szögezzünk le néhány dolgot.
- Ez tulajdonképpen nem VU mérő, hanem hangfrekvenciás millivoltmérő. Ez a műszer, a váltakozóáramú jel átlagértékét méri, ami aztán RMS értékben van kalibrálva.
- Egy VU mérő célja, nem a kalimpálás, hanem a csúcs kivezérlés megállapítása. Tehát az ha lehet Ő csúcsértéket mérne, némi késleltetéssel.
- Egy egyszerű kivezérlésmérő, valahol a kettő között van. Tekintve, hogy a jelnek dinamikája is van, ezért a kivezérlésmérőt, kb. 6dB-el érzékenyebbre szoktuk beállítani mint a mért érték. Így a műszer tehetetlenségét figyelembevéve, közel ahhoz mutogat, ami a valóság lehetne. Persze ez csak egy átlagos zenére igaz, mert ott jó közelítéssel exponenciálisan csökken a jel teljesítménye a frekvencia növekedéssel. (Nézz meg egy többutas "zenei" hangszóróban elhelyezkedő hangszórók méretét. Ott is kihasználják ezt a tényt.)
- Tehát ha nem tényleges csúcsértéket mér, akkor más kivezérlésjelző kell (legalább is más beállítás), zenére, és esetleg egy hangszeres játék részére....

A nyák, alapvetően jó, kivétel a Q7 tranyó C-E fel van cserélve. Egy kis rendezés azért ráférne. Kissé megszineztem, hogy jobban átlátható legyen.
üdv! proli007

VU-meter.gif
    
(#) DJ Szabcsa válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Nagyon megköszönném ha valaki akkor egy .lay fájlban feltenné a már tökéletes nyáktervet.
(#) d9thc válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Proli szerint jó a nyákterv, legalábbis nincs elkötés, gondolom. Ha kész a panel, a tranyók és fetek beültetésénél kell résen lenni, mert az nem jó a rajzon. A tranyók lábkiosztását úgy is ki kell bogarásznod katalogusból.
Ha összeraktad, irj, hogy müxik-e.

Proli, átalakitanám a .lay-t ahogy mondtad, csak az a baj, hogy sprint-layoutban másoltam a kész kapcsolást, hogy stereo legyen. A másolatba valamiért nem tudok belenyulni, mert az egész másolatot kijelöli ha pl. csak egy alkatrészt akarok kijelölni. Van erre vmi megoldás, hogy a másolatba is bele tudjak nyúlni? Sprint Layout 4-em van itthon. Probáltam úgy is, hogy nem másolom, hanem van egy '2X' gomb, ezzel duplikáltam a kijelölt részt, de ua., nem tudok belenyúlni.
Ötlet? Mi szúrta ki a szemem, amivel meg lehet csinálni?
(#) DJ Szabcsa válasza d9thc hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Sajons ezt már én is tapasztalatam.Valamiért a másolatokat nem engedi szerkeszteni.Ha valaki tud erre megoldást akkor bátran írja le nekünk...
(#) d9thc válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
A macska rúgja meg, igy nem tudok rajta változtatni.
Valaki help ebben pls, ha egyáltalán van megoldás. Hazamegyek átbogarászom még1x ezt a fránya progit, de már elvoltam vele pár percet...

Szabcsa, összerakod? Kiváncsi vagyok...

Sorry, ha OFFoltam volna
(#) proli007 válasza d9thc hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Sziasztok!

- Nekem nincs ilyen programom, mást használok.
A szineket, csak a Paint-ba vakeráztam bele, hogy eligazodjak rajta. Ajánlom nektek is, hogy átláthatóbb legyen a rajz.
-Az általam használt programban, először le kell rajzolni a kapcsolási rajzot, majd onnan már beszedi az alkatrészeket (ha van pcb sémaképük). Az összekötésekből listát készít. Gumivonalat húz az összekötendő alkatrészek közé, így helyzem el a nyákon. Az összekötési listát és a kész nyákot egybeveti egy mozdulattal. Ha a tisztasági közök meg vannak adva, akkor szól, ha valami közel van. Ha szabályosan szerkeszt az ember nem lehet hibázni, mert szól. Kicsit több munka, de a befektetés megtérül. Ha az áramköri rajz jó, a nyák biztos hogy hibátlan.
- De ez csak ötperces munka, hogy duplán rajzoljátok és ne legyen copy. Nem érdemes vacakolni vele.
- Amúgy a kondi alól illene kiszedni az alkatrészeket éés a tápfeszeknek GND-nek kellene kivezető pont, mint a műszernek.

üdv! proli007
(#) DonJoker hozzászólása Ápr 30, 2008 /
 
Sziasztok!
Sajnos beültetési rajz nélkül csak találgatok, hogy mi hol lehet... A rajz bal felső sarkában ha az ott C5 és C1 kondi egymás mellett akkor nem jó a polaritás? Úgy értem C5 pozitívja megy a C1 negatívjára nem?
Beszéltetek a feszültség osztóról. Arra miért van szükség? Nekem azt ajánlották, hogy az erősítő Rec Out-jára kössem, így nem kell belenyúlni az erősítőbe. Szereintetek ez így működhet?
Köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) d9thc válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Félek tőle, hogy ez a nyákrajz már igy marad, igy is vagy 4-5 órán keresztül készült. Mint mondtam, ez a második nyáktervem, az első ennél sokkal egyszerübb volt :yes: (lehet röhögni
Tudom, a 1000µF kondi nagyon gázosan van elhelyezve, ha valamikor eljutok odáig, hogy megcsinálom, kap egy kis palmatex-et, hogy ne mozogjon a kiálló kondi, oszt jó lesz az úgy neki remélem

A kivezetések megvannak mindenhez, csak a műszer kivezetései nincsenek a panel szélén, a többi mind a szélére került. A feszosztó is helyet kapott szépen a panel szélén a bemettel karöltve.

Proli, elárulnád a progi nevét amit használsz? Légyszi-légyszi :yes:

UI.: lehet, hogy a kondik polaritása se helyes, átnéztem, de nem tulajdonitottam neki túl nagy jelentőséget, úgy is a beültetésnél kell majd odafigyelni rá. Illetve azért se érdekelt nagyon, mert ezzel az idióta sprintlayouttal úgy se tudok rajta változtatni
(#) d9thc válasza DonJoker hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Hja, én is a recout-ra kötöttem probánál, az teljesen jó, de feszosztó mindenképpen kell neki.
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Szia!

- A #217048 hozzászólásomban nézd a kiszinezett rajzot, azon talán jobban eligazodsz.
- A bemeneti feszültségosztóra azért van szükség, mert a kapcsolás alapvetően 3mV-ra készült. (Bár javasoltam C1 egyszerű kivételét, de ezt nem hallották meg.)
- Ha van az erősítőnek kimenete arról működni fog. Viszont a hangerő poti nem fogja a kijelzést befolyásolni. (A kérdés, hogy mi a cél, mert így a "bejövő jelszintet" fogja mutatni.)

üdv! proli007
(#) DonJoker hozzászólása Ápr 30, 2008 /
 
Próbáltam kilogikázni, hogy hol milyen alkatrész lehet egy kinyomtatott nyák rajzon (ez nem a sztereo változat).
Légy szíves nézzétek meg. Kissé csúnyán írok... sorry
Már megvettem hozzá a műszereket és az alkatrészeket, gondoltam a 4 nap alatt csak összehozok valamit, de amíg nem tuti nem merek nekiállni.
Nagyon köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Hello!

A tápfeszeket nem jó helyre rajzoltad, és nincs kivezetésük sem. +-9V kell neki a GND-hez képest.

A BC559 EBC fordítva van a többi tranyóhoz képest.
A BF245-nek meg kell nézni a bekötését, jelölése nem EBC.

üdv! proli007

VU-mono.jpg
    
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Szia proli007!
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv.:
Don
Következő: »»   3 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem