Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kapcsolás
 
Témaindító: Joecee, idő: Dec 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Krisz015 hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
A modell elektromos. A gép elektronikájába nem akarok belenyúlni. Annyi kellene, hogy 2 led (2 db kék) világítson egy AAA elemről és legyen rajta egy kapcsoló.
(#) pittyu válasza Krisz015 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
A modell akkor látványos, ha látszik is az a fény rendesen. Gondolom nem este repülsz. Ha csak 20 mA áramfelvétellel számolsz mehet a gép akkujáról is (meg se kottyan neki )Ha normális leszállófényt akarsz jó lenne 1W os ledeket betenni 300 mA átfolyó árammal.Ha van szabad csatornád nem kell belenyúlni az elektronikába egy CD4013 as IC megoldja a kapcsolást.Tudni kell a led nyitóirányú feszültségét és vagy ellenállással, vagy áramgenerátorral beállitani az áramot.
(#) Krisz015 válasza pittyu hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Köszi! A szerelésben majd segít az elektro tanárom
(#) csjohnny hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
21/5 W-os izzo helyere akarok ledes vilagitast tenni. 3 ledenkent kotnem ossze a ledeket + egy elotet ellenallas, ezt megismetelnem meg 5 szor, es egy hatszog alakban egyma melle tennem ezeket a ledcsoportokat. Az elotet ellenallassal tudnam szabalyozni hogy milyen erosseggel vilagitsanak a ledek, igy meghataroznam milyen elleanallas jo az 5W, es milyen a 21W-os izzo helyett.
DE az szeretnem ha valaki segitene abban hogy hogyan tudom az megcsinalni, hogyha a helyzetjelzot felkapcsolom akkor egy pozitiv rakapcsolas tortenik, akkor halvanyabban vilagit az osszes led, ha viszont fekpedalt nyomom akkor egy masik pozitiv rakapcsolas tortenik akkor az osszes led teljes fenyerovel vilagit, es akkor se legyen porblema ha egyszerre helyzetjelzo es fek is mukodik. Lehet hogy egyszeru amit kerek, de nem vagyok vmi zseni.
(#) pittyu válasza csjohnny hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Úgy érzem járműben akarod használni ,(ejnye a rendőr mit szól,) ott elég nagy feszültség változások és tranziensek fordulnak elő, ezért szerintem jobb az áramgenerátor.Én LM317 el csináltam. két áramgen. két különböző áramra,úgy válthatna fényerőt.
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Ez neonpótlónak készült. És még egy kép a próba áramkörről.
(#) csjohnny válasza pittyu hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Kuldenel egy kapcsolasi rajzot. Egy aramgeneratorosat es egy enelkuli megoldast. En egy LM3940CT -t akarok hasznalni a stabil 12V-ra.
(#) pittyu válasza csjohnny hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Az LM3940 re nem találtam a neten(ennyi idő alatt)áramgenerátort. Annyi van , hogy 3,3 V Low drop. Az LM 317 et ismerem, azzal kisérleteztem.
(#) csjohnny válasza pittyu hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Ez egy fesz szabalyzo, az a kulonlegessege hogy nagyon kis aram ingadozasnal is stabilan tartja a 12V-ot.Ellentetben a tobbi altalanos fesz szabalyzoval aminek legalabb 4-5 volttal tobb kell. Vegulis egy Tina nevu progival megepitettem a kapcsolast figyeltem ampermerovel az erosseget elvileg mukodik a fek es helyzetjelzos kapcsolas.
(#) szucsy3 hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy LED oszlopot szeretnék készíteni kb 100db LED diódával (33zöld..33sárga és 34db piros), ami a zene ütemére ugrál! Valakinek valami elképzelés ?

üdv..

(#) kaqkk válasza szucsy3 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Fényorgona címszó alatt keress rá ! Biztosan találsz
10-20 rajzot !
(#) szucsy3 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Oksa, köszI!
(#) hbe hozzászólása Feb 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni hogyan oldható meg a legegyszerűbben (tranzisztorral) hogy van 2db led és 1 nyomógomb.
Alap állapotban világít az egyik led, viszont ha megnyomom a gombot akkor a másik led világít ha elengedem a gombot akkor visza áll az alap álapotba tehát vissza kapcsol a másik led.

Várom az ötleteket!

Üdv!
hbe
(#) store92 hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Heló!
Nekem olyan problémám van, hogy egy 6V 2.1A-es adaptertre ráraktam egy 10Kohm-os potit, ez után párhuzamosan 10 fehér Ledet kötöttem 33ohm-os előtét ellenállással. Ez így működött is 2 hétig, úgy hogy a poti mindig felmelegedett, nem foglalkoztam vele, de tegnap felmelegedett és elfüstölt, majd 2 led és utánna az adapter is. Az volna a kérdésem, hogy ez miért történ és hogy lehetne a legegyszerűbben megoldanom?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) timinet7 hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Sziasztok.
Egy olyan kapcsolást keresek (a lehető legegyszerűbbet) ami 3 nyomógomb 3 LEDet kapcsol úgy, hogy megnyomom az 1est kigyullad a piros LED, utánna megnyomom a 2est kigyullad a zöld LED és elalszik a piros, megnyomom a 3ast kigyullad a sárga és elalszik a zöld. A sorrend nem mindíg ugyan az, ez afféle állapot jelző, fontos az, hogy a nyomógombra +5 volt menjen . Csináltam egy Móricka rajzot az elképzelésemről, valakinek van ötlete?

móricka.JPG
    
(#) vicsys válasza timinet7 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Itt van egy 4 ledes változat. Ha csak 3 kell, a negyedik (kék) ledet és kapcsolót ne kösd be.

ledes.pdf
    
(#) timinet7 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, ezzel a kapcsolással a nyomógomb elengedése után égve marag a LED ?
(#) timinet7 válasza timinet7 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Hoppsz...most látom nem is pozitív hanem negatív kell a nyomógombnak.sorry
(#) timinet7 hozzászólása Jan 24, 2011 /
 
Így a jó, szóval, erre van valami ötlet.

móricka.JPG
    
(#) gyulank hozzászólása Máj 2, 2011 /
 
Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy a PC kivezérlés jelző ledeket egy RGB LEDdel helyettesíteném úgy, hogy pl. folyamatosan vörös a Power, és mikor villog a HDD jelző led, akkor narancs-sárgán villogna.
Úgy terveztem, hogy minden szín elé rakok egy potit, a Power után egyet, a HDD után 2-őt párhuzamosan a kékre, és a zöldre külön.
A kérdésem az lenne, hogy hogy kössem be?
A kapcsolók negatív pólusa a Föld, viszont a 2 LED teljesen független egymástól, és a Földtől, és nem közös sem a pozitív, sem a negatív pólusuk.
Nem szeretnék kárt tenni a gépben, ezért kérdezem, hogy összeköthetem a két LED negatív pólusait, vagy leválaszthatom közös pontra úgy, hogy biztos ne ártson semminek, de rendesen világítson?
(#) varga.pter91 hozzászólása Szept 18, 2011 /
 
azt szeretném kérdezni hogy ilyen típusú infra ledeket (20 db) milyen ellenállással kössem össze ha 12V-ról akarom üzemeltetni?
válaszokat elöre is köszönöm

Infra (IR) adó LED dióa
sugárzási teljesítmény: 20mW/sr (@20mA)
Maximális folyamatos áram: 50mA (30mW/sr)
Hullámhossz: 940nm
Típus: L-53F3BT (kékes búra)
(#) zolika60 válasza varga.pter91 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
Itt a számoló program.Bővebben: Link No meg a másik.Bővebben: Link
(#) gyulank válasza varga.pter91 hozzászólására (») Szept 18, 2011 /
 
(#) schreinergy hozzászólása Okt 2, 2012 /
 
... 12V-ra szeretnék 12 db led-et rákötni (de változtatom a db-számot, ha ettől egyszerűsödik a dolog). Olvasgatom itt az ajánlásokat, de több félét is látok, a neten van 1 led-calculator, az is mást mond..., ettől aztán nem hozzáértő lévén elbizonytalanodtam. Legyen kedves adjon valaki egy jó megoldást! Köszi! led-adatok: Uny=3,3V; I=25mA.
Ja, és a legszebb: 2 kalkulátor az írja: alacsony táp.fesz., ha az egyiket átváltom német nyelvre, akkor kiadja a kapcs.rajzot..., ezt csak azért írtam, mert "fű" vagyok a témához, nem tudom eldönteni melyik az igaz... Lehet, hogy a németek bevállalósabbak?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2012
(#) reloop válasza schreinergy hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Szia! Nyilván az eltérések a LED-ek soros vagy párhuzamos kapcsolásából adódnak.
A párhuzamos kapcsolást inkább tekintsd papírformának, mert ez a félvezető nem támogatja, hogy a párhuzamos ágakon arányosan osztódjon el az áram. A gyors tönkremenetel borítékolható.
A megoldást több soros füzér elkészítésében látom, mely mindegyike saját előtét-ellenállással rendelkezik. 12V maximum 3 soros LED nyitófeszültségére elegendő ennél a típusnál, ezt kell az előtéttel kiegészíteni. Így már biztos menni fog. Itt egy kalkulátor. 25mA LED áramhoz 91 ohm szabványos ellenállást számol. Amennyiben 12 LED-et szeretnél meghajtani, az előbbi kapcsolást négy példányban kell elkészítsd.
(#) hasi hozzászólása Dec 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Nekem is lenne egy gyors kérdésem. Egy ledet 5V-ról egy 220ohmos lennelállásról szoktam meghajtani. De ha két ledet szeretnék meghajtani, akkor elvileg elég, ha csak sorosan kötöm be őket, nem? Így legjobb tudásom szerint mindegyik 2,5V-ot fog kapni és így nem ég ki. Jól gondolom?
(#) reloop válasza hasi hozzászólására (») Dec 10, 2012 /
 
Szia! Az előtted lévő világító diódán nem tudhatom mekkora feszültség esik. Lehet, hogy 2,5V, de az is lehet, hogy nem. Keríts egy multimétert és mérd meg. Az eredményt írd be ebbe a segédprogramba!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem