Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   22 / 188
(#) ekkold hozzászólása Nov 1, 2009 /
 
Kipróbáltam a régebben közzétett szoftvert. Az elkókat ezzel jól méri, de ennek cserébe más betegésge(i) vannak: az induktivitásmérésnél.
Érdekes, hogy nekem eredetileg v1.05-ös vezrziót írt ki,
a régebben közzétett pedig - ami most benne van - V1.1-es verziójú.
Lehet, hogy csak én nem értem a verziószámozás logikáját, esetleg valaki elmagyarázhatná.
Mindenesetre, alig várom, hogy kipróbálhassam az új verziót
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Szia!

A v1.05 az újabb, ha jól megnézed azért más a verzió kiírás szerkezete is. De nem minden döntést vezérel a logika, még ha ezt is gondoljuk magunkról...
A régebbi kódnál a nagyobb kapacitással terhelt kisebb értékű, 1 mH alatti induktivitások problémájára gondolsz?

A v1.06-ot éppen most teszteljük.
(#) ekkold válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Szia!
A régebbi kód esetén L mérésnél:
- rövidzár esetén néha bevillan egy 90 körüli érték a kijelzőn az első másodpercben.
- néha elfelejti frissíteni a mértékegységet, mértem egy 400uH-s tekercset és 400mH-t írt ki, de amikor egy pillanatra rövidre zártam, akkor átírta a mértékegységet uH-re. Viszont ha újra mérem akkor megint 400mH-t ír ki.
-L mérés közben (a mérés első másodpercében) néha bevillan egy-egy teljesen más érték.

Ezeket a v1.05 nem csinálta.
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Nov 2, 2009 /
 
Szervusz!
Kösz az infót!
Üdv. P István
(#) dokidoki hozzászólása Nov 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy ideje ezt a topikot is figyelemmel kisérem. Nagyon tetszik a dolog. Ma boldog tulajdonosa lettem a csomagnak is. Azonnal neki feküdtem az összerakásnak is Első nekifutásra sikerült elbaltáznom az összerakást, de ez az én figyelmetlenségem miatt van. Pedig a hiba kijavítása után a figyelemztetést is elolvastam róla, he-he.
No de a lényeg, hibátlanul indult utánna, a kontraszt beállítása után már kész is volt.
Csináltam pár mérést, engem meggyőzött. Eddig hibát nem találtam a mérések során. Teljesen elégedett vagyok vele.
Csináltam pár képet is, forrasztás egy kicsit nehezemre esett, mert csak a pillanat páka vállalta a projektet, másik azt mondta most nem fűtök. A kijelző bekötést kivéve, minden elsőre passzolt. Kis figyelemel hibátlanul összerakható, elsőre induló kis műszer.
Köszönöm mindenkinek a fejlesztési és minden egyéb ezzel járó munkát. Nekem nagy örömet okoztatok ezzel a remek készülékkel.
További sok sikert mindenkinek hozzá.

(#) Ideiglenes hozzászólása Nov 3, 2009 /
 
Csak ki ne derüljön, hogy egyedül én rontottam el a kijelző helyzetét!
(#) p_istvan hozzászólása Nov 3, 2009 /
 
A kijelzőre tényleg érdemes odafigyelni, nekem van két régebbi DisplayTech LCD-m az meg épp pont fordított beépítési helyzetű a KIT-ben lévőkhöz.
Talán érdemes az LCD-t csak a beüzemelés után rögzíteni a csavarokkal.
(#) deguss hozzászólása Nov 5, 2009 /
 
Talán megengedtetik előzetesen feltölteni a dokumentumokat. A műszer most már biztosan kapható lesz, várhatóan jövő hét keddtől.
Természetesen az érdeklődők értesülnek róla más úton is.

LCM3v2.pdf
    
(#) dokidoki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szia!

Bocsi, hogy beleszólok de kisértetiesen hasonlít a bekötése a kijelződnek az enyémhez.
A J1 átkötést ne tedd be, és a másik , ill. a pic felől kezd betenni a 16 vezetéket a kijelzőnek.
Én itt toltam el, de utánna kijavítva jó lett.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Most megnéztem a 2.ver .pdf-t, és elbizonytalanodtam..
Szétszedem a enyémet és megnézem, hogy ott hogy van.
(#) dokidoki válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Igen, igazad van, mert az én kijelzőm nem olyan mint a Tied, mostmár látom. Nálam el kellett forgatni a kijelzőt, ezért hosszabb vezetékek kelletek. Nekem egy sorban van a számozása 1-16-ig a kijelző lábainak. Nálad ugrik 15-16-1-14 ig. ha jól látom.
Bocs a riadalomért.
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
ZOLI!! A reléd fordítva van bent! A leírásban is szerepel, hogy a felirat a kondenzátorok felé néz!
(#) mex válasza deguss hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Jó szemed van!
Nekem meg nagyon eltért a kijelző kivágása, és a rögzitőfuratok poziciója.... Kénytelen voltam nagyobb ablakot vágni.

LC.jpg
    
(#) deguss válasza mex hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Elnézést kérek a pontatlanságért, azt valóban meg kell hagyni, hogy az elős szériában még nem volt minden tökéletes. A mostani kijelzőket már precízen elhelyezve, beragasztva és a fóliát kivágva valamint felragasztva szállítom.
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Szóval működik?

Köszönjük szépen, igyekeztünk...
(#) deguss válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Nah, ez örvendetes. Használat előtt a leírás szerint nullázd le, illetve kalibráld be.
(#) ekkold hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Tegnap este sikerült egy kolléga segítségével beégetni a PIC-be a V1.06-os verziójú programot. Sokat próbálgatni még nem volt időm (majd holnap), de addig pár tapasztalat:
Az eddigi programverziókhoz képest eddig ez tünik a legjobbnak.
- A polarizálatlan kondik mérése teljesen jó - ez a korábbi programmal is jó volt.
- a nagyobb elkók mérése, megjavult, és az ESR mérés is jobb lett ugyanis eddig sosem tudtam 10mohm alá vinni rövidzárban, most viszont igen.
- a tekercsek mérése jó, de itt találtam egy érdekes anomáliát, amit nem tudok mire vélni (ezt az 1.1-es is csinálta, az 1.05nél meg sajna nem próbáltam). Van 2db ellenállás formájú 400uH-s tekercsem, amit következetesen 430mH-nek mér, de ha rövidre zárom egy pillanatra a mérőpontokat mérés közben akkor már 400uH körüli értékünek méri. Ugyanakkor egy másik gyürüvasmagot 400uh körüli tekercset jól mér. Nem tudom mi okozza, talán a kicsi tekercs soros/párhuzamos vesztesége, de hogy ez hogyan hat a mértékegység kijelzésére...?
- a másik észrevételem az elkóméréssel kapcsolatos: a v1.1-ös verzióval megmértem egy jó minőségű 640nF-os kondit, polarizálatlan állásban 640nf-ot írt ki (szuper!) , átdugtam elkómérésre, és 0,64µF-ot írt ki (még jobb!!). Azonban az 1.06-os verziónál ugyanez a kondi elkó állásban csak 0,60µF , ugyanakkor úgy néz ki, hogy a nagyobb kondikat (1000uF, 2200uF, 15000uF) pontosan méri. Kisebb elkókat mér nem tudtam ellenőrizni 8ill. más műszerrel összevetni (100µF-os tartomány), de holnap majd méregetek. Azonban valami még mindíg nem úgy működik az elkómérésnél mint a v1.1-ben, tehát ebből a szempontból az jobbnak tűnik, minden más szempontból viszont a v1.06-os programverzió a jobb.
Köszöntet érte.
Mindent összevetve, ha a program nem lesz továbbfejlesztve akkor sem fog zavarni a dolog, mert így már teljesen jól használható a műszer, csak jelezni akartam, hogy még van benne fejlesztlési lehetőség

Sikerült szereznem egy spéci 3600pF-os 0,25%-os pontosságú kondit - kinézetre is nagyon spéci (légmentesen záró fém ház, kerámián átjövő kivezetések). A müszerrel megmérve 3607pF-ot kaptam, tehát igen pontosan mér. Van egy 1%-os hökompenzált 1nF-os kondim, azt is csak néhány Pf-al méri többnek, tehát ez a funkciója a legtökéletesebb.
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szervusz!
- Elkó mérésnél most menyi az "Re", illetve végeztél már kalibrálást nyitott elkó bemenetnél (legalább egyszer)?
- A 400uH ellenállásformájú induktivitásnak (ezek igazából fojtótekercsek) mennyi az ohmos ellenállása, és meg tudod nézni szkóppal a rajta levő jelet amikor 400 mH-it mér? Ha túl nagy a veszteség Q 1-2 alá csökken akkor az LC oszcillátor fokozatosan átmegy RC módba és ekkor már nem igazán lehet az induktivitást ezzel a módszerrel mérni. De lehet hogy más okozza, majd belenézek a programba is.
P István
(#) ekkold hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Szia!
Köszi a gyors reagálást. Most nem vagyok otthon, legközelebb holnap tudom megnézni. Akkor ránézek szkóppal is, és írok választ is a kérdéseidre.
(#) Ideiglenes hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Most már, hogy nem én leszek az első, leírom az 1.06-os változattal a tapasztalatomat. Nálam az Re értéke 0,239.
A kapacitás mérést én is jónak találom és az induktivitás mérését is. Viszont a soros veszteségi ellenállásnál már gondjaim vannak. A mérést mindig úgy kezdem, hogy a mérővezetékek a bal oldalon vannak. Bekapcsolás után elvégzek egy kalibrációt nyitott kapcsokkal, majd egy kondi egyik lábára rácsíptetem mindkét csipeszt és egy újabb kalibrációt hajtok végre. Így nagyjából nulla miliohmot mutat a kijelző. A kalibráláskor 137,6mV - 140,1mV értékekig szoktam kapni eredményeket.
Elvégeztem két kísérletet a fenti kalibrációt követően. Az elsőnél kettő darab 1000µF/50V -os kondit kötöttem sorba. Ez a könnyebben kivitelezhető. Külön külön megmérve azokat, az egyikre 953µF / 12mOhm a másikra 959µF/12mOhm adódott és Ce jelzéssel, tehát jónak tartja a műszer mindkét kondit. Ha megmérem a soros kapacitásukat, akkor 478 µF / 12-13mOhmot kapok, de már szivárgónak mutatja a kodit a műszer. A kapacitás tehát rendben van, számítással is ennyi adódik ( pedig a műszer nem tudja, hogy sorba kapcsoltam a két kondit ). Az ellenállásoknak viszont össze kellene adódniuk és ezt nem értem miért nem történik meg. Azt meg már eleve nem értem, hogy ha a szigetelésük jó volt, nem szivárogtak, akkor miért szivárognának, ha sorba kötöm azokat.
A második kísérlet is hasonló, csak itt kettő darab 1000 µF/16V -os kondit kötöttem párhuzamosan. A mérés ezeknél 939 µF / 16mOhm ill 936 µF/ 16mOhm értékeket adott és szivárgónak mutatja a műszer a kodikat. Az eredő kondira a mérés 1,94mF / 16-17mOhm-ot mutat és Ce azaz nem szivárgónak. Az eredő kapacitást itt kicsit többnek mutatja, mint az elméletileg adódna, viszont két szivárgó kapacitás párhuzamosan hogyan lehet nem szivárgó? Illetve a soros veszteségi ellenállás miért nem csökken kb a felére? Szóval itt van nálam némi bibi.
A tekercsek mérésénél vettem észre, mint ahogy a korábbi programváltozatoknál is, hogy a kalibrációs adatot nem tárolja le, szóval minden bekapcsolás után a tekercsmérést újra kell kalibrálni. Nem tudom, hogy ezt a T e r v e z ő is így akarta vagy csak a véletlen hozta.
Na még csak leírom a külső tápos tapasztalatomat is, okuljon ebből mindenki. Elég sokat kellett itthon kutatni megfelelő csatlakozójú táp után, de sikerült egyet fellelnem és rögvest be is dugtam. Csodaszépen világított a kijelző, remekül nézett ki a dolog. Igen ám, de a próbák során azt tapasztaltam, hogy a korábban megmért alkatrészekre egészen más értékek adódnak és folyamatosan változnak. Mikor belenéztem a műszerbe ijedten tapasztaltam, hogy a pic nagyon meleg, de igazából nem az fűtött, hanem mellette az áramkorlátozó ellenállás, amin keresztül a háttérvilágítás megy. Megmértem aztán, a 9V-os adapterem 15V-ot ad ki. Szóval erre is érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg minél közelebb legyen az adapter feszültsége az 5V-hoz, hogy ne melegedjenek odabent a műszerben a dolgok, mert elviszi a mérést.
(#) p_istvan válasza Ideiglenes hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Szervusz!

- ESR mérés csak rövid mérő-vezetékekkel ad elfogadható eredményt 100 mohm alatt!!!
10 mohm körül pedig ez még fokozottabban érvényes a nagy érzékenység miatt. Ráadásúl, ha a kalibrálás során más a vezetékhossz mint a mérés alatt, sőt ha közben is változik az elrendezés, vagy a kondik induktivitása (soros párhuzamos kötés) az még fokozza a hibát.
- A szivárgó jelzés, csak tájékoztató jellegű (nem feltétlenül rosz csak gyanús): a feszültségesés "x mV" fölött van y idő (0,1s) alatt. Igazából nagyobb feszültségen kellene mérni és hoszabb ideig de itt egyik sem áll rendelkezésre és ezért nem túl pontos. Lehet érzéketlenebbre állítani majd, ha elég sok tapasztalat van arról hogy mekkora a célszerű . Ha a mérés határ közelében van a szivárgás akkor a soros/párhuzamos kombináció esetén változhat a kijelzés illetve érzékelés.
- Bekapcsolásnál mindig a kapacitásmérésre nulláz (kikompenzálja a szórt kapacitásokat) nem is tudod másképp bekapcsolni. Már valahol írtam (vagy nem) hogy kis értékű (1 mH alatt) induktivitás pontos mérése előtt érdemes nullázni (ekkor a szórt induktivitások kompenzálása történik meg) és kapacitás állásra visszaváltva újra nullázni érdemes/kell.
Az induló nulla értékek (L0, C0) nem állandóak, ezért értelmetlen lenne az elmentésük: függ attól hogy milyen a mérőkábel, vagy épp annélkül történik a mérés, vagy a hőmérséklet hogy változik!

- Pontos méréshez tényleg érdemes elemről üzemeltetni, sötétben amúgy is ritkán mér az ember alkatrészt...
De adapterről táplálva oda kell figyelni a feszültségre, ráadásúl a nagyobb teljesítményű adapterek feszültségesése kissebb. Vagy az LCD LED áramkorlátozó ellenállását is nagyobbra lehet cserélni, és hosszab kivezetéssel beforasztani, hogy a nyákon keresztűl (ne feküdjön fel rá) kevésbé melegítse az alkatrészeket. Vagy egy kis vezetékkel egészen eltávolitani a nyáktól.
-A túlfeszültég miatt az LCD világítása is károsodhat ha az áramkorlátozó elllenálás értéke nem nő!
- A feszültség azért ne legyen 7-8V alatt sem mert akkor meg az 5V stabilitásával lesz gond!

(#) Quakes hozzászólása Nov 6, 2009 /
 
Üdv.
Melyik LC mérő tipust építették meg a legtöbben?
Gondolom az a legjobb és alkatrész is lehet hozzá kapni. Egy link is tökéletesen megfelelne.
Előre is köszönöm!
(#) pipi válasza Quakes hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
amiről kb 4 oldal óta szó van, ezt célszerű
(#) osi hozzászólása Nov 7, 2009 /
 
Üdv mindenkinek.
Megépítettem a müszit
De időközben sajna lemaradtam a PIC programjáról
Hol és mi módon lehetne hozzájutni ?
Persze csak ha nyilvános

Elöre is köszi a segítséget.
(#) ekkold válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Szia!
Most tudok válaszolni a kérdéseidre.
A kalibrálást természetesen elvégeztem. Re=0,238k 121,9mV
A 400uH-s ellenállás formájú tekercs ellenállása 15ohm,
amikor 446mH-nek méri akkor a jelszint 1mV alatti, kisfrekvenciás négyszög v. impulzus szerű jel, a szkópon nem látszik jól mert kicsi a bemenet érzékenysége (ilyenkor szerintem nem kéne kijelezni)
amikor 460uH-nek méri akkor 380mVpp kb 200kHz.
Ugyanez 450uH-s légréses fazékvassal: 1000mVpp kb. 180Khz
Gyürüvas 370uH 400mVpp kb 220kHz

A kondimérésről csatolom az kiegészített táblázatot. Úgy tünik 1000...2000µF között a legpontosabb, felette picit siet, alatta késik Végülis belül van az 5%-on, de valahogy az 1.1 jobbnak tünt - sajna ezt már nem tudom több mérési eredménnyel alátámasztani, de a 640nF-os MKS kondimat az 640nF-nak ill. 0,64µF-nak mérte, most viszont 640nF/0,61µF-nak méri.

A további részletesebb mérési eredményeket képként csatolom!
(#) ekkold válasza ekkold hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Csak úgy eszembe jutott: tekercs mérésnél a fesz. alapján nem lehetne valamilyen egyéb, pl. veszteségi adatot saccolni? Esetleg (ha van hely a kijelzőn) ki lehetne írni, hogy a mérés (csak kb.) milyen frekvenciával történt. Ez más műszerrel való összehasonlításkor, vagy ismert frekvenciájú felhasználáskor jól jöhet !
(#) pipi válasza osi hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
pár oldallal visszább megtalálod
(#) osi válasza pipi hozzászólására (») Nov 7, 2009 /
 
Thx
(#) ekkold hozzászólása Nov 7, 2009 /
 
Még valami, én is tapasztaltam az ESR mérésnél némi anomáliát. Rákapcsoltam egy 2200µF-os kondit (ujat), ESR=8mΩ, a csipeszekhez nem nyúltam de ráérintettem még egyet a lábaira jó szorosan. Erre a kijelzett kapacitás a duplájára nőtt (ahogy kell) az ESR pegid 15mΩ-ra.....
Mindjárt összeforrasztom a két kondit és megmérem úgy....



Megmértem! Összeforrasztva 4mΩ-ot kapok
(#) p_istvan válasza ekkold hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Szervusz!
Kösz a teszteredményeket! Nagyon hasznosak, mivel nem rendelkezem pontosnak nevezhető készülékkel amivel a készülék pontosságát ellenőrizhetném.
- Az elkó mérés nem igazán változott az 1.1-es verzióhoz képest, a minimális eltérések inkább adódnak szélsőséges értékeknél, hogy váltózó töltési feszültséggel és idővel mérek és ekkor logaritmussal kellene számolni az egész pontos méréshez, de ez nem igazán egy PIC-nek való feladat, és ezért közelítő számítással kalkulálok, majd megnézem és ha lehet és érdemes, pontosítok a modellen.
- Az induktivitás mérésnél nekem is sikerült kiváltanom a jelenséget egy ellenállás sorba-kapcsolásával, az oka hogy lassan rezeg be a nagyon veszteséges induktivitás és ezért tévesen méréshatárt vált a PIC, ezt majd korrigálom egy következő verzióban.
- A mérőfrekvenciát ki lehet jelezni, ha nem írom ki a parazita kapacitást (persze számolni számolok vele) ezen már én is spekuláltam., csak jó lenne tudni melyikre van inkább igény. A parazita kapacitást úgy is csak az induktivitás mérés pontosítása miatt számolom, kicsi és egész nagy induktivitásoknál meg nem is lehet mérni egzaktan.
- Induktivitás veszteség mérése/saccolása már felmerült és valóban jó is lenne csak a programmemóriában már nem nagyon van szabad hely, és a saccoláshoz is komoly nehézségeket kellene ezzel a PIC-kel leküzdeni hozzá (500kHz-en feszültséget mérni), majd lehet elmeditálok még ezen...
Üdv. P István
Következő: »»   22 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem